Reacties

Hoeveel labels draag jij? — 15 reacties

 1. Ik was ook altijd een beetje huiverig voor labels, maar mij heeft het label autisme zoveel gebracht. Het heeft me geholpen om mezelf te accepteren in plaats van te veroordelen.

  • Wat fijn Naomi! Ik begin die kant van labels ook steeds meer te zien inderdaad. Het kan een soort gebruiksaanwijzing zijn die houvast geeft.

 2. Het label introvert heeft ook mij veel gebracht. Vooral inderdaad op het gebied van acceptatie, en begrip voor hoe dingen voor mij werken.
  Echt schuilt er ook gevaar in, in hoe de buitenwereld soms kan reageren op bepaalde labels, hoewel hierin in de afgelopen 30 jaar wel winst geboekt is. Maar ik geloof dat dit een blog op zichzelf zou kunnen zijn 🙈🤣

 3. Ik was vroeger ook niet zo'n voorstander van labels opplakken. Vooral omdat ik merkte dat het leek alsof het label als excuus werd gebruikt voor onbeleefd gedrag of uitmelken van de situatie. Maar ik ben wel meer de voordelen gaan zien. Als je namelijk worstelt met dingen zoals jij ze beschrijft of als je worstelt met structuur aanbrengen of worstelt met taal, of met prikkels en je krijgt daar een label bij, dan weet je gerichter waar je meer informatie moet zoeken. Je komt ook opeens andere mensen tegen met hetzelfde en dan word je begrip steeds ruimer.
  Toen ik in de 20 was kwam het boek uit van Elain Aaron over hoogsensitieve personen en dat vond ik een geschenk! Iemand die precies beschreef hoe ik me voelde.
  Inmiddels denk ik er nog weer genuanceerder over en zie ik die delen als iets in jouwzelf wat nog niet ontwikkeld is. Het is niet een aandoening of een tekortkoming, ook niet iets wat permanent is, maar een aspect van jezelf wat nog niet tot wasdom is gekomen.

  • Dat is een interessant perspectief Anita. Wat betekent dat precies, nog niet tot wasdom gekomen? Is introversie dan een persoonlijkheids trek die nog moet veranderen? Hoe kan ik dit het beste interpreteren?

 4. Als jongere werd ik al officieus gelabeld als "vreempie"Prima.Ik snap,dat soms een diagnose verhelderend werkt. Want niet iedereen komt een boek of uitzending tegen,waardoor er ineens inzicht is.

 5. Tot ik een jaar of 25 was gedroeg ik me nogal rustig, je zou het introvert kunnen noemen. Dat veranderde in de jaren daarna, ook door mijn werk. Wanneer je je mening moet geven, enigszins assertief gedrag moet hebben soms, helpt het niet als je je schulp niet uitkomt. Nog steeds ben ik geen uitgesproken feestvierder maar vind het samen met anderen iets ondernemen echt wel leuk. Labels daar ben ik niet dol op. De meeste mensen zijn gewoon een mix van allerlei eigenschappen. Die ook kunnen veranderen.
  Aan de andere kant kan ik me voorstellen dat een diagnose als autisme of hoogsensitief ook verhelderend kan zijn en zelfs opluchting kan geven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder