Matras schoonmaken met baking soda? – Ultiem Stappenplan!

matras schoonmaken met baking soda

Je matras schoonmaken met baking soda?

Laat me je eerst dit vragen:

‘Hoe lang heb jij je matras al?’

Spoiler alert!

Als je het antwoord niet weet, zou het goed kunnen dat een nieuwe matras kopen verstandig is.

Maar voor het zover is, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je matras te onderhouden door een combinatie van matras schoonmaken en meer!

En daarover gaat deze post!

Hoe lang gaat een matras mee?

Gemiddeld gaat een matras 10 jaar mee. Maar jouw matras kan ook korter meegaan, of juist langer. Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Zoals de kwaliteit en het materiaal van je matras: kwalitatief goede matrassen zullen langer meegaan dan een matras van flut kwaliteit. Ook je bed luchten is belangrijk.

Daarnaast speelt ook jouw lichaam een rol: hoeveel weeg je, en hoeveel vocht verlies je ‘s nachts.  Ben je iemand die graag ontbijt in bed? Ook dat kan je levensduur van je matras beïnvloeden. En last, maar zeker niet least, het onderhoud van je matras! En zo komen we weer op het onderwerp matras schoonmaken met baking soda! Dat is ook meteen een duurzame manier van schoonmaken

Moderne slaapkamer: duurzaamheid en matrassen

Als je een matras koopt let je waarschijnlijk op de prijs en het comfort. Maar steeds meer mensen letten ook op duurzaamheid. Allnatura is een bedrijf dat zich hier al jaren voor inzet. Bij hen vind je bijvoorbeeld zelfs vegan matrassen! En wat ik ook heel bijzonder vond is dat ze speciale ‘partnermatrassen’ hebben en ook matrassen voor vrouwen en voor mannen!

Wanneer matras vervangen?

Stel jouw matras is 10 jaar oud, en je vraagt je af: ‘Moet ik een nieuw matras kopen?’ Dan zijn er een aantal dingen die je kunt controleren. Kijk als je het bed opnieuw opmaakt goed naar het matras: zitten er bijvoorbeeld kuilen of bobbels in? Als je ‘s nachts vanzelf naar het midden van je matras rolt omdat daar een enorme kuil zit, dan is het zeker tijd voor een nieuw matras. Hetzelfde geldt als je elke ochtend gebroken wakker wordt. Ook dat kan een signaal zijn dat het tijd is voor een nieuw matras.

Maar zelfs als het matras er nog goed uitziet, is het na 10 jaar simpelweg niet meer zo hygiënisch.

Matras schoonmaken met baking soda

Waarom is een matras niet meer hygiënisch na 10 jaar?

De reden dat een matras niet meer zo hygiënisch is na 10 jaar komt enerzijds doordat je s’ nachts vocht verliest. Op een gegeven moment is het matras als het ware verzadigd met dat vocht. Dat werkt vervolgens schimmelvorming in de hand. Alsof dat nog niet genoeg is verlies je ‘s nachts ook nog eens huidvet, haren en dode huidcellen. En daar komen dan weer huismijten op af.

Matras schoonmaken met baking soda + omdraaien

Maar voordat een matras 10 jaar oud is, kun je ervoor zorgen dat het zo optimaal mogelijk blijft.

1. Draai om te beginnen je matras regelmatig om.

Dat kan op twee manieren:

 • Je gaat rechts van je bed staan, en draait het matras om.
 • Je gaat aan het hoofdeinde van je bed staan, en draait de bovenkant naar het voeteneinde.

2. Matras schoonmaken met baking soda

Je matras schoonmaken met baking soda kun je mooi combineren met het bed verschonen. Dan is alle beddengoed er immers toch al af. Het allerhandigst is om dit te doen als je op vakantie gaat. Dan kan de baking soda lekker lang haar werk doen. Je doet dit als volgt:

 1. Doe dit klusje ‘s ochtends vroeg, zodat de baking soda zo lang mogelijk kan intrekken.
 2. Zorg dat het matras leeg is.
 3. Pak je baking soda.
 4. Strooi de baking soda over het matras. Sommigen zeggen dat je 3 kopjes baking soda moet gebruiken, anderen zeggen dat je het hele pak moet leegschudden. Zelf ben ik altijd nogal van de ‘meer is beter’ school,’ dus ik gebruik het liefst het hele pak.
 5. Laat de baking soda zo lang mogelijk intrekken. Het advies is vaak 24 uur, maar ja, als je ‘s nachts weer in je bed wilt kunnen slapen is dat misschien niet handig. Vandaar ook dat ik bij stap 1 adviseer om dit klusje ‘s ochtends meteen te doen. Hoe langer de baking soda op het matras kan liggen, hoe meer vocht en geurtjes het absorbeert.
 6. Zuig alle baking soda van het matras af met je stofzuiger. Controleer wel eerst even de voet van je stofzuiger: is die schoon? Maak die anders eerst even schoon.

Bonustip bij matras schoonmaken met baking soda: sommige mensen doen van te voren een paar druppels van hun favoriete essentiële olie in de baking soda waarmee ze de matras schoonmaken. Zo ruikt het extra lekker.

Matras schoonmaken met baking soda: filmpje

In onderstaand filmpje stofzuigen ze de matras twee keer: één keer voor de baking soda, en één keer erna. Zelf vind ik één keer erna voldoende. Handig is hun methode om de baking soda goed te verspreiden over het matras: met een soort vergiet/zeef!

Matras schoonmaken met baking soda: hoe vaak?

Het mooist zou zijn als je bij elke wisseling van het seizoen je matras schoonmaakt met baking soda. Dus bij de overgang van winter naar lente, van lente naar zomer etcetera. Als dat niet lukt, streef dan op z’n minst naar 1 keer per jaar.

Wat is een goed matras?

Is jouw matras ouder dan 10 jaar, of vertoont hij alle symptomen van viezigheid en ouderdom en vraag je je af: ‘Welke matras is het beste?’ Volgens de meest recente test van De Consumentenbond is Emma 02 de beste, en de Meradiso van de Lidl de beste koop.

Samenvattend

Je matras goed onderhouden is een behoud voor je matras. Dit doe je door je matras elke week te laten luchten als je het dekbed of het kinderdekbed van je kind verschoont.

Maak je bed niet meteen weer op, maar geef je matras de kans om te ademen. Daarnaast is het verstandig om je matras minstens 1 keer per jaar om te draaien, en 1 keer per jaar schoon te maken met baking soda.

Is je matras ouder dan 10 jaar?

Dan is het een goed idee om een nieuwe matras te kopen in verband met hygiëne. Zelfs al ben je nog zo schoon en goed verzorgd, een matras wordt er niet frisser op.

Baking soda koop je onder andere bij Albert Heijn, Jumbo en Kruidvat. Lees ook Kan baking soda bederven?

Leestips

Hoe lang heb jij jouw matras? En wat is voor jou aanleiding om hem te vervangen?

Similar Posts

27 Comments

 1. Mijn vorige matras was twintig jaar oud. Mijn nieuwe matras was vervolgens even wennen, maar ik ben echt blij dat ik een nieuwe heb gekocht. Ligt toch een stuk comfortabeler.

 2. Het matras van hoofd naar voeteneind wisselen zou ik niet doen. Het lijkt me minder fris, maar het heeft ook weinig nut. Iedereen is in het midden op z’n zwaarst volgens mij. Wel de onderkant naar boven draaien ieder kwartaal langs de lange kant. Zo werd het ons ook aangeraden toen we onze matrassen kochten.

 3. Hier hebben we nog maar net nieuwe matrassen dus even niet nodig. Baking soda is inderdaad een handig en goedkoop product. Ik maak er ook altijd mijn drinkflessen mee schoon.

 4. Dank je wel, Nicole, voor deze geweldige tip.
  Ik ga het morgen meteen doen.
  Moet vandaag eerst maar eens achter de baking soda aan…

  Groetjes!

 5. Mijn matrassen zijn zwaar aan vervanging toe, dat weet ik, maar ja, je moet het maar even op kunnen hoesten, gezien ik wel voor kwaliteit wil gaan, en voor jaren weer even klaar wil zijn. Dat komt nog wel. zo nu en dan ben ik al aan het zoeken.

  baking soda is een top product wat ik al meer dan 6 jaar gebruik al dan niet met schoonmaakazijn, maak er alles mee schoon. het enige andere wat ik er eventueel nog bij gebruik zo nu en dan is bleek, dikke bleek, dit puur om de geur, omdat mensen dat vaak associëren met schoon ;-)

  X

 6. Wij hebben een 15 jaar oude bulldog.
  Geen idee waarom ..maar oude hondjes , hoe vaak je ze ook wast .
  Ruiken vaak niet zo fris.

  Als ik ‘s avonds naar bed ga
  Strooi ik af en toe wat baking soda op het kleed om het de volgende dag op te zuigen.
  Ruikt alles weer fris.

  Omdat oude hondjes ook vaak niet gewassen willen worden.
  Wrijf ik hem ook wel eens in met baking soda voor we gaan wandelen.
  Ruikt hij ook weer lekker fris.

 7. ik koop nooit erg dure matrassen maar vervang ze om de 7 jaar. Vanwege dat vocht en die huidschilfers en alle niet nader te noemen narigheid

 8. Die van ons zijn nog geen tien jaar oud.
  Regelmatig luchten, draaien en keren.
  Gestofzuigd ook wel.
  Maar nog nooit schoon gemaakt.
  Nu hebben wij een boxspring, op de matrassen liggen topmatrassen, daaroverheen molton en dan een hoeslaken.

 9. Waar die baking soda al niet goed voor is. Ik ben wel toe aan een nieuw matras, niet vanwege vlekken maar omdat mijn rug om meer ondersteuning vraagt.

 10. Ik wist wel dat baking soda goed is voor 180 huismiddeltjes..maar deze kende ik nog niet…..we hebben net een jaar geleden een nieuw matras gekocht maar is goed om te onthouden

 11. Goede tip! Toch eens doen. Ben sinds kort backing soda fan.
  Inside information voor jou: heb afgelopen weekend de douchevloer van mijn moeder schoongemaakt in haar nieuwe kamer in het verzorgingstehuis. Wordt wel schoongemaakt natuurlijk maar zij vond hem vies (snap ik). Dus ik in de weer met backing soda. Komt ze kijken en zegt ‘wat heb je daar nou?’ Dus ik zeg ‘Backing soda, mam. Daar kun je heel veel mee schoonmaken’. Mijn moeder knikte goedkeurend. ‘Dan moet je voor mij maar eens zo’n doosje meebrengen’ 89, hè! Geweldig! Die gaat dat hele verzorgingstehuis poetsen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.