Kobo Plus of Bookmate? Consumentenbond test!

Kobo versus Bookmate

Als je veel leest, en ook nog eens eBooks, dan kan een ebook abonnement op een zogenoemde leesdienst wat voor je zijn. Je kunt zo'n leesdienst vergelijken met Netflix:

Voor een vast bedrag per maand kun je onbeperkt boeken lezen.

Consumentenbond vergeleek 3 aanbieders van eBooks

De Consumentenbond vergeleek 3 van deze leesdiensten. De bekende Kobo Plus, Bookmate en de Online Bibliotheek. Die laatste vind ik eigenlijk niet echt in het rijtje thuishoren, want het aanbod van de Online Bibliotheek is in mijn ervaring best klein. De Online Bibliotheek heb ik simpelweg omdat ik lid van de 'gewone' bibliotheek.

Heel soms, als een boek er niet is, dan kijk ik wel eens of ik dan de eBook versie kan lenen. Maar het irritante vind ik altijd, dat eBooks van de Online Bibliotheek 'versleuteld' zijn. Je moet ze dus eerst omzetten naar een leesbaar boek, en ik vergeet telkens weer hoe dat moet, waardoor het een gedoe is.

Maar goed, laten we eens kijken wat De Consumentenbond concludeerde!

Kobo Plus, Bookmate of Online Bibliotheek?

Kobo Plus komt als winnaar uit de bus qua aanbod wat betreft de Consumentenbond: ze bieden maar liefst 470.000 boeken aan. De Online Bibliotheek is het voordeligst. Maar zoals ik al zei: het aanbod is echt veel en veel kleiner dan bij Kobo.

Mijn Kobo Plus ervaringen en mijn Online Bibliotheek ervaring

Ik heb Kobo Plus 30 dagen uitgeprobeerd en vond het erg handig. Maar niet zo handig dat ik mijn abonnement heb gehouden. Mijn lidmaatschap bij de bibliotheek voorziet mij voldoende in boeken. En is prettig dat de Online Bibliotheek daarbij inbegrepen is, ook al vind ik hun eBooks een gedoe.

Bookmate

bookmate

Bookmate is een app die toegang geeft tot 'duizenden' boeken. De eerste 7 dagen Bookmate zijn gratis. Het grote nadeel  voor mij is dat je dan dus ebooks op je smartphone moet lezen. Dat vind ik niet ideaal. Ik heb niet voor niets een eReader. Ook ben ik niet onder de indruk van hun aanbod.

Ik typte bijvoorbeeld als titel 'Nagejaagd' in van Caroline van Eeden en daarna Maxime. Geen beide boeken werd gevonden op Bookmate. Nou is dit ook niet bepaald literatuur, maar toch. Ook Shopaholic van Sophie Kinsella heeft Bookmate niet.Maar Romeo en Julia hebben ze wel!

In 2020 had Bookmate 555.000 Engelstalige boeken en 15.000 Nederlandstalige. Net zoals bij Kobo Plus kun je de boeken alleen lezen zolang je abonnement loopt. Daarna verdwijnen ze.

Conclusie

Als je een abonnement op een leesdienst overweegt, dan ben je het best af met Kobo Plus. Je kunt het 30 dagen gratis uitproberen, en daarna betaal je 9,99 per maand.

Maar let op: als je abonnement stopt, verlies je ook de ebooks!

Volgens de Consumentenbond is Kobo Plus interessant als je 'meerdere boeken' per maand leest. Maar hoeveel dat er precies zijn, vertellen ze niet. Gelukkig is het niet moeilijk om dat zelf te bepalen.

Neem nou het boek Bonuskind van Saskia Noort. Dat kost 12,99 als eBook. Dan ben je dus meteen al goedkoper uit met een Kobo Plus abonnement! En dan heb je daarna dus ook nog toegang tot het hele aanbod van Kobo Plus met je e-reader.

Kobo Plus is dus al snel voordeliger!

Maak jij gebruik van een leesdienst voor je eBooks?

P.S. Lees ook mijn posts over Bookchoice en Storytel! En inmiddels heb ik ook Nextory getest.

Similar Posts

37 Comments

 1. Ik gebruikte een paar jaar Kobo plus en was daar erg tevreden over. Omdat mijn ereader stuk is heb ik het abonnement tijdelijk stopgezet. Mis het wel !

