Hoe overleef ik mijn huisarts?

hoe overleef ik mijn huisarts

Ken je het boek Hoe overleef ik mijn huisarts?

Dat gaat over een optimale samenwerking met je dokter.

Aangezien je huisarts je eerste aanspreekpunt is als je kampt met lichamelijke, maar ook emotionele en lichamelijke problemen is het belangrijk dat je een goed contact met hem of haar hebt.

Ik ben een ooit zelfs van praktijk gewisseld om die reden. Nu heb ik een huisarts waar ik in ieder geval minder gestresst van wordt dan van de vorige. Ook de assistentes zijn gelukkig een stuk vriendelijker.

Metta Hofstra is huisarts, en combineert dit met een praktijk als homeopathisch arts. Samen met socioloog en 'deskundige op het gebied van fouten van huisartsen' Marc Conradi schreef ze het boek 'Hoe overleef ik mijn huisarts'.

Hoe overleef ik mijn huisarts: voorbeelden uit de praktijk

Het boekje bestaat uit 43 casussen. Drieënveertig patiënten en hun huisarts. Na elke beschrijving van de klachten van de patiënt en de interactie met de huisarts volgt een analyse van de situatie. Bij elke casus staat een tip hoe het beter zou kunnen.

Enkele voorbeelden van de titels van de casussen:

 • Het verhaal achter de klacht
 • Niet serieus genomen
 • Overdonderd door moeilijke woorden
 • Liever niet naar de huisarts
 • Op je strepen staan voor een visite
 • De 'niet-zeuren-mentaliteit'

De titels dekken de lading van de casussen niet zo goed. Je moet het verhaal echt gaan lezen om er achter te komen waarover het precies gaat.

Het algemene advies

Het algemene advies dat ik uit het boek Hoe overleef ik mijn huisarts haal is dat je een combinatie van assertiviteit, openheid over je klachten en wederzijds begrip nodig hebt voor een succesvol bezoek aan de huisarts.

De belangrijkste tips zijn: wacht niet af tot dingen echt misgaan, wees duidelijk in wat je wilt en blijf praten met je huisarts.

Valt er met die man/vrouw echt niet te praten? Vraag dan gerust elders om advies.

Praktische informatie over Hoe overleef ik mijn huisarts

Hoe overleef ik mijn huisarts is voor 10,16 te koop bij bol.com

Leestips

Hoe is jouw contact met je huisarts?

Vergelijkbare berichten

83 reacties

 1. Prima hoor, maar het boek lijkt me wel grappig om te lezen ;)... Nu achteraf denk ik dat ik tijdens de eerste zwangerschap beter wel in het ziekenhuis had kunnen worden opgenomen (i.v.m. m'n hyperemesis gravidarum - zie blog), maar zo zal ieder wel iets hebben. Ik ben tevreden en nog een voordeel; praktijk is aan het eind van de straat, evenals uitgiftepunt apotheek; ideaal :)!

 2. Onze huisarts is echt ruk...! Door dat ze de klachten niet serieus neemt heeft mijn dochter in december met een nierbekkenontsteking in het ziekenhuis gelegen, en ik in juni...ook met een nierbekkenontsteking. Ik wil overstappen naar een andere huisarts, dus daar moet ik binnenkort toch maar eens achteraan gaan x

 3. Ja, ik heb een fantastische huisarts in Doetinchem. Met mijn oude huisarts kon ik het ook goed vinden maar was vrij zuinig met doorverwijzen. Mijn huisarts van nu daar hoef ik elemaal niet om een doorverwijzing te vragen, hij komt er zelf al mee. Mijn oude huisarts had een kleine praktijk en nu zit ik in een grotere praktijk, was even wennen maar bevalt goed.

 4. Wij hebben al 43jaar onze huisarts en we zijn samen ouder aan het worden we zijn dezelfde leeftijd dus als hij met pensioen gaat moeten we wel een andere zoeken, het voordeel is dat hij je echt goed kent als je al zo lang klant bent en ik kan alles bespreken met hem zelfs als we iets alternatieve dingen willen uitproberen dan staat hij daar voor open.

 5. Dit lijk me een handig boek. Mijn huisarts die ik heel mijn leven heb gehad is een jaar geleden met pensioen gegaan. Nu heb ik twee vervangers, beide hele aardige dames hoor. Maar het is toch nog niet zo vertrouwt.

 6. Ik had een vreselijke huisarts, die alles psychisch vond want "mijn vader is psychiater"....Duh. Na een aantal zeer ernstige kwalen als psychisch afgeschreven te hebben, wilde ik een andere arts. Dat lukte steeds niet, tot een andere arts mij inlichtte dat de oude huisarts steeds contact opnam met mijn gewenste arts dat ze mij niet moesten accepteren! Ik heb samen met de zorgverzekering hier werk van gemaakt en heb nu een prettige arts.

