Processierups waarschuwing! Wat moet je weten?
Last updated on April 13th, 2023 at 03:55 pm
- De processierups: wat is het eigenlijk?
- Waarom zijn die brandharen zo erg?
- Wat kun je doen tegen de processierups?
- Wat als de processierups in je tuin is?
- Conclusie over de processierups
- Leestips
Herken je het beeld van waarschuwingen op bomen, en soms zelfs ook rood-witte linten? De eikenboom op de foto bovenaan deze post is ‘besmet’ met de processierups! Elk jaar komt het probleem terug, en lees je krantenberichten over de processie rups. Maar wat is dat eigenlijk voor beestje? En waarom wordt er zo voor gewaarschuwd?
Lees ook mijn post over dat andere hinderlijke beestje: De buxusmot!
De processierups: wat is het eigenlijk?
De processierups is simpelweg een rups! Een larf van de nachtvlinder. Uiteindelijk wordt deze lelijke, harige rups dus een vlinder. Geen mooie, maar toch. Kijk dit is de processierups als hij een vlinder is geworden:
Voordat ze vlinders worden kruipt de processierups graag met zijn soortgenoten over eikenbomen. Daar heeft de rups haar naam aan te danken: aan het feit dat ze op eikenbomen gaan zitten, en dat ze in groepen langs de bomen kruipen.
Maar helaas is de processierups vervelend voor mensen. De processierups heeft namelijk brandharen!
En dat is net zo pijnlijk als het klinkt.
Waarom zijn die brandharen zo erg?
Hoewel de haren van de processierups maar heel kort zijn: 0,2 tot 0,3 millimeter, heeft elke rups er honderdduizend tot miljoenen van. De haartjes zijn pijlvormig. En als de rups zich ergens boos over maakt dan schiet hij ze af! Ze zweven dus ook in de lucht, en worden verspreid door de wind.
Je kunt dus in contact komen met de brandharen zonder een rups aan te raken.
Die brandharen van de processierups kunnen vervolgens op je huid of ogen terecht komen. Je kunt ze ook binnen krijgen via je luchtwegen. Het probleem is de stoffen die op die brandharen zitten. Die kunnen symptomen veroorzaken als:
- uitslag (treedt op na zo’n 8 uur, en verdwijnt meestal na 2 weken)
- zwellingen
- rode ogen
- jeuk
- duizelig
- lamlendig gevoel
- loopneus
- hoesten
- moeite met slikken
Het goede nieuws is dat je er niet voor naar de huisarts hoeft meestal. De klachten gaan in de meeste gevallen vanzelf wel weer over. Ook verschilt het per persoon hoe vatbaar iemand is voor de effecten van de brandharen. Maar vervelend zijn ze wel.
N.b. sommige mensen krijgen zulke ernstige allergische reacties dat ze wel degelijk naar de huisarts moeten.
Wat kun je doen tegen de processierups?
In de regel wordt aangegeven met borden en waarschuwingen dat ergens een eikenprocessierups zit. Ga je naar zo’n gebied? Zorg dan dat je jezelf goed bedekt met kleding. Ga dus niet in een bloot zomerjurkje daar wandelen. En ga vooral ook niet op de grond zitten.
Omdat de brandhaartjes rondwaaien, kun je ramen en deuren beter binnen houden als je in een gebied woont waar de rups is geconstateerd. Of zorg in ieder geval voor goede horren!
In een comment op mijn post Ook zo’n last van vliegen? vertelde Greet dat zij inderdaad bínnenshuis last heeft van processierupsen in haar omgeving! Supervervelend lijkt me dat.
N.B. De brandhaartjes van de processierupsen kunnen ook in je gaan kleding zitten. Volgens thuisarts.nl moet je om er van af komen je kleding op maar liefst 60 graden wassen. Dat is best veel vind ik. Maar thuisarts.nl is dé toonaangevende plek voor betrouwbare medische informatie, dus….
Wat als de processierups in je tuin is?
Aargh! Het zal je maar gebeuren dat de processierups bij jou in de tuin komt wonen. Lekker dan. Uiteraard gelden dan bovengenoemde voorzorgsmaatregelen. Maar je wilt natuurlijk ook van die krengen af.
De overheid adviseert dan om niet zelf te gaan knutselen om van de processierupsen af te komen. De processierupsen bestrijden kun je het beste aan de professionals overlaten.
Conclusie over de processierups
De processierups is een vervelend beestje, dat onprettige klachten kan veroorzaken. Als hij ergens is gesignaleerd is het dus verstandig om dat serieus te nemen, en je gedrag aan te passen.
Leestips
- Lees ook over de meelmot!
- Hoe lang leven vlinders?
- Blauwe juffer
Wat zijn jouw ervaringen met de processierups?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik heb ze hier gelukkig nog niet gezien maar je tips sla ik zeker even op.
Dank voor de tip. Zijn niet echt fijne beestjes om in de buurt te hebben. Jakkie
Hier zit alles vol in de buurt met de rupsen. De gemeente doet er niets aan. Vorig jaar heeft mijn man zulke erge uitslag gehad in zijn nek, dat hij niet wist waar hij het zoeken moest. Van de dokter zalf gekregen, maar het heeft wel heel lang geduurd voor het weer over was.
Wat naar voor je man dat hij er zo’n last van had Jolanda!
Je hoort steeds meer over die beestjes, die wil je liever niet in je buurt hebben!
Informatief artikel over de eikenprocessierups. De provincie Gelderland heeft op haar website een eigen pagina hierover.
Handig artikel. Heb onlangs nog naast zo’n boom gestaan. Geen idee dat ze die haartjes ook kunnen afschieten!!
Nee, apart hè?!
Hier in de buurt ook heel veel bomen die besmet zijn. Bah vind zo rare gedachten dat zo slecht voor je zijn
Bij ons zitten ze ook wel, maat gelukkig nog nooit last van gehad.
Oh wauw nooit van gehoord haha, bijzonder!