Is de Hema nog wel ‘Echt Hema?’

Is de hema nog wel Echt Hema 1‘Echt Hema werd Nep Hema,’ is de titel van een column van Jasper Kuijk in de Volkskrant.

Hij uit daarin zijn teleurstelling en frustratie dat de kwaliteit van Hema producten zo slecht is geworden. Jasper:

‘Het fijne van de Hema was altijd dat je misschien iets meer betaalde dan bij meukwinkels als de Action en de SoLow, maar ze deden tenminste niet aan shit. Echt Hema werd Nep Hema.’

Is de Hema nog wel ‘Echt Hema’?

Jasper geeft een aantal persoonlijke voorbeelden waarom hij de Hema niet meer Echt Hema vindt.

 1. De slogan ‘Designed in Amsterdam for daily life,’ in een Rotterdamse Hema. Waarom is de slogan in het Engels?
 2. Het Hema plakband dat zijn vrouw kocht plakt niet. Jasper: ‘Geef eens hier dan’, zeg ik op mijn beste mansplains. Alsof plakband alleen functioneert als je het op precies de juiste manier aanbrengt.’
 3. Pyjamaatjes waar gaten in vielen.
 4. Theedoeken waar gaten in vielen.

Jasper vat de huidige Hema samen met ‘verhipping, verbaggering en verengelsing’.

Is de kwaliteit van de Hema inderdaad verslechterd?

Op Trustpilot haalt Hema slechts 2 sterren van de 5, bij een totaal aantal reviews van 1229. In een artikel in Trouw in 2018 vindt superfan Saskia Huybrechtse de kleding van de Hema tegenwoordig ‘Zeeman-kwaliteit’. Op de site van Rader wordt ook geklaagd over de kwaliteit.

Het is wel een beetje triest. Zeker als je een stukje geschiedenis leest:

‘In de jaren vijftig wordt besloten om niet meer de goedkoopste te willen zijn, maar de beste: kwalitatief goede producten voor lage prijzen.’

Leestips

Hoe zijn jouw ervaringen met de Hema nu? Is Jaspers kritiek terecht?

Similar Posts

20 Comments

 1. De kwaliteit is absoluut minder. De prijs gelijk of hoger. Ik koop nog maar enkele dingen bij de HEMA. Vind ook de service in mijn wijkfiliaal beneden peil.

 2. Het is mij niet opgevallen dat de kwaliteit achteruit is gegaan, maar een engelse slogan vind ik ook een beetje raar!

 3. Ik kom eigenlijk nooit echt bij de Hema, terwijl ze wel leuke dingen hebben maar ik ga liever naar de action.. ook eigenlijk de enige winkel waar ik nog kom

 4. Ik vind de kritiek terecht. Zelfs de Hema worst is niet meer wat het vroeger was… en dat kan echt niet. Ondergoed kocht ik vroeger bij de Hema, nu zijn ze naar een paar maal dragen al niet mooi meer en na een aantal maal wassen vallen er de gaten in.

 5. Ik kom eigenlijk alleen bij de Hema voor dingen als notitieboekjes. En ik moet zeggen dat de laatste vooral heel erg stinkt. Ik dacht: trekt er wel uit na een poosje gebruiken, maar nee… Verder haal ik ook al mijn (dikke) panty’s bij de Hema. Het is een poosje heel slecht geweest met de kwaliteit, maar die ik nu heb, zijn gewoon weer prima.

 6. Klopt helemaal hoor, het is gewoon niet meer wat het geweest was. Dat is jammer, want daar stond Hema wel altijd voor.

  Love as always
  dimario

 7. Uit mijn hart gegrepen dit artikel. Vroeger kon je goede kwaliteit katoenen kleding bij de Hema kopen, wel wat duurder maar dan had je ook wat. Ze hadden ook eigen design spullen, ze schreven wedstrijden uit voor jonge ontwerpers. Allemaal weg. Allemaal goedkoop spul uit China geworden.

 8. Ik vind de tompoucen, koffie en afgedrukte foto’s nog prima. Verder had/heb ik goede ervaring met lakens en handoeken. Maar zoiets koop ik niet dagelijks.

 9. De grote Hema winkel is leeg, waar ik woon. Er is een kleine gleuf waar Hema op staat. Daar verkopen ze bijna niks wat ik zou willen kopen.

  Blokker had ook een grote winkel. Dat is nu Big Bazar. Als je zoekt kun je daar nog wel wat vinden, maar dat zijn toevalstreffers. Een goed aardappelschilmesje vond ik daar voor weinig geld. Dat had ik precies nodig. Maar verder zie je daar echt niet wat je van Blokker zou verwachten. Het is ook geen Blokker meer.

  V&D, nou ja. Je weet het.
  Dat soort winkels bestaan gewoon niet meer.

  Action heeft die ruimte ingenomen. Het is echt niet allemaal troep wat ze daar verkopen. Maar of die de lockdowns overleeft?

 10. Ik kocht er altijd onderhemden. Die waren van oerdegelijke kwaliteit. Waren… Ik koop er nooit meer iets tegenwoordig.

 11. Ik stond vorig jaar buiten te wachten en rook steeds een chemisch luchtje goedkoop plastic. Ik snapte niet waar het vandaan kwam tot dichter naar de hema ging. Dat is nieuw sinds ze failliet waren vroeger rook je die vieze worsten tenminste nog. Ik kocht er als laatste handdoeken en de draadjes hingen er al aan. Helaas bleek de kwaliteit zo slecht dat dat losse draadjes losse naden waren. Action heeft betere kwaliteit en die winkel stinkt niet.

 12. De tompoucen vind ik ronduit smerig maar ze kosten dan ook niet heel veel. Panties, sokken, pyama’s, kantoorartikelen en wat keukenspullen vind ik prima. Ik heb ook wel wat jurken en rokjes gekocht in de afgelopen jaren. Blijf het een fijne winkel vinden.

 13. Hema blijft fijn en vernieuwen. Koop er regelmatig en alles is en blijft goed. Servies, notitie blokken, scrubcreme, ondergoed en nu hebben ze zelfs een shampoo bar geschikt voor de girly curl methode. Helemaal top. Action vind ik daarmee vergeleken slechte kwaliteit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.