 7. Ik moet na een jaar nog steeds gaan kennismaken met de huisarts en ik vind steeds wel een reden om niet te hoeven gaan.
  Het meeste gaat ook wel weer over en soms heb ik in periodes ergens last van, maar niet genoeg om daarmee naar de huisarts te gaan.

  Ooit heb ik een heel fijne huisarts gehad, kundig en met een roeping, ik weet ook niet hoe ik het anders moet noemen, maar hij kwam nog op huisbezoek, bleef soms een kopje koffie drinken en ik kon voor alles bij hem terecht.
  Door verhuizing na de scheiding moest ik afstand nemen en nog een goed eind-gesprek gehad, maar daarna nooit meer zo'n huisarts getroffen.

  Verschillende keren van huisarts veranderd en de laatste was wel okee, maar ik zie er tegenop om naar deze nieuwe huisarts te gaan als het niet heel heel noodzakelijk is!

  Ook vind ik het een nadeel, dat veel artsen tegenwoordig in deeltijd werken.
  Zijn ze heel populair, is het lastig om dan een afspraak te maken en meestal niet op dezelfde dag mogelijk.
  Uiteraard wordt je wel geholpen als iets echt spoed heeft, maar dan door een andere aanwezige arts.
  Je moet echt kijken, wanneer "jouw" arts werkt om dan ook bijtijds een afspraak te maken om er tussen te kunnen komen.
  Het voelt voor mij als een drempel als het niet echt noodzakelijk is.

  Onlangs trouwens wel een poging gedaan om een afspraak te maken, maar ze was op vakantie en het euvel waarvoor ik kwam, vond ik zelf niet ernstig genoeg om naar een andere arts te gaan.
  Het euvel is inmiddels dusdanig verminderd, dat ik ook even geen reden zie om een afspraak te maken ;)

  Maar een echt vertrouwenspersoon zoals die ene huisarts, ik vraag me af of ze nog bestaan bij de jongere generatie artsen....

  Groetjes Lily

 8. Ja, eigenlijk zoek je gewoon beter een andere huisarts als je op al die punten moet letten. Ik heb er nu één gevonden waar ik me echt goed bij voel en die ook luistert en actie neemt.

  Gelukkig zie ik hem bijna nooit :-)

 9. Een goed contact met een hulpverlener is heel belangrijk, dat merkte ik al wel toen ik zelf als verpleegkundige werkte. Ik heb gelukkig een fijne huisarts, maar snap helemaal als mensen van praktijk wisselen om bepaalde redenen.

 10. Ik kom eigenlijk bijna nooit bij mijn huisarts. Mijn huisarts, die nu met pensioen is was een schat! Daar kwam ik eens af en toe. De huisarts die ik nu heb? Verschrikkelijke vent! Hij heeft er eens een keer voor gezorgd dat ik ontstoken oren kreeg en dat aan beide oren. Dus, als ik nu echt moest gaan, dan heb ik al het verzoek gedaan naar de assistente dat ik hem absoluut niet wil hebben als mijn huisarts. Ik ben niet de enige bleek wel, en hij is nog wel het hoofd van de praktijk! Oei oei..Maar zoals ik al zei, ik ga echt bijna niet. Als ik 1x per jaar bij een huisarts kom is dat zelfs nog veel.

 11. heel belangrijk om goed contact en op 1 lijn te liggen met je huisarts!! het is een leuk boek om te lezen. Ik heb een schat van een huisarts en heb daar heel goed contact mee en ben daar blij om:D

 12. door al mijn "geverhuis" veranderde ik nogal vaak van huisarts. Waarvan ik 1 keer echt bijna direct rechtsomkeer ben gegaan met mijn zoontje. Dat klikte gewoon echt meteen niet. Het lijkt me een leuk boek om te lezen

 13. Ik heb tot nu toe altijd geluk gehad met mijn huisartsen en kom er gelukkig niet zo vaak. Mijn vorige huisarts toonde altijd interesse in mij als mens en mijn leven. Hierdoor kende hij mij ook beter, wat natuurlijk helpt bij evt beoordelen van klachten.

 14. Een huisarts hoeft van mij niet reuze sympathiek te zijn . Als hij/zij de juiste diagnoses maar stelt en niet aarzelt door te verwijzen als dat nodig is. Ik probeer zo duidelijk mogelijk te zijn en verwacht van een arts hetzelfde. Als er een klik is is dat heel prettig maar hoeft niet.
  Dat boek lijkt me best interessant !

