e-reader duurzamer dan papieren boeken? Vanaf 30 boeken!

e-reader duurzamer

Nu ik steeds meer boeken op mijn e-reader lees, vroeg ik me ineens af: 'Is een e-reader duurzamer dan papieren boeken?'

Ergens zou ik me dat namelijk kunnen voorstellen.

Op mijn e-reader kan ik duizenden boeken zetten. Dat scheelt een heleboel papier!

Ik besloot het uit te zoeken.

Is een e-reader duurzamer dan papieren boeken?

Volgens de Technische Universiteit in Delft ligt het aan hoeveel je leest of een e-reader milieuvriendelijker is dan papieren boeken:

E-books zijn vanaf ± 30 tot 60 boeken duurzamer dan papieren boeken.

Aangezien ik zeker wel aan de 60 boeken kom op mijn e-reader, denk ik dat hij in mijn geval inderdaad duurzamer is dan als ik die 60 boeken in papieren vorm had gelezen.

Papieren boeken versus e-books

Ik heb geprobeerd de voor- en nadelen van papieren boeken en e-books handig in een tabel te zetten.

e-reader duurzamer

e-Reader duurzamer dan papieren boeken? Samenvattend

Als je tussen de 30 en 60 boeken leest op de e-reader, heeft die een lagere CO₂ impact dan hetzelfde aantal papieren boeken.

Dus lees je veel? En lees je boeken meestal maar 1 keer?

Dan ben je vanaf ± 30 boeken per jaar duurzamer bezig met een e-reader.

Voor mij is een e-Reader de meest duurzame keuze.

Hoe is dat voor jou?

Similar Posts

20 Comments

 1. Ik vind het vergelijk niet correct, vergelijk het eens met het aantal e-readers wat je gehad hebt, we hebben hier drie in huis, voor ieder ene en drie zijn er ook reeds vervangen.

 2. Ik heb er wel één, maar gebruik 'm zelden. Als ik jouw 'berekening' zie, zou voor mij de e-reader ook duurzamer zijn dan papieren boeken. Overigens koop ik die papieren boeken niet, maar lees ik ze van de bieb. Dat scheelt natuurlijk ook weer qua papier.

 3. E-reader, sowieso. Mijn man en ik hebben elk eentje, al minstens tien jaar als het niet langer is, en die doen het nog altijd goed.
  Voor ons was het vooral om geen koffer vol boeken mee te moeten nemen op vakantie.

 4. Ik lees al vele jaren met m'n e-reader. Eerst eentje van Sony, die heb ik superlang gehad, tot het scherm een klap kreeg en daarmee onleesbare schade. Nu ééntje van Kobo, die alweer een jaar of vijf meegaat en ik zie binnenkort ook geen reden om die te moeten vervangen, doet het prima. Er valt weinig aan te verouderen als je er gewoon e-books op zet en ze leest. Dus dat valt heel erg mee vind ik.

  Ik vind een echt boek nog steeds veel leuker om te kopen bij een mooie boekhandel, maar e-reader heeft qua comfort nu wel gewonnen, want in bed makkelijker en op reis ook.

 5. Ik vind het vasthouden van papier erg fijn, dat heb ik met een boek maar ook met een kalender, hier dus nog niet automatisch

 6. Ik lees zowel via een ereader als papieren boeken, omdat veel boeken die ik graag wil, er niet zijn als ebook zoals museum/kunst boeken of biografieën over muzikanten

 7. Ik lees vrijwel geen boeken en heb geen e-reader. Wel lees ik veel documenten als raporten van o.m. gemeentes en provincie op m'n laptop. Vind dat veel handiger dan in papiervorm. In dat laatste werkt ctrl-F niet en kan ik het lettertype niet instellen. Inzoomen met een laptop gaat ook eenvoudiger dan met een vergrootglas.

  Wat ik me bij dit onderzoekje afvraag is hoe het zit met een boek doorgeven, denk daarbij aan een (mini)bieb of gewoon een kennis. Kan dat ook met een e-readerbestand? Heb nog geen minibiebs gezien met een downloadoptie, maar misschien bestaan er sites waarop je e-readerbestanden kan uitwisselen. Zelf heb ik daar nog niet van gehoord, maar als nietlezer zoek ik er ook niet naar.

  1. Nee, dat is niet de bedoeling Ximaar. E-books kun je niet doorgeven zoals papieren boeken. Althans dat is niet de bedoeling. Dan zou je je hele e-Reader moeten uitlenen.

 8. Het grote verschil tussen die twee is de belachelijke prijzen die ze vragen voor een e-book en dat je een e-book niet mag verkopen omdat je dan het auteursrecht schaadt. Ik vind het gedoe met downloaden van boeken te onhandig en ben daarom pro tweedehands boeken.

 9. Ik heb al honderden e-books gelezen, denk ik. 'Echte' boeken lees ik ook, maar dan tweedehands. Ben ik - geheel per ongeluk - toch heel duurzaam bezig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.