Matras schoonmaken voor beginners

matras schoonmaken

Er gaat niets boven een nieuwe matras vind ik. Gewoon omdat je weet dat hij nog helemaal fris is. Want zo gauw je hem gaat gebruiken gebeurt er van alles met dat ding… Net als met een dekbed. Vandaar dat ik een groot voorstander ben van je regelmatig je dekbed wassen.

Matras: wat zit er zo al in?

 • Stof
 • Huismijten
 • Vocht en zweet (0,25 tot 2 liter, oftewel meer dan een grote fles spa)
 • Bloed
 • Urine
 • Dode huidcellen
 • Kwijl

Getver! Wie heeft er nog zin om in bed te stappen na dit lijstje?

Gelukkig is er wel wat aan te doen. Je kunt je matras best ontdoen van al bovenstaande zaken! En dat is de moeite, want de gemiddelde levensduur van een matras is 10 jaar. Dus als je jouw matras bijvoorbeeld 3 jaar hebt, moet je nog wel even. Dan is het fijn om te weten dat hij fris en schoon is.

Matras schoonmaken voor beginners

1. Maak je matras schoon en fris. Ja, dat kan!

Meng 1 kopje zuiveringzout/baking soda met 5 druppels van een lekker ruikende olie. Sprenkel het mengsel over je matras, en geef je matras een lekkere massage waarbij je het mengsel flink in het matras kneed. Laat vervolgens minstens 30 minuten intrekken. Daarna zuig je het matras met de stofzuiger goed schoon. Je kunt ook citroensap mengen met zout en dat mengel op je matras doen. Lees ook mijn stappenplan voor je matras schoonmaken met baking soda.

Lees ook Baking soda Nederlands!

2. Maak  je bed niet op!

Maak in ieder geval ‘s ochtends niet je bed keurig op. Zorg dat je matras kan luchten. Dus leg het dekbed aan het voeteneinde. Zelf gebruik ik altijd de techniek die mijn kraamhulp me leerde. Terwijl je nog in bed ligt, pak je de bovenkant van je dekbed. Terwijl je het vast houdt sla je het terug naar voeteneinde, en dan vouw je het als een soort harmonica op. Op deze manier is je bed opmaken prima, omdat het zo nog wel kan luchten.

3. Voorzie je matras van 2 moltons

Investeer in 2 moltons en doe die beide over je matras. Een molton is een stof met aan beide kanten geruwd katoen. Dat maakt dat hij heel goed vocht opneemt. Als je je molton 1 keer per maand wast verleng je de levensduur van je matras en houd je het frisser. En door er twee te gebruiken creëer je een extra buffer tussen je zwetende, vocht uitscheidende lichaam en het matras.

4. Verschoon je beddengoed wekelijks

Als je dan zo’n fijne schone matras hebt wil je dat natuurlijk graag zo houden. Verschoon daarom één keer per week je beddengoed, en laat je bed overdag dus goed luchten.

Lees ook mijn ervaringen met het Emma matras.

Hoe oud is jouw matras? En  maak  je het wel eens schoon?

Lees ook mijn post over zilveren sieraden schoonmaken en je bank reinigen.

Similar Posts

32 Comments

 1. Vooral tip 2 is helemaal aan mij besteed! Mijn matras is nu een paar jaar oud, mijn oude kon écht niet meer. En ik denk dat dit matras ook echt korter mee gaat, mijn rug wordt toch ook ouder, en ik in mijn geheel zwaarder, dus mijn matras zal na een jaar of 10 wel vervangen worden….

 2. Eens in de zoveel weken het matras opfrissen met bakingsoda bevalt ons prima. We hebben om ons matras een waterafstotende hoes. Dit bevalt ons ook prima. De hoezen komen bij de Action vandaan en kunnen gewoon op 60 graden gewassen worden. Ze kunnen zelfs in de droger op het programma ‘fijne was’ (zo heet dat althans bij ons). Deze hoezen zorgen er voor dat onze matrassen schoon en droog blijven en er dus als nieuw uit zien. Over deze hoes hebben we een molton of hoeslaken. Onze matrassen zijn 90 cm bij 210 cm. De hoezen van de Action zijn 90 cm bij 200 cm (in ieder geval iets kleiner), maar ze passen er gewoon om heen en ze blijven ook na het wassen en drogen er gewoon om heen passen.
  Om onze kussens hebben we een waterafstotende sloop, die ook bij de Action gekocht is. Onze kussens zien er na jaren nog als nieuw uit en blijven lekker fris. Wel hebben we dan nog twee extra slopen om ons kussen om zo het vochtverlies via het slaperig hoofd op te kunnen vangen.

   1. Ik heb zo’n hoes gebruikt tijdens de laatste weken van mijn zwangerschappen. Ik vond ze waardeloos. Elke keer dat je je omdraait kraakt hij, en ik vond het erg broeierig aan voelen.

 3. Wat een handige tip! Die bakingsoda techniek moet ik eens gaan uitproberen. Onze matrassen zijn inmiddels 6 jaar oud en hebben een afneembare hoes die dus wel eens de wasmachine in gaat. We hebbem zelf laatst alles met stoomreiniger gedaan, werkte ook goed alleen moet het vervolgens allemaal lang drogen.

