Reacties

Ik heb enge Hypnagoge hallucinaties: kan dat kwaad?! — 67 reacties

  • Oorzaak is een tekort aan vitamine B12.
   Ga naar een echte gezondheidswinkel en haal B12 6000 smelttablet, leg onder tong in de avond en,
   Binnen een dag is het probleem opgelost.
   In banaan zit ook B12.

 1. Ik ook. Ik zie voor het in slaap vallen altijd hele films, als waren het al dromen. Soms dagresten, soms fantasie, absurd. Mijn zus heeft het ook. Ik heb trouwens ook altijd heel heldere en kleurrijke dromen, dus ik kijk nergens meer van op.

  • Zo heb ik het ook en dat zijn gelukkig geen enge dingen. Bij periodes heb ik vreselijke nachtmerries. Ik zou er bijna horrorschriijfster van kunnen worden ;-)
   Die dromen zijn altijd in zwart/wit. Normale dromen zijn in kleur. Soms weet ik dat ik droom en kan ik mijn droom sturen. Meestal ga ik dan heel hardlopen of vliegen . Gewoon om die vrijheid te ervaren die je in het echte leven niet kunt hebben.

  • Wat herkenbaar! Soms kan ik mijn droom ook sturen, maar meestal niet. Een aantal thema's komen mijn hele leven al terug. Ik vind het zo frappant dat al je zintuigen werken in je droom, dat ik iets lekkers ruik of proef bijvoorbeeld, of mooie muziek hoor. En ondertussen rust je dan lekker uit. Maar als je een hele enge of nare droom hebt, word je afgepeigerd en met racend hart wakker. En ook heb ik mezelf wel eens wakker gelachen, omdat iemand een leuk grapje verteld in mijn droom ;-)

  • Ik heb mezelf weleens wakker gegild uit een nachtmerrie. En soms dacht ik dan dat ik wakker was, maar dan ging de nachtmerrie nog erger door en was ook manlief de klos.
   Ow, wacht misschien heb ik dan toch soms hypnagoge hallucinaties?

 2. Oh gatsie, nou als je er dan maar niet heel bang van wordt!
  Mijn zoontje heeft zo af en toe last van nachtangsten. Dat is weer wat anders dan een nachtmerrie. En ik vind het behoorlijk eng als hij dat heeft.

 3. Ja ik herken het! Ik zie vaak lelijke gezichten met wijd geopende ogen en een ver opgesperde mond. Ik heb het denk ik sinds ik een jaar of 20 ben, dus gelukkig niet als kind. In het begin was ik heel angstig. Ik zag ze in het begin vrij lang, soms wel 5 minuten en dan deed ik van ellende t licht maar aan. Later, toen ik het wat vaker had gehad, dacht ik: Ik zou mijn vuist erin kunnen stoppen, zo groot is die mond. Toen ik dat probeerde te doen, voelde ik het achterhoofd van vriendlief, daar zat die kop als het ware 'voor' geprojecteerd. Tegenwoordig vind ik het niet eng meer. Ik weet dan dat ik wakker ben, maar enge dingen zal zien als ik mijn ogen open doe, dus houdt ik ze stevig dicht.

 4. De mijne maken ook geluid echt doodeng. Ik lag al met open ogen naar het plafond te kijken toen een stem zei "Je bent niet alleen in deze slaapkamer". Ik schrok me kapot, ik woon namelijk alleen. Ik heb m'n posters maar uit de slaapkamer gehaald want ik kan er met open ogen naar staren tijdens het ontwaken en dan beginnen ze te bewegen. Nou was het een Johnny Depp poster maar als die ineens een schedel als hoofd krijgt met rode gloeiende ogen is de pret er bij mij gauw van af. Ik lijk ook altijd stemmen te horen alsof er in de kamer naast mij mensen aan het praten zijn en daarom denk ik vaak dat er zo iemand mijn slaapkamer binnen kan wandelen. Vaak ga ik natijd even tv kijken of even wat drinken om de schrik uit mijn lijf te krijgen.

 5. Ik heb het sinds mijn negentiende (nu 23) steeds heftiger en ik ben zojuist wakker geworden van een hallucinatie met geluid ipv beeld (alsof er een schreeuwende man in mijn kamer stond). Aan de beelden ben ik nu,wel gewend maar ik ben nog relatief onbekend met de geluiden. Is jullie ervaring dat het escaleert en zijn er hier mensen die medicatie gebruiken voor hu hypnagoge hallucinaties? Ik heb er best wel moeite mee dat dit nu vastgesteld is bij mij en dat het erger wordt. Als jullie me tips kunnen geven wat voor jullie werkt om je rustig te houden hoor ik het graag. Groetjes Lenniw

 6. Las vandaag ineens over deze hallucinaties. Herkende t direct. Bij mij zweven er regelmatig wezens boven mijn hoofd, zit er een gollum-achtig mannetje met een emmer slijm (? Hahah) in bed, of kruipen er spinnen door mijn bed. Ik kan er soms nog flink van schrikken maar meestal heb ik door wat er aan de hand is en wordt ik wakker wanneer ik de hallucinaties probeer weg te slaan. Mijn vriendin vind t redelijk raar als ik midden in de nacht met mijn handen omhoog in bed zit maar we kunnen er om lachen gelukkig. Zeker nu ik lees dat het bij redelijk veel mensen gebeurt.

