Sorry dat ik te laat ben. Maar ik wilde niet komen

sorry dat ik te laat ben

In het boek De introverte moeder stond een verwijzing naar een ander boek over introvert zijn: Sorry dat ik te laat ben. Maar ik wilde niet komen.

Ik moest glimlachen om de titel, en reserveerde het boek in de bibliotheek.

Was het boek zo leuk als de titel?

Sorry dat ik te laat ben, maar ik wilde niet komen.

Sorry dat ik te laat ben is een heel persoonlijk boek van Jessica Pan, die zichzelf een 'verlegen introvert' noemt. Zoals voor zoveel introverte mensen was het boek Stil van Susan Cain over introversie een eye opener.

Het boek Stil was een feest van herkenning voor Jessica.

Ineens had ze niet meer het gevoel dat ze raar was of stom. Nee, ze was gewoon een introvert. Iemand die energie krijgt van alleen zijn.

Screenshot 2022 03 10 at 11.04.28

Als je introvert zijn gebruikt als schild

Maar op een dag zat Jessica werkloos, somber en zonder vrienden thuis op haar bank. Ineens vroeg ze zich af hoe haar leven eruit zou hebben gezien als ze wat meer open had gestaan voor nieuwe ervaringen.

Ze vond dat ze haar 'introvert zijn' als een soort argument had gebruikt om niet mee te doen met de maatschappij. Als een excuus om zich aan andere mensen en nieuwe ervaringen te onttrekken.

Met als gevolg dat ze zich diep ongelukkig voelde.

Ze besloot daarom om het roer drastisch om te gooien!

Een jaar lang leven als een extravert

Jessica ging een jaar leven als een extravert persoon. Ze vroeg wildvreemde mensen wie de koningin van Engeland was, trad op in een comedyclub, ging naar netwerkbijeenkomsten en gaf een etentje bij haar thuis waarvoor ze heel veel mensen uitnodigde. Kortom ze deed allemaal dingen waar ze 'doodsbang' voor was.

Werd Jessica gelukkiger van extravert leven?

Soms werd Jessica inderdaad gelukkiger als ze extravert deed. Het leverde haar nieuwe vrienden en waardevolle gesprekken op. Ook werd ze zelfverzekerder, overwon angsten en voelde ze meer controle over haar leven.

Tegelijkertijd vond ze het zwaar om als een extravert te leven.

Je bent meer dan een introvert of extravert

De moraal van Sorry dat ik te laat ben, maar ik wilde niet komen is dat je niet vast hoeft te zitten aan een etiket of een bepaalde persoonlijkheid. Ja, je kunt een introvert zijn, maar dat wil niet zeggen dat je soms niet extravert kunt zijn.

De boodschap die ik uit het boek haal is: laat jezelf niet beperken door een bepaald idee over wie en wat je bent.

Je hebt de vrijheid om meer te zijn dan alleen een introvert.

Als je dat wilt.

Ik word een beetje moe van de druk om extravert te zijn

Zelf word ik vooral een beetje moe van de voortdurende druk om extravert te zijn. Of van mensen die zeggen: 'Ik ben toch zoooo introvert. En als je me dan nu wilt excuseren: ik ga naar een festival.'

Maar goed, dat kan dus.

Zoals met alles in het leven is er een heel spectrum aan grijstinten. Ook op het gebied introversie en extraversie.

Mijn conclusie over Sorry dat ik te laat ben

Sorry dat ik te laat ben, maar ik wilde niet komen is vlot en humoristisch geschreven. Het zette me bovendien aan het denken over mezelf. Laat ik mezelf beperken door angst?

Moet ik bijvoorbeeld toch naar blog conferenties en netwerkbijeenkomsten gaan?

Eerlijk gezegd moet ik er niet aan denken...

Maar Jessica Pans boodschap is dat ik wel de optie heb.

Sorry dat ik te laat ben kopen

Sorry dat ik te laat ben, maar ik wilde niet komen van Jessica Pan is voor 20,99 te koop bij bol.com en je lokale boekhandel.

sorry dat ik te laat ben

Leestips

Similar Posts

14 Comments

 1. Er zijn ook verschillende soorten in- en extroverten. Voor mij was de Meijers Briggs 16 personalities een grote eye opener ☺️

 2. De titel van dit boek vind ik briljant. Ik zou 'm regelmatig in het echte leven kunnen gebruiken. Ik ben ook zeker een introvert. Maar wel een introvert met af en toe behoefte aan een (zeer bescheiden!!) feestje. Om daarna weer heel blij te zijn dat ik stilte om me heen heb... Kan dus ook nog.

 3. Zoals je weet ben ik erg aan het uitzoeken wat voor leven nu bij mij past. Ik wil graag dingen meemaken maar kan het gewoon niet meer aan. Dus zorg ik voor weinig afspraken per maand maar vooral dingen die ik graag wil. Tuurlijk soms moet je wel iets doen wat minder is maar in mijn geval valt het best mee. Als mijn man graag wil dat ik meega naar een verjaardag van zijn familie doe ik het. Anders niet. Als iemand mij iets vraagt denk ik en ik heb geen zin denk ik; was jij er voor mij? NIET? tja jammer dan maar ik ben er niet bij. Om totaal anders te gaan leven zoals de schrijfster vind ik onzin. Je kan een beetje jezelf dwingen als je denkt dat je iets mist.
  ps. geloof mij; 3 dagen zonder man in huis was heeeerlijk.

 4. Ik voel geen druk om me aan te passen. Ik ben graag op mezelf, maar heel de dag alleen is ook erg alleen. Dus zoek ik een balans.

 5. Ik ben introvert alhoewel je dat niet altijd zou zeggen. Maar de titel is soms wel volledig ik.
  Soms kijk ik er tegenop om ergens heen te gaan maar eens ik er ben geniet ik wel van de tijd.
  Maar ik ben dan ook heel blij als ik terug thuis ben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.