Een huisarts kiezenin 8 stappen
Last updated on December 12th, 2023 at 04:11 pm
Een goede huisarts kiezen is belangrijk.
Want je huisarts is je eerste aanspreekpunt bij lichamelijke en psychische problemen.
Huisarts kiezen: hij of zij is je poortwachter naar hulp
En als de huisarts je niet kan helpen, dat is hij of zij degene die weet waar je dan wél naar toe moet.
Bijna alle wegen naar hulpverlening leiden via de huisarts.
Daarom is het fijn als je een goede en prettige huisarts hebt. Maar wat als je huisarts helemaal niet prettig is? Ik had een hele nare huisarts. Als ik moest bellen werd ik al helemaal zenuwachtig. Uiteindelijk besloot ik dat het zo niet langer kon.
Ik ging op zoek naar een andere huisarts.
Deze post gaat over het kiezen van een andere huisarts. Laat ik beginnen met te zeggen dat je het recht hebt om van huisarts te veranderen. In Nederland heb je namelijk vrije artsenkeuze.
Hoe kies je een huisarts? 8 Stappenplan
1. Vraag ervaringen van anderen
Vraag in je omgeving wie zij als huisarts hebben, en hoe hun dit bevalt. Er gaat niets boven persoonlijke ervaringen bij een nieuwe huisarts kiezen. Misschien ben je net verhuisd en ken je nog niet zoveel mensen.
Dan kun je ook terecht op Zorgkaart Nederland. Daar kun je beoordelingen van andere mensen lezen van huisartsen. Zo’n beoordeling bestaat uit een cijfer en een stukje tekst. Niet alle huisartsen hebben zo’n beoordeling, maar als dat wel het geval is, geeft het toch een indruk. Via Zorgkaart Nederland heb ik míjn nieuwe huisarts opgespoord.
2. Huisarts kiezen: wat zoek jij in een huisarts?
Zet voor jezelf op een rijtje wat belangrijk voor je is in een huisarts. Bijvoorbeeld:
- Kleinschalige praktijk, of liever een praktijk in een zorgcentrum?
- Maakt het je uit of je een mannelijke of vrouwelijke huisarts hebt?
- Maakt het uit of het een groepspraktijk is of een eenpersoons praktijk?
- Welk type persoonlijkheid ligt je het best? Sommige huisartsen zijn bijvoorbeeld breedsprakig, andere juist kort van stof.
- Is (gratis) parkeergelegenheid belangrijk voor je?
3. Bezoek de website van de huisartsenpraktijk
De website van een huisartsenpraktijk kan heel informatief zijn bij een nieuwe huisarts kiezen. Let bijvoorbeeld op:
- Tijden waarop je mag bellen voor afspraken. Bij de ene praktijk is dat van 8 tot 9, bij een andere bijvoorbeeld van 8 tot 11.00.
- Hoe lang is de lunchpauze? Bij mijn vorige huisarts was de pauze maar liefst twee uur. Bij mijn nieuwe huisarts maar één uur.
- Is er een telefonisch spreekuur?
- Als er een telefonisch spreekuur is: is dat met de huisarts of met de assistente? Ik heb telefonische spreekuren gekend waarbij je dan alsnog alleen de assistente kreeg die dan vertelde wat de huisarts had gezegd. Bij mijn nieuwe huisarts krijg ik direct de huisarts zelf aan de lijn tijdens het telefonische spreekuur. Ik viel de eerste keer bijna van mijn stoel van verbijstering.
- Staat er informatie over wanneer je terecht kunt als je belt voor een afspraak? Op sommige websites staat vermeld dat je als je ‘s ochtends belt diezelfde dag nog terecht kunt.
- Kun je online afspraken maken?
- Biedt de huisarts eConsulten?
- Staan er foto’s van de medewerkers? Een foto zegt zeker niet alles, maar kan toch een eerste indruk geven.
4. Heeft de huisartsenpraktijk het keurmerk NHG-Praktijkaccreditering?
Een huisartsenpraktijk met keurmerk is helemaal doorgelicht op de kwaliteit. Een controleur houdt jaarlijks de vinger aan de pols om na te gaan of de huisartsenpraktijk nog aan de voorwaarden van het NHG voldoet. Toch prettig om te weten!
5. Bel naar de huisartsenpraktijk
- Moet je lang wachten voordat er wordt opgenomen? Bij mijn vorige huisarts hing ik gerust 15 minuten in de wacht. Bij mijn nieuwe huisarts is het bandje veel korter. Alleen dat al vind ik een verademing. En vervolgens krijg ik een assistente aan de lijn die gewoon vríéndelijk is!
