Griep in huis gehad? Dit moet je schoonmaken

griepDeze winter deed een venijnige griep de ronde, die ook nog eens vrij lang duurde om van te herstellen. Zelf had ik een hele lichte vorm, maar toch was ik ruim 14 dagen daarna nog heel erg moe. Ik kon zelfs niet hardlopen!

Omdat het griepvirus zich verspreid via kleine druppeltjes door de lucht, vind ik het belangrijk om na een griep bepaalde dingen in huis extra goed schoon te maken!

Het zal me toch niet gebeuren dat ik hetzelfde griepvirus nog een keer oploop!

Hier onder een overzicht van alles wat slim is om schoon te maken na een griep.

Griep in huis? Dit moet je schoonmaken!

In de slaapkamer

Wie echt flink de griep heeft wil maar één ding: in bed liggen en slapen. Dat betekent dat zich lekker veel grieperige afvalstoffen in het bed nestelen. Bovendien kom je op een gegeven moment vaak flink aan het zweten. Met andere woorden: het bed wordt er niet frisser op.

Na een griep haal ik daarom alle hoeslakens, dekbedhoezen, kussenslopen etc. van het bed af en was de heleboel op 60 graden. Ik gooi de ramen open, en laat het matras flink luchten. Soms keer ik het matras zelfs om.

Vervolgens neem ik een vuilniszak en verzamel alle tissue’s (bij een griep die gepaard gaat met flink snotteren) en doe die in de vuilniszak.

Nadat ik het bed weer heb opgemaakt ga ik met een doek over nachtkastjes, de ombouw van het bed, en last but not least: ik maak de deurklink van de slaapkamer even goed schoon! Want als zo’n grieperige persoon gaat migreren, pakken ze met hun grieperige handjes deurklinken en dergelijke! En je wilt niet weten wat ze allemaal aan hun handen hebben zitten….

Vergeet ook het lichtknopje niet!

WC en badkamer

Sommige griepvarianten gaan gepaard met buikkrampen en overgeven. Met andere woorden: de wc wordt intensief gebruikt. Het is dan ook geen luxe om de wc een extra schoonmaakbeurt te geven. Besteed speciale aandacht aan de knop om mee door trekken, het kraantje in de wc en ook weer de deurknop. Kortom alle oppervlakken waar de grieperige persoon mogelijk heeft aangezeten. Dat hoort allemaal bij een wc schoonmaken.

Maak de wc verder gewoon schoon volgens je normale protocol. Verzamel ook hier eventuele tissues of doekjes en gooi ze weg.

Ik vervang tandenborstels ook nadat er griep in huis is geweest.

Woonkamer

Op een gegeven moment voelt iemand met griep zich iets beter. Het bed begint te vervelen, en ze willen gezellig met een dekentje op de bank in de woonkamer uitzieken. Dat betekent dat ze kuchen, hoesten en proesten op stoffen banken, kussentjes, en deurklinken aanraken met grieperige vingertjes. Na de griep is het daarom slim om dat ‘dekentje’ goed te wassen, en in sommige gevallen ook de kussenhoezen. Zie ook Bank reinigen.

Heb je kleine kinderen? Maak dan ook even hun speelgoed schoon, en was eventuele knuffels!

N.B. Extra aandachtspunt in de woonkamer: haal een doekje over de afstandsbediening! Veel grieperige mensen vinden het leuk om tv te kijken. De kans is reëel is dat ze hoesten op de afstandsbediening, of hem met snotterige handjes bedienen. Maak hem dus even schoon.

Wat hoef je níét te doen na een griep?

Omdat griep veroorzaakt wordt door een virus, en niet door een bacterie is desinfecteren niet nodig. Handen goed wassen met zeep wel. En vergeet daarna niet om je handen goed af te drogen.

