Een huisarts kiezenin 8 stappen
Een goede huisarts kiezen is belangrijk.
Want je huisarts is je eerste aanspreekpunt bij lichamelijke en psychische problemen.
Huisarts kiezen: hij of zij is je poortwachter naar hulp
En als de huisarts je niet kan helpen, dat is hij of zij degene die weet waar je dan wél naar toe moet.
Bijna alle wegen naar hulpverlening leiden via de huisarts.
Daarom is het fijn als je een goede en prettige huisarts hebt. Maar wat als je huisarts helemaal niet prettig is? Ik had een hele nare huisarts. Als ik moest bellen werd ik al helemaal zenuwachtig. Uiteindelijk besloot ik dat het zo niet langer kon.
Ik ging op zoek naar een andere huisarts.
Deze post gaat over het kiezen van een andere huisarts. Laat ik beginnen met te zeggen dat je het recht hebt om van huisarts te veranderen. In Nederland heb je namelijk vrije artsenkeuze.
Hoe kies je een huisarts? 8 Stappenplan
1. Vraag ervaringen van anderen
Vraag in je omgeving wie zij als huisarts hebben, en hoe hun dit bevalt. Er gaat niets boven persoonlijke ervaringen bij een nieuwe huisarts kiezen. Misschien ben je net verhuisd en ken je nog niet zoveel mensen.
Dan kun je ook terecht op Zorgkaart Nederland. Daar kun je beoordelingen van andere mensen lezen van huisartsen. Zo’n beoordeling bestaat uit een cijfer en een stukje tekst. Niet alle huisartsen hebben zo’n beoordeling, maar als dat wel het geval is, geeft het toch een indruk. Via Zorgkaart Nederland heb ik míjn nieuwe huisarts opgespoord.
2. Huisarts kiezen: wat zoek jij in een huisarts?
Zet voor jezelf op een rijtje wat belangrijk voor je is in een huisarts. Bijvoorbeeld:
- Kleinschalige praktijk, of liever een praktijk in een zorgcentrum?
- Maakt het je uit of je een mannelijke of vrouwelijke huisarts hebt?
- Maakt het uit of het een groepspraktijk is of een eenpersoons praktijk?
- Welk type persoonlijkheid ligt je het best? Sommige huisartsen zijn bijvoorbeeld breedsprakig, andere juist kort van stof.
- Is (gratis) parkeergelegenheid belangrijk voor je?
3. Bezoek de website van de huisartsenpraktijk
De website van een huisartsenpraktijk kan heel informatief zijn bij een nieuwe huisarts kiezen. Let bijvoorbeeld op:
- Tijden waarop je mag bellen voor afspraken. Bij de ene praktijk is dat van 8 tot 9, bij een andere bijvoorbeeld van 8 tot 11.00.
- Hoe lang is de lunchpauze? Bij mijn vorige huisarts was de pauze maar liefst twee uur. Bij mijn nieuwe huisarts maar één uur.
- Is er een telefonisch spreekuur?
- Als er een telefonisch spreekuur is: is dat met de huisarts of met de assistente? Ik heb telefonische spreekuren gekend waarbij je dan alsnog alleen de assistente kreeg die dan vertelde wat de huisarts had gezegd. Bij mijn nieuwe huisarts krijg ik direct de huisarts zelf aan de lijn tijdens het telefonische spreekuur. Ik viel de eerste keer bijna van mijn stoel van verbijstering.
- Staat er informatie over wanneer je terecht kunt als je belt voor een afspraak? Op sommige websites staat vermeld dat je als je ‘s ochtends belt diezelfde dag nog terecht kunt.
- Kun je online afspraken maken?
- Biedt de huisarts eConsulten?
- Staan er foto’s van de medewerkers? Een foto zegt zeker niet alles, maar kan toch een eerste indruk geven.
4. Heeft de huisartsenpraktijk het keurmerk NHG-Praktijkaccreditering?
Een huisartsenpraktijk met keurmerk is helemaal doorgelicht op de kwaliteit. Een controleur houdt jaarlijks de vinger aan de pols om na te gaan of de huisartsenpraktijk nog aan de voorwaarden van het NHG voldoet. Toch prettig om te weten!
5. Bel naar de huisartsenpraktijk
- Moet je lang wachten voordat er wordt opgenomen? Bij mijn vorige huisarts hing ik gerust 15 minuten in de wacht. Bij mijn nieuwe huisarts is het bandje veel korter. Alleen dat al vind ik een verademing. En vervolgens krijg ik een assistente aan de lijn die gewoon vríéndelijk is!
