e-reader en e-books: 8 voordelen – waarom ik ondanks mezelf steeds meer e-books lees

e-reader

Naar aanleiding van mijn post over een eBook abonnement, schreef een aantal van jullie dat jullie liever een papieren boek hebben.

Maar er waren ook een heleboel liefhebbers van e-books, en ik was onder de indruk van de vele voordelen van e-books die ze opsomden.

Daarom heb ik de voordelen van e-books handig op een rijtje gezet in een aparte post.

Maar eerst dit: wat is nou de juiste manier om e-reader en e-book te schrijven?!

Hoe schrijf je e-reader en e-book?

Er zijn vele manieren om de woorden e-reader en e-book te schrijven. Ereader, e reader, eReader, ereader, e-reader, E-Reader, Ereader, en hetzelfde geldt voor de schrijfwijze van e-book. Ik houd er niet van als ik een woord verkeerd schrijf, dus zocht ik het voor eens en altijd uit.

Van Dale heeft het over een… e-reader. En op woordenboek.org spellen ze het ook op deze manier.

Vervolgens heb ik het nagekeken met behulp van Google. Eerste googlede ik e-books en daarna ebooks. De eerste manier van spellen kwam 5.280.000.000 voor, en ebooks 3.650.000.000. Kortom, de meerderheid wint.

Dit is dus niet de manier waarop ik het altijd schreef…

Ook al kun je zien dat ik het bij deze post wel goed heb gedaan, maar dat is omdat ik het uitzocht.

Wat is een e-reader?

Voor degenen onder ons die zich afvragen: ‘Wat is een -reader?’ Ik vind het een goede vraag, want als je het woord letterlijk vertaalt, schiet je er niet veel mee op. Een e-lezer?! Gelukkig schiet Wikipedia te hulp met het antwoord:

‘Een e-reader of e-boeklezer is een draagbaar elektronisch apparaat om digitaal opgeslagen tekst te kunnen lezen.’

De vele voordelen van een e-reader en e-books!

 1. Of je nou 100 boeken bij je hebt of 1, dat maakt voor het gewicht van je ereader niet uit. Ik weet nog dat ik jaren geleden een abonnement had op de bibliotheek in Arnhem. Als ik in Arnhem ging lunchen met mijn zusjes, haalde ik daar een heleboel boeken. Dat was een heel gesjouw als ik weer naar huis ging. Met een ereader heb je dat probleem niet.
 2. Met een e-reader kun je anoniem ebooks lezen. Aan de buitenkant van je ereader kan niemand zien of je hoogstaande literatuur leest, of Bouquetreeks romannetjes. Zeker in de tijd dat Fifty Shades of Grey populair was, speelde schaamte een rol. Niet iedereen vond het prettig als mensen konden zien dat ze deze verguisde roman lazen.
 3. Met een e-reader heb je geen leesbril meer nodig! Je kunt namelijk het lettertype en de lettergrootte naar wens aanpassen.
 4. Stel het is zondagochtend en je realiseert je ineens: ‘Oh nee! Ik heb niets meer te lezen!’ Alle boekwinkels zijn dicht, en als je nu een boek bestelt, dan wordt het pas de volgende dag bezorgd. Wat te doen?! Een e-book kun je per direct kopen en downloaden, en zo heb je meteen weer wat te lezen.
 5. Vind je partner het ‘s avonds vervelend als je nog ligt te lezen met het nachtlampje aan? Een ereader heeft zelf verlichting, die een nachtlampje overbodig maakt. Je kunt dus prima lezen in het donker zonder dat iemand anders er last van heeft.
 6. Nog een voordeel van een ereader en ebooks is dat ebooks doorgaans goedkoper zijn dan papieren boeken.
 7. Er zijn echt heel veel gratis ebooks die je kunt downloaden.
 8. Voor e-readers kun je allemaal leuke hoesjes kopen, en op die manier kun je hem personaliseren.

