Verzwaarde deken + 5 verzwaringsdeken ervaringen!

Verzwaarde deken

Ik houd van een zware deken als ik ga slapen. Dat is ook één van de redenen dat ik in de zomer minder goed slaap. Een zware deken is namelijk vaak ook een warme deken, en in de zomer is dat niet zo prettig en slaap ik noodgedwongen onder een lichter dekbed. Maar als het even kan, slaap ik het liefst onder een verzwaarde deken. Dat effect bereik ik door meerdere quilts boven op mijn dekbed te leggen.

Maar je kunt ook zware dekens kopen. Weighted blanket, gravity blanket of gewogen of verzwaarde deken worden ze ook wel genoemd. Je kunt een verzwaringsdeken tegenwoordig gewoon online bestellen, bijvoorbeeld de verzwaringsdeken van Topnight.

Ze zijn heel populair, en daar zijn goede redenen voor. Lees hieronder wat een verzwaringsdeken je te bieden heeft.

Verzwaarde deken tegen slapeloosheid en meer

Zware dekens worden gebruikt voor slaapproblemen, slapeloosheid, ADD/ADHD, Asperger, Autisme Spectrum Syndroom, PTSD, dementie, rusteloze benen, depressie, angst, trauma en paranoia, stress en paniek.

 1. Weighted blankets helpen tegen stress en angst.
 2. Een zware deken zorgt voor een betere nachtrust.
 3. Een verzwaarde deken helpt je te ontspannen.
 4. Een zware deken vormt zich om het lichaam, en voelt als een warme omhelzing. Wie wil dat nou niet?!

Wat zegt een slaapspecialist over verzwaringsdekens?

In onderstaand filmpje komt een slaapspecialist, die overigens zelf nogal hyper is, aan het woord. Hij is positief over de effecten van verzwaarde dekens.

Wat is een verzwaarde deken?

Hoe werkt zo’n verzwaringsdeken dan? Zware dekens zijn geïnspireerd op de kalmeringstechniek van pressure stimulation. Een zware deken oefent druk uit op je lichaam en helpt om te ontspannen. Dat zorgt voor een grotere aanmaak van het hormoon serotonine en melatonine waardoor je je prettiger voelt. Tegelijkertijd zorgt een zware deken ervoor dat het stresshormoon cortisol vermindert!

De algemene regel is dat een zware deken 10% van jouw lichaamsgewicht moet zijn.

Jouw zware deken is dus niet per sé geschikt voor iemand anders. Dat hangt af van het gewicht van die persoon. Maar een typisch gewicht voor volwassenen is tussen de 15 en 30 pond.

Gewogen deken: technisch

Gewogen dekens bestaan uit compartimenten. In die verschillende stukken worden meestal plastic pellets genaaid die voor het gewicht zorgen. Het gewicht is door de compartimenten goed verdeeld door de hele deken.

N.B. Gewogen dekens worden afgeraden voor mensen met ademhalingsproblemen, problemen met de bloedsomloop of temperatuurregulatie en na een operatie waarvan je nog moet herstellen.

Verzwaarde deken: ook geschikt voor kinderen?

Ook kinderen kunnen baat hebben bij een verzwaringsdeken. Wiebelt jouw kind voortdurend? Heeft het slaapproblemen? Is het gestrest of heeft het een diagnose ADD/ADHD? Dan is een zware deken het overwegen waard. Wel zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten. Iedereen lijkt het er over eens te zijn dat verzwaarde dekens niet mogen bij kinderen jonger dan één. Daarna wordt het onduidelijker. Sommige experts zeggen dat zware dekens bij kinderen vanaf 8 jaar kunnen, maar alleen op advies van een therapeut.

Op de site sensacalm vind je een handige handleiding om de juiste verzwaarde deken te kiezen. Ook als je daar niet koopt, is dit stappenplan handig om voor jezelf te bepalen welk type deken je nodig hebt.

Een zware deken kopen

Online kwam ik diverse webshops tegen waar je zware dekens kunt kopen. Bij Aliexpress.com varieert de prijs van zo’n 5 USD tot ruim 50 dollar, maar ik weet niet hoe de kwaliteit van die dekens is. Bij amazon.com vind je weighted blankets vanaf 27 dollar.

Hieronder een overzicht van adressen die zich ook echt gespecialiseerd hebben in verzwaarde dekens. Persoonlijk heb ik er iets meer vertrouwen in. De prijzen liggen wel meteen hoger.