- Hoe word je te woord gestaan? Vriendelijk? Ongeduldig?
- Is er een bandje? Zo ja, hoe lang is het bandje?
Vraag of ze nog nieuwe patiënten aannemen. Sommige praktijken zitten zo vol dat ze geen nieuwe patiënten meer aannemen. Ook kan de afstand tussen jouw huis en de praktijk te groot zijn.
6. Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek
Een huisarts bezoek je meestal op momenten dat je niet lekker in je vel zit. Het is dus verstandig om voordat je je inschrijft eerst een kennismakingsgesprek aan te vragen. Dan kun je kijken of je de huisarts als prettig ervaart. Bij zo’n eerste bezoek kun je onder andere letten op de praktijkruimte: is die prettig? Hoe is het contact met de huisarts?
7. Schrijf je in bij de praktijk
Is het kennismakingsgesprek goed verlopen? Heb je vertrouwen in de huisarts en de assistente? Dan is het tijd om je in te schrijven. Sommige huisartsenpraktijk bieden de mogelijkheid om een kennismakingsformulier te downloaden op hun website. Bij andere krijg je een inschrijfformulier mee om in te vullen. Zorg dat je een identiteitsbewijs en het pasje van je zorgverzekeraar bij je hebt.
8. Meld je af bij je oude huisarts
Het is netjes om je oude huisarts even te laten weten dat je een andere huisarts hebt gevonden en wilt overstappen. Dit kan schriftelijk of per telefoon.
Conclusie over een nieuwe huisarts kiezen
In Nederland ben je vrij om je huisarts te kiezen. Hoewel locatie roet in het eten kan gooien. Aangezien alle wegen in de zorg via de huisarts lopen is het belangrijk dat je je goed voelt bij jouw huisarts. Is dat niet het geval, dan kan in theorie een goed gesprek soms helpen. Maar laten we wel zijn: als een goed gesprek mogelijk was, dan had je waarschijnlijk ook geen probleem met je huisarts…
In zo’n geval ben je dus vrij om een andere huisarts te kiezen.
Ik heb dat gedaan, en ik ben er heel blij om. Nu kan ik gewoon de huisarts bellen als er wat is, in plaats van dat de huisarts zelf een stressfactor is.
Update huisarts kiezen 2022
Sinds ik deze post over je huisarts kiezen schreef in 2015 is er veel veranderd. Afgelopen zomer protesteerden de huisartsen tegen de enorme werkdruk. Ze waarschuwen dat goede zorg van huisartsen onder druk staat. Bovenstaand stappenplan is nog steeds goed, maar het kan zomaar zijn dat het ook een luxe is en dat je überhaupt blij moet zijn als je een huisarts bij jou in de buurt kunt vinden die jou als patiënt wil inschrijven….
Hoe heb jij jouw huisarts gekozen?
Ik zit al vanaf mijn geboorte naar tevredenheid bij dezelfde!! :D
Wat bijzonder Daantje. Dat is dan echt zo’n familiedokter die je van kind af aan kent. Dat lijkt me heel fijn.
Ik zat in hetzelfde schuitje. Een vreselijke huisarts, maar hier in dit stadje nemen ze van elkaar geen patienten over. Ze hadden dus een onderlinge afspraak wat helemaal niet mag! Een tijdje doorgemodderd in deze situatie, maar toen werd er een nieuwe praktijk geopend net buiten mijn postcodegebied. Daar kon ik gelukkig terecht.
Wat fijn voor je Suzie! Want het is echt heel onprettig als je je niet goed voelt bij je huisarts. Ik kreeg al vlekken in mijn nek als iemand maar tegen me zei: ‘Oh, dan moet je even naar je huisarts gaan.’
Zie maar eens een andere husarts te krijgen, dat lukt je niet!
Jaren terug koos ik een huisarts. Die hield er mee op, ik kwam automatisch in een groepspraktijk. Binnen deze groepspraktijk heb ik een huisarts. Door drukte heeft zij stagiairs in dienst, op de zoveel keren dat ik daar kom, kom ik bij de huisarts zelf.
Ik ben niet blij. Graag een andere huisarts, maar dat lukt niet,
Is er niet een andere praktijk dan OpnieuwBeginnen? Kun je je niet gewoon elders aanmelden? Dat heb ik ook gedaan.
