|

Tips voor huizenverkopers en kopers voor de NVM open huizen dagen

nvm open huizen dag

Als ik één ding van de Engelse Kirsty en Phil uit het Engelse woonprogramma Location, location, location heb geleerd dan is het wel:

Je moet een huis zelf gaan bekijken! Als je alleen kijkt op internet, krijg je geen compleet beeld.

Want regelmatig namen Kirsty en Phil woningzoekers mee naar een huis dat ze zelf hadden afgekeurd op internet. En dan bleek het hartstikke mooi te zijn.

Meerdere huizen bekijken in 1 dag op een NVM open huizen dag

Huizen bezoeken en bezichtigen kost tijd. Daarom kijken veel mensen op Funda. Maar gelukkig zijn er NVM open huizen dagen. Dat zijn dagen waarop verkopers hun huis de hele dag openstellen voor kijkers. Deze dagen worden twee keer per jaar georganiseerd door de NVM. Zo'n NVM open huizen dag is een makkelijke en laagdrempelige manier om op één dag meerdere huizen te bezichtigen. En voor de verkopers is het ook fijn, omdat je dan in één dag je huis aan veel verschillende mensen kunt laten zien.

Tips open huizen dag voor verkopers

Stel je wilt je huis verkopen. En je doet mee aan de NVM open huizen dag. Hoe kun je je huis dan zo goed mogelijk presenteren? Ik vroeg Valhalla en VeggieMo om tips. Want zij hebben recent succesvol hun huis verkocht! Valhalla verhuisde daarna zelfs naar Noorwegen.

Valhalla's tips om je huis te verkopen

'Ons huis was vrij standaard ingericht. Maar op een ochtend in maart werd ik wakker en dacht: 'Ik geef nog één keer geld uit om ons huis verkoopklaar te maken.'

We gingen naar de Ikea en de Action en kochten voor een paar honderd euro spullen als:

  • Kussentjes in frisse kleuren
  • Leuke kandelaars
  • Kaarsen
  • Twee hoge vazen met nepgras
  • Een tapijt
  • Een sprei voor ons bed
  • Hartjes voor het raam

We verfden de muren en vervingen hier en daar een kitrandje. Ik waste de ramen en de kozijnen overal, ook buiten. En ik stopte de voortuin vol viooltjes die bij de Aldi in de aanbieding waren. En we verlaagden nog één keer de vraagprijs.

NVM Open Huizen Dag

Ook deden we mee aan de NVM Open Huizen Dag. We zorgden dat je overal de ruimte goed kon zien. Fietsen en kinderspeeltuig stond tijdelijk bij de buren, opbergdozen stonden in kasten opgestapeld. Ik had zelfs het tuinhuis gewassen.... De vierde kijkers - de tweede op de open dag- waren serieus geïnteresseerd.

Onze kopers woonden aan de andere kant van het land en voor hen was de open dag heel praktisch. Want voor allerlei huizen verschillende kijkafspraken maken was gewoon niet te doen voor ze. Daarom ben ik heel blij dat we hebben meegedaan aan de open dag!

Uiteindelijk denk ik dat ons huis is verkocht door een lage vraagprijs, uitstekend onderhoud, een redelijk neutraal maar toch kleurig interieur en open ruimtes.

Valhalla's tips om je voor te bereiden op kijkers zijn:

  1. Ruim alles op wat niet ter zake doet. Knuffelbeesten, opbergdozen, opstapjes, shampooflessen etc. Dump lelijke spullen tijdelijk in de auto, of bij de buren. Dit scheelt ook weer als je gaat verhuizen!
  2. Maak alles schoon, zodat je huis er fris en sprankelend uitziet.
  3. Doe lichten aan, zeker op donkere dagen.
  4. Zorg voor een 'luxe' uitstraling. Vijfhonderd euro uitgeven om je huis op te leuken lijkt veel, maar als je het daarmee verkoopt is het 'peanuts'.
  5. Leen eventueel spullen bij buren zoals planten, kussens en vazen als je die zelf niet hebt.
  6. Kijk niet naar wat je zelf mooi vind, maar wat er in je buurt gangbaar is. Is inrichten niet je sterkste punt? Vraag dan hulp. Het voelt dan misschien niet meer als 'jouw huis' maar het hele punt van het te koop zetten, is dat het dat straks niet meer is...
  7. Zorg dat er geen onafgewerkte of lelijke punten in het oog springen. Losse stukjes behang, draden uit vloerbedekking, klemmende deuren, loslatende klinken, bladderende verf etc.'