- Hoe word je te woord gestaan? Vriendelijk? Ongeduldig?
- Is er een bandje? Zo ja, hoe lang is het bandje?
Vraag of ze nog nieuwe patiënten aannemen. Sommige praktijken zitten zo vol dat ze geen nieuwe patiënten meer aannemen. Ook kan de afstand tussen jouw huis en de praktijk te groot zijn.
6. Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek
Een huisarts bezoek je meestal op momenten dat je niet lekker in je vel zit. Het is dus verstandig om voordat je je inschrijft eerst een kennismakingsgesprek aan te vragen. Dan kun je kijken of je de huisarts als prettig ervaart. Bij zo’n eerste bezoek kun je onder andere letten op de praktijkruimte: is die prettig? Hoe is het contact met de huisarts?
7. Schrijf je in bij de praktijk
Is het kennismakingsgesprek goed verlopen? Heb je vertrouwen in de huisarts en de assistente? Dan is het tijd om je in te schrijven. Sommige huisartsenpraktijk bieden de mogelijkheid om een kennismakingsformulier te downloaden op hun website. Bij andere krijg je een inschrijfformulier mee om in te vullen. Zorg dat je een identiteitsbewijs en het pasje van je zorgverzekeraar bij je hebt.
8. Meld je af bij je oude huisarts
Het is netjes om je oude huisarts even te laten weten dat je een andere huisarts hebt gevonden en wilt overstappen. Dit kan schriftelijk of per telefoon.
Conclusie over een nieuwe huisarts kiezen
In Nederland ben je vrij om je huisarts te kiezen. Hoewel locatie roet in het eten kan gooien. Aangezien alle wegen in de zorg via de huisarts lopen is het belangrijk dat je je goed voelt bij jouw huisarts. Is dat niet het geval, dan kan in theorie een goed gesprek soms helpen. Maar laten we wel zijn: als een goed gesprek mogelijk was, dan had je waarschijnlijk ook geen probleem met je huisarts…
In zo’n geval ben je dus vrij om een andere huisarts te kiezen.
Ik heb dat gedaan, en ik ben er heel blij om. Nu kan ik gewoon de huisarts bellen als er wat is, in plaats van dat de huisarts zelf een stressfactor is.
Update huisarts kiezen 2023
Sinds ik deze post over je huisarts kiezen schreef in 2015 is er veel veranderd. Afgelopen zomer protesteerden de huisartsen tegen de enorme werkdruk. Ze waarschuwen dat goede zorg van huisartsen onder druk staat. Bovenstaand stappenplan is nog steeds goed, maar het kan zomaar zijn dat het ook een luxe is en dat je überhaupt blij moet zijn als je een huisarts bij jou in de buurt kunt vinden die jou als patiënt wil inschrijven….
Lees ook mijn post over het Landelijk Schakelpunt.
Verschil praktijkondersteuner en psycholoog
Leestip: Hoe overleef ik mijn huisarts
Hoe heb jij jouw huisarts gekozen?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Hier is er een problem met te weinig artsen. Nu hebben we een NP een verplegster die zo goed als arts is. Heel fijn. De artsen in de praktijk vind ik niet fijn. Eens met zoon voor asthma: wat wil je? en hij zat gewoon met de rug naar ons toe onderuitgezakt en geeuwen. Wat een kerel zeg. Kreeg wel een recept mee voor als ik vond dat het nodig was. Ik heb gedag gedag gezegd en bedankt en ben weggegaan. Later zei ik dit tegen de assistente en die vond het geloof ik ook maar een snijboon.
Andere arts zei tegen man: ik heb geen tijd om te luisteren.Mijn man zat in een depressive, nah ja dan moet je zon kerel ook never meer zeg.
Oude arts zei eenstegen mij: ben je er al weer? was net die week iets met twee van de kids: Ik zeg: Onthou dit goed: als ik kom is er wat, ik kom niet voor een loopneus!! Nooit geen last meer gehad.
Tandarts heb ik hier gewoon voor gegoogled. Goed geslaagd. Niet mijn messt favoriete plek maar ja….
Tjonge dat klinkt echt niet prettig zeg! Vooral dat van: ‘Ben je er alweer?’ Dan voel je je als patiënt niet bepaald welkom denk ik.
Fijn dat die verpleegster wel heel prettig is.