 2. Bonuskind van Saskia Noort is geen goed voorbeeld. Dit boek is te nieuw en kun je daarom niet lezen via Kobo Plus. Dit is meteen mijn bezwaar tegen Kobo Plus, de nieuwste boeken kun je niet lezen. Ben nog steeds benieuwd hoe oud de boeken zijn voordat je ze via Kobo Plus kunt lezen. Misschien kun jij daar achter komen Nicole?

  1. Stefanie ik heb contact gehad met Kobo. En hier zijn hun antwoorden:

   'Welke boeken er in het Kobo Plus assortiment komen te staan wordt door de uitgevers en/of auteurs zelf beslist. Daar hebben wij verder geen invloed of zicht op.

   Met een abonnement heb je ongelimiteerd toegang tot de boeken zolang het abonnement actief is. Indien je het opzegt dan worden de Kobo Plus boeken omgezet naar preview versies van de boeken zodra de laatste 30 dagen betaalperiode verloopt. '

 3. Ik ga voor de bibliotheek. Een poosje geleden heb ik Kobo Plus overwogen, maar uiteindelijk heb ik de conclusie getrokken dat ik met mijn abonnement op de bieb per boek toch het goedkoopst uit ben en houd ik het daar dus bij.

 4. Wij hebben Kobo plus en zijn erg tevreden. We lezen met 2 personen van het abonnement en voor ons zijn er meer dan genoeg boeken die we graag lezen en nog willen lezen. Dat het niet de nieuwste zijn, maakt voor mijn leesplezier en het leesplezier van mijn partner niets uit. Wij hoeven bij andere zaken ook niet het allernieuwste te hebben.

 5. Ik heb een ereader en koop ebooks als ze in de aanbieding zijn. En met een vriendin samen delen we ebooks. Net zoals ik papieren boeken uitleen.
  Ik heb geen bieb abonnement meer. Ik koop boeken bij de kringloop en leen ook die weer uit. Daarna kunnen ze in een ruilkastje geruild worden voor een ander boek.
  Zo’n kobo abonnement vind ik best duur. En ik heb gekeken naar de online bieb, maar werd er niet blij van. Erg onoverzichtelijk. Dat was de site al, net als de bieb. Ja, ik ben erg kritisch op de bieb waar ik nu woon. Komt vast doordat ik gewend ben aan de bieb uit onze vorige woonplaats en dat was veel beter geregeld.

  1. Blijkbaar niet. Terwijl wel dezelfde website gebruikt wordt. Ik heb er nog naar gevraagd. Hier is de info per boek erg summier en ook staat er niet aangegeven of het uit een serie komt en welk deel het is. Verder staan de boeken hier sinds een jaar op alfabetische volgorde van schrijver, en niet meer in afzonderlijke hoeken van genre.

 6. Vraagje van een newbiee. Als je zo’n abonnement van Kobo hebt, is er dan een leentermijn of ‘koop’ je een aantal boeken per maand.

  1. er is geen leentermijn en je kan zoveel lezen per maand als je wil. Ik lees met mijn hele gezin via Kobo-plus dus dan is het wel interessant. Vind zelf de ereader ook veel prettiger lezen, vooral s avonds in bed.

  2. Ik heb inmiddels al iets van 1000 boeken gedownload om te lezen en ze staan al jarenlang op de ereader of tablet. Ik kom gewoon tijd te kort.
   Kobo heeft ook een app die goed werkt.

 7. Ha Nicole,

  haha... mijn Kobo en ik!
  Zou ook een mooie titel kunnen zijn...
  Ik heb 'm al jaren... en hoeveel boeken er ook op staan: hij weegt nooit meer!
  Heerlijk!

  Groetjes!

 8. Lees al jaren via Kobo plus, bevalt prima. Maar niet alle boeken die ik wil lezen zijn beschikbaar, net als de nieuwste boeken. Bestsellers ook lang niet altijd. Jammer! Voorlopig kan ik nog wel even vooruit, ik ben een leesverslaafde.

 9. Ik had zeker 8 jaar niet gelezen, dus met de online bibliotheek kan ik nog wel even vooruit.. Ik gebruik voornamelijk mijn telefoon om te lezen en heb daar dan ook meerdere lees-apps op staan. Bol.com kobo app voor boeken die ik daar af en toe koop, Play boeken voor andere gekochte boeken en de E-books app van de bibliotheek!

 10. Hier ook een Kobo-fan! Je kunt niet alles lezen maar heel veel wel. Bovendien kun je op vijf apparaten lezen. Technisch gezien zou je dus je inlogcode aan nog vier andere mensen kunnen geven. Als je dan de kosten deelt, ben je helemaal goedkoop uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.