Gratis coronatest overheid in 2 stappen + update 2022

gratis coronatest overheid

Gisteren lag er een officiële brief van de overheid in onze brievenbus, met op de envelop in grote letters:

‘In deze envelop zit je uitnodiging om twee gratis zelftesten te bestellen.’

Nou is mijn ervaring dat dingen regelen via de overheid vaak vrij lastig en ingewikkeld is.

Dus wie schetst mijn blije verbazing dat een gratis coronatest van de overheid aanvragen supermakkelijk is! Ik kon gewoon op de bank blijven liggen.

Gratis coronatest overheid: supermakkelijk!

Omdat ik zelfs nog te beroerd was om de url zelftestenbestellen.nl in te typen, scande ik de QR code bovenaan de brief. Vervolgens moest ik de eerste 4 cijfers van mijn postcode intypen, en dat was dat!

Ik ben nog steeds helemaal verbaasd, over hoe snel en makkelijk het ging.

Wanneer doe ik een zelftest?

Het doel van deze gratis zelftesten, is besmettingen voorkomen. In de brief staat heel behulpzaam wanneer je zo’n zelftest moet doen. Centraal staat:

Je doet een zelftest als je je kiplekker voelt, en geen enkele klacht hebt.

Bijvoorbeeld als je:

 • Op bezoek gaat
 • Naar je werk gaat
 • Na een vakantie
 • Naar een drukke plek gaat
 • Het ergens onverwachts druk werd

Toen ik dat las, bekroop me de ongemakkelijke gedachte: ‘Dan zijn 2 zelftesten toch veel te weinig?!’ En dan ben ik ook nog iemand die thuiswerkt, en een rustig leven leidt…

Om nog maar te zwijgen over het nut van een zelftest.

De paradox van de corona zelftest in 1 minuut

In Even tot hier bezongen ze in april, de paradox van de zelftest. Inmiddels is er wel wat veranderd, omdat een zelftest nu dus wel ‘telt’ als je ergens op bezoek wilt etc.

Gratis zelftest 2022

Inmiddels is de actie dat je een gratis zelftest van de overheid kon bestellen afgelopen. Maar er zijn nog steeds groepen die een gratis zelftest van de overheid kunnen aanvragen!

Gratis zelftest studenten

Studenten bijvoorbeeld aan het mbo, hbo en universiteit bijvoorbeeld. Zij moeten naar zelftestonderwijs.nl gaan, hun school kiezen en vervolgens inloggen met hun gegevens voor hun school/universiteit. Vervolgens kunnen zij een gratis zelftest aanvragen! Het werkt echt, want ik heb het geprobeerd met mijn jongste dochter die studeert aan de Universiteit Utrecht.

Gratis zelftest kwetsbare groepen

Op pgb.nl worden nog twee groepen genoemd die in aanmerking komen voor een gratis zelftest:

 • Kinderen van 0 tot 12 jaar met een kwetsbare gezondheid.
 • Mensen van 12 jaar of ouder, die op advies van hun arts geen vaccin mogen krijgen.

Deze twee groepen kunnen elke maand een pakket gratis zelftesten ophalen bij de apotheek. Je vraagt ze aan via je huisarts.

Gratis zelftest minima

Er zijn gemeentes die gratis zelftesten aanbieden aan minima. In de gemeente Doetinchem waar ik woon kunnen mensen met een laag inkomen (tot 120% van het sociaal minimum) gratis maximaal 6 mondneusmaskers en 6 sneltesten per persoon ophalen. Kijk bij jouw gemeente of deze mogelijkheid er ook voor jou is.

Leestip

Kruidvat zelftest

Wat vind jij van dit initiatief van de overheid om gratis zelftesten ter beschikking te stellen?

Similar Posts

21 Comments

 1. Eindelijk heeft iemand de minister doen begrijpen dat een test rijkelijk laat is als iemand al doodziek is. Ik had er al 2 gekocht bij de Action. Daar heb ik ze laatst niet meer gezien, maar als zelftesten een gewoonte wordt, dan hebben ze die waarschijnlijk weer overal te koop. Het initiatief om ieder huishouden er 2 te sturen vind ik goed. Iedereen kan de test dus doen als dat nodig is.

  In Oostenrijk kunnen ze gratis afgehaald bij de apotheek. Handig, maar in Nederland zou dat erg duur worden omdat hier de apothekers voor het uitreiken van een bijsluiter al 6 euro in rekening mogen brengen.

  Ik heb het via de computer aangevraagd met de URL. Er worden helemaal geen persoonlijke gegevens gevraagd, wat goed is vanwege alle datalekken in de vele overheidsbestanden. Je hoeft geen angst te hebben voor je privacy.

 2. Fijn om te weten dat het makkelijk is, en dat het met de computer ook makkelijk gaat, dan voor die info Vlierbloesem

 3. Dit is een bemoedigend stukje! Mooi om dit te lezen. Ik heb nog geen brief ontvangen, maar het is fijn om te weten dat het bestellen erg simpel is! Ik houd van dingen die simpel gehouden worden, dan erger ik mij een stuk minder of misschien wel helemaal niet ;-)

 4. je kan je eens af vragen,…

  waarom gaat dit zo (verdacht) makkelijk?

  Anders gaat het altijd zo (verdacht) moeilijk,…

  Toch?

  1. Wij kregen gisteren de enveloppe in de bus en inderdaad ging het verdacht gemakkelijk. Maar ik had de adder onder het gras snel gevonden. Onder aan de pagina kon je ook nog heel makkelijk een afspraak maken voor een vaccinatie. Daar is die hele poppenkast voor bedoeld. Wedden? En daarom ging het voor de verandering heel makkelijk ;-(

 5. Het was letterlijk 1 minuutje. Maar nu ik weer ga werken as maandag heb ik honderden zelftesten tot mijn beschikking want de school waar ik werk moest ze voor de zomervakantie inkopen voor alle leerlingen…. en die maakten er geen gebruik van…. benieuwd wat deze overheidsactie oplevert qua minder besmettingen. Of is het een kwestie van too little too late?

  1. Ja. Niekje. Natuurlijk is het laat. Maar beter laat dan nooit en misschien moesten ze er inderdaad van af omdat ze er een heleboel hadden ingekocht voor iets anders, Sjoerd. Maar dan is het toch beter om ze uit te delen aan de burgers, die het ook al hebben betaald?

   Gezond wantrouwen is op zijn plaats, Sjouke, maar er worden helemaal geen persoonlijke gegevens gevraagd. Ze gebruiken alleen het woonadres voor verzending en geen namen of andere gegevens.

   Er worden nu al zelftesten ontwikkeld die tegelijk op corona en influenza testen. Die zouden ze wat mij betreft ook mogen aanbieden te zijner tijd. Ik heb nooit begrepen waarom het zo vanzelfsprekend wordt gevonden om influenza besmettingen te verspreiden. Toch een ziekte waaraan elk jaar veel mensen overlijden.

   Er zijn nog een hoop andere ziekten waarvan de eerste symptomen lijken op griep. Ik zou ook daarvoor wel simpele zelftesten willen. Vroege behandeling en preventie is altijd beter. Prettiger en goedkoper dan wachten tot een ziekte echt ernstig is geworden en dan pas een dure behandeling starten of meteen overgaan op stervensbegeleiding.

 6. Brief meteen in de kliko gedaan.
  Hugo had er teveel besteld.
  Ja wat moet je er dan mee het zou weer een grote blunder geweest zijn om ze dan maar weg te gooien.

 7. Ik heb geen brief gezien. Twee testen lijkt mij ook veel te weinig voor ‘normale’ mensen. Voor mij is het meer dan genoeg, hoor. Bovendien blijf ik het liefst de rest van mijn leven afstand houden. Zo fijn! :-)

 8. Ja, heerlijk filmpje. Ik heb de brief (nog) niet gehad, maar als ik dat liedje luister, vraag ik me ook steeds af wat het nut ervan zou zijn:). Maar goed, mocht de brief nog komen, wil ik ze wel bestellen, want ik vind het wel een lekker idee om zo’n testje in huis te hebben ‘voor het geval dat’.

 9. Ik moest wel lachen, toen we die brief kregen. Wat stond het er mooi in, dat we elkaar veilig houden door *vaak* te testen.

  Váák testen, en ‘daarom’ krijgt ieder huishouden dus twéé van de miljoenen overtollige tests. Nou, dat zet zoden aan de dijk, twee tests voor een gezin van vier personen.

  Ik ben hardstikke bereid om zelftests te doen. Ik heb de kinderen getest voordat ze gingen logeren. Mijn man en ik hebben getest toen we terugkwamen uit Duitsland. En toen nog eens voor de verjaardag van mijn schoonmoeder. Dat was gisteren, dus nogmaals testen voor de ouderavond van de Scouting vanavond en mijn koorrepetitie morgen lijkt me overkill, maar het volgende pakje met vijf tests ligt alweer in mijn Appie-winkelmandje.

  Dus ja, twee hele tests. Prima hoor, alle kleine beetjes helpen, maar de overheid hoeft niet te proberen me wijs te maken dat die twee tests ons in staat stellen elkaar veilig te houden door váák te testen. 😏

 10. Ik vraag me alleen af hoeveel mensen zo’n test ook goed uitvoeren, aangezien je het stokje toch aardig ver in je neus moet doen….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.