 7. Ik heb het ook, vooral in periodes van stress. Meestal zijn ze vrij mild: water dat door het plafond druppelt, planten die naast m'n bed explosief groeien, maar soms zijn ze ook van psychotische aard. Dan denk ik dat ze mij of mijn kinderen komen vermoorden, of ik zie m'n man dood naast me in bed liggen. Of dat ik te 'horen' krijg dat als ik me beweeg, dood zal gaan. En ik kan nog wel meer gruwelijke dingen opnoemen. Daarna ben ik zo geschrokken dat het een tijd duurt voordat ik tot rust kom.

  Soms overweeg ik met mijn huisarts te gaan praten. Mensen met veel van deze dromen hebben meer kans op het krijgen van een psychose.

 8. ook ik heb er nu een half jaar last van. het begint met getrek aan mijn dekens. of aan mijn haar. of keihard gebons op mijn kussen. of het lijkt dat er iemand boven op mijn zit zoals.op het plaatje boven aan op deze pagina. ik wordt er heel bang van. want ik zie niemand maar voel alles. en probeer me zelf wakker te maken door te schreeuwen of bewegen. door de verlamming die ik opdat moment heb is dit lastig. maar me vriend maakt me wakker. want die merkt ook dat er wat is. misschien na het lezen van jullie verhalen en nu weet wat het is dat het wat rust kan geven.want ik dacht echt dat ik bezoek kreeg van iets.

  • Het kan inderdaad behoorlijk eng zijn Sonja. Maar bij mij helpt het erg dat ik nu weet dat het hallucinaties zijn en niet echt. Dat stelt gerust.

   Fijn dat je vriend je wakker kan maken!

  • Dat wat jij nu omschrijft klinkt als slaapverlamming. Dit treed ook vaak op tijdens het inslapen, vooral als je niet comfortabel ligt. Je lichaam 'slaapt' dan al, dus kan je niet bewegen, maar je hoofd is dan nog wakker. Bij slaapverlamming krijg je ook hallicunaties en hoor en voel je dingen, terwijl je je niet kan bewegen. Heel naar, maar super fijn dat je vriend je kan wakker maken.
   Mocht het weer voorkomen, probeer je te beseffen dat het vanzelf over gaat en dat je veilig bent.

 9. Pff ik had vandaag voor het eerst hiermee te maken... Mijn mond misvormde maar kon het niet tegnhouden. Verder hoorde ik een hele hoge piep en stond er zieknhuisapparatuur in mijn slaapkamer... Hoop dat het bij 1x blijft... Iemand ooit zoiets gehad?

  • Ja nogal! Ik keek meteen op internet voor tips en of meer mensen zoiets ooit kregen, dat stelde wel wat gerust.
   Ik hoop dat het door de stress van de dag kwam en dat het zich niet meer voor zal doen, maar je blog gaf me wel ietswat rust om te zien dat ik niet de enige ben. bedankt daarvoor.
   groetjes

 10. Ik dacht dat het lucide dromen waren maar dat is toch wat anders. Heb het al heel lang, en soms heb ik door wat het is en soms ben ik dan toch weer angstig. Bij mij zijn het vaak voorwerpen die boven mijn hoofd zweven of dingen die op of uit de muur groeien. Een keer zat er iemand op het randje van mijn bed, denk dat ik daar nog het meest van geschrokken ben. Verder heb ik er gelukkig geen last van, al denk ik er nooit meer van af te komen.

  • Yikes. Vooral dat er iemand op de rand van je bed zit lijkt me eng.

   Ik had een paar weken geleden dat er een eekhoorn op mijn bed zat. Tenminste dat dacht ik. Toen ik mijn man riep bleek het helemaal niet zo te zijn.

 11. Ik heb echt precies hetzelfde. Veel dingen komen me bekend voor. Alleen ik vind het best vervelend en ik ben eigenlijk op zoek naar tips om er "van af te komen".

  Dus als jullie tips hebben hoor ik die heel graag! Ik kan namelijk heel weinig informatie hierover vinden en al helemaal geen oplossing of behandel methode.

  Groetjes

  • Ik zal eens op zoek gaan naar informatie Iris.

