Nou dat weer: Lagom

lagom

Wat ze in Denemarken met Hygge kunnen, kunnen wij ook dachten de Zweden en kwamen op de proppen met Lagom.

Het is momenteel blijkbaar een trend om bepaalde concepten uit andere landen uit te lichten en er een hype van te maken. Zo is in het buitenland het Nederlandse Niksen hot. En Daantje van het blog Sander en Daantjes Groene Blog schreef over het Japanse concept Kakebo, wat een speciale manier van budgetteren is blijkbaar.

Maar eerlijk gezegd word ik een beetje moe van al die trends.

Niettemin nam ik het boek Lagom mee uit de bibliotheek. Want ik wilde wel eens weten wat dit dan weer is.

Lagom: wat is het?

Lagom staat voor ‘niet te veel, niet te weinig, maar precies goed.’ Het is een manier van in het leven staan. Je maakt niet te veel ophef over dingen, je schreeuwt niet, je gaat gewoon rustig je gangetje. De achterflap prijst Lagom als volgt aan:

‘Lagom is een manier van leven die harmonie bevordert. Het draait om eerlijkheid, gematigdheid en tevreden zijn met wat je hebt.’

Tsja, ik zie er weinig nieuws aan, maar het is denk ik wel een prima manier om in het leven te staan.

Lagom versus Hygge

Lagom komt op mij rustiger over dan Hygge. Bij Hygge heb ik het gevoel dat ik meer mijn best moet doen om het gezellig te maken. Lagom is meer van ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’

Over het boekje Lagom

Lagom van Lola A Akerstrom is bijna in pocketformaat. De bladzijdes zijn van stevig dik papier, en er staan ook mooie foto’s in. Je kunt het dus ook gewoon lekker bekijken als je geen zin hebt in lezen. Wel vind ik de hoofdstukken erg kort. Sommige onderwerpen vond ik wel interessant, maar door de korte hoofdstukken worden onderwerpen weinig uitgewerkt.

Opzet Lagom

Lagom wordt behandeld aan de hand van de volgende thema’s die meteen ook de hoofdstukken vormen:

 • Cultuur en emotie
 • Voedsel en festiviteiten
 • Gezondheid en welzijn
 • Schoonheid en mode
 • Inrichting en design
 • Sociaal leven en spel
 • Werk en bedrijfsleven
 • Geld en financiën
 • Natuur en duurzaamheid
 • Lagom in een veranderende wereld

Lola Akerstrom vertelt over haar boek

Onderstaand filmpje duurt ongeveer 1 minuut. De auteur van Lagom vertelt kort waar het over gaat.

Mijn conclusie over Lagom

Lagom komt op mij over als een rustige en bedaarde manier van leven. Het hoeft allemaal niet zo luidruchtig of opvallend. Wat dat betreft spreekt Lagom me wel aan.

Lees nu ook over het Japanse kaizen!

Praktische informatie over Lagom

Het boek Lagom van Akerstrom is voor 14,99 te koop bij bol.com. Je vindt daar ook een inkijkexemplaar!

lagom

Wat vind jij van het concept Lagom als ‘Niet te veel, niet te weinig, maar precies goed.’ ?

Similar Posts

42 Comments

 1. Interessante visie…
  Wat ik vooral opvallende is de druk en de drang om op zoek te gaan naar levensstijlen die we aangenaam vinden aan de hand van voorgeschreven tips.. denk hygge, cocooning, nu dit.
  Als we nou eens allemaal gewoon zouden leven vanuit ons hart en ons gevoel i.p.v. uit een boek… lijkt me een goed plan. Zo doe ik het alleszins ;)

 2. Vind het wel een mooie gedachte en het lijkt me een leuk boek.
  Hier en daar las ik al over het Noorse friluftsliv (het leven in de vrije natuur, buitenlucht), zou dat de volgende trend zijn? Van al dat gehang en gevreet binnen met al dat hygge word een mens ook maar gaar en dik. Dus hup, er op uit. Goede kleding aan, rugzak met koffie en chocomel mee en de natuur in, ongeacht het weer.

 3. Met dit soort boeken wordt ingespeeld op hypes of wordt getracht die te creëren met financiële motieven. Binnenkort verschijnt zelfs Smûk, de Friese versie. Het moet niet gekker worden ;-)

 4. Ik snap volledig dat je het beu wordt! Ik ben er helemaal mee eens! We kunnen inderdaad wel inspiratie opdoen, maar wij leven op een bepaalde manier dat het niet altijd goed is om alles anders te gaan aanpakken!

 5. lagom, hygge, consuminderen, deeleconomie, allemaal kreten die een leefstijl proberen aan te geven. Ik denk dat er veel invalshoeken zijn, maar die allemaal wel iets aangeven van; Ik wil niet (meer) meedoen met de ratrace. Ik heb ruim genoeg aan wat ik heb.
  Jaren geleden werd ik nog bespot omdat ik de vrekkenkrant las en moet t soms nog horen. Toch is bij veel meer mensen het besef gekomen dat t wat minder kan en mag. Ik denk dat dat goed is.

 6. ‘Niet te veel, niet te weinig, maar precies goed.’ Ik denk dat deze quote goed in verschillende facetten van het leven te gebruiken is. Niet teveel suiker, zout en de hele rataplan en het is goed.

 7. Een mooie gedachte, ieder doe wat bij hem past, dan ben je er!!Bewustwording en matigheid, leven in eigen tempo , fijn!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.