Reacties

Kraamhulp: vloek of zegen? — 34 reacties

 1. Bij de eerste had ik een hele fijne kraamhulp de tweede was een drama. Misschien omdat ik ook niet de perfecte kraamvrouw ben. Ik ontving 3 dagen na mijn keizersnede de kraamhulp gedouched en aangekleed. Ook was oudste al helemaal klaar en jongste had haar fles al gekregen. Ze vroeg wat ik uit bed deed. Nou ja gewoon. Blijf niet de hele dag op bed liggen. Ze wilde het liefst dat ik de hele dag op bed lag. Ik verdomde dat gewoon. Ik voel mij goed dus waarom niet. De vijfde dag kwam de kraamhulp en het was prachtig weer van haar mocht ik met de baby naar buiten voor een klein rondje. Nee dat mocht van haar niet. Dat stond voor morgen op de planning. Nou ze verliet om 3 uur mijn huis en om 5 minuten over 3 stond ik buiten. ;)

  Ook wilde ik graag bij mijn ouders eten in de avond. Oudste dochter was daar ook. . Ik mocht het huis niet verlaten van haar. Dat was niet goed voor mij. We zijn gewoon gegaan. Die avond lag ik in mijn bed en ben eruit gegaan om de vaatwasser nog even te vullen. hahaha.

  Nee ;mocht er ooit een derde komen (verwacht ik niet) komt er geen kraamhulp meer in. Zeker gezien het bedrag dat ze afrekenen van een paar dagen hulp.

  • Dat klinkt inderdaad niet prettig Samantha. Ik denk dat het als kraamhulp belangrijk is om af te stemmen op de wensen van de kraamvrouw. En zolang het medisch verantwoord is een kraamvrouw ruimte te geven.

 2. Tja, kraamhulp ken ik niet ( of eerlijk gezegd, nauwelijks). De oudste werd ruim 12 jaar geleden geboren en moest na een dag na thuiskomst weer worden opgenomen en bleek een ernstige hartafwijking te hebben. Kwam met een maand oud weer thuis en dan krijg je geen hulp meer. Onze jongste werd bijna 8 jaar geleden geboren en ook hij werd na een dag weer opgenomen vanwege infectie en moest aan het infuus. En na thuiskomst, wederom heen recht meer op hulp. Altijd bijzonder gevonden: als alles goed gaat krijg je kraamhulp en anders niet. Dit geldt trouwens ook voor premature baby's. Onder het mom: je hebt in het zh geleerd voor je kind te zorgen en als moeder ben je de kraamtijd zo'n beetje voorbij dus geen hulp meer nodig....tja.

  • Het verhaal zit trouwens nog erger in elkaar dan hier nu geschetst. Niet alleen qua gezondheid, maar ook qua kraamhulp. Bij onze jongste had ik nog niet eens de kraamhulp ontmoet toen hij werd opgenomen...

 3. Kraamhulp was hier echt voor baby verder echt niets wilden wij ook niet hebben. laatste paar kraamhulpen waren meer voor de gezelligheid en theedrinken. Daarom toen minimaal afgenomen.

 4. Ik heb 3 x een kraamhulp gehad en alle 3 waren het schatten van mensen. Alleen bij de laatste 'kraam' was er een ongenoegen over de organisatie. De kraamhulp was een schat van een vrouw dus daar lag het niet aan. Ik kreeg 28 uren kraamhulp, midden in de zomervakantie en die 28 uren heeft ze niet eens volgemaakt in die 8 dagen. Ze werd steeds weggeroepen naar een gezin waar er 'crisis' was uitgebroken. Ik had daar alle begrip voor dat de hulp daar naar toe ging maar was erg boos op de organisatie dat ze dan geen vervanger voor mij stuurden. Overigens bij het 3e kind red je je wel. En manlief had gelukkig vakantie.

 5. Zelf heb ik voor kraamverzorgende geleerd en ik heb nadat mijn kinderen geboren waren een kraamhulp gehad, dus ik ken het van beide kanten. Wel is de eerste met een keizersnee geboren en toen ik uit het ziekenhuis kwam, kreeg ik nog wel hulp, maar niet zo lang meer. Bij de jongste moest ik 3 dagen in het ziekenhuis blijven en zodoende had ik daarna ook minder recht op hulp.
  De eerste kraamhulp had haar tweelingzus verloren en had daar zoveel last van dat ze na bij ons gekraamd te hebben op non-actief gesteld is. Ja, vreselijk natuurlijk voor haar, maar ze kon haar werk niet meer naar behoren doen.
  Bij onze eerste hadden we nog hele dagen hulp, bij de tweede kozen we voor wijk-kraamhulp: zij kwam 's morgens en 's middags een paar uur. Na een paar vervelende racistische grappen op het laatst van de kraamtijd hebben wij aangegeven haar hulp niet meer langen nodig te hebben en wij wilden ook geen andere kraamhulp meer. Ik was zelf wel capabel genoeg om voor mezelf en de kinderen te zorgen en ten slotte was manlief ook vrij.
  Dus ja, wij hebben het eerlijk gezegd niet zo heel erg getroffen met onze kraamhulpen, maar gelukkig zijn er een heleboel anderen die hun werk wel naar behoren doen en die wel leuk en gezellig zijn. Wij hebben gewoon een beetje pech gehad.

 6. Dat is al zo lang geleden maar ik herinner haar nog goed. Het was wat een oudere kraamhulp die perfekt de boel bestierde maar vooral zichzelf niet vergat. Toen ze weg was zag ik tot mijn schrik dat alle drankflessen leeg in de kast stonden. Ze was dus alcoholist. Ik heb het nooit gemerkt. Later kwam er iemand van het kraamcentrum om te vragen of het bevallen was en toen heb ik het gezegd. Ze waren wel op de hoogte en zouden stappen ondernemen. Later hoor je er niks meer van.

 7. Ik heb ook bij mijn 3 kinderen kraamhulp gehad. Bij de laatste was het aantal uren al ernstig afgebouwd. Ik vond het heerlijk. Bijna alle hulpen die langskwamen waren geweldig. Natuurlijk had ik ook af en toe dat ze dingen aanraden waar je het niet mee eens bent. Maar alles op de weegschaal gelegd, slaat deze toch ruim door naar de positieve kant!

 8. 36 jaar geleden is mijn dochter geboren en bestond er nog een speciale kraamkliniek in Den Haag, daar heb ik 10 dagen gelegen. En daarna dus geen hulp meer nodig gehad.

 9. Vanwege een verbouwing (die eigenlijk af had moeten zijn!) ben ik naar een Kraamhotel geweest. Ik heb genoten!! Je moet de kraamhulp dan wel delen met andere vrouwen, maar ik heb de hulp gekregen die ik nodig had. (en de roomservice van het hotel was helemaal ok!!!)
  Groetjes,

 10. Wij hebben 6 kinderen. En dus 6x in het kraambed gelegen. De oudste is bijna 14 en de jongste 2,5 jaar. Bij de oudste 2 hadden we dezelfde kraamhulp. Een hele leuke meid die goed kon koken. Bij de oudste woonde ze alleen en at ze vaak bij ons mee, deed dan met manlief nog even de afwas en vertrok dan pas.
  Bij nummer 3 hadden we een gezellige meid, die ook goed om kon gaan met onze oudste 2 kinderen. Maar eten koken en wassen kon ze niet. Helaas! Alle was grauw en geen lekker eten, ach dat overleven we wel. Ik lag rustig boven in bed. De kinderen vonden haar lief, dus dat gaf veel rust.
  Bij nummer 4 een wat oudere dame. Wat een schat! Ze zorgde overal heel goed voor en waakte over mij. Bleef de laatste dag zelfs langer om de strijk af te maken. En alle bedden verschoonde ze nog even voor me: 'zo dan hoef jij dat de eerste week nog niet te doen'
  Bij nummer 5 een lieve meid die goed voor alles zorgde, maar wel de hele dag doordraafde. Nam geen rust en daardoor was er minder rust in huis. Ik at bijv. tussen de middag beneden met de kinderen mee. Na 2 dagen. Toen we begonnen waren met eten zei zij: 'nu jij er bij bent kan ik mooi de badkamer even doen' :-( Dat was wel een beetje te vermoeiend voor mij.
  Maar voor de kinderen nam ze tijd. Dat is fijn.
  De laatste was ook een supermeid. Zonder zich druk te maken hield ze de hele boel keurig netjes. Haar heb ik 2 dagen extra gehad omdat ik op dag 6 hoge koorts kreeg.
  Bij alle kraambedden ben ik tot de laatste dag veel boven gebleven. In pyjama. Heerlijk mij laten verwennen. Pas als de kraamhulp wegging kleedde ik mij aan.
  Ik heb alle keren best veel hulp gehad. Bij de oudsten volgens mij 60 uur en bij de jongsten ook min. 48 uur. Dat is toch 8x 6 uur. Dus kwam ze een dag wat korter, kon ze een andere dag langer blijven.

