Sorry dat ik te laat ben. Maar ik wilde niet komen

sorry dat ik te laat ben

In het boek De introverte moeder stond een verwijzing naar een ander boek over introvert zijn: Sorry dat ik te laat ben. Maar ik wilde niet komen.

Ik moest glimlachen om de titel, en reserveerde het boek in de bibliotheek.

Was het boek zo leuk als de titel?

Sorry dat ik te laat ben, maar ik wilde niet komen.

Sorry dat ik te laat ben is een heel persoonlijk boek van Jessica Pan, die zichzelf een ‘verlegen introvert’ noemt. Zoals voor zoveel introverte mensen was het boek Stil van Susan Cain over introversie een eye opener.

Het boek Stil was een feest van herkenning voor Jessica.

Ineens had ze niet meer het gevoel dat ze raar was of stom. Nee, ze was gewoon een introvert. Iemand die energie krijgt van alleen zijn.

Screenshot 2022 03 10 at 11.04.28

Als je introvert zijn gebruikt als schild

Maar op een dag zat Jessica werkloos, somber en zonder vrienden thuis op haar bank. Ineens vroeg ze zich af hoe haar leven eruit zou hebben gezien als ze wat meer open had gestaan voor nieuwe ervaringen.

Ze vond dat ze haar ‘introvert zijn’ als een soort argument had gebruikt om niet mee te doen met de maatschappij. Als een excuus om zich aan andere mensen en nieuwe ervaringen te onttrekken.

Met als gevolg dat ze zich diep ongelukkig voelde.

Ze besloot daarom om het roer drastisch om te gooien!

Een jaar lang leven als een extravert

Jessica ging een jaar leven als een extravert persoon. Ze vroeg wildvreemde mensen wie de koningin van Engeland was, trad op in een comedyclub, ging naar netwerkbijeenkomsten en gaf een etentje bij haar thuis waarvoor ze heel veel mensen uitnodigde. Kortom ze deed allemaal dingen waar ze ‘doodsbang’ voor was.

Werd Jessica gelukkiger van extravert leven?

Soms werd Jessica inderdaad gelukkiger als ze extravert deed. Het leverde haar nieuwe vrienden en waardevolle gesprekken op. Ook werd ze zelfverzekerder, overwon angsten en voelde ze meer controle over haar leven.

Tegelijkertijd vond ze het zwaar om als een extravert te leven.

Je bent meer dan een introvert of extravert

De moraal van Sorry dat ik te laat ben, maar ik wilde niet komen is dat je niet vast hoeft te zitten aan een etiket of een bepaalde persoonlijkheid. Ja, je kunt een introvert zijn, maar dat wil niet zeggen dat je soms niet extravert kunt zijn.

De boodschap die ik uit het boek haal is: laat jezelf niet beperken door een bepaald idee over wie en wat je bent.

Je hebt de vrijheid om meer te zijn dan alleen een introvert.

Als je dat wilt.

Ik word een beetje moe van de druk om extravert te zijn

Zelf word ik vooral een beetje moe van de voortdurende druk om extravert te zijn. Of van mensen die zeggen: ‘Ik ben toch zoooo introvert. En als je me dan nu wilt excuseren: ik ga naar een festival.’

Maar goed, dat kan dus.

Zoals met alles in het leven is er een heel spectrum aan grijstinten. Ook op het gebied introversie en extraversie.

Mijn conclusie over Sorry dat ik te laat ben

Sorry dat ik te laat ben, maar ik wilde niet komen is vlot en humoristisch geschreven. Het zette me bovendien aan het denken over mezelf. Laat ik mezelf beperken door angst?

Moet ik bijvoorbeeld toch naar blog conferenties en netwerkbijeenkomsten gaan?

Eerlijk gezegd moet ik er niet aan denken…

Maar Jessica Pans boodschap is dat ik wel de optie heb.

Sorry dat ik te laat ben kopen

Sorry dat ik te laat ben, maar ik wilde niet komen van Jessica Pan is voor 20,99 te koop bij bol.com en je lokale boekhandel.

sorry dat ik te laat ben

Leestips

14 Comments

  1. Anke
  2. Linda schrijft 't op

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh