Kobo vs Kindle: wat is de beste optie? Update 2023

kobo vs kindle

Kobo vs Kindle.

Welke ereader is beter?

Na twee teleurstellende ervaringen met een Kobo eReader waagde ik de sprong, en stapte over op een Kindle Paperwhite. Ik was er net een beetje aan gewend toen ik het aanbod kreeg om een Kobo Aura H2O te proberen.

Om het tegenvallende gebruik van de Kobo eReaders goed te maken. Een heel sympathiek aanbod, dus ik nam het graag aan. Ook al had ik ondertussen ook een Kindle eReader.

Op mijn review blog vind je mijn ervaringen met de Kindle Paperwhite en de Kobo Aura H20. Deze post gaat over de vraag: een Kindle of Kobo kopen?

Kindle of Kobo kopen: een overzicht van eigenschappen

In onderstaande tabel vind je de belangrijkste eigenschappen van zowel de Kobo Aura H20 en de Kindle Paperwhite handig naast elkaar.

Kobo Aura H20 Kindle Paperwhite
Geheugen in GB 8 8
Schermgrootte 15 cm 17 cm
Resolutie 300 dpi 265 dpi
Gewicht 182 gram 207 gram
Waterdicht Ja Ja
Duur accu 1 maand 1 maand
Lettertypes 11 10
Ondersteunde bestandsformaten EPUB, EPUB3, PDF, MOBI, TXT, HTML, XHTML, RTF, CBZ, CBR Kindle Format 8 (AZW3), Kindle (AZW), TXT, PDF, ungeschützte MOBI, PRC nativ; HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP nach Konvertierung; Audible Audioformat (AAX)
Leesbaar in zonlicht. Ja. Ja.
Luisterboeken. ? Ja.
Prijs 159,- 139,99

Kobo H2O en de Kindle Paperwhite

Hieronder zie je de twee eReaders naast elkaar liggen:

Kobo Aura H20 versus Kindle Paperwhite

Mijn persoonlijke observaties van de Kobo Aura H20 en de Kindle

Er zijn een aantal dingen die mij opvallen aan deze twee eReaders.

 1. Op de Kindle zie je, als je niet leest, een algemeen scherm terwijl op de Kobo Aura H20 dan het boek waarmee je bezig bent te zien is. Stel nou dat je Fifty Shades of Grey zit te lezen, dan vind je dat laatste misschien niet zo prettig. Hoewel dit natuurlijk ook is op te lossen met een eReader hoes.
 2. De Kindle voelt zachter, bijna een beetje rubberachtig.
 3. Bij de Kindle Paperwhite zit de knop onderaan het scherm. Bij de Kobo Aura H20 zit de knop rechtsboven aan de achterkant.
 4. Voor Kindle gebruik ik het gratis programma Calibre, om eBook bestanden om te zetten naar Kindle Format. Dat is bij de Kobo Aura H20 niet nodig.
 5. Kindle is sterk verbonden met Amazon, Kobo Aura H20 heeft een rechtstreeks verbinding met bol.com.
 6. Kobo biedt Kobo Plus aan. Je kunt dit 30 dagen gratis proberen. Kobo Plus biedt een groot aantal boeken die je 30 dagen lang gratis mag downloaden. Daarna kost een abonnement 9,99 per maand. Voor Kindle is er Kindle Unlimited. Ook dat kun je eerst 30 dagen gratis proberen. Maar ik krijg het bericht dat Kindle Unlimited voor mijn locatie niet beschikbaar is. Ik neem aan dat dit is op te lossen, maar dit is dus duidelijk ingewikkelder dan Kobo Plus.
 7. De Kobo Aura H20 heeft meer mogelijkheden om de tint van het scherm aan te passen. Ook kun je instellen dat het scherm van kleur verandert naarmate de dag vordert en kun je de tijd instellen dat je altijd gaat slapen. Dan wordt de tint van het scherm daarop aangepast.
 8. De Kobo Plus is groter. Dat leest prettig, ik hoef bijvoorbeeld minder vaak de bladzijde om te slaan, maar de Kindle Paperwhite is handzamer.
 9. Ik heb begrepen dat het aanbod van Kindle Unlimited veel groter is dan dat van een ebook abonnement bij Kobo Plus.

Kobo vs Kindle: Kobo Aura H20 vs Kindle Paperwhite

In onderstaand filmpje wordt een Kobo Aura H20 vergeleken met een Kindle Paperwhite. Het filmpje is uit 2017, maar het geeft toch een goed beeld van de twee verschillende ereaders vind ik.