  Oeps, een beetje lang verhaal geloof ik ;-)

  • Dat vond ik ook!! Ik heb vier kinderen, ook aardig wat vind ik zelf ;-) en vind het heel leuk om de ervaringen van andere moeders met meer kinderen te lezen.

 11. Nou hier bij de eerste een vreselijke vrouw, die alleen maar waste en voor onze zoon zorgde en verder niks. En na een paar dagen kreeg ik een ander, die was wel heel goed en vroeg ook nog wat die andere had gedaan want de wc en badkamer waren zo vies, die hadden al een tijdje geen doekje gezien terwijl daar de kraamvrouw ook voor is. Bij onze tweede hadden we ook wel een lieve vrouw, maar die praatte ook graag over haar eigen "problemen" maar ik heb me die week wel lekker a

  • Nou hier bij de eerste een vreselijke vrouw, die alleen maar waste en voor onze zoon zorgde en verder niks. En na een paar dagen kreeg ik een ander, die was wel heel goed en vroeg ook nog wat die andere had gedaan want de wc en badkamer waren zo vies, die hadden al een tijdje geen doekje gezien terwijl daar de kraamvrouw ook voor is. Bij onze tweede hadden we ook wel een lieve vrouw, maar die praatte ook graag over haar eigen "problemen" maar ik heb me die week wel lekker laten verwennen en dat kon ik bij de eerste echt niet. Maar al met al denk ik niet dat ik bij een volgende zwangerschap (die niet komt) niet weer voor een kraamhulp zou gaan. Want zo leuk vond ik het nou ook weer niet met die vrouwen.

  • dat heb ik eerlijk gezegd veel vaker meegemaakt met hulpverleners. Eigenlijk niet professioneel. Ik denk dat ik te lief ben, want nooit zeg ik er wat van. Assertiviteit is mij meestal (helaas) vreemd.

 12. Wat een leuk onderwerp!

  Wij hebben 5 kinderen,bij de eerste 10 dagen in het ziekenhuis,10 dagen in bed met sluitlaken want dat was goed voor de buikspieren dacht men toen.

  Bij de tweede thuis bevallen,mijn kraamhulp was een schat,ze bleef na werktijd vaak nog kletsen en een sigaretje roken,net als bij de eerste bleef ze 10 dagen.

  Bij de derde ook thuis bevallen,alleen lag je toen niet 10 dagen in bed meer,had toen ook een geweldige kraamhulp,alles sopte en boende ze nog voor ze weg ging,heerlijk!

  Bij de vierde in het ziekenhuis bevallen en na 3 dagen naar huis,had een aardige kraamhulp en ze bleef 8 dagen,toen werd je niet meer op bed gewassen en stond veel eerder op,na 3 dagen al.
  Er kwam iemand aan bed om buikspieroefeningen te doen,jeetje mina met m'n beurse buik zeker ;)

  Bij de vijfde ook in het ziekenhuis bevallen en de volgende dag naar huis.,de kraamhulp vroeg wat ze met 3 volle wasmanden moest(1 dag niet gewassen!),dus kon meteen beginnen met de was sorteren ;)

  De volgende dag kreeg ik een andere hulp ,ze praatte erg veel(vermoeiend)en had het steeds over wiegendood,het was november en de baby had het gewoon koud onder een dekentje,meer dekentjes vond ze tegevaarlijk....zucht.

