Introvert: Je kunt toch gewoon jezelf zijn?!

introvert

Ik ben geen fan van etiketten en diagnoses.

Maar ik kan niet ontkennen dat ik veel sympathie voel voor het label ‘introvert’.

En soms permitteer ik het mij zelfs om deze affiniteit met introversie te uiten.

Meteen feedback

‘Waarom willen mensen overal een stempel op drukken, je kunt toch gewoon jezelf zijn…’

Bovenstaande vroeg een bezoeker zich af naar aanleiding van mijn review van het boek over introverten Sorry dat ik te laat ben, maar ik wilde niet komen.

En toen ik een foto deelde van grote drukte in de dierentuin met als titel: ‘Horror voor introverten’ schreef iemand:

‘Ik vind het zo grappig dat mensen die zichzelf introvert vinden zo hun best doen de rest van de wereld daar ook van de overtuigen. Terwijl ze dan toch eigenlijk het tegendeel laten zien.’

Nou was mijn intentie simpelweg iets te delen, niet om anderen ergens van te overtuigen.

Waarom is er een toename van artikelen en boeken over introverte mensen?

Maar ik vroeg me af:

‘Waarom is er een toename van artikelen en boeken over introverte mensen?’

Dat is volgens mij niet om mensen ergens van te overtuigen. Het is een oproep voor ruimte voor mensen die niet op de voorgrond treden. Die stiller zijn onze extraverte maatschappij voorschrijft.

Om terug te komen op de vraag waarom mensen overal een stempel op willen drukken:

Ik denk dat dit komt omdat ze verlangen naar de ruimte en vrijheid om zichzelf te zijn.

En blijkbaar is daar soms een stempel voor nodig?

Similar Posts

22 Comments

 1. Ja, goede vraag: waarom is daar blijkbaar een stempel voor nodig? Dat geldt voor extraversie veel minder. Misschien omdat introversie minder geaccepteerd wordt? Al snel wordt gezien als ‘er is iets mis met die persoon’?

 2. Je komt op mij niet introvert over omdat je best veel deelt over je zelf op je blog.
  Zelf kom ik vrij extravert over maar ik deel juist heel weinig persoonlijke dingen.

 3. Ken je het boek “borderline times”van Dirk de Wachter? Als je dat leest,is het bijna logisch dat stille introverte mensen zich soms moeten verdedigen

 4. Ik las laatst iets in de trant van ‘Waarom worden er wel artikelen gepubliceerd met titels als ‘introverten, laat eens van je horen’ en lees je nergens ‘extraverten, ben eens wat minder nadrukkelijk aanwezig.’

  Ik vind het geen label in de zin van labels (dan heb je het wat mij betreft meer over alles op het spectrum) maar is het een omschrijving van persoonlijkheid.
  En dat je er meer over hoort…. De lockdown heeft de introvert naar buiten gelokt omdat de meeste introverten minder moeite met thuisblijven hadden… en dat ging opvallen.

 5. Ik xi mezelf als mixtruvert. Af en toe introvert en af en toe extravert. Het is maar net hoe m’n hoofd staat en bij wie. Het zal ook wel te maken hebben met de verandering in luchtdruk. ;-) Heb ooit eens een testje ingevuld en kwam toen ook ergens in het midden uit. Kan me best vermaken in groepen (alleen geen toespraken voor 50 of meer personen), maar vind het ook heerlijk om alleen thuis te zijn. Eigenlijk ben ik er niet echt mee bezig. Ondervind geen hinder van m’n vertigheid.

 6. Als iemand mij ziet denkt hij /zij dat ik extravert en spontaan ben.Maar ik heb bij sommige gelegendheden ook een soort mensenvrees ,zal nooit in grote groepen kunnen praten en durf ook veel dingen niet als mensen mij bekijken..Daarom heb ik een hekel om iemand in vakjes te plaatsen want het klopt niet altijd.Zo ken ik iemand die zichzelf introvert noemt maar stil en rustig over komt.Zij durft en kan wel voor groepen praten en geeft er niets om als ze naar haar kijken.Ieder mens is anders

 7. Ik heb een hekel aan stempels. Ik ben toch geen stuk vee. Iedereen is uniek en dat is al bijzonder genoeg.

  Love As Always
  Dimario

 8. Ik kan je gedachtegang helemaal volgen. Een ‘stempel’ kan helpen om dingen aan een ander uit te leggen. Het kan bij een ander ‘het kwartje laten vallen’.

 9. Hier krijg ik ook altijd kriebels van etiketten en labels,
  alsof het niet meer kan zijn dan dat alleen zonder nog
  verder om je heen te kijken. Er is altijd zoveel meer.

 10. Ik ben dus in de minderheid, geen probleem hoor, maar ik hou wel van etiketten . Voor mijzelf zodat ik beter begrijp waarom mijn leven was/is zoals het was en op anderen omdat ik hen ook beter begrijp en zo nodig uit de weg gaat.

 11. Wat een super titel: “Sorry dat ik te laat ben maar ik wilde niet komen” Drukke verjaardagen daar doe je mij geen plezier mee.

 12. Jezelf zijn is niet altijd makkelijk, er wordt verwacht dat je gezellig bent.
  Er zijn mensen die echt niet snappen dat je niet van feesten houdt en drukke verjaardagen.
  De titel van het boek vind ik geweldig:)

  Elkaar accepteren zou mooi zijn.

 13. Hoe minder zielen , hoe meer vreugd!!! Ik zou het liefste onzichtbaar zijn! ( Ga ik lekker spoken bij de AH en boodschappen uit winkelwagentjes onderling verwisselen…………Lachen! ) Heb al sinds mijn jongste jaren het gevoel / idee dat er wat mis is met me. Sinds mijn jongste jaren moest(!) ik vooral verandert worden. Lees; me aanpassen aan extraverten. Want zij waren de ´norm´ En ik paste me er op aan want ik wilde vooral norm-aal zijn c.q . gevonden worden en een ´ norm-aal ´ leven leiden. Totdat ik er 4 jaar geleden achter kwam dat ik introvert ben . Ik ben nu 68 jaar. Sinds ik besefte dat ik introvert ben, en me daar op ben gaan richten, kom ik beter in mijn vel te zitten en gaat het beter met me. Ik vind het raar dat -zelfs- wanneer je geen zin hebt om te praten ( bij de kapper, fysiotherapeut, cassierre….)je toch ´moet´. Maar soms ben ik gewoon ouwehoerenmoe! ik heb ooit gevraagd aan de fysiotherapeut ¨of het ook stil kon?¨ dus zonder praten. Zijn antwoord was ¨ dat hij me dan niet meer verder kon behandelen¨ .Om van een zere schouder af te komen met hulp van de fysiotherapeut ´moet´ je dus extravert zijn!

  1. Dankjewel voor je mooie reactie Jonnah. Wat fijn dat je nu meer de ruimte voelt om jezelf = introvert te mogen zijn en dat je je daardoor beter voelt!

   Wat apart dat die fysiotherapeut je alleen al babbelend wilde behandelen zeg! Ik snap je vraag of het in stilte zou kunnen heel goed. Hopelijk kon je een goede andere fysiotherapeut vinden?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.