7 Alternatieve ereaders
Last updated on July 1st, 2024 at 09:30 am
- Voorkeur voor alternatieve ereaders
- Wat is een onafhankelijke ereader
- Waarom een onafhankelijke reader?
- Waarom Elske kiest voor alternatieve eReaders!
- Nul euro abonnement
- Alternatieve ereaders
- Alternatieve ereaders
- 1. Tolino
- 2. AV64L e Reader
- 3. Denver EBO-620 Ebook reader
- 4. Onyx Boox Poke 3
- 5. Woxter Scriba 195 6 inch
- 6. KD Likebook Mars
- 7. Vivlio
- Alternatieve ereaders samengevat
- Leestip
Alternatieve ereaders.
Heb jij daar wel eens over nagedacht?
Ik namelijk niet…
Eigenlijk koop ik automatisch een Kobo e-Reader.
Voorkeur voor alternatieve ereaders
Maar in een reactie op mijn post over het vervangen van mijn Kobo eReader schreef Elske iets interessants:
Ik ben – persoonlijk – tegen Kobo en Kindle, die verbonden zijn met een bepaald account. Ik ga liever voor een ‘onafhankelijke reader,’ zoals Pocketbook.’
Ik vond dat een intrigerende gedachte en besloot hier eens dieper in te duiken!
Want waarom koop ik eigenlijk klakkeloos Kobo ereaders? En ooit een Kindle eReader?
Wat is een onafhankelijke ereader
De simpele waarheid is dat ik er eigenlijk nooit bij stilgestaan heb dat Kobo ereaders en Kindle ereaders verbonden zijn aan bijbehorende boekwinkels. De Kobo eReader is verbonden met de Kobo store en Kindle met Amazon.
En maakt het eigenlijk wat uit?
Ik kan immers ook een ebook kopen op libris.nl en die op mijn Kobo ereader zetten? Of boeken lenen in de Online Bibliotheek?
Waarom zou je bewust kiezen voor een ‘onafhankelijke ereader?’ Maak je het jezelf dan niet ook nog eens lastiger?
Waarom een onafhankelijke reader?
- De markt wordt gedomineerd door Amazon en Kobo. Net zoals je bij smartphones vooral kunt kiezen tussen Android en Apple. Op Libreture las ik: ‘The cost of developing, building and supporting e-ink devices is usually carried by the large ebook retailers as a way to sell their books and fence off their market.’ Je zou dus uit protest tegen deze ‘grote reuzen’ voor een onafhankelijke ereader kunnen kiezen.
- Onafhankelijke ereaders staan meer open voor alternatieve systemen. Hun doel is immers niet enkel om hun eigen boekwinkel te promoten. Een beetje zoals WordPress stel ik me zo voor! Dat is ook een onafhankelijk platform waaraan iedereen gratis meewerkt om het te verbeteren.
Waarom Elske kiest voor alternatieve eReaders!
Ik vroeg het ook aan Elske:
‘Ik heb voor ik een ereader kocht eerst veel reviews gelezen en op youtube bekeken. Dit is mijn tweede e-reader. Hiervoor had ik 10 jaar, of langer een hele simpele goedkope BEBOOK (maar die zijn ondertussen niet meer te verkrijgen).
Ik heb de Pocketbook Touch HD3. Net dit model omdat het superlichtgewicht is.
Ik wilde geen e-reader waarvoor ik een account ‘ergens’ zou moeten maken. Ik zet er e-books op via mijn laptop. Simpelweg slepen van de ene map naar de andere. Dat vind ik het fijnste.
Er zit wifi op, maar dat heb ik standaard uitