Boeken schoonmaken: alles wat je weten moet + 7 leestips!

boeken schoonmaken

Boeken schoonmaken.

Doe jij dat wel eens?

Ik kom meestal niet verder dan een wekelijkse stof beurt.

En dat is eigenlijk vooral over de bovenkant van de boeken.

Vieze boeken schoonmaken

Vieze boeken schoonmaken hoeft niet moeilijk te zijn. Het ligt er aan waarom een boek vies is. Heeft iemand bijvoorbeeld boerderijdrop zitten eten terwijl ze een boek las, en zitten er daardoor zwarte dropvegen in het boek? Dan kun je proberen dit met een licht vochtig doekje weg te poetsen.

Waarom zo specifiek boerderijdrop vraag je je misschien af?

Ik heb als kind alle boeken van De Vijf zitten lezen terwijl ik boerderijdrop snoepte... De dropvlekken zijn de stille getuigen...

Zit de vlek op de cover van het boek? Dan geldt hetzelfde. Ga er voorzichtig overheen met een vochtig doekje.

Vieze boeken schoonmaken met gum

Je kunt vieze vlekken ook proberen weg te krijgen met gum! Ga voorzichtig met een gummetje over de vlekken. Het voordeel van een gummetje is dat je niet bang hoeft te zijn voor teveel vocht bij het schoonmaken. Daar moet je altijd enorm voorzichtig mee zijn bij vieze boeken schoonmaken, omdat dit schimmel kan veroorzaken. En dan heb je er een heel nieuw probleem bij.

Papiervisjes in boeken

Je kunt ook vieze boeken hebben omdat er papiervisjes in zitten. Ze doen zich tegoed aan je boeken want ze eten graag papier, lijm en zetmeel. Ze worden niet voor niets ook wel boekenvisjes genoemd.

Bah.

Hieronder zie je zo'n stom papiervisje:

266px Ctenolepisma longicaudata long tailed silverfish Mook the Netherlands
Ze kunnen 15 tot 20 mm worden

Let op: vaak worden papiervisjes verward met zilvervisjes. Maar zilvervisjes zijn niet dol op boeken. Zij vinden het juist fijn in een vochtige omgeving, oftewel huizen met een vochtprobleem. Zilvervisjes eten vooral schimmel.

Boeken schoonmaken die naar rook stinken

Collega blogger Liesbeth van het blog Liesbeth Blogt had boeken die naar rook stonken. Wat Liesbeth betreft waren ze daardoor onleesbaar.

Ze kocht een pot baking soda bij Kruidvat en ging aan de slag om het probleem te verhelpen.

Baking soda tegen stinkende boeken

Boeken schoonmaken met baking soda? Het helpt in ieder geval tegen vieze geurtjes!

  • Liesbeth deed elk boek in een afzonderlijke plastic zak die ze afsloot met een ziplock.
  • Vervolgens schepte ze daar 2 ruime eetlepels baking soda bij.
  • Daarna sloot ze de plastic zak af, waarbij ze erop lette dat er nog wat lucht in bleef.
  • Ze zetten de zakken met boeken en baking soda apart. Na ongeveer 1 dag deed ze de plastic zakken open, en keerde ze om.
  • Na 2 dagen haalde ze de boeken uit de zakken en zoog ze zorgvuldig schoon met een stofzuiger.

Liesbeths conclusie over baking soda tegen stinkende boeken

Inmiddels is de rookgeur uit 5 boeken dermate verminderd/verdwenen dat Liesbeth ze kan lezen. De overige boeken heeft ze opnieuw 'behandeld' met baking soda.

Oude boeken reinigen

In onderstaand filmpje laten ze zien hoe je echt oude boeken schoonmaakt! Ze geven bovendien een handig lijstje met dingen die je nodig hebt voor vieze boeken schoonmaken:

  • Nitril handschoenen voor je handen
  • Stofmasker met P3 filter
  • Stofjas of schort
  • Zachte onderlegger van polyethyleenschuim
  • Papieren doekjes
  • Japanse borstels of make-up borstels
  • Wattenstaafjes
  • Museumstofzuiger (maar met een kruimeldief kom je vast ook een heel end)

Tot slot

Vieze boeken schoonmaken is een nuttig klusje. Als een boek te vies voelt om te lezen, is dat jammer. Met een stofdoek en licht vochtige huishoudelijke doekjes kom je vaak al een heel eind. En met gum kun je soms ook vlekken wegpoetsen.