Samenvattend over schoonmaken na de griep

Omdat het griepvirus zich verspreid via de lucht is het beslist de moeite waard om na een griep in huis de boel even goed schoon te maken. Denk daarbij aan:

 • Deurknoppen
 • Lichtknopjes
 • Afstandsbediening
 • Doortrekknop wc
 • Was katoenen zakdoeken op 90 graden
 • Nachtkastjes
 • Ombouw bed
 • Verzamel alle tissues en afval van de griep en doe het in de vuilniszak

Kortom maak alles wat iemand met grieperige handen heeft aangeraakt goed schoon.

Wat doe jij om de griep te vermijden/voorkomen?

Similar Posts

16 Comments

 1. Helemaal eens, alleen kun je gerust zijn: je kunt nooit dezelfde griep nogmaals oplopen. Je bent beter geworden omdat je immuunsysteem de griepvirussen doorkreeg en er afweer voor ontwikkelde.
  Als dus vanaf nu zo’n zelfde virus weer binnen komt zegt je lijf: hee! Die kennen we! Hap!
  Helaas muteren griepen zich erg snel dus als ‘ie zich eenmaal heeft gemuteerd volgend jaar of als je toevallig een andere tegenkomt die nu heerst kun je wel weer een nieuwe griep krijgen.

 2. Handige tips! Zowel mijn vriend als ik hebben eigenlijk nooit griep maar dit kan ook gebruikt worden bij heftige verkoudheid dan zitten de bacteriën ook overal :p

 3. Ik moet eerlijk bekennen dat ik alleen een grote schoonmaak houd bij buikgriep, omdat dat me besmettelijker lijkt dan “gewone” griep of verkoudheid. Nu zijn wij ook niet van de superhygiene omdat ik denk dat je weerstand daar niet beter van gaat worden. Maar goed, het is nooit slecht om je huis eens goed schoon te maken!

 4. Ik ben halverwege de vijftig, mijn man is 60 en tot nu toe hebben we nog nooit griep gehad. Ik vermoed dat we een heel goede weerstand hebben door heel veel beweging in de buitenlucht en doordat mijn man in de zorgsector werkt en bijna dagelijks regelmatig wordt blootgesteld aan allerhande ziekteverwekkers. Hij zal die “vuile beesten” ook wel “meebrengen” naar huis vermoed ik.Ik kan me niet voorstellen dat, indien één van ons de griep zou gehad hebben, ik nadien een grote schoonmaak zou houden. Ons huis is altijd proper maar het is niet nodig om alle kiemen te proberen verwijderen omdat blootstelling aan kiemen er ook voor zorgen dat je wat meer weerstand opbouwt.

 5. Ik ben proper, hooguit omdat je ziet of niet fit bent geweest moet je een aantal achterstallige dingen doen.
  Wb tisseus , die gooi je toch meteen in de prullenbak!
  Wat ik mis het schoonmaken van de telefoon.
  Bij buikgriep is het raadzaam om minimaal dagelijks het toilet, deurklinken ed schoon te maken.
  Ontsmetten hoeft niet in een normaal gezin, allemaal flauwe kul wat de fabrikant je wil doen geloven.
  Anders wordt het wanneer je met oudere, kwetsbare mensen en ernstig zieken werkt.
  Hetzelfde griepvirus krijg je nooit!
  Ik doe weinig om het griep of verkoudheidvirus te voorkomen, vaker handen wassen en hooguit geen hand geven wanneer iemand snip verkouden is.

 6. Ik deed niet echt zoveel extra’s na de griep. Die heeft 3 weken lang rondgewaard in ons huis. En op dat moment was ik zo beroerd, dat ik niet aan (extra) schoonmaken toekwam. Daarna had het niet zoveel zin meer, had ik het idee…

 7. Handige tips. Ik ben sowieso al fan van veel beddengoed wassen want huisdieren. Deurklink is iets wat ik altijd vergeet.
  Maar – duimen – tot nu toe zijn we hier bespaard gebleven. Ik was altijd onmiddellijk mijn handen als ik terug kom van boodschappen doen, want die stang van het winkelwagentje schijnt ook vol bacillen te zitten.

 8. IK heb ook een flinke griep gehad, voor het eerst in mij leven. Ik wist niet dat je alles schoon moest maken! Gelukkig hebben mijn vrouw en ik verder geen last gehad!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.