Kobo vs Kindle: wat is nou beter?

En dan natuurlijk de hamvraag: kun je beter een Kobo eReader kiezen of een Kindle? Tsja, de Kindle Paperwhite en de Kobo Aura H20 lijken qua vormgeving best op elkaar.

Grijze of witte achtergrond?

Het grootste verschil is de kleur van het scherm. Houd je van een stralend witte achtergrond? Dan is de Kindle voor jou de beste keuze. Ben je meer een fan van een wat grijzige achtergrond? Ga dan voor de Kobo Aura H20.

Als je kijkt naar de prijs, dan is de Kindle 20,- goedkoper. Maar lees je vooral Nederlandse boeken, dan heeft de Kobo Aura H20 het voordeel van de verbinding met bol.com.

De Kindle is makkelijker om mee te nemen onderweg omdat hij kleiner is, de Kobo Aura H20 is fijner als je liever een wat groter scherm hebt.

Beide eReaders bieden een prettige leeservaring, dus wat dat betreft zit je met beide eReaders goed.

Extra argument voor de Kobo Aura H20 is dat je die via bol.com kunt kopen, en die bieden een hele goede service. Dus krijg je problemen met je eReader dan weet je dat je verzekerd bent van goede service. Het is lastiger om contact te leggen met de service van Amazon vond ik.

Lees ook mijn post over de vraag: Is een e-reader duurzamer dan papieren boeken?

Wat vind jij belangrijk aan een eReader + welke je dan kunt kiezen

 • In welke taal lees je vooral? Lees je vooral Engels en download je boeken van Amazon? Dan is een Kindle handig.
 • Wil je een scherm dat je kunt aanpassen aan het moment van de dag? Dan is Kobo Aura H20 handiger dan Kindle.
 • Lees je vooral in bed? Dan is de Kobo Aura H20 prettig. Maar reis je veel? Dan is de Kindle makkelijker en kleiner om mee te nemen.
 • Houd je van een groot scherm? Ga dan voor de Kobo Aura H20.
 • Leen je eBooks van de online bibliotheek? Kies de Kobo Aura H20, want je kunt het formaat eBooks van de online bibliotheek niet op je Kindle zetten.
 • Wil je zo min mogelijk hoeven bladeren? Kies dan de Kobo Aura H20.
 • Wil je zo goedkoop mogelijk uit zijn? Dan is Kindle voordeliger dan de Kobo Aura H20.
 • Heb je moeite met slapen? Ga dan voor de Kobo Aura H20 vanwege de nachtstand en het licht dat zich automatisch aanpast aan het moment van de dag.
 • Houd je van een abonnement waarmee je maandelijks eBooks kunt downloaden? Bij Kobo Plus is een aanbod van 200.000 eBooks, bij Kindle Unlimited zijn er dat 1,4 miljoen. Het aanbod bij Kindle Unlimited is dus veel groter, maar als je in Nederland woont heb je een toegang tot Kindle Unlimited : (

Kobo vs Kindle: en de winnaar is….

Op dit moment gebruik ik mijn Kindle Paperwhite het meest. Waarom weet ik niet precies, want de Kobo Aura H20 heeft ongeveer hetzelfde te bieden. Ik denk dat het met het formaat te maken heeft: de Kindle Paperwhite is net wat kleiner.

Maar als ik puur kijk naar de kwalificaties op papier, dan denk ik dat de Kobo Aura H20 toch net iets betere papieren heeft dan de Kindle Paperwhite. Al was het maar vanwege het licht op het scherm dat zich aanpast.

Met zowel een Kindle Paperwhite als een Kobo Aura H20 heb je een prima eReader in huis.

Update Kobo vs Kindle 2023

Het is inmiddels drie jaar later, en nu blijkt dat ik in de praktijk toch het meest mijn Kobo eReader gebruik. De Kindle gebruik ik eigenlijk alleen als ik problemen heb met mijn Kobo.

Dan denk ik wel altijd: ‘Kindle is eigenlijk ook best fijn!’ maar toch keer ik uiteindelijk steeds terug naar Kobo. Op dit moment heb ik een Kobo Libra H20

Dat komt vooral omdat ik met Kobo tenminste boeken kan lenen uit de online bibliotheek. Voor Kindle is het formaat van bibliotheekboeken ongeschikt. Een ander nadeel aan Kindle blijft dat je ebooks eerst moet opzetten naar een formaat dat op Kindle past.

