|

Kobo ereader 3 jaar oud vervangen

kobo ereader

Een tijdje terug berichtte ik over mijn Kobo ereader die het niet meer deed.

Een Kobo Aura H20 om precies te zijn.

Destijds lukte het niet goed meer om hem op te laden.

Ik besloot mijn Kindle ereader dan maar te gebruiken.

Kindle versus Kobo ereader: Kindle is gewoon lastiger!

Maar al snel wist ik weer waarom ik meestal mijn Kobo e-reader gebruik:

Je zet er veel makkelijker boeken op en je kunt er tenminste boeken van de bibliotheek op lezen.

Dus probeerde ik het toch nog maar weer eens met mijn Kobo. Als ik het kabeltje er nou op precíés de juiste hoek induwde, en me niet meer bewoog, dan lukte het sóms toch om hem aan de gang te krijgen.

Maar toen deed zich een nieuw probleem voor.

Kobo ereader scherm kapot

Het zogenoemde scherm des doods. Ook wel bekend als een scherm dat het vertikt om een ander beeld te geven. Kijk, dit had ik op mijn Aura H20:

kobo ereader

Het ziet er veelbelovend uit, vind je ook niet? Maar dit beeld had ik ook als de e-reader NIET verbonden & aan het opladen was. Wat ik ook deed, ik kreeg hem niet meer aan de gang.

Kobo ereader gebruiksaanwijzing

Wat je in zo’n geval ook nog kunt proberen is je Kobo ereader gebruiksaanwijzing grondig nakijken. Meestal zit in zo’n gebruiksaanwijzing wel een speciale sectie voor problemen en de mogelijke oplossingen.

Ben jij je Kobo e-reader gebruiksaanwijzing kwijt? Geen probleem! Je kunt alle gebruiksaanwijzingen voor Kobo ereaders vinden op handleid.ng vinden.

Maar mij hielp dit helaas niet verder.

Toen kreeg ik een ingeving: Waarom niet contact opnemen met de Kobo klantenservice en hen om hulp vragen?

Kobo klantenservice chat

Je kunt op verschillende manieren contact opnemen met de Kobo klantenservice. Ik koos ervoor met ze te chatten. Op die manier heb je ook meteen een handig bewijs van de conversatie. En je hebt als klant iets meer tijd om een goede vraag of antwoord te formuleren.

Nadat ik aangaf dat ik alle mogelijke oplossingen al tevergeefs geprobeerd had, kreeg ik een verrassende optie aangeboden:

een nieuwe e-reader!

Ik vind dit bijzonder, want mijn huidige e-reader is 3 jaar oud. Wat een aangename verrassing dat een vervangend exemplaar mogelijk is! Een Aura H20 hadden ze niet, maar ze konden me wel een Libra H20 geven.

Kapotte ereader vervangen

Ik zou binnen 48 een link krijgen van TNTPost. Daarmee kon ik mijn kapotte e-reader door hen laten ophalen, en versturen naar Kobo.

Tijdspad kapotte Kobo ereader vervangen

 • 17 maart chat met Kobo over kapotte eReader. Kobo belooft link binnen 48 uur, van TNTPost om ereader op te sturen.
 • 21 maart chat met Kobo omdat ik link van TNTPost nog niet hebt ontvangen.
 • 21 maart link van TNTPost gekregen, en e-reader aangemeld om opgehaald te worden.
 • 22 maart e-Reader opgehaald bij mij thuis.
 • 23 maart eReader afgeleverde bij Kobo
 • 1 april bevestiging van Kobo dat ze mijn kapotte e-ereader hebben ontvangen.
 • 11 april bericht dat ze een e-reader mijn kant opsturen
 • 12 april: refurbished Kobo ereader ontvangen. Een Kobo Libra H20 om precies te zijn.

Conclusie

Op basis van mijn ervaring is het de moeite om problemen met je Kobo ereader voor te leggen aan de Kobo klantenservice. Ze zijn goed bereikbaar, en behulpzaam.

In mijn geval kreeg ik zelfs na 3 jaar een vervangende, zij het refurbished, e-reader.

Ik ben helemaal blij dat ik nu ook weer bibliotheekboeken van de online bibliotheek op mijn e-reader kan lezen. Dat kan niet op een Kindle.

Kobo toch fijner dan Kindle

Ik heb me in de tussenliggende periode ‘beholpen’ met mijn Kindle e-reader Paperwhite.

Het grote nadeel is dat je daar geen bibliotheekboeken op kunt zetten.

Als noodoplossing is hij prima, maar Kobo is toch wel net iets fijner.

