Kom, ik neem even een bosbad

9200000084861341

Wel eens van een bosbad gehoord?

Het schijnt in Japan heel gewoon te zijn. Het heet daar Shinrin-yoku en het betekent dat je bewust het bos opzoekt. In het boek Shinrin Yoku schrijft Annette Lavrijen over ‘de helende kracht van bosbaden’. Ik las dit boek liggend in mijn hangmat tussen twee bomen, en ik moet zeggen: ik werd daar wel rustig van : )

Ik vind het een bijzondere hobby!

Bosbaden

Nee, ik heb geen typefout gemaakt. Er staat echt bosbaden. En het moest niet eigenlijk bospaden zijn. Bospaden, oftewel je báden in de groene natuur van een bos, is goed voor lichaam en geest. Je schijnt er door tot rust te komen en het is goed voor een gezond leven. En het is inmiddels ook wetenschappelijk bewezen dat de natuur onze lichamelijke en geestelijke gezondheid positief beïnvloedt schrijft Annette.

In het westen zijn we afgedwaald van de natuur. We wonen vaak in stedelijke gebieden met veel steen en weinig groen en brengen tijd door achter schermpjes. Volgens Annette plaatsen we ons in het Westen búiten de natuur, maar zijn we er eigenlijk juist onderdeel van.

Even uit de drukte stappen

Met haar boek Shinrin Yoku wil Annette Lavrijen ons uitnodigen om even uit de drukte van het dagelijks leven te stappen, en het bos op te zoeken. Volgens haar werkt een bosbad door op lichaam, geest, hart en ziel. Dit laat ze zien aan de hand van de 5 Japanse elementen:

 1. Aarde
 2. Water
 3. Vuur
 4. Wind
 5. Leegte

Elk element wordt behandeld in een apart hoofdstuk. Volgens Annette kun je zo een ‘niveau dieper gaan, naar de waarheid die diep in jou besloten ligt.’

Dat klinkt allemaal erg mooi vind ik, maar ik vond het vrij abstract.

Opzet van het boek

Shinrin Yoku is mooi vormgegeven, maar bevat wel veel tekst en het heeft een volle bladspiegel. De teksten zijn vrij lang, maar worden hier en daar wel afgewisseld met citaten. Ook staan er her en der wat tekeningen in. Er staan een aantal praktische oefeningen in, die je kunt doen in het bos. Die zijn bedoeld om je bewust te maken van wat er om je heen is. Maar ik vond het niet eenvoudig om de oefeningen even op te zoeken. Ze zitten verpakt in de tekst.

Al met al vind ik het echt een leesboek, ook al staan er dan praktische oefeningen in.

Mijn conclusie over Shinrin yoku

Hoewel ik het principe van een bosbad mooi vindt, en me er ook zeker wat bij kan voorstellen, vond ik dit boek een beetje abstract. Tegelijkertijd zijn sommige stukken bijna poëtisch mooi. Maar het boek heeft een vrij hoog Happinez-gehalte vind ik.

Shinrin-yoku is een boek dat je moet liggen. Voor mij was het wat te abstract, ondanks het concrete onderwerp.

Wandel jij graag in het bos? En zou je daar nog wel wat extra’s uit willen halen? Dan kan het boek Shinrin yoku daar zeker als inspiratiebron voor dienen.

Praktische informatie over Shinrin yoku

Shinrin yoku is voor 15,- te koop bij bol.com.

shinrin yokun

Kom jij vaak in het bos? Zoek je bewust de natuur wel eens op?

Zie ook mijn post over hobby’s en het Japanse idee van kaizen.

Similar Posts

26 Comments

 1. Nooit van het woord ‘bosbaden’ gehoord, maar het is precies waarom ik zo graag in de natuur en vooral in een bos ben. Ik loop verder regelmatig mijn tuin in laat me inspirern. Ik ben blij dat we hier zo’n heerlijk besloten tuin hebben. Sinds dit jaar hebben we naast bruine kikkers ook groene kikkers in onze vijver. Vind ik zo leuk om ze te horen :-) Er zitten er veel in onze groene, waterrijke wijk.

 2. Ik was niet bekend met de term, maar neem er vrijwel dagelijks 1 van een half uur. Ik woon tegen De Hout, een 400 jaar oud ‘park’. Dat staat echter vol met grote bomen en veel struiken, waardoor het meer een bos is. Ik loop daar bewust, omdat er meer zuurstof in de lucht zit en de lucht daar schoner is. Bomen filteren de lucht en volgens mij werkt dat goed.

 3. Ik hou niet zo van het zweverige hapinezz gehalte net als jij zegt maar het principe vind ik mooi. Ik kan me er goed in vinden en zou vaker in het bos willen wandelen.

 4. Jouw post viel me meteen op want ik ken het fenomeen niet. In tijden van stress gaat een mens steeds vaker dingen opzoeken waar hij rustig van wordt en niet zo maar voor vijf minuten. Leuke tip!

 5. Ik noem het “luchtbad” als je tussen de bomen heerlijk liggen zoals jij in je hangmat. Bv in de sauna buiten met dat mooie weer. Ik woon ook in dichtbevolkt gebied. Wel overal dichtbij…… centraal Nederland heeft ook voordelen. Fijn weekend!

 6. Ik snap het wel, ik neem regelmatig een strandbad :-)
  op zich word ik na een tijdje altijd een beetje overweldigd (en na een 2 weken voel ik me opgesloten als ik niet weids kan kijken) door al die ritselende blaadjes, ik ben meer van de weidse blikken en rustgevende zeeslag…..ook een echr zeebad is fantastisch.
  Happiness is idd beetje zweverig, maar ergens voel ik me daar best redelijk goed bij :-)

 7. Bosbaden spreekt me aan, ik voel me tegenwoordig meer aangesproken door de natuur dan de stad.Binnenkort ga ik kijken of er in de bieb ook boeken van Peter Wohlleben te krijgen zijn. Een informatief en liefdevol geschreven boek dat ons in staat stelt om het bos met nieuwe ogen te bekijken. Volgens de recensie die ik las.

 8. Het lijkt me een interessant boek.Ik kom zelden in bossen of in de natuur ik heb hooikoorts en in dit weer ga ik oogpijn krijgen.In de winter ga ik het zeker vaker opzoeken.

 9. Ik kom eigenlijk nooit in het bos, hoewel ik wandelen in het bos toch heel chill vind. Ik wandel liever aan de zee.

 10. Ik vind het een geweldig idee om het bos in te gaan om even te ontstressen,maar is het veilig in deze tijd?? ik woon in Den Haag en er is hier ook veel groen,parken, het Haagse bos,het zuiderpark,maar als vrouw is het niet altijd verstandig om dat te doen alleen in de natuur,dat hebben we gezien met Anne Faber,zij ging een stukje fietsen door het bos,even het hoofd leeg maken…ik was ook vorig jaar in een park en werd lastig gevallen,dus wel altijd oppassen geblazen.

 11. Blijkbaar neem ik vaak een Shinrin yoku! ;) Ik kende de term echter ook niet, ik kom in het bos alleszins wel altijd tot rust en het is enorm stressverlangend vind ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.