Maden in de container? Tips om er van af te komen!

Screen Shot 2018 05 30 at 15.55.19

Het is een veelvoorkomend probleem nu het zo warm is buiten: vieze, kronkelende maden in je groene container.

Dat als je de deksel omhoog doet je begroet wordt door van die vieze, witte bewegende beestjes. Ze lijken een beetje op rijstkorrels, hoewel je daar niet teveel bij moet stilstaan want dan lust je daarna geen rijst meer…

Maden hoe ontstaan ze?

Maden zijn de larven van vliegen en muggen. Met andere woorden de vliegen en muggen hebben eitjes gelegd in je container, en dit zijn hun vieze kinderen. Eén vlieg kan wel 1000 eitjes leggen, en als het warm is kunnen die een paar uur later al uitkomen! Geen wonder dus dat het ontstaan van maden in je groene container heel snel kan gaan.

Maden in de groene container: hoe kom je er vanaf?

 1. De simpelste methode is simpelweg de container een tijdje openzetten. Maden houden net als vampiers niet van licht. Ze zitten het liefst lekker op een donkere, vochtige plek. Dus als je de deksel opendoet vinden ze dat niet fijn. Een open container geeft bovendien vogels de kans om de maden lekker op te snacken. Het nadeel is dat een open container een vieze geur verspreid. Hier op het platteland kan ik de groene container ergens neerzetten waar ik hem niet meer hoef te zien of te ruiken. Maar als je groene container in het zich staat, of in je looppad, kan het idee om de groene container open te zetten wat lastiger zijn.
 2. Maden houden niet van kokend heet water met daarin een scheut groene zeep of azijn. Deze methode kun je toepassen als de container net is geleegd!
 3. Gooi een bos Hedera (klimop) in de groene container en leun achterover terwijl de Hedera de maden vergiftigt : ) Hieronder een voorbeeld van Hedera:Screen Shot 2018 05 30 at 09.07.54
 4. Vul een panty met mottenballen en hang die aan de binnenkant van de container. Dit werkt afschrikwekkend, en kan helpen om maden te voorkomen.
 5. Doe afval in een biologisch afbreekbare tas in de groene container.

Lees ook mijn post over je groene container schoonmaken en tips tegen mieren in huis en motten bestrijden.

Vergeet ook de meelmot niet! En heb je muizen in huis? Ook daar heb ik ervaring mee.

Heb jij last van maden in de groene container? Aanvullende tips zijn van harte welkom in de comments!

Similar Posts

59 Comments

 1. Ik gebruik in de zomermaanden de biologisch afbreekbare zakjes voor mijn gft. Dat werkt goed. Ik heb zo eigenlijk geen last van maden.

 2. Wij doen af en toe een plons heet water in de container. Helpt bij ons prima. Open gooien maak je ons en buren niet blij mee haha

 3. Wat een handige tips!
  Gooi geen vlees in de groene container vooral kippenbotjes veroorzaken maden.
  Heb je restjes vlees vries ze in en gooi ze op de dag van de lediging in de container.

 4. Ohbah, ik vind Made echt zo vies! Tot nu toe hebben we nog niet heel erg veel last van, gelukkig maar. Zodra we er last van krijgen pak ik je blog erbij!

  1. Albert Hein verkoopt ecologisch afbreekbare containerzakken. In twee maten 140 liter en 240 liter. Per drie in een verpakking. Ze liggen in de buurt van de vuilniszakken.

    1. Ik koop voor de bak in de keuken bij Action (het enige produkt dat ik daar koop ????) kleine, biologisch afbreekbare zakjes! 10 op een rol voor ong. 1 euro. Heb nu nog 6 rollen liggen (koop altijd 10 rollen) dus ik kom de zomer wal door!

