Citrosan zelf maken: recept hoe je dat doet

Zelf citrosan makenCitrosan zelf maken? Dat kan. Ik zocht uit hoe je dat doet!

Citrosan is verkrijgbaar in losse zakjes, en mensen kopen het in de hoop dat ze zich daarna minder grieperig en/of verkouden voelen. Als je zelf Citrosan wilt maken moet je natuurlijk wel weten wat erin zit. Dus laten we dat eerst eens op een rijtje zetten.

Citrosan: wat zit erin?

citrosan zelf maken.

Kort door de bocht gezegd bevat Citrosan paracetamol en vitamine C. Maar als je alle ingrediënten op een rijtje zet krijg je dit:

 • Ascorbinezuur (L-) (E 300) en
 • Paracetamol
 • Citroenzuur 0-water (E 330)
 • Lemon flavour natural microseal 9/790918 (RI)
 • Magnesiumsubcarbonaat (E 504 II)
 • Maïszetmeel
 • Saccharoide natrium 0-water (E 954)
 • Saccharose
 • Tartrazine (E 102)
 • Trinatriumcitraat 2-water (E 331)

Citrosan zelf maken: het recept

Ik weet niet hoe het bij jou thuis is, maar ik heb bijvoorbeeld geen Trinatriumcitraat in huis voor zover ik weet. Maar dat hoeft ook niet volgens de recepten die ik vond voor Citrosan zelf maken. In het algemeen maak je Citrosan zelf als volgt:

Pers een citroen uit, kook water en giet daar het citroensap bij. Smelt hierin vervolgens een paracetamol. Stamp de paracetamol eventueel eerst fijn tot poeder, om het makkelijker te maken.

Op deze manier heb je precies de twee belangrijkste ingrediënten waar het om gaat bij Citrosan te pakken: de vitamine C en de paracetamol. De paracetamol helpt tegen koorts en lamlendigheid, en de vitamine C zou moeten helpen om sneller beter te worden. Zie ook lichaamstemperatuur meten

Maar op de site Apotheek.nl zeggen ze weinig bemoedigend: ‘Het is nooit bewezen dat vitamine C enig nut heeft als toevoeging aan paracetamol.’ Niettemin, dat hoeft niet uit te maken. Het psychologische effect van zo’n warme citroendrank kan soms ook al het gevoel geven dat je opknapt.

Citrosan zelf maken: aanvullingen

Sommige recepten adviseren om de citroen goed te wassen, en de schil vervolgens heel fijn te raspen en daarna ook in je zelfgemaakte citroendrank te doen. Een beetje honing kan helpen om de drank wat zoeter te maken, en zou bovendien ook weer verzachtend werken op een rauwe keel. En last but not least, vermelden sommige recepten voor Citrosan ook nog gember als extra ingrediënt.

Filmpje met voorbeeld citroendrank

In onderstaand filmpje maakt iemand een citroendrankje voor als ze ziek is. Zij gebruikt ook Cranberry’s maar die kun je natuurlijk prima weglaten. Het gaat erom dat je iemand ziet die zelf Citrosan maakt : )

Wat kost Citrosan als je het koopt?

Citrosan kun je kopen bij de apotheek maar ook bij winkels als Kruidvat. Bij de Kruidvat betaal je voor 15 zakjes Citrosan 12,49. Het is dus inderdaad wel voordeliger als je het zelf maakt. Bij Etos is het warempel iets goedkoper: daar koop je 15 zakjes voor 9,09.

Citrosan Kruidvat: geen voordelige huismerk versie

Stiekem hoopte ik op een huismerkversie van Citrosan bij Kruidvat. Maar helaas, dit hebben ze nog niet nagemaakt. Wel valt me op dat Hot Coldrex bijna de helft goedkoper is.

Grokje

Een grog, ook wel grokje genoemd is een warm drankje dat helpt tegen verkoudheden en griep. In het Engels wordt een grog ook wel een Hot Toddy genoemd. Het simpelste recept voor een grokje dat ik tegenkwam is dit:

 • Rum of whisky
 • Sap van een halve citroen
 • 1 kopje gekookt water
 • 1 eetlepel honing of 3 theelepels suiker

Ik ga er tenminste even vanuit dat je je beroerd voelt en dus geen zin hebt om te gaan kokkerellen. Maar maak je een grog voor een huisgenoot? Dan kun ej ook het wat ingewikkelder Grog recept van Betty’s Kitchen gebruiken.

Zelf Citrosan maken: samenvatting

In deze post las je hoe je heel eenvoudig je eigen Citrosan kunt maken. Op z’n simpelst is Citrosan zelf maken een kwestie van citroensap toevoegen aan heet water en hierin een paracetamol oplossen.

Lees ook mijn posts over Vicks Vaporub ervaringen , Superol en over wat je moet schoonmaken in huis na een griep.

Similar Posts

26 Comments

 1. Oh brrr… Ik ga over m’n nek als ik dit soort dingen drink. Sterker nog, ik moest hier snel doorheen scrollen, want alleen eraan denken is al ruim voldoende om misselijk van te worden. (Psychologisch dingetje, komt nog wel ooit een keer een blog over.)

 2. gewweldig, :-) ik gebruik altijd al veel gember en citroen, maar tóch glipt er af een toe een snotneus tussen door, of moet ik zeggen glibberen :-)

 3. Deze tip pas ik al een tijdje toe en hij werkt als een tierelier. Ik kwam er toevallig achter omdat ik elke ochtend lauw warm water met citroen drink en last had van hoofdpijn. Aspirientje erbij en in had nergens meer last van. Fijn dat je deze tip met iedereen deelt. Dat scheelt weer in de centjes en de meeste mensen hebben vaak wel een flesje citroensap in huis.

 4. Mijn vriend maakt altijd een grokje als ik het goed zeg, hele sterke drank met nog erin daarvan ga je enorm zweten en ben je minder lang ziek.

 5. Soms is het leven een stuk makkelijker dan je denkt ;) Ik drink altijd de Etos variant als ik grieperig ben en ik vermoed dat daar ook wel een beetje suiker aan toegevoegd is ;)

 6. Hoi Nicole,

  wat een goed idee van je!
  Het is best een duur drankje en je kunt het zelf maken.
  Als grogje doe ik er voor het slapen gaan nog een scheutje rum en een lepel honing bij.
  Is nog lekker ook!

  groetjes van Marlou

  .

 7. Ik zou er nooit op komen om zoiets zelf te maken eigenlijk. Sowieso zijn we thuis vooral van Paracetamol en een kopje thee met honing en dan duimen maar haha

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.