  Ze bleef 7 dagen en ik ben lekker in bed gebleven,moest nog genoeg aan de bak he?

  • Oh ja, het sluitlaken! Daar heb ik over gehoord. Wat is het toch apart hoe de inzichten steeds veranderen.

   Lekker in bed blijven zo lang je de mogelijkheid hebt herken ik. Zoals je zegt: je moet daarna nog genoeg aan de bak.

 13. Bij alle 3 de kinderen een geweldige kraamtijd gehad. Had het gevoel dat ik vakantie had, kan het werk gelukkig ook goed overgeven aan anderen. 't is toch heerlijk als je een poosje niet zelf hoeft te koken? Het waren alle 3 geweldige meiden, die lekker doorwerkten en lief voor de andere kinderen waren.
  Maar na de kraamtijd vond ik het ook weer heerlijk om het zelf te doen. En eerst alles weer op de juiste plek zetten (:

 14. Omdat ik in het ziekenhuis ben bevallen en we daarna samen 10 dagen moesten blijven is mijn kraamhulp komen te vervallen. Jammer, alhoewel ik me afvraag of het wat voor me was geweest een "'vreemde" in huis.

 15. Bij alle kinderen wel kraamhulp gehad, vooral bij de vijfde iets korten ivm een keizersnee, bij de tweede het langst omdat die als enige thuis geboren is (met alleen de huisarts en mijn man als aanwezige, kraamhulp kwam te laat). Veel herinneringen heb ik er niet aan, dus niet laaiend enthousiast of negatief. Leuk van de laatste was bv dat alle kinderen samen met mij mooi opgemaakte schaaltjes fruit kregen en elke dag net weer anders, bij de tweeling (nummers 3 en 4) was er een stagiaire bij, daardoor alle tijd. Het enige jammere vond ik dat het moeilijk was om de tijden zoveel mogelijk aangepast te krijgen aan ons gezin. Vroeg komen om kinderen aangekleed en naar school te krijgen was minder nodig dan de avondstress als mijn man weer naar een vergadering enz moest (zo was ik de avond van de bevalling van tweede alleen thuis net als de avond van thuiskomst met de tweeling)

  • Oh ja, die schaaltjes fruit herinner ik me ook. Dan kreeg ik een schaaltje met blokjes appel en een vorkje er bij. Superluxe.

   Ik kan me goed voorstellen dat iets meer aanpassing van hun werktijden op je gezin fijn was geweest.

  • Ja dat deden en paar van de hulpen ook bij mij. Mooi in een rondje gelegd, verschillende soorten bij elkaar. En dan als versiering wat muisjes er over gestrooid.
   Mijn man zorgde altijd dat de kinderen aangekleed en wel op tijd op school waren. Dat was voor hem een hele klus. Normaal is hij voor de ochtendspits de deur al uit. ;-)
   Gelukkig kon hij het met zijn werk ook regelen dat hij ook weer thuis was als de hulp weg moest.

 16. Sluitlakens... heerlijk :)
  Heb ook alleen maar leuke kraamhulpen gehad eigenlijk. Alleen de middelste, die zette voor elk washandje de wasmachine aan en joeg er een pak wasmiddel hoor op een week, haha. Maar ze was wel heel lief en zorgzaam. En nooit commentaar gehad op vroeg naar buiten / baby in mijn bed / wat dan ook.
  Alleen bij de oudste heb ik een dag half gaar op bed gelegen omdat ik een bloedtransfusie moest maar verder heb ik echt nooit op bed gelegen. Vreselijk vind ik dat. Lekker beneden aan tafel of op de bank met een slapende baby, heerlijk! :)

 17. Nooit een kraamhulp gehad... m'n meisje geboren met 27 weken en die kreeg ik na 2 maanden mee met een gewicht van amper 5 pond. De jongste geboren met 34 weken, die mocht na 2 weken naar huis. Maar ik heb 't niet gemist, de zorg in het ziekenhuis was prima.