Kortom een Kobo ereader is toch net wat makkelijker en gebruikersvriendelijker dan een Kindle.

Leestips

Similar Posts

24 Comments

 1. Zo’n scherm dat zich aanpast aan je slaaptijden klinkt wel echt ideaal. En ik vind het ook lastig kiezen tussen handzaam en dus wat vaker ‘omslaan’ of wat groter en dus minder ‘omslaan’.

  1. Dat is ook lastig Naomi. Maar waar lees je vooral? Thuis? Dan is de iets grotere Kobo wellicht geen probleem. Lees je veel onderweg, dan is de Kindle die iets kleiner is misschien praktischer.

 2. Leuk om te lezen! Ik ga voor de Kobo. Al was het maar omdat ik die al heb :-)

  Ik heb ook het Kobo plus abonnement, maar zowel het aanbod daar als het aanbod van ebooks bij de bieb zou wel wat beter kunnen…

 3. ‘Houd je van een abonnement waarmee je maandelijks eBooks kunt downloaden? Bij Kobo Plus is een aanbod van 200.000 eBooks, bij Kindle Unlimited zijn er dat 1,4 miljoen. Het aanbod bij Kindle Unlimited is dus veel groter, maar als je in Nederland woont heb je een toegang tot Kindle Unlimited : (‘
  Je bedoelt hierbij dat je GEEN toegang hebt tot Kindle Unlimited?
  Dat had me wel wat geleken, omdat ik vooral engelstalige boeken koop. Nederlandstalige leen ik wel bij de bieb.
  Ik heb nog geen ereader, maar zit erover te denken.

  1. Dat bedoel ik er helaas inderdaad mee. Als ik naar amazon ga dan staat daar het bericht dat ik met mijn account geen toegang heb tot Kindle Unlimited. Er is een link waar ik naar toe kan gaan om mijn instellingen aan te passen, en dan kun je een adres in bijvoorbeeld Engeland opgeven. Maar dat vind ik ook niet handig.

   Dus zoals ik het begrijp kun je als je in Nederland woont niet gebruik maken van Kindle Unlimited.

 4. Ik heb al jaren een Kobo touch, het model is geloof ik niet meer te koop. Nooit klachten gehad met dit model . Met mijn Kobo plus abonnement kan ik heel veel gede Nederlandse boeken downloaden maar het Engelse aanbod is bedroevend. Dacht eraan ook een Kindle aan te schaffen vanwege Kindle Unlimited maar dat lijkt dus niet te kunnen. Jammer hoor. Ik woon trouwens niet in Nederland, met Kobo Plus is dat geen enkel probleem.

 5. Mooi overzicht.
  Maar de er is nog een probleem. Tijdens reizen in de buitenlucht zorgen vliegen etc ervoor dat de blz wordt omgeslagen. Welke is daar het minst gevoelig voor.

 6. Mijn ervaring is dat de kobo prima overweg kan met de nieuwste calibre versie. Een groot nadeel van Amazon Nederland vind ik dat je uitsluitend met een creditcard kunt betalen.

 7. Bedankt voor de informatie over de ereaders. Ik kies nu voor de Kobo, echter kan ik hem niet vinden voor 159 euro. Enig idee waar jouw prijs op gebaseerd is?

 8. je spreekt jezelf tegen wat schermgrootte betreft. In het rijtje eigenschappen schrijf je nl dat de kobo 15 cm is en de kindle 17, terwijl le later spreekt over dt de kobo groter is. Maw kijk nog eens het rijtje “eigenschappen” na of alles echt klopt.
  Tevreden met mijn kobo (en vroeger heel tevreden mijn sony)

 9. Ik meen ooit gelezen te hebben dat Kindle betere en meer woordenboeken beschikbaar heeft dan Kobo.??? Weet jij daar iets van?

 10. ik heb een Kindle gekocht voor mijn dochtertje. Waar koop ik nu e-kinderboeken die met de Kindle gelezen kan worden? Op ebook.nl is er geen enkel boek geschikt voor de Kindle.
  Ik heb 14 dagen tijd om te retourneren. Kan iemand mij adviseren?
  Ik wil dus nederlandse kinderboeken kunnen lezen.

  1. Heb je al gekeken op amazon.nl Albert? Daar zie ik in ieder geval ebooks van Carry Slee, en dat is een kinderboekenschrijfster.

   Anders is een veiligere optie misschien toch een Kobo….

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.