 • SensoLife Prijzen variëren van 90,- voor het model Simply tot 162,- voor model Classic.
 • Op de site verzwaringsdekens.nl kun je ook terecht voor verzwaarde dekens. Maar daar kun je er niet kan-en-klaar eentje bestellen. Je moet eerst even contact opnemen met de eigenaar. Die geeft hiervoor de volgende goede reden: ‘Omdat een verzwaringsprodukt zeer persoonlijk is en speciaal voor u op maat wordt gemaakt prefereer ik persoonlijk contact boven een bestelformulier.’
 • Sarkow.nl: prijzen variëren van 70,- tot 400,-
 • Arianne Fitzz maakt zelf verzwaarde dekens, en je kunt ze bij haar bestellen.

Verzwaarde deken: zelf maken of huren!

Je kunt ook je eigen verzwaarde deken maken! Dat scheelt geld, en het kan een leuk werkje zijn. Hier vind je kant en klare pakketten die je kunt gebruiken om zelf een zware deken te maken. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je zelf een zware deken kunt maken:

Wil je er niet eentje kopen of maken, dan bestaat ook de mogelijkheid om een verzwaarde deken te huren. Dat kan bij de naaitafel.nl.

N.B. Op dit moment worden verzwaarde dekens niet vergoed.

5 Verzwaringsdeken ervaringen

verzwaringsdeken ervaringen

Inmiddels heb ik zelf verzwaringsdeken ervaringen opgedaan! Ik mocht een verzwaringsdeken van 7 kilo van het merk Litollo testen. Mijn verzwaringsdeken ervaringen waren positief. Ik vond het gewicht van de deken aangenaam voelen. Wel vond ik de verzwaringsdeken aan de kleine kant. Hij had van mij wel iets groter mogen zijn.

Als ik op het internet rondneus, zijn bijna alle verzwaringsdeken ervaringen positief.

Ik lees opgetogen verhalen van mensen die veel fijner slapen onder zo’n zware deken.

Verzwaringsdeken ervaring van Romy van het blog Vaker Vrolijk

Op haar blog Vaker Vrolijk vertelt Romy over haar verzwaringsdeken ervaring met een deken van 5 kilo. Opvallend in Romy’s verhaal is dat ze wel even moest wennen. Na de tweede nacht werd ze ‘s ochtends zelfs een beetje benauwd wakker. Maar vanaf nacht 3 slaapt ze er heerlijk onder, en ten tijde van de review gebruikt Romy de verzwaringsdeken 3 maanden en is ze heel positief. Ze raadt de deken van harte aan.

N.B. Romy’s deken was van The Nap Lab.

Verzwaringsdeken ervaring van Mirjam Hart van Een goed verhaal

Ook collega blogger Mirjam Hart deelt haar ervaring met een verzwaringsdeken. Zij gebruikte de deken een jaar toen ze een update gaf. Haar conclusie is dat de deken een echte aanrader is. Ze slaapt er beter door, en voelt zich geborgen. Anders dan Romy hoefde zij niet te wennen. Ze vond de deken meteen prettig.

Haar enige kanttekening is dat ze de deken niet prettig vond toen ze koorts had.

Verzwaringsdeken ervaring van Ilse van Elleswijk

Ook Ilse heeft positieve ervaringen met een verzwaringsdeken van 7 kilo. Ze schrijft op haar blog zelfs dat ze niet meer zonder kan! Zij testte een ELLA deken.

Verzwaringsdeken ervaringen van Nathalie van Volgmama

Nathalie testte een verzwaringsdeken van het merk Calmy van 8 kilo.  Nathalie hoopt op twee dingen:

Maar de verzwaringsdeken bracht haar niet wat ze hoopte. Na het opstaan voelden Nathalie’s benen zwaar en vermoeid. Ze is daarom gestopt met de verzwaringsdeken.  Ze schrijft dat een beschadigd bloedvat in haar linkerbeen door trombose misschien de oorzaak is, dat ze de deken niet prettig vindt. Nu gebruikt Nathalie’s zoontje de deken, en hij vindt het wel heel fijn.

N.B. Nathalie viel wél sneller in slaap door de verzwaringsdeken.

Verzwaringsdeken ervaringen van Ilse van Interior Twin

Net als Ilse van Elleswijk zou Ilse van Interior Twin niet meer zonder verzwaringsdeken willen slapen. Wel had ze na de eerste nacht spierpijn! Maar dat was maar één keer. Door de verzwaringsdeken slaapt ze dieper en wordt ze uitgeruster wakker. Ook zij had een deken van ELLA.