Leestip: 7 alternatieve ereaders

Similar Posts

27 Comments

 1. Wat zul je blij zijn dat je hen om hulp hebt gevraagd! Ik vind dat ze een mooie oplossing hebben geboden en ik ben ook wel verrast dat ze dat na drie jaar doen. Goede service!

 2. Dit verhaal klinkt mij heel bekend in de oren. Bij mijn man is zijn e-reader (ook Kobo) twee keer stuk gegaan. En twee keer had hij pech… Buiten de garantietermijn. Dat scherm wat je vertelt. Dat had hij ook. Het hele apparaat deed niets meer. Hij heeft zelf een nieuwe aangeschaft (twee keer dus).

  1. Jouw man is waarschijnlijk geen professionele blogger zoals Nicole. Mijn dochter krijgt ook altijd meer voor elkaar omdat ze een professionele blogger is!

  2. Hihi, ik zie het al voor me, Nicole dreigend aan de telefoon: “Zeg, weet je wel wie ik ben? Ik ben dus wel een in-flu-en-cer, hè? Jawel, ik heb dus een blog, hou daar wel rekening mee! Dus wat voor ex-po-sure wil je? Nou? Als ik geen nieuwe e-reader krijg, zorg ik ervoor dat Kobo de hele Europese markt kwijtraakt!”

   Nee, maar even serieus, de betere merken hebben gewoon als standaardbeleid om in dit soort gevallen vervanging aan te bieden. Goedkoper dan een kort geding, goed voor het imago, en eenvoudiger dan eerst uitgebreid onderzoeken of het oude apparaat gerepareerd kan worden. Het is gewoon voor klant én fabrikant de beste optie.

 3. Een ‘harde reset’ zou zo’n apparaat gewoon uit z’n vastloper moeten kunnen trekken.
  Tot nu toe een goede ervaring met Kobo (aura one). Ik zocht het even terug en kennelijk heb ik ‘m inmiddels bijna vijf jaar. Hij start ietsje langzamer op, maar verder doet ‘ie het nog steeds zoals het hoort. Als ‘ie kapot zou zijn, zou ik ook weer een Kobo aanschaffen, maar dan weer met ‘bladerknopje’. Nét iets praktischer.
  Eigenlijk vind ik de Kobo nog belangrijker dan m’n iPhone. Ik gebruik ‘m ook elke dag :)

  1. Een harde reset had ik uiteraard gedaan voordat ik contact opnam. Echt niets hielp
   Suuz.

   De refurbished Kobo die ik kreeg heeft inderdaad zo’n bladerknop!

 4. Niets ten nadele van de Kobo klantenservice, want dit is gewoon keurig afgehandeld. Maar misschien nuttig om te weten voor wie ook zoiets aan de hand heeft: volgens het Nederlandse consumentenrecht heb je in dit geval gewoon recht op reparatie of gelijkwaardige vervanging. Oók als de garantietermijn is verlopen.

  Hoe dat zit: je hebt recht op een deugdelijk product. Voor een e-reader in de prijsklasse van Kobo (deze koop je niet voor een paar tientjes) mag je verwachten dat hij bij normaal gebruik langer dan drie jaar meegaat. Zo niet, dan moet de verkoper (dus op zich niet de fabrikant) reparatie of vervanging regelen, en als dat allebei niet mogelijk is, geld terug. Een garantietermijn kan die verplichting alleen uitbreiden, niet beperken.

  Nou valt er natuurlijk te twisten over de definities van ‘deugdelijk product’ en ‘normaal gebruik’, maar heel vaak kan het toch lonen om net als jij toch even te informeren als een apparaat onverwacht snel defect raakt!

  Overigens ben ik zelf ook groot fan van het gebruiksgemak van Kobo. Ik heb al tig jaar een eerste generatie Aura H2O, die destijds bij mij met stip op nummer 1 kwam omdat hij vrijwel alle gangbare bestandsformaten voor tekstdocumenten aankan.

 5. Een e-reader waar geen bibliotheekboek op kan en je dus verplicht bent boeken duur te kopen, opvallend. De service van het andere merk is wel netjes daar mogen ze best reclame voor maken.

  1. Een eReader van Kobo kan wel bibliotheekboeken Liesbeth. Het was Kindle waarbij dat niet kon. Maar bij de nieuwe modellen kan het denk ik wel.

 6. Ik ben – persoonlijk – tegen Kobo en Kindle, die verbonden zijn met een bepaald account. Ik ga liever voor een “onafhankelijke” reader, zoals Pocketbook

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.