Ondanks mezelf begin ik e-books steeds meer te waarderen

Ik was er altijd van uit de grond van mijn hart van overtuigd dat een papieren boek veel fijner is. Nog steeds vind ik het een prettiger manier van lezen, en dat je makkelijker even terug kunt bladeren dan op een e-reader.

Maar in de praktijk lees ik meer en meer op mijn e-reader…

Ik kan er niks aan doen.

Het gaat vanzelf.

Laatst betrapte ik mezelf er zelfs op dat ik bij een papieren boek probeerde te swipen om naar de volgende bladzijde te gaan….

e-books zijn gewoon zo enorm handig…

e-books zijn gewoon zo enorm handig en makkelijk, en je hebt ze zo snel beschikbaar. Zo moet ik voor mijn leesgroep het boek Eenvoudiger Leven van Mark Verhees lezen. Ik reserveerde het in de bibliotheek maar het duurde echt eindeloos lang voordat het beschikbaar was.

Te lang.

In de online bibliotheek boeken zijn boeken nooit ‘uitgeleend’

Maar in de online bibliotheek was het wel gewoon beschikbaar, en kon ik het per direct lenen. Dat was echt een uitkomst, want ik had het boek op korte termijn nodig.

Zo verdringt het e-book langzaam maar zeker het papieren boek in mijn leven.

Het is een slinkse verleider die mij comfort en snelle behoeftebevrediging belooft, en daar ben ik blijkbaar nogal gevoelig voor.

Over mijn e-Reader

Mijn e-Reader is een Kobo Aura H20. Dit model is inmiddels geloof ik al weer achterhaald. Daarnaast heb ik ook een Kindle, maar die gebruik ik eigenlijk alleen als de Kobo het niet doet. Het nadeel aan de Kindle is namelijk dat ik boeken eerst moet omzetten naar Kindle formaat. En tsja, dat vind ik ‘gedoe’.

Dat neemt niet weg dat mijn Kindle e-reader ook heel fijn is, en bovendien veel minder snel leegloopt dan de Kobo e-reader die om de haverklap aan de oplader moet.

Er zijn trouwens ook andere merken ereaders. Lees hiervoor mijn post 7 alternatieve ereaders!

Wat kost een e-reader?

Heb jij nog geen e-reader en vraag je je af of je er eentje wilt hebben? Ik kan hem van harte aanraden! Ik zou de mijne niet meer willen missen. Voor 129 euro koop bij bol.com de Pocketbook Lux Touch 5.

Deze werd in december 2021 Beste Koop/Beste uit de Test door de Consumentenbond.

e-reader

Zelf heb ik geen ervaring met dit merk, omdat mijn Kobo het nog doet. Maar ik vind het een goede optie. De duurste is de Kobo Elipsa Pack 399,99!  Deze kun je ook gebruiken als notitieblok. Maar ik vind dit enorm veel geld.

e-reader

Leestips

Hoe denk jij over e-readers en e-books. En wat is jouw favoriete merk e-reader?

Similar Posts

21 Comments

 1. Groot voordeel van de e-reader is dat hij zelf onthoudt waar ik was gebleven zodat ik niet moet sukkelen met papiertjes tussen mijn boek die er dan tussenuit vallen.

  De anonimiteit is inderdaad ook een grote plus: toen ik nog forensde met de trein was een boek(omslag) vaak aanleiding voor anderen om een praatje met mij te beginnen, terwijl ik daar meestal niet zo’n trek in had. Met de e-reader werd ik niet meer aangesproken, heerlijk die rust.

  En het maakt met de e-reader niet uit hoe dik je boek is, toen ik een polsblessure had selecteerde ik papieren boeken vaak op het gewicht van een boek, daar hoef ik met de e-reader geen rekening mee te houden.

  Kortom: voor mij geen papieren boek meer, als mijn e-reader vandaag de geest geeft bestel ik direct een nieuwe.

