|

Borgen 10 jaar later: The future is female

MV5BNTJmNTYyN2EtZDQ4NC00MDllLWIyZDgtNjkyOTQyOTJhZTg0XkEyXkFqcGdeQXVyMDk0ODI3OA@@. V1

Hoewel ik helemaal niet van de politie drama's ben, ik word doorgaans niet goed van alle gekonkel en kan alle personages en leugens nooit onthouden, keek ik toch met mijn man naar het nieuwe seizoen van Borgen.

De reden is eigenlijk heel simpel.

We hebben ook de drie eerdere seizoen van Borgen gekeken. Vooral mijn man vindt het destijds een erg mooie serie, en ik vind hem ook wel aardig. Ook al keek ik vooral vanwege de persoonlijke perikelen van Birgitte Nyborg.

Maar tien jaar later is er dus een compleet nieuw seizoen van Borgen!

Borgen: 10 jaar later

Tien jaar later is Birgitte Nyborg gescheiden. Haar kinderen zijn volwassen, en het huis uit. Ze is nog steeds actief in de politiek: ze is minister van Buitenlandse Zaken.

Haar relatie met de huidige, vrouwelijke premier is wat gespannen.

Birgitte ergert zich bijvoorbeeld aan de persoonlijke inkijkjes in haar leven de huidige premier geeft. Het komt op mij over alsof Birgitte jaloers is. Zij is toch een beetje 'oud nieuws' geworden.

Olievondst in Groen land

De rode draad in seizoen 4 van Borgen is een grote olievondst in Groenland. In eerste instantie is Birgitte hartstikke tegen, want olie winnen is slecht voor het milieu. En Birgitte's partij is denk ik vergelijkbaar met GroenLinks bij ons. Maar als haar baan als minister van Buitenlandse Zaken in gevaar komt, zet Birigtte haar principes opzij.

Ze maakt een grote draai, en is ineens voorstander van oliewinning in Groenland.

Dat wordt haar niet bepaald in dank afgenomen, en zowel haar eigen partij als de mensen die op haar stemden verliezen hun vertrouwen in haar.

De olievondst leidt vervolgens tot een heleboel gedoe en gekonkel tussen onder andere Groenland, Denemarken, China en de VS. En Birgitte konkelt behoorlijk mee. En dat allemaal terwijl ze ook nog last heeft van de overgang. Ze krijgt regelmatig opvliegers, en moet soms haar oksels tussendoor even droogföhnen.

Andere verhaallijnen

Hoewel Borgen vooral gaat over Birgitte Nyborg zijn er ook een paar andere verhaallijnen.

Ambitieuze Katrine

De ambitieuze journalist Katrine, die ooit werkte voor Birgitte Nyborg. Zij wordt de baas van een nieuwsprogramma en begint vol enthousiasme. Maar ze loopt tegen problemen aan op de werkvloer. Vooral met de vrouwelijke nieuwslezeres botst ze. Deze heeft samen met haar lesbische partner net een kind gekregen, en geeft graag en vaak 'haar grenzen' aan op de werkvloer.

Als de nieuwslezeres tegen de instructies van Katrine in verkeerde vragen stelt, ontslaat Katrine haar. Vervolgens maakt de nieuwslezeres met behulp van social media zichzelf tot slachtoffer en ontstaat er een nare hetze tegen Katrine op diezelfde social media. Uiteindelijk krijgt die arme Katrine een burn-out en neemt ontslag.

Mooi die vrouwelijke solidariteit... not.

Behalve dan de blik van begrip van Birgitte in de laatste aflevering!

Buitenlandse correspondent

Dan is er nog een mannelijke buitenland correspondent, waarvan ik uiteraard de naam niet meer weet... Hij wordt naar Groenland gestuurd om daar Birgitte's beleid uit te voeren. Hij wordt er verliefd op een getrouwde Groenlandse.

En dan is nog Birgitte's zoon Magnus die heel 'woke' is en zijn moeder graag aanvalt op het verkwanselen van haar idealen. Maar als Birgitte hard terugslaat dan rent hij huilend weg.

Bij wijze van spreken dan.

Macht corrumpeert

Wat ik vooral heel zichtbaar vond ik dit vierde seizoen van Borgen was het fenomeen: macht corrumpeert. Omdat Birgitte haar macht niet wil kwijtraken, verlies ze zichzelf. Ze verloochent haar idealen en doet dingen die ze voorheen nooit zou hebben gedaan.

Op een partijcongres spreekt een oude mentor.

Hij zegt dat hij haar niet meer herkent.

Dit, in combinatie met een moment van bezinning op een schip in Groenland is Birgitte's wake-up call.

Ze hervindt zichzelf, en de serie eindigt prachtig vind ik.

Haar vraag van haar aan haar oude mentor: 'Wat zijn mijn opties?' vond ik ontroerend.

Mijn conclusie over Borgen

Borgen is een politiek drama over de eerste vrouwelijke premier van Denemarken. In het vierde seizoen is Birgitte echter minister van buitenlandse zaken, en lijkt ze haar idealisme te hebben ingeruild voor macht.

Het punt is dat ze verder ook niet meer zoveel heeft...

Haar kinderen zijn uitgevlogen, en haar ex man is een nieuw leven begonnen met een andere vrouw. Ze heeft een bloemenabonnement om ervoor te zorgen dat ze nog eens bloemen krijgt...

Haar baan is alles wat ze heeft.

Op IMDb krijgt Borgen een 8,5.

Daar sluit ik mij graag bij aan.

Ik vind het een hele goede serie, die ook nog eens enorm actueel is.

N.B. Rutte zou een voorbeeld kunnen nemen aan Birgitte's prachtige exit.

Borgen seizoen 4 kijken

Je kunt Borgen seizoen 4 nu kijken op Netflix.

Geen Netflix?

Geen probleem!

Je kunt de eerste drie seizoenen ook prima op dvd kijken. Je kunt ze kopen bij onder andere bol.com maar ze hebben ze ook in de bibliotheek!

Screenshot 2022 06 29 at 10.40.55

Kijktips Deense series

Wat vind jij van Borgen?

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.