Ik heb er eigenlijk nooit zo bij stilgestaan. Ik zit eigenlijk al mijn hele leven bij dezelfde huisarts, maar eigenlijk vind ik dit juist wel fijn. Vertrouwd.
Dat lijkt mij ook fijn. En het voordeel is dat zo iemand je al heel lang kent.
Overstappen op een andere huisarts dat hebben wij ooit gedaan om meerdere redenen. Maar dat heeft als gevolg dat dit ons zeer kwalijk is genomen door alle huisartsen hier in de regio. Dat is niet echt prettig kan ik je vertellen.
Nou ja zeg! Dat vind ik dan weinig professioneel van die huisartsen. Als huisarts ben je het eerste aanspreekpunt. Bijna alle wegen leiden via de huisarts. En als dat contact dan niet goed is, is dit ook niet goed voor de patiënt. Een goede huisarts zou het feitelijk moeten toejuichen als een patiënt dan elders beter terecht kan. Maar ja, dan moet je wel over je ego heen kunnen stappen natuurlijk.
Vervelend voor je dat ze zo flauw reageerden Godelieve.
Ik heb sinds kort een nieuwe huisarts omdat onze oude met pensioen ging .
We kregen een andere huisarts toegewezen dus er is niet echt sprake van keuze. Het is even wennen omdat we nu van een kleine praktijk naar een hele grote praktijk zijn gegaan. Bij de eerdere assistente kon je gewoon even aanschuiven aan haar bureau nu spreek je de assistente achter een loket ! Ook geen vrij spreekuur meer s’morgens, maar toen ik onlangs dringend even naar de huisarts moest kon ik ook wel vrij snel terecht. Het is even wennen maar ben wel tevreden.
Aanschuiven aan het bureau van de assistente klinkt heel prettig zeg! Heel vriendelijk en open. Maar fijn dat je snel terecht kon. Dat is ook heel wat waard.
Ik heb al 23 jaar dezelfde huisarts, die heeft mijn moeder tzt gekozen. :) Ik wil ook niet zomaar over, ook al woon ik nu ergens anders, want veel artsen geloven niet in het zo lang ziek zijn door pfeiffer en zullen je niet geloven of naar een psycholoog sturen, daar heb ik geen trek in. Zolang ik niemand kan vinden die me wel gelooft, blijf ik lekker bij m’n oude huisarts. Ik zie hem toch bijna nooit (gelukkig maar, hij kwebbelt nogal en je zit vaan 1,5/2 uur te wachten voor je aan de beurt bent, haha).
Bij mij is het meer dan dertig jaar geleden dat ik Pfeiffer had. Een zware vorm die de huisarts zelden of nooit gezien had. Zo slecht waren mijn bloedwaarden. Ik ben nadien nooit meer de oude geworden.
Bij mij bleek later dat zuivelintolerantie, glutenintolerantie en astma een rol spelen bij mijn chronische vermoeidheid. Ben jij al eens getest op astma? Ik heb een rare, maar wel zware vorm. Prima longinhoud, niet hoesten, geen slijm maar wel extreem gevoelig voor allerlei soorten prikkels en dan vliegt mijn longcapaciteit onderuit. De histamineprovocatietest was nogal extreem volgens de longarts. Alle ander testen waren gewoon goed.
Misschien heb je wat aan deze info op je zoektocht naar verbetering van je gezondheid. Sterkte!
Ik heb CARA al wordt dat tegenwoordig COPD genoemd. Daar ben ik toen ik 3/4 al achter gekomen omdat ik constant dubbele longontstekingen had toen mijn moeder nog rookte. Nooit meer last van gehad nadat ze was gestopt. Sowieso heb ik nu alleen nog last als ik heel hard moet lachen, dan komt daarna al dat slijm los en heb ik het best benauwd tot dat allemaal weer weg is.
Verder geen allergieen e.d. behalve voor huisstofmijt, maar dit had ik al voor ik op m’n 17e pfeiffer kreeg (ik had trouwens geen keelpijn e.d. was gewoon heel slap en trillerig, wat eigenlijk ook vreemd is want iedereen heeft het altijd maar over keelpijn).
Verder was alles goed. Dus vertel mij het maar, ik weet het niet meer. Dit was ook het probleem, alles was verder in orde en de artsen wisten het ook niet meer en eigenlijk kon het de pfeiffer niet zijn, maar misschien dan toch wel want tja, wat anders? Ik heb ook nooit last gehad van mijn bloedsuikerspiegel. Als ik honger had kon ik nog van alles doen, maar nu moet ik eten voor ik honger krijg anders wordt ik zo ziek en slap en sta ik op het punt om flauw te vallen. Het lijkt wel of de pfeiffer andere dingen heeft veroorzaakt, maar ja, het blijft een feit; m’n bloed is in orde.
Ik ken veel mensen die thuis zitten nadat ze pfeiffer hebben gehad en nooit meer beter zijn geworden. Ik vind het zo jammer dat er net gedaan wordt of het iets is waar je binnen een paar maanden vanaf bent.
Dat van het eten herken ik ook. Ik moet echt regelmatig eten en als ik warm gegeten heb, knap ik vaak op. Ik heb gemerkt dat ik een hoge eiwitbehoefte heb, anders heb ik continu honger.
Ja, echt raar wat Pfeiffer doet. Ik heb het eens met mijn vroegere buurvrouw over gehad. Zij is gespecialiseerd verpleegkundige. En aan de hand van mijn klachten en mijn vreemde reacties op medicatie gaven haar het idee dat mijn lever niet naar behoren werkt. Toen ik Pfeiffer had, had ik op zeker moment echt gele ogen. Ik heb wel die heftige keelpijn gehad en ben heel erg ziek geweest. Ik viel af naar ongeveer 50 kilo. Dat is niet veel als je 1.74 bent.
Jeetje net of ik mezelf hoor praten, ik was vergeten dat ik vroeger last had van mijn lever, en dan pfeiffer er bovenop is natuurlijk niet niks. Ik was vooral heel misselijk ook en kreeg veel last van paniekaanvallen doordat ik zo slap en moe was en dus midden in de gang op school weg stond te dromen en niet meer wist wat echt was en wat niet.
Ook had ik toen ik klein was af en toe suiker in mijn urine, maar geen diabetes. Ook ik viel veel af trouwens toen ik pfeiffer kreeg, ik ben 1,75 en woog nog maar 49kg na een paar maanden (daarvoor 62kg) , dit heeft erg lang geduurd en ik moest zelfs het eten echt weer opbouwen want ik zat heel snel vol en kreeg amper iets weg. Ondertussen is mijn metabolisme na al die jaren in ruststand ofzo (ik was heel erg actief voordat ik pfeiffer kreeg, veel spieren, ik fietste veel, dus het is echt totaal anders nu) en zit er weer minstens 30 kg bij, ach.. Ik hoop dat ze ooit nog wat meer onderzoek doen naar pfeiffer, er wordt wel steeds meer bekend dat het helemaal niet zo onschuldig is maar de meeste mensen geloven het nog niet helaas. Als je ziet hoeveel mensen het ook krijgen en wél gewoon door kunnen snap ik dat ook wel, maar ja, daar hebben wij natuurlijk niet zoveel aan. ;-)
Tsjonge dat is een pittige wachttijd zeg, anderhalf tot twee uur…
Tja, we belden altijd maar van te voren hoeveel het uit ging lopen en dan nog zat je vaak drie kwartier te wachten na die tijd… Heel fijn als je ziek bent.
Slim om even te bellen inderdaad! Dan weet je al dat je wat later van huis kunt gaan.
Toen ik net in den Haag woonde had ik een kundige, prettige huisarts, alleen kon ik er niet tegen als hij me aanraakte, heel raar heb ik ook nog nooit met een andere gehad. Toen toevallig bij vrouwelijke terecht gekomen en toen die met pensioen ging werd opgevolgd door 2 ook vrouwelijke, lang bij gezeten.
Door verhuizing naar andere provincie weer een andere, bij de buren nagevraagd over de 2 in dit dorp, de ene bleek over de 60 te zijn en een ouderwetse, authoritaire, echt nog de dokter weet het beter. De andere voor kennismaking geweest en het klikte meteen. Geeft veel ruimte voor eigen keus als hij 2-3 opties geeft en ook als ik zelf wat aandraag er serieus op ingaat. Afspraak altijd dezelfde dag en ook nog apotheek aan huis.
Kortom ik ben erg tevreden.
Dat klinkt heel prettig Lot. Vooral dat je dezelfde dag nog mag komen en dat hij ook naar jou luistert.