 5. de truc van de hedra kende ik niet. Ik heb het een keer gehad, ik werd er misselijk van en heb de spuitbus die ik af en toe in huis gebruik om de boel vlo vrij te houden in de container leeg gespoten…
  maar ik heb er al lang geen last meer van #houtzoektomaftekloppen

 6. Ik heb het 1 keer gehad en het was inderdaad zo vies. Eerst dacht ik ook: goh, is het nou rijst of niet? Maar net wat jij zegt: daar moet je niet te lang over nadenken als je rijst je lief is.
  Destijds heb ik er kokend water op gegooid, wat voor mij de meest milieuvriendelijke oplossing was. Sindsdien gooi ik nooit meer vlees in de groene bak. Nu gooi ik sowieso nooit meer vlees weg, soms nog vleeswaren die vergeten zijn en die doe ik in de grijze bak.
  Die tip van de hedera kende ik nog niet. Da’s een goeie, die heb ik ruim in voorraad :-D

 7. Ja ook wel eens gehad, brrr
  Ik knip na het legen vaak een paar takjes lavendel. Stinkt de bak ook niet zo meer, maar of dat echt helpt tegen maden weet ik niet

 8. Gelukkig geen last van, maar als dat wel het geval was zou ik de container openzetten en er stukjes klimop ingooien

 9. Vorig jaar heb ik het meegemaakt bij mijn huiscontainer… Jasses, ik ging bijna over mijn nek! Nu zorgen we gewoon dat de container een kleinere zak heeft die sneller vol zit. En we hebben een wormenbak voor het GFT. Veroorzaakt wel kleine vliegjes, maar als je regelmatig de wormenbak omschept, is dat al een stuk minder. En de spin bij de wormenbak helpt goed mee :)

 10. Ik ken dit probleem nog goed van mijn ouders, toen ik nog thuis woonde. Nu heb ik helemaal een groene kliko, dus dat is alweer 1 probleem minder ;)

 11. Je zou een advertentie kunnen zetten met “maden, gratis af te halen” ???? Sportvissers zijn er gek op. Mijn jongere broers en zusjes werkten in de vakantie op een madenkwekerij bij ons in het dorp!

 12. Ik heb ze een keer gehad in de prullenbak bij ons thuis. We hebben een prullenbak met drie scheidingsvlakken en het groene afval (met etensresten) was ik vergeten te legen en we gingen een weekendje weg. Drie keer raden van wie ik bezoek had .. zo vies!!

 13. Beste anti-madentip die ik ooit gehad heb: as van de barbecue over de maden strooien. Dat droogt ze uit en dat overleven ze niet. Wij hebben standaard een emmer in de schuur staan waar we de barbecue in legen en gebruiken dat zodra we iets in de container zien bewegen ;-)
  Zout werkt ook, maar daar heb je heel veel van nodig, wat me niet best lijkt voor de verdere verwerking van het groenafval.

 14. Iemand die landelijk woont en een aantal kippen heeft rondlopen kan de kringloop des levens volledig benutten.
  Boor in de bodem van een plastic emmer allemaal gaten en hang deze op aan de onderste tak van een boom. Doe slachtafval, vlees- en visresten in de emmer. Na korte tijd krioelt het in de emmer van de maden. Deze kruipen altijd naar onderen en vallen dan door de gaten op de grond en dienen als voedsel voor de kippen. Om te vissen heb je dan ook altijd een portie verse maden tot je beschikking.

 15. Oh bah, wij hebben dit vorig jaar ook een paar keer gehad toen we nog in Tilburg woonden. Waar ze voorheen de kliko’s een keer per week ophaalden, is dat veranderd naar een keer per twee weken. Samen met een zonnetje erbij zorgde dat voor die witte beestjes…
  Mocht het toch nog eens voorkomen, dan ga ik de tip van Geertruide probberen.

  1. Ook een keer gehad, alweer jaren geeden. Wilde de katten ‘s avonds laat binnenroepen en dacht “wat ziet het wit op de oprit tussen carport en straat” , was het een tapijt van maden.

 16. Ik haat maden. Goede tips geef je om ze te vermijden. Ik heb nu last van een mierenplaag. Enig idee wat je daaraan kunt doen? Knoflook, curcumapoeder al uitgeprobeerd!

 17. Goeie tips, wij hebben er ook wel eens last van. Maar sinds ik er hedera heb in gedaan, las de tip al ergens anders op internet… geen problemen meer gehad.

 18. Bah bah bah! Gelukkig heb ik geen container meer, maar ook in de prullenbak kan dit gebeuren, vooral als je er weinig gebruik van maakt en de vuilniszak er dus langer in zit dan normaliter. Bedankt voor de tips!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.