Baking soda tegen stinkende boeken

Baking soda staat bekend als een goedkoop en natuurlijk middel om van vieze geurtjes af te komen. Hoewel niet alle boeken geurloos werden, was de stank van de rook in ieder geval wel flink verminderd.

Je hebt wel  geduld nodig, en bovendien tijd: het is best een klusje om alle baking soda weer uit de boeken te zuigen.Al met al is baking soda als remedie tegen stinkende boeken dus de moeite waard.

Ultieme tip

Wil je geen vieze boeken schoonmaken?

Kies dan een eReader : )

Dan hoef je nooit meer bang te zijn voor vieze boeken of papiervisjes. Maar ja, dan mis je wel het gevoel van een echt boek in je handen.

Leestips

  1. Motten bestrijden
  2. Meelmotten in huis
  3. Mieren in huis
  4. Muizen in huis wat nu?
  5. Maden in de groene container
  6. Eikenprocessierups
  7. Liesbeths blogpost!
  8. Boekselen

Wat vind jij van vieze boeken schoonmaken?

Gebruikte bronnen onder andere: Milieucentraal, Wikipedia, Radar, de Nationale Bibliotheek, Rentokil blog

Vergelijkbare berichten

15 reacties

  1. Ha Nicole,

    eigenlijk vind ik niet dat mijn boeken stinken.
    En als er vlekken in zitten zijn dat bewijsjes van... genieten? Zoals die drop van jou.
    Ik maak ook ezelsoren.
    Vinden veel mensen vreselijk...

    Groetjes!

  2. Kleine tip, ik draaide de zakken nadat ik ze weer dicht had gemaakt. Als je ruikt dat een boek goed is hoeft het keren niet meer. Ik vind het grote nadeel aan een ereader dat niet alle boeken die ik wil lezen als epub te krijgen zijn. Overigens aan een boek ruiken voor je die koopt is wel verstandiger.
    Die boekluis krijg je weg door het boek in een diepvrieszak ik de vriezer te leggen. Na twee dagen zijn ze allemaal dood. Boeken in een vriezer stoppen is een goede oplossing voor als je iets wil proberen voor je aan de soda gaat. Muffe boeken knappen ook op van de vriezer namelijk. Daarna in de zon op de waslijn hangen. Bedankt voor de link!

  3. Eens per jaar klapper ik alle boeken uit en maak ik de planken stofvrijvoordat de boeken terug worden gezet. Omdat we inmiddels ongeveer 500boeken hebben weggedaan, is die klus iets overzichtelijker geworden.
    Boeken die een astmatische reactieopwekken, moeten helaas stante pede het huis uit. Ook als het mooie verhalen zijn. In sommige periodes werden boeken op goedkopere houtpulp gedrukt, heel jammer.

  4. Wat interessant! Ik wist dat niet (van de zilvervisjes en papiervisjes). Nu weet ik niet precies welke ik nu waar zie. En vreemd, want ons huis was ooit een nieuwbouwhuis (vochtig) maar is dat inmiddels allang niet meer. En toch zie ik nog van die beestjes. Brrr. Ik ben al een van de weinigen in ons hofje die iedere dag alle ramen en deuren minimaal een uur tegen elkaar open zet. Maar toch...
    Maar meer on topic. Ik geloof niet dat ik boeken snel zou reinigen...

  5. Nou, eigenlijk doe ik dat zelden. Ik stof de bovenkant inderdaad en eens in de zoveel tijd haal ik de kast leeg en dan maak ik álles schoon. Maar niet te vaak, hoor. Behalve bij mijn mini-bieb. Die houd ik wel goed bij. Maar ja, die is niet zo groot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.