Verzwaarde dekens: samenvatting

Verzwaringsdekens zijn doorgaans dekens met 10% van jouw lichaamsgewicht. Ze voelen dus letterlijk zwaar. Hierdoor hebben ze een kalmerend effect en kunnen ze helpen bij slaapproblemen, slapeloosheid, onrust, stress en nog veel meer.

Ze werken als een soort massage, en worden wel vergeleken met een stevige omhelzing. In deze post las je over de voordelen van zware dekens, waar je ze kunt kopen, maar ook hoe je ze zelf kunt maken of huren.

Verzwaarde dekens kunnen een relatief eenvoudige manier zijn om tot rust te komen.

N.B. Een zogenoemde ballendeken valt ook onder de verzwaarde dekens.

Leestips op slaapgebied

Geraadpleegde bronnen voor dit artikel in willekeurige volgorde: Huffpost, Weightingcomforts, Livescience, Sensacalm, Your Kids Table, Wellness Mama, Very Well Family, Arianne Fitzz, Trouw, Hulpmiddelenwijzer, Muisjesensitief, Verzwaringsdekens, Sensolife, Senso-Care, De Naaitafel, Teckae, Apparata, Libelle, FY Textile, Organics, Medical Diag, NL.Kikita, Amazon en bol.com

Similar Posts

46 Comments

 1. Ik moet direct denken aan het inbakeren bij baby’s wat ook rust geeft. Heb jij zelf zo’n deken? Wat mij dan minder prettig lijkt is dat er plastic in verwerkt wordt, ik ben in de overgang en heb het snel warm en slaap dus het liefst onder een dekbed van “natuurlijk” materiaal zoals bamboe, zijde, dons, wol. Verder hadden mijn ouders (net zoals veel mensen denk ik) wollen dekens op bed van Aabe en die vond ik ook al heel zwaar.

 2. Hoi Nicole,

  een verzwaarde deken…
  Misschien is dat wel wat voor mij.
  Maar inderdaad: ‘s zomers mag het van mij gewoon een lakentje zijn…

  Groetjes van Marlou

  .

 3. Heerlijk, onder een dikke laag dekens slapen. Ik lig in de winter soms onder vijf dekens. Dat slaapt voor mij ‘t lekkerst. En het kan nog zo bloedheet zijn, ik slaap in ieder geval onder een lakentje. Helemaal niks om onder te slapen betekent namelijk bij mij ook helemaal niet slapen.

 4. Misschien zit er waarheid in.
  Ik herinner me hoe heerlijk het was als onze moeder in de winter een doorgestikte zware sprei over ons heen deed, tegen de kou.
  Kopen zou ik niet zo gauw doen, eerst op de zolder kijken of ik zelf nog een paar dekens had.

 5. Interessant om te lezen! Ik hou zelf niet van dikke dekens, dus voor mij zou dit niet werken. Ik slaap eigenlijk het hele jaar door onder mijn zomerdekbed, haha!

 6. Een heel mooi en interessant blog en dit zal ik ook eens uittesten want ik slaap al een tijdje heel slecht. Wellicht helpt het ook voor mij. Bedankt om deze tips te posten. Zo zie je maar weer dat je ook van bloggers kan leren.

 7. Nooit van gehoord, van een verzwaarde deken.
  Als ik vroeger bij mijn oma logeerde, lag ik ook onder een zware deken en vond dat wel heel prettig, oma stopte me ook goed in ;-)
  Tegenwoordig heb ik opvliegers ‘s nachts dus ik moet er nu niet meer aan denken.

 8. Toen er nog geen dekbedden waren sliep ik ‘s winters onder een wollen deken en een zogenaamde gestikte deken (loodzwaar, maar lekker liggen) En als de bloemen op de ramen stonden een extra molton dekentje om de schouders.
  ‘s Zomers werd de gestikte deken na uren luchten opgeborgen.
  Toch kies ik nu voor het dekbed en als het erg warm is, alleen de hoes.

 9. Het schijnt ook te werken voor mensen met fibromyalgie. Twijfel nog steeds of ik er een wil proberen.

 10. Op mijn queen size waterbed, waarop draaien toch al erg moeilijk is, ligt, om draaien verder onmogelijk te maken, een z.g. ballonbett, ook wel verenbed genoemd. De dikte is ruim 25 cm en slaapt heerlijk. Totaal ongeschikt voor mensen die last hebben van claustrofobie of nog een actief seksleven hebben.