  1. Oh ja! Wat een goeie Dingske! Een e-reader houdt inderdaad bij waar je was gebleven. Dat voordeel moet ook zeker genoemd worden. Evenals de anonimiteit. Dankjewel voor de geweldige aanvullingen : )

 2. Ha Nicole,

  ja… mijn Kobootje gaat altijd mee.
  Er staat aardig wat op!
  Maar hij heeft geen lampje, dus al mijn boeken heb ik ook op mijn i-pad gezet.
  Voor ‘s avonds in bed… heerlijk!

  Ik wil ook niet meer zonder!

  Groetjes!

 3. Hier hetzelfde. Die e-reader heeft vooral tijdens de sluiting van de bieb vorig jaar overuren gedraaid. Ik lees vooral nieuwe boeken, dus uiteindelijk lees ik toch veel op papier, omdat die bij de online bibliotheek maar zelden beschikbaar zijn.

  1. Maar die nieuwe boeken kan je toch ook via bol.com ofzo bestellen? Heb je het meteen en vaak net iets goedkoper

 4. We hebben hier een aantal Kobo’s en die bevallen tot nu toe erg goed. Mijn vrouw leest dagelijks en ik alleen in bed… Dat geeft meteen een van de grootste voordelen aan. Je hebt geen lamp nodig om ermee te lezen.

 5. Ik moet eerlijk bekennen dat ik toch liever een papieren boek in handen heb. Vind ik fijner lezen en een fijner gevoel. En als ik zoals nu op vakantie ben sleep ik gewoon een voorraadje mee, haha.

 6. Een ereader heeft voor mij veel voordelen, ik woon in het buitenland. Heb jarenlang een abonnement gehad op koboplus. Maar dat is nu niet meer mogelijk vanuit het buitenland. Belachelijk vind ik dat, foei bol.com.
  Lees ook graag papieren boeken, nadeel is soms het gewicht van een boek en de prijs.

  1. Wat apart inderdaad van bol.com dat je vanuit het buitenland geen abonnement meer kunt nemen! Wat is daar de gedachte achter van hen? Ik zou toch denken dat het voor hen niet uitmaakt, zolang iemand het abonnement maar betaalt.

 7. Ik deel je mening, het lezen vanaf een reader heeft zoveel voordelen.
  En het mooie is dat ik (wanneer het weer mag) geen hele tas met boeken en tijdschriften hoef mee te slepen. Ik stop mijn reader in mijn tas en lees zelfs bij de tandarts in de wachtkamer. Ideaal.
  Mijn favo merk is de Kobo. Heb de Aura One. Met dimbaar licht en niet geheel onbelangrijk: hij is waterdicht. Mee in bad of op mijn ligbedje in het zwembad is dus geen probleem. erg blij mee :)

 8. Ik heb nu een paar jaar een e-reader, en ik zal altijd een voorliefde voor papieren boeken blijven houden, maar ik lees tegenwoordig meer digitaal dan op papier… Ik heb dezelfde als jij, tweedehands gekocht destijds, maar hij functioneert nog prima.

 9. Ik heb een kobo e reader en abonnement en ik ben er echt heel blij mee! Ik ben ineens veel meer aan het lezen, je hoeft ook niet steeds met boeken te slepen. Ik lees thuis op mijn e reader en onderweg op mijn telefoon. Ze zijn gekoppeld dus kan makkelijk verder lezen. Echt een uitvinding!

 10. Toen het einde van het boek er opeens was stopte ik per direct met mijn e-reader. Ik heb zo geen zin om online boeken te kopen, om te zetten en dan te downloaden maar ja het scheelt wel opslag. Ik heb de mijne (met E-ink en weinig poespas) nog steeds liggen maar geniet meer van een echt boek.

 11. Ik gebruik de e-reader op mijn ipad mini en ben daar erg tevreden over. Ik lees ook nog wel gewone boeken maar mijn voorkeur gaat uit naar e-books.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.