VeggieMo's tips om je huis te verkopen

'Wij kozen bewust voor een NVM makelaar, omdat je dan sneller te zien bent op Funda. Van te voren vroegen we op internet en bekenden naar hun ervaringen met makelaars. Nodig gerust diverse makelaars bij je thuis uit voordat je beslist. Want het is belangrijk dat het klikt.

Professionele foto's en styliste

Wij hebben professionele foto's laten maken door een fotografe die ook styliste is. We hoefden ons huis geen make over te geven, maar ze had goede tips. Zoals een blauw kleed uit de woonkamer weghalen. De kamer werd meteen veel ruimer en lichter. Zie ook: Donker huis lichter maken. Bij de foto's van ons huis kozen we ook voor een 3D presentatie van de indeling.

Zorg dat je huis goed schoon en opgeruimd is. Het werk voor een bezichtiging vond ik behoorlijk intensief. Zorg ook dat het lekker ruikt. Tegenwoordig is dat geen appeltaartgeur meer, maar schoonmaakmiddel. Ik vond de Dasty badkamerreiniger echt ideaal. In het gebruik omdat alles je tegemoet glimt, en de geur vind ik prettig. Nee, het is niet het meest milieuvriendelijke middel. Maar wel doeltreffend.

Scherpe prijs

Wij wilden ons huis heel snel verkopen. Het huis mocht daarom scherp in de markt gezet worden. Dat kon omdat we er al bijna twintig jaar woonden. Benadruk het unieke/bijzondere van je woning. Bij ons was dat de grote tuin.

Terugkoppelen met makelaar

Als er een bezichtiging is geweest, altijd even terugkoppelen met je makelaar. Wat vonden de kijkers er van? Dit is niet altijd leuk om te horen. Ook niet als het bieden begint. Ik kon er niet zo goed tegen. Manlief had wel lol in het spelletje. Die kon beter tegen het spelletje om de prijs omlaag te krijgen. Dus zorg voor een dikke huid en trek het je allemaal niet persoonlijk aan.'

nvmEn dan nu nog tips voor de mensen die juist een huis willen kópen!

Tips voor kopers die de NVM open huizen dagen bezoeken

Op de NVM open huizen dag, op 28 maart aanstaande, kun je zonder afspraak koopwoningen binnenlopen. Het is dus een makkelijke en snelle manier om meerdere huizen te bezichtigen. Maar hoe pak je het aan?

  1. Zorg dat je weet hoeveel geld je te besteden hebt. Huizen bezoeken die ver boven je budget liggen bekijken heeft geen zin.
  2. Maak een lijstje van de huizen die je wilt bekijken.
  3. Stippel met bijvoorbeeld Google Maps een route uit zodat je je tijd efficiënt gebruikt.
  4. Zorg dat je foto's kunt maken van het huis. Zeker als je meerdere huizen bezoekt in één dag vergeet je nog wel eens wat. Foto's zijn handige geheugensteuntjes.
  5. Blijf niet te lang hangen. Het gaat op zo'n open huizen dag om de eerste indruk. Is die goed, dan maak je een afspraak voor nog een bezichtiging. Volgens Kirsty en Phil moet je een eerste bezichtiging met je hart doen, en een tweede met je hoofd!
  6. Let op het onderhoud: moet er geklust worden? En zo ja, is dat een plus- of minpunt?

Leuke weetjes over de NVM open huizen dag

In oktober 2014 kon je maar liefst 47.000 koopwoningen binnenlopen. En er waren 150.000 bezoekers.

Gratis checklist voor de NVM Open Huizen Dag downloaden

Op www.nvm.nl/wonen kun je gratis een checklist downloaden als je een huis gaat bezichtigen. Zie ook Verhuislijst.

Meer informatie over de NVM open huizen dag vind je hier en op hun Facebookpagina.

Hoe zijn jouw ervaringen met de NVM open huizen dag?