 15. Maakt een hoop verhalen los! :)
  Ik was ontevreden over de huisarts. Aardig als mens, maar voelde me niet op mijn plek en ben overgestapt naar een ander. Heb nog wel een gesprek met haar gehad, wat ik toch best lastig vond (ze bedoelde het goed volgens mij, maar het matchte niet en gevoelsmatig was ze altijd op vakantie). Nu is alles prima gelukkig.

 16. De niet zeurenmentaliteit heb ik zelf al ???? Gelukkig heb ik een hele fijne huisarts die ons altijd serieus neemt als we langs komne. Dat dat ook wel eens anders is hoor ik in verhalen om mij heen.

 17. Ik zou persoonlijk zo een boekje echt niet gaan lezen. Het is die mensen hun baan en tuurlijk maken ze fouten. Dat doen wij toch ook? Maar ik heb ook gewoon een hele fijne huisarts dus ik zou het ook niet nodig hebben.

 18. Zo'n boekje lijkt me wel leuk om te lezen. Ik weet niet of je er zelf wat aan hebt als je het leest (misschien is het alleen grappig bedoeld?) - dat weet ik natuurlijk pas als ik 'm gelezen heb. Maar er zijn nog zoooveel boeken die ik wil, meer richting 'girlboss' dingen, dus of ik hem ook ooit koop, weet ik niet.

 19. Ik ben niet heel blij met onze huisarts. Gelukkig kom ik er eigenlijk nooit! En als ik wel een keer hem nodig heb is het vaak in de avond of weekend. Dus dan kom je bij de huisartsenpost....

 20. In onze praktijk zijn twee huisartsen, waarvan er een het beste bij mij past.
  Ik heb een goede band en hem benoemd tot "de generaal" in mijn ziekte proces.
  Eens in de paar maanden praat ik hem bij en overleggen we.
  Zo denkt hij met mij mee en hou ik hem op de hoogte.
  Er is een wederzijds respect, dat maakt dat het heel fijn overleggen is en de drempel laag is.

 21. Ik kom er gelukkig? bijna nooit meer omdat ze toch niets kunnen doen ivm chronische klachten zonder remedie maar wat ik wel storend vond was ieder keer vervangende artsen, zo bouw je nooit een band op!

 22. Gelukkig kom ik niet zovaak bij de huisarts. Als ik er kom dan is het meestal voor de kids. We hebben de afgelopen jaren diverse gehad. Zwangerschapsverlof..verhuizen etc. Dat vond ik wel vervelend (ook al kwam ik er niet vaaak) die wisselingen. Maar gelukkig geen vervelende ervaringen met de diverse huisartsen gehad.

 23. Interessant boek! Ik ben onlangs overgestapt van huisarts, wegens een verhuizing, maar ik had het al veel eerder moeten doen. Wat een wereld van verschil tussen deze en mijn vorige. Niet dat ik er heel vaak kom, maar die ene keer was in ieder geval veel prettiger.

  Tof dat hier een boek over geschreven is waarbij een socioloog gebeurtenissen analyseert. Het klinkt alsof sommige huisartsen hier nog wel wat uit kunnen leren ;)

  1. Op zorgkaart.nl kun je zoeken, en vind je bovendien beoordelingen van hulpverleners. Zo ben ik aan mijn huidige huisarts gekomen. Die kreeg van meerdere mensen een 9.

 24. Ik zit in een groepspraktijk, mijn vaste dokter zit daar ook, en heeft die geen tijd, neem ik gewoon een andere die wel tijd heeft, dat is zeer gemakkelijk
  Dat is een jonge praktijk, dus ik denk en hoop dat ik wel sterf voor hun?
  Fijn weekend @->-

 25. Dit lijk me een heel nuttig boek.
  Heel vroeger als ik bij de huisarts kwam met een klacht dan was ik veel afwachtender waar hij/zij mee kwam.
  Maar ik heb echt geleerd dat je veel specifieker kunt zijn en dat dat niet alleen jou, maar ook de huisarts ten goed komt. Je van te voren verdiepen in je eigen klacht, waar denk je dat het mee te maken heeft. Welke aanpak is er mogelijk. Wat wil je wel en wat wil je niet. Wat wil je specifiek van je huisarts: een gesprek om van mening te wisselen, een recept voorgeschreven, een doorverwijzing, ideeen voor welke methodes er nog meer zijn. Vaak zeggen mensen dat je je klachten niet moet googlelen, maar ik ben van mening dat je dat juist wél moet doen. Vaak word je dan al een heel stuk wijzer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.