Hygge? Wat is dat nou weer…

heel holland hyggt

Op diverse blogs zag ik het woord voorbij komen: hygge. En in de bibliotheek hadden ze ineens maar liefst 3 nieuwe boeken met in de titel Hygge.

Zoiets maakt nieuwsgierig!

Want waar gaat dat hygge over? En waarom is het ineens zo populair?

Hygge: dit is het:

Hygge is simpelweg de Deense versie van ons woord ‘gezelligheid’. Het werkwoord hygglen (spreek uit als huuglen) betekent zoiets als ‘het gezellig hebben’.

Waarom is hygge ineens zo populair?

Gezelligheid kent geen tijd : ) Dus in die zin is er niets nieuws onder de zon. Gezelligheid is denk ik altijd wel populair. Zo staan de decemberfeesten bij uitstek bekend als ‘gezellig’. En in de jaren negentig had je de term ‘cocooning’. Dat was eigenlijk ook net zoiets als gezellig. Je trok je ‘gezellig’ thuis terug.

In het boek Heel Holland hyggt verklaart Miriam de Bondt de populariteit van hygge in Nederland als volgt:

Net als in Denemarken is het leven in Nederland steeds individualistischer geworden. We doen minder samen. In Denemarken kregen ze daardoor weer extra behoefte aan samenzijn en gezelligheid. En dat waaide over naar Nederland.

Aldus Miriam de Bondt.

Hoe kun jij hygge toepassen?

Stel nou dat je denkt: ‘Ik wil ook hygglen, maar hoe doe ik dat?!’ Dan vertelt Miriam de Bondt in haar boek hoe je hygge in je huis kunt toepassen. Ze geeft ideeën, recepten en tips om je te helpen om je heel hygge te voelen. Je vindt informatie over onder andere:

Mijn conclusie over Heel Holland hyggt

Heel Holland hyggt doet me nog het meest denken aan een activiteiten/doeboek voor volwassenen. Het is een potpourri van ideeën en tips. Je vindt er recepten, maar ook informatie over hoe je een kastje kunt verven zonder het eerst te schuren. Het is zeker een gezellig boek, maar ik vind de tips vrij simpel en met een hoog open-deur-gehalte. Zoals de tip dat je lucifers nodig hebt om een vuurtje in de kachel te stoken. Duh…

Heel Holland hyggt is een gezellig boek, maar ook een beetje simplistisch vind ik. Maar het speelt natuurlijk slim in op de trend van hygge.

Praktische informatie over Heel Holland hyggt

Heel Holland hyggt kost maar 14,95. Dat valt me dan weer honderd procent mee. Het is ook niet meer geld waard!

Ik breng het zonder spijt terug naar de bibliotheek.

Heb jij al van hygge gehoord? Wat vind je er van?

Similar Posts

29 Comments

 1. We hebben al een geweldige term ervoor in onze taal dus. Wat mij betreft kunnen we dan beter die term blijven gebruiken ;)

  Ik hou van gezelligheid, bakken, spelletjes, haken, lezen etc.

 2. Maar uhm…. Je kunt wel kastjes gaan schilderen (of kleuren,menukaarten maken of wat ook), maar als dat in je eentje doet, dan is het nog steeds een individualistisch gebeuren.

  Of staan er ook tips in hoe je je gezin of anderen daarbij betrekt?

 3. Ik ben best een beetje allergisch voor dit soort trends. Net zoals de paleo – handlettering – agendadagboekengelswoord – blah.

  En dat wil niet zeggen dat wij nooit iets bakken, hoor. Maar ik noem dat dan gewoon “iets bakken”
  ????

 4. Hygge in Denemarken gaat vooral over het samenzijn. Een pauze op je werk, met een kop koffie( soms iets lekkers) en interesse voor elkaar. Een etentje met vrienden. Iets lekkers maken samen met de kinderen.

 5. ik ken het nu van jouw blog, maar lieve help, wat klinkt dat truttig: handwerken, bakken, knutselen en spelen. Gezellig. Ook in je eentje?

 6. Weer een nieuwe hype?

  Ik sluit me wat aan bij de reactie van Irene: In je eentje?

  Je kunt het zeker gezellig maken voor jezelf als je alleen bent en ik lees genoeg blogs om te lezen, dat er allerlei clubjes zijn, waarin men samen iets fabriceert.
  Truttig wil ik de onderwerpen niet noemen, maar zonder een kennissenkring, die niet hetzelfde ambieert, is het gedoemd te mislukken.

  Men zoekt en zoekt naar een goede invulling van vrije tijd, waar dan weer een boek(je) over verschijnt, wat ik dan als verdienmodel zie.
  Het werkt alleen als je gelijkgestemde vriendschappen hebt, wat maar zelden zo is.
  Iedere vriendschap beantwoordt aan een deel van jezelf, maar ik heb nog nooit een vriendschap gehad, die aan ieder deel beantwoordt!

  Ik geef je gelijk, dat je het terugbrengt naar de bibliotheek en het ook niet zou kopen!
  Is er een tuinfanaat, die met mij wil corresponderen over zaaien en tuinieren…hahaha
  Excuses Nicole, zeker niet de bedoeling om jouw bericht te vervuilen, maar het nodigde echt uit om te hyggen, wat een woord…., waarop ik maar niet verder zal doorgaan :P

  Groetjes Lily

 7. Nederlands is een prachtige taal. Waarom toch al die buitenlandse namen gebruiken? Ik vind het helemaal niet stoer of interessant klinken. Integendeel zelfs, teksten worden er beslist niet duidelijker door, het schept verwarring. Gezelligheid is een prachtig Nederlands woord dat iedereen begrijpt.
  Dat neemt niet weg dat als mijn buurvrouw vraagt of ik even lekker wil komen hygge ik beslist geen nee zal zeggen. Als we uitgehyggd zijn kunnen we na afloop nog altijd een kopje koffie samen drinken. Dat is zeker zo gezellig.

 8. Net zoals Dorien, heb ik begrepen dat de term uit Denemarken komt en je het dus lekker op zijn Deens kan uitspreken!
  Ik had laatst het boek in handen waarin beschreven werd wat Deense gezelligheid inhoudt. Het is net iets anders dan onze gezelligheid. Ik was wel geïnteresseerd, maar heb het toch laten liggen, ik heb al zo veel te lezen!

 9. Ha, daar is je blog over Hygge. :-)
  Dit boek kende ik nog niet, maar daar mis ik niet zoveel aan geloof ik. Die van Marie Soderberg is een stuk beter geloof ik. Dat is ook echt zo’n boek dat je lekker op de bank onder een dekentje leest. Met warme chocolademelk erbij.

  1. Ja, daar was tie : ) En inderdaad je mist niets aan dit boek. Ik heb nu het boek van Marie Soderberg in huis, en dat komt tot dusver beter op me over.

 10. Het boek Hygge heb ik al wel voorbij zien komen, maar heel holland hyggt nog niet. Eens kijken of ik die kan vinden. Als in mijn nog te lezen stapel extreem gegroeid de laatste tijd. :S

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.