 18. In 1984 werd oudste dochter geboren, in Den Helder. Maar omdat het zo druk was had ik geen echte kraamhulp, maar meer een wijkhulp. Een kraamverpleegster die 's morgens 1 uurtje kwam en eind van de middag nog een uurtje... Verder moesten we het zelf allemaal maar zien te doen..
  Dat viel niet mee, kan ik je vertellen, net voor het eerst moeder geworden en dan heb je zoveel vragen.
  Zeven jaar later werd tweede dochter geboren en toen had ik bij de bevalling al een schat van een kraamhulp. Ik prijsde mezelf helemaal gelukkig, maar na 1 dag ging zij kramen bij een vriendin en kreeg ik iemand anders. Die deed niet veel maar zat er 'gezellig' bij als ik visite kreeg... Haar had ik graag na 2 dagen al weggekeken... maar ja, ook daar heb je geen zeggenschap... niet echt tenminste...
  Dus nee, ik heb er geen jubel-herinneringen aan... jammer genoeg.
  Ik wens je een heerlijk weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

 19. Ik heb altijd genoten van m'n kraamhulpen en in bed.
  Bij allebei de dochters schatten van zusters en bij de 2 de is de zuster m'n vriendin geworden en gebleven tot an de dag van vandaag en dat is al 22 jaar.
  We hebben altijd gehoopt op meerdere kinders maar helaas.
  Dan had ik leuk m'n vriendin weer gehad.
  Bij de eerste in z huis bevallen en 2 dgn moeten blijven en bloedtransfusie .
  Ik had bij allebei een bij- placenta wat niet echt je van het was.
  Na een paar dgn na de bevalling kwam dat ook nog eens , was niet pijnlijk maar kwam ok niet uit z'n eigen los .
  Van de huisarts die bij de 2 de de bevalling deed mocht ik pas de 3 de dag onder de douche.
  Bij de eerste had ik verloskundige , ze deed t verders fijn, maar ging tekeer tegen mij dat ik an de pil moest want eer ik 40 was kon ik wel 20 kinders hebben , zo zei ze.
  Maar zij besefte niet welk een pijn dat dat deed want geen mens staat boven ons , maar God.
  En dan nog zijn we zo dankbaar met 2 dochters na vele haren van ziekte en operaties ect .

  Groet van Hilda

 20. De eerste keer een kraamhulp waarmee het niet klikte, maar die wel heel hard werkte en goed voor ons zorgde. De tweede keer had ik een kraamhulp en stagiaire, die zich te pletter verveelden in ons appartementje. Ze hebben zelfs alle meubels van de muur gehaald en werkelijk het hele huis gesopt en gestreken.
  De derde keer had ik een jonge hulp die haar eerste zelfstandige gezin draaide. Het was de beste ever: zorgde voor het hele gezin, wist uitstekend om te gaan met onze ingewikkelde oudste zoon en bracht rust mee.

  De eerste en derde keer had ik een bloeding, maar net te weinig voor een bloedtransfusie. Moet je dus op eigen kracht herstellen. Ik had écht tien dagen in bed nodig om niet meer om te vallen als ik de trap af liep. Ik had die kraamzorg hard nodig!

 21. Ik heb drie kraamhulpen gehad en alleen de derde vond ik geweldig. Mijn eerste kraamhulp was een jong meisje. Ik kreeg een borstontsteking en zij wist zich geen raad. Husband stond 's avonds laat nog de was op te hangen.

  De tweede was bloedchagrijnig. Ik vond haar niets en zij vond mij niets. Het is nooit goed gekomen.

  De derde was echt geweldig. Draaide nergens haar hand voor om met nog twee kinderen in huis. Ik heb tranen met tuiten gehuild toen ze wegging. Vreselijk vond ik het. ik miste haar enorm, ook haar strijkkunsten. Ik denk er nog vaak aan, inmiddels bijna meer dan dertig jaar geleden.

  Liefs Frederique

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder