Baking soda voor het slapen? + 13 andere slaaptips

slaaptips

Baking soda voor het slapen?

Het is één van de vele slaaptips die de ronde doen.

Want maar liefst tweederde van de Nederlanders heeft last van slapeloosheid!

Dat is best veel.

Zeker als je bedenkt dat voldoende slaap belangrijk is om gezond te blijven. Van gebrek aan slaap word je kribbig en moe, en lijken dingen veel erger dan normaal. Vaak hebben mensen met slaapproblemen echt al van alles geprobeerd, maar lijkt niets te helpen. Dat geeft ook weer stress! Waardoor het slapen vervolgens nog weer lastiger wordt.

Slaapgebrek is echt spuugvervelend. Niet voor niets is iemand uit de slaap houden een heel effectieve martelmethode om iemand 'te breken'!

'Keeping someone awake for hours or even days at a time is a highly effective way to 'break the will' of a prisoner, causing a whole range of undesirable ill effects from cognitive impairment, psychosis, breaking down the immune system and even causing heart defects and cardiovascular disease.'(Bron Sleepjunkies)

Wat kun je nou toch zelf doen om de kansen op een goede nachtrust zo groot mogelijk te maken? Lees ook mijn post: Van dit boek ga je beter slapen.

13 Tips om lekker te slapen

Er zijn daadwerkelijk dingen die je kunt doen, die echt wel helpen. Ze vallen onder de noemer Slaaphygiëne! Slaaphygiëne staat voor goede en verstandige gewoontes rondom je slaap.

 1. Drink geen koffie of andere drankjes met caffeïne er in 's avonds. Caffeïne heeft nou eenmaal een opwekkend effect. En dat is niet handig als je juist wilt slapen.
 2. Zorg voor een rustige slaapkamer met weinig prikkels. Als je slaapkamer een grote bende is, is het lastiger om te ontspannen en los te laten. Maak van je slaapkamer als het even kan een oase van rust. De juiste temperatuur is ook belangrijk. Het officiële advies is een slaapkamertemperatuur tussn de 15 en 23 graden. (Hoewel ik het zelf liever kouder heb in de slaapkamer.)
 3. Maak een soort overgangsritueel waarmee je je voorbereid op slaap. Lees een saai boek. (De Avonden van Reve is bij mij heel effectief.) Neem een warm bad, drink een glas warme melk of doe een ontspanningsoefening. Vermijd activiteiten die veel van je vragen, en begin geen emotionele gesprekken.
 4. Neem een verzwaarde deken. Door het gewicht ga je daar beter door slapen.
 5. Hanteer vaste bedtijden. Daarmee programmeer je je lichaam namelijk als het ware. Je lichaam went er aan op bepaalde momenten in bed te liggen en te slapen.
 6. Is de wekker je grootste vijand geworden? Word je regelmatig wakker, en zie je dan bijvoorbeeld 02:00? Zet de wekker andersom. Het voegt niks toe om te weten dat het midden in de nacht is en jij wakker bent terwijl je wilt slapen.
 7. Zorg voor voldoende beweging overdag, zoals hardlopen. Lichamelijk activiteit is goed voor de nachtrust. Maar sport niet meer vanaf twee uur voor bedtijd. Want dan maak je je lichaam juist wakker.
 8. Deze is lekker praktisch en simpel: zorg voor een goede matras! Een fijn dekbed en fijne kussens. Kortom zorg dat je bed comfortabel is.
 9. Hang dromenvangers op.
 10. Zorg voor warme voeten. Koude voeten kunnen je echt  wakker houden!
 11. Kijk geen tv meer voor je gaat slapen. Hetzelfde geldt voor het gebruik van smartphones en tablets. Het licht van de schermen van deze apparaat is namelijk slecht voor de productie van melatonine! En daar wil je juist veel van hebben, want dat helpt je te slapen.
 12. Heb je zorgen die je uit je slaap houden? Het wil nog wel eens helpen om ze op te schrijven in een speciaal schriftje dat je naast je bed legt. Schrijf alles wat je dwars zit op, en sla het schriftje daarna met een ferme klap dicht. Zo. Jij gaat lekker slapen.
 13. Zorg voor een lekker fris dekbed door je dekbed te wassen.

Slaap lekker.

Baking soda voor het slapenBaking soda voor het slapen

Baking soda kent enorm veel toepassingen. Hoe zit het met baking soda drinken voor het slapen? Sommige mensen nemen een bad met daarin baking soda opgelost. Epsom zout is hiervoor ook geschikt! De gedachte daarachter is dat de baking soda je huid kalmeert, spierpijn verlicht en je geest helpt ontspannen. Of, en dit is een heel ander soort bad, neem eens een bosbad voor een betere nachtrust!

Waarom zou baking soda drinken helpen om beter te slapen?

Waarom zou je denken dat baking soda helpt als je niet kunt slapen? De theorie is dat de CO2 in zuiveringszout je REM slaap bevordert. Ook zou het stresshormonen verminderen. Maar eerlijk gezegd vind ik dit niet erg logisch klinken.

Daarnaast nemen sommige mensen baking soda voor het slapen als ze maagklachten hebben. Baking soda verlaagt namelijk de zuurgraad in de maag, en helpt daarom bij brandend maagzuur. Maar let op: vraag dit eerst bij je huisarts na! Zelf durf ik dit niet goed te doen.

Leestips

Slaap jij goed? Hoe laat ga jij 's avonds naar bed? En hoe laat sta je op?

Similar Posts

9 Comments

 1. Ik slaap wisselend soms een paar nachten heel diep en ook vaak wordt ik wakker en dan ga ik malen. De tip van het boekje naast het bed ga ik maar eens uigvoeren denk ik, vaak ben ik het wel kwijt als ik de dingen opschrijf. Bedankt voor de tips! Een aantal dingen wist ik wel, maar altijd goed om het nog weer eens te lezen.

 2. Ik slaap al meerdere jaren zeer slecht en ik mag al blij zijn als ik aan een nachtrust van 4 u slaap per nacht kom. Ik slaap zeer moeilijk in en word wakker van het minste lawaai. Als ik wakker lig, begin ik te denken en te piekeren en slapen is er dan zeker niet meer bij. Overdag ben ik altijd moe en tegen 19 u heb ik de neiging om in slaap te vallen als ik me neerzet en niets doe. Ik zorg er dan altijd voor om wakker te blijven omdat ik vrees dat, als ik rond 19 u een dutje zou doen, ik dan 's nachts aan nog minder uren slaap kom en nog meer wakker lig.
  Ik ga elke dag op hetzelfde uur naar bed, zorg voor lichte voeding en voldoende beweging maar niets helpt om me beter te laten slapen.
  Onze huisarts schreef me melatonine voor om het dag/nachtritme te herstellen maar dat had totaal geen effect en die medicatie was vrij duur.
  Ik heb ook al de producten van dokter Vogel en Biover gebruikt maar of ik die voedingssupplementen nu neem of niet, ik slaap even slecht....
  Stiekem ben ik jaloers op mijn man die heel vlug inslaapt en een doorlopende nachtrust heeft van minstens 8 ononderbroken uren. Ik kan daar alleen van 'dromen'.....

  1. Wat vervelend voor je Liesbet! En het klinkt alsof je alles al helemaal goed doet voor een goede nachtrust. Ik kan me voorstellen dat je je man wel eens benijdt.

 3. Goeie tips! Voorlopig slaap ik slecht door een baby die nog steeds niet wil doorslapen, maar ook voor we kinderen hadden, was ik geen goede slaper. Moeilijk inslapen, 's nachts wakker worden (meestal inderdaad rond 2 of 3u), ... maar ik zal er nog eens werk van maken met enkele van je tips in het achterhoofd ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.