 4. Onze matrassen zijn maar liefst 18 jaar oud (die van de kinderen 6). Ik heb er wel over gedacht om nieuwe te kopen, maar niet alleen de uitgave – maar ook de zorg of je dan wel zo lekker zult slapen… We hebben geen kuilen en niets.
  Om de matras zit een wasbare hoes, daarna een anti -huisstofmijt hoes, dan een molton en dan het onderlaken. Om het kussen zitten een anti-huisstofmijt hoes, een molton en een katoenen ondersloop. Dan de gekleurde sloop.
  Ik heb van huis uit meegekregen om dubbelen onderlakens en dubbele slopen te gebruiken.

  Ik vouw mijn dekbed s ochtends ook naar het voeteneind en laat het de hele dag zo liggen, met open raam en deur. Verder gebruik ik de ruimte onder het bed beslist niet als opbergruimte, zodat het bed ook van onderen ventileert en ik vlot en vaak kan stofzuigen. En eens in de zoveel tijd, als ik er aan denk, keer ik de matras.

  Ben wel benieuwd naar meer tips?

 5. Baking soda is zo fijn! Voor zoveel te gebruiken dat het gewoon ongelooflijk is dat het ook werkt, dus dat doe ik ook, net als de moltons, natuurlijk, mijn matras is te oud en eigenlijk heb ik een nieuwe nodig, maar goed…

  Luchten doe ik ook en de harmonica is toch niet zo moeilijk, lol… ik laat mijn bed meestal open liggen aan de kant waar ik zelf lig, ik slaap er immers alleen in, hotel manier en vandaag gaat ie weer verschoond worden, in de winter eens per week, in de zomer vaak twee keer per week :D

  X

 6. De matrashoes van mijn zoon gewassen in de wasautomaat, was zo vies.. Het geheel besprenkelt met gloor en gewassen.
  Op 50 graden. Was toen nog niet schoon, weer besprenkelt met gloor en witte waspoeder en het ziet er weer prachtig uit. De hoes er weer omgedaan Heb eer van mijn werk en het matras ziet er weer prachtig uit. Het was wel proppen in de wasautomaat..

 7. Ik heb een aantal jaren geleden een stoomreiniger gekocht en daarmee maak ik 2 maal per jaar mijn matras en wat vaker mijn dekbed en kussens schoon , snel en makkelijk

   1. nou waarvoor niet is een betere vraag, voor het reinigen van vloeren en ramen, het schoonmaken van je oven, je gordijnen stomen zonder ze naar beneden te halen ,je kleren stomen als ze niet meer zo fris ruiken. je stoffen bank opfrissen, je vriezer snel ontdooien. je afvoer verfrissen als hij een beetje muf ruikt, ben vast nog wel wat vergeten, maar een mooi lijstje, moet er wel bij zeggen dat ik er in geinvesteerd heb en een goed merk gekocht heb, maar hij heeft zich inmiddels wel terug verdiend

     1. ik heb mijn karcher stoomreiniger gekocht bij een karwei toen er een aanbieding was , was nog steeds wel prijzig zo rond de 300 euro, maar heb mijn vakantiegeld er voor gebruikt en vind dat hij zichzelf wel terug verdiend op den duur.
      nu zijn er mensen die zeggen ,maar hij verbruikt wel stroom , dat is waar ,maar je hebt veel minder water nodig , geen schoonmaakmiddelen en als de hoesje nu vernieuwd moeten worden ,wacht op een aanbieding of maak ze zelf van ouwe lappen. als je telkens als je gaat schoonmaken emmers water warm moet laten worden kost dat tenslotte veel water, schoonmaakmiddel en ook stroom want dat water moet natuurlijk wel warm gemaakt worden, ook scheelt het mij enorm veel gesjouw met emmers water en dat is met een versleten knie ook wel een pluspunt , hihi je zou bijna denken dat ik aandelen in karcher heb ,maar dat is beslist niet zo hoor.

 8. Tip nummer 1 is nieuw voor me. Die ga ik natuurlijk wel even proberen! Op dit moment gebruik ik 1 molton en een hoeslaken. 2 moltons is misschien ook wel fijn. Ik heb een extreem duur (aangepast) matras voor mijn rug. Daar ben ik wel erg zuinig op.

  1. Fijn dat je een goed matras hebt kunnen vinden Annelies. Een vriendin van mij zoekt al jaren naar een matras waarvan ze geen pijn aan haar rug krijgt. Ze heeft er nu eentje met schoteltjes er in of zo. Maar het is nog steeds niet ideaal.

 9. Ja, zo’n matras zal niet een schoonste zijn. Geregeld luchten, 2 moltons en op tijd verschonen doen we in ieder geval wel. Misschien eens een keer tip 1 uitvoeren.

 10. Matrassen worden veelal verscheept uit China, liggen wekenlang in containers volgepompt met gassen om ongedierte te weren. Noem dat maar lekker fris…

  Baking soda doe ik in een strooibus en “poeder” ik droog op de matras.

  Groet Erna

 11. Dat truukje met de baking soda werkt ook ideaal op een vloerkleed, speelkleed, matten en noem maar op! Bij het inwrijven draag ik wel handschoenen het kan nogal bijten in wondjes,,

 12. Goede tips. Jeetje ik wist niet dat er zoveel vocht in zat en andere rotzooi. Vaker schoonmaken dus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.