Vanwege de verhuizing moesten wij op zoek naar een andere huisarts. Mijn man heeft collega’s gevraagd naar hun ervaringen. Ik heb gebeld met de praktijk voor een kennismakingsgesprek maar daar deden ze niet aan in die praktijk vanwege de grote drukte. Toen toch maar gewoon ingeschreven. Zo vaak komen we er niet. Onze nieuwe huisarts is wat zakelijk en afstandelijk. Mijn vorige huisarts was altijd blij me te zien en maakte echt tijd voor een praatje.
Een nieuwe tandarts zoeken vond ik moeilijker. Ik heb nogal wat behandelingen gehad en dat is met mijn gezondheid dubbel zwaar. Ik schoof het steeds voor me uit omdat ik niet goed durfde. Tot ik aan het begin van deze week ineens een loszittende kroon had. Ik ben aan het bellen gegaan. Eerst bij de praktijk die ons werd aangeraden, maar daar kon ik pas laat in de week terecht. Bij een andere tandarts kon ik de volgende dag terecht. Helaas was de kroon nog goed, maar mijn kies niet meer te redden. Die tandarts was bekwaam genoeg om de rest van mijn kies uit mijn kaak te krijgen. Was letterlijk een hele operatie. De behandeling en de begeleiding waren super.mer werd goed meegedacht qua pijnbestrijding. Ik kreeg extra zware pijnstillers mee omdat de gewone pijnstillers niet of onvoldoende werken. Een antibioticakuur (achteraf gezien heb ik meestal kaakontstekingen gehad na trekken van een kies), maagbeschermer. Wond is gehecht en maandag terug voor controle.
Ik zei tijdens de behandeling al dat ik graag bij hen in de praktijk wil blijven. Wat ik ook heel fijn vond was dat de assistente een eigen praktijk had qua pijnbestrijding. Er werd dus goed meegedacht.
En tot nu toe lijk ik sneller te herstellen dan gewoonlijk. Ben daar heel blij mee want vaak kost het me een week op de bank liggen omdat het herstel me zoveel energie kost.
Een nieuwe tandarts zoeken is ook best spannend. Ik ga noooit meer bij die van mij weg. Want ze weten daar dat ik nogal een angsthaas ben, en ik mag altijd diezelfde dag nog komen als ik bel. Dat vind ik echt zo fijn, dat ik daar voorgoed blijf.
Fijn dat je herstel goed verloopt VeggieMo. Want het klinkt als een pittige ingreep zeg.
Interessant artikel, ik ben eigenlijk gewoon ooit bij een huisarts gegaan en er verder helemaal niet bij stilgestaan. Gelukkig heb ik wel heel erg geluk met mijn huisarts, al zijn de assistentes echt vreselijk, maar gelukkig hoef ik daar alleen maar mee te bellen. ;)
Wat is dat toch met dokters assistentes Channah. Het zijn vaak best wat onvriendelijke types is mijn ervaring.
Hoewel de assistente van mijn nieuwe huisarts gelukkig wel heel aardig is. En dat vind ik echt zo fijn! Een beetje hartelijkheid en vriendelijkheid doet goed.
Hier is er een problem met te weinig artsen. Nu hebben we een NP een verplegster die zo goed als arts is. Heel fijn. De artsen in de praktijk vind ik niet fijn. Eens met zoon voor asthma: wat wil je? en hij zat gewoon met de rug naar ons toe onderuitgezakt en geeuwen. Wat een kerel zeg. Kreeg wel een recept mee voor als ik vond dat het nodig was. Ik heb gedag gedag gezegd en bedankt en ben weggegaan. Later zei ik dit tegen de assistente en die vond het geloof ik ook maar een snijboon.
Andere arts zei tegen man: ik heb geen tijd om te luisteren.Mijn man zat in een depressive, nah ja dan moet je zon kerel ook never meer zeg.
Oude arts zei eenstegen mij: ben je er al weer? was net die week iets met twee van de kids: Ik zeg: Onthou dit goed: als ik kom is er wat, ik kom niet voor een loopneus!! Nooit geen last meer gehad.
Tandarts heb ik hier gewoon voor gegoogled. Goed geslaagd. Niet mijn messt favoriete plek maar ja….
Tjonge dat klinkt echt niet prettig zeg! Vooral dat van: ‘Ben je er alweer?’ Dan voel je je als patiënt niet bepaald welkom denk ik.
Fijn dat die verpleegster wel heel prettig is.