Similar Posts

15 Comments

  1. Ik vond de open huizen dag zó leuk toen wij nog aan het zoeken waren naar een huis. Liefst zou ik nu ook gewoon even bij wat mensen binnen gaan kijken maarja, je geeft mensen wel hoop als je dat doet en dat vind ik dan weer lullig. Dus helaas, geen open huizen dag voor mij momenteel :( Over 30 jaar misschien weer eens ;)

    1. Ik snap wat je bedoelt Daantje. Het is leuk om bij mensen binnen te kijken. Maar in dit geval is het inderdaad een beetje wreed als je niet serieus overweegt om een huis te kopen. Net wat je zegt: je geeft ze toch hoop.

  2. Oh je hebt het echt letterlijk overgenomen, haha. We hebben ons huis een beetje op moeten leuken omdat het een heel grote open ruimte was, met grote meubels.
    De muren waren wit, de vloer donker eiken, de bank grijs en de keuken wit dus er kon wel wat kleur en sfeerdingen bij.Dat haalde het wel op, moet ik zeggen.
    Oh ja, 'k had ook een of ander interieurparfum van de hema op de wc gezet. Rook niet eens zo vreselijk. Toch wel prettig want als je bij ons binnenkwam, stond je meteen in een dompig halletje waar de garage, wc en trap naar boven waren. En uiteindelijk moet je toch maar die ene koper zien te vinden die het zelfde ziet in jouw huis als jij destijds....

    1. De kopers van ons huis hebben het huis gekocht vanwege de grote tuin. Toen wij het huis destijds kochten ging het ons om dat we een twee onder eenkapper wilden met drie slaapkamers op de eerste verdieping en een garage naast het huis. En het moest in een bepaalde wijk staan. Het ging allemaal eigenlijk vooral rationeel. Net als bij ons eerste huis en het huis waar we nu wonen.
      En helaas net als bij de vorige verhuizing, heimwee... Ik vind het nog niet echt meevallen om op zo'n nieuwe plek te wonen. En mijn lastige gezondheid maakt het me moeilijk om nieuwe contacten op te gaan bouwen. Ik geniet wel van de rust van een vrijstaande woning en hoe mooi het hier is. En dat manlief nu zo dichtbij zijn werk woont en veel meer thuis is. En dat laatste was de belangrijkste reden om te verhuizen.

    2. Oh ik voel helemaal met je mee! Ik doe er gemiddeld zo'n 5 jaar over om te wennen aan een nieuwe woonplek. Je heimwee kan ik dan ook helemaal begrijpen! Hopelijk vind je snel wat contacten. Bij mij helpt dat heb ik gemerkt. Zo drink ik nu elke laatste vrijdagavond koffie met mijn twee nieuwe buurvrouwen. Dat geeft me het gevoel dat ik mijn leven hier ook echt krijg.

    3. Woon jij nu al vijf jaar op deze plek? Dat is wel een lange tijd, maar fijn dat je je steeds meer thuis gaat voelen.
      Het gekke is dat ik voor mijn gevoel nooit echt geaard ben in mijn vorige woonplaats. Blijkbaar dus wel. Ik mis echt de bekende mensen om me heen. Qua omgeving mis ik het niet. Ik had altijd gedacht dat we terug zouden verhuizen naar Friesland. Ik heb in de overbrugging naar ons nieuwe huis drie weken bij mijn ouders in Friesland gewoond. En ik kwam erachter dat ik me overak een Fries voel, behalve in Friesland. Was wel raar om te merken.

  3. @Vlijtig Liesje,
    Dus voor jou is het ook nog steeds wennen.
    Idd is ergens weggaan een prima manier om erachter te komen hoe thuis je ergens was. Je kunt alleen niet meer zo gemakkelijk terug, ha, ha.

    Jij ook nog sterkte met het wennen.

  4. Goede tips hoor! Dit jaar is voor mij een klein feestje. We hoeven niks te verkopen (dat duur wel 4 open huizen dagen) of te kopen. Eindelijk geen open huizen dag voor ons :-).

  5. Goede tips. Ik ga zelf naar een paar woningen kijken op de open huizen dag. Wij hebben een aantal jaren geleden onze eigen woning verkocht naar aanleiding van de open huizen dag. We hadden wat koekjes die de kinderen uitdeelden aan de kijkers, muziekje op (zachtjes) en wat kaarsjes aan. Het was hartstikke gezellig. Ons huis is toen binnen 14 dagen verkocht aan een van de kijkers van die avond.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.