 11. Haha die man is inderdaad behoorlijk hyper :) Ik had er niet eerder over gehoord eigenlijk maar ik kan me goed voorstellen dat het werkt. Bij mij persoonlijk maakt het me totaal niet uit of ik een licht deken of een zwaar deken heb – ik ben wel weer heel erg lastig met hoe hard mijn matras en mijn kussens zijn maar dat is weer een heel ander verhaal!

 12. Ik wist niet eens dat dit bestond joh! Ik vind het altijd wel fijner slapen onder ons winterdekbed dan onder de zomervariant.

 13. Interessant! Lijkt me wel wat, want in de winter bij echte kou hebben we soms een extra deken, en dan slaap ik zo lekker! Wel zonde dat er soms plastic in zit. Misschien zelf één maken.

 14. Interessant artikel. Ik kende de verzwaarde deken nog niet. Ik ben ook iemand die het liefst goed voelt dat ze onder een deken ligt. Dat zomer probleempje ben ik dus ook zeer bekend mee!

 15. Ik vind een zware deken ook altijd erg fijn slapen, maar heb nooit geweten dat er ook verzwaar dekens zijn. Toch snap ik helemaal dat hier een markt voor is.

 16. Wat een interessant artikel zeg! Ik wist helemaal niet eens van het bestaan van verzwaarde dekens af. En ook niet van het effect dat ze hebben. Wat fijn dat mensen met slaapproblemen dus eerst dit kunnen proberen in plaats van gelijk aan een pilletje te gaan. Goed dat je dit onder de aandacht brengt!

 17. Ik heb hier al vaak over gehoord maar niet iedereen is even positief! Ik zou het voornamelijk voor stress en angstaanvallen gebruiken en voor de een helpt het geweldig goed, voor de ander doet het niks. Ik denk dat ik het zelf maar eens moet proberen!

 18. Als ik maar lekker slaap.
  In de winter heerlijk onder een dik dekbed, zomers, maar net hoe warm het is.
  Zou zelf nooit geld over hebben voor een verzwaarde deken.

 19. Dit lijkt me zo heerlijk he, zie het veel voorbij komen op social media en vannacht toen ik wakker werd dacht ik er toevallig aan hoe heerlijk mij het lijkt om zo’n deken te hebben, toevallig dat ik vandaag dan deze blog tegen kom

 20. Hallo,

  Over een week komt de webshop hanacompany online. Hier zullen HANA Zwaartekracht Dekens worden verkocht die ook verzwaard zijn. Er komen verschillende versies uit, namelijk:
  7 kg
  9 kg
  11 kg
  150 x 200 cm. Uit ervaring kunnen we spreken dat onze deken heerlijk slaapt!
  Leuk om te lezen dat mensen erover denken een Zwaartekracht deken aan te schaffen.

  groetjes,

  team HANA dekens

 21. Ik gebruik een extra wollen deken op ons vier seizoenen dekbed. Het vier seizoenen debed zit in twee hoezen, zodat ik het bij opvliegers gedeeltelijk van mij af kan gooien, zonder dat mijn man er last van heeft. Hij gebruikt ook een extra wollen deken. Ja, het gewicht helpt met inslapen, maar een speciale deken vind ik dan weer niet nodig.

 22. Je kan ze ook bij het bekende merk GravityBlankets bestellen.. Deze zijn volgens mij nu ook verkrijgbaar in Nederland! Bij mij helpt een verzwaringsdeken heel goed tegen stress en slapeloosheid. Aanrader voor iedereen!

 23. Deo je deken dan gewoon in je dekbedovertrek? Of over je dekbed heen. Ik slaap nu onder een vierseizoenen dekbed en daar overheen een zware sprei. Of heb genoeg aan de zware deken alleen?

  1. Een zware deken houdt warmte niet vast zoals een dekbed. Afhankelijk van of je een koukleum bent, kun je de verzwaarde deken over je dekbed leggen of zonder dekbed gebruiken. In de zomer kan het soms met alleen een verzwaarde deken. Maar dit hangt af van je eigen voorkeur.

 24. Hoe lang moet je een zwaarte deken gebruiken voor dat hij
  Gáat werken voor stress verminderen cortisol
  Meer melatonine en serotonine.
  Zodat ik beter in mijn vel kom te zitten

  1. Hoi Hennie,
   Ik zie dat je nog geen antwoord hebt ontvangen.
   Je zal een resultaat zien, als je het juiste gewicht gevonden hebt.
   Voor de ene persoon lukt dat sneller dan voor de ander.
   Bij verzwaringsdeken-shop.nl kan je eerst dekens uittesten voordat je tot aanschaf of zelf maken overgaat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.