   In mijn geval merk ik dat het ook wel samenhangt met stress en drukke periodes. Dus voor het slapen gaan rust zoeken zou mogelijk ook kunnen helpen.

   Eventueel zou je er eens mee naar je huisarts kunnen gaan.

  • Dat zou bij mij idd ook wel kunnen zijn. Drukke periodes. Ik probeer nu ook al mn telefoon eerder weg te leggen en dan ga ik nog een sudoku maken ofzo :)

  • Dat lijkt me al een hele goede zet van je Iris! Zo'n Sudoku maakt rustiger dan zo'n smartphone. En smartphones hebben ook nog dat licht dat slapen moeilijker maakt.

 12. Ik heb er geen last van, maar ik zie ook dat ik een hoop dingen onbewust doe waardoor je er minder last van zou kunnen hebben.

  Lvoe As always
  Dimario

 13. `Ha Nicole,
  oeps!
  dat lijkt me toch wel griezelig...
  Gelukkig heb ik dat niet.
  Ik vind de tips van een goede slaaphygiëne top!
  Zou voor iedereen moeten gelden...

  Prettig weekend, Marlou

 14. Ik herken het helemaal, ik zie vooral spinnen, die naar beneden komen, of gekke dingen op de muur. Heel angstig en levensecht. Tijdje terug werd ik wakker van mezelf, ik lag hard "help help"te roepen, heel bizar. Maar ik heb mijn man ook weleens wakker gemaakt dat er een grote spin zat, ja helemaal niks natuurlijk. Heel vervelend allemaal. Zal er mee moeten leren leven denk ik, net als met de stress.

 15. Dat klinkt allemaal behoorlijk eng. Gelukkig ben ik niet bang voor spinnen, dus daar zou ik niet van schrikken. Het enige rare verschijnsel dat ik tussen slepen en wakker zijn in beleef, is dat ik de kat hoor mauwen. Maar vaak is die er echt en hij zit er niet mee om midden in de nacht kletsnat geregend thuis te komen en me wakker te maken omdat hij afgedroogd wil worden.

  Als kind had ik wel last van nachtmerries die niet stopten bij het wakker worden. Op een gegeven moment besefte ik dat het dromen waren en kon ik de droom een andere richting in sturen. Dat heeft zo goed geholpen dat nachtmerries snel eindigden en ik ze uiteindelijk niet meer kreeg.

  Mijn vriend had er last van en dat was duidelijk een late reactie op nare jeugd ervaringen. Hij was dan hardop aan het argumenteren met de nonnen die hem in het kindertehuis gemarteld hebben. Ik antwoordde dan dat ik alle nonnen had vermoord en dat ze nooit meer terug zouden komen. Dat hielp. Hij kon dan rustig verder slapen.

 16. Toevallig dat ik dit blog lees, een brok herkenning! Ik heb al sinds mijn tienerjaren slaaphallicunaties, zoals ik ze zelf noem. Sommige periodes zijn ze heel heftig, andere momenten is het te doen. Dieren, voorwerpen die omvallen, mensen voor het raam... heel luguber af en toe. Ik probeer voldoende te ontspannen en niet te veel op mijn telefoon te kijken voor ik ga slapen, want dan is het gegarandeerd erger. Gek genoeg wen je er ook aan, of ervaar jij dat anders?

 17. Oei, dat vind ik wel wat spannend klinken. Heb ik het zelf ooit gehad? Ik denk dat hetgeen het meest in de buurt komt het gevoel van 'vallen' is. Vlak voor je in slaap valt. En dat je er dan toch even uitschiet? Zoiets? Heb ik overigens niet vaak. Alleen af en toe. Maar wat ik zo in de reacties lees is dat meerdere mensen het herkennen...

 18. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar blijkbaar komt het toch wel veel voor gezien de reacties op je blog. Ik heb er zelf gelukkig nog nooit last van gehad, want het lijkt me best een heftige ervaring.

  • Ik had er nooit eerder van gehoord maar heb er wel vaak last van...vooral sinds de dood van mijn vader

 19. Wat een interessant stuk heb je er weer van gemaakt. Ik had hier nog nooit van gehoord. Ik lees dat het vooral naar of eng is om te ervaren. Maar mijn "dromen" voelen in de periode van waken en slapen juist het meest helderst aan. Het is dan ook vaak of het echt is. Maar dat is 9 van de 10 keer juist niet eng. Ik onthoud ze alleen beter. Ook een vorm van Hypnagoge hall. misschien?

 20. Wat een mooi informatief artikel! Al moet ik er niet aan denken dit te hebben ik zou dat echt door eng vinden. Het klinkt wel een beetje als mijn herbelevingen tijdens mijn ptss alleen beleefde ik dan dus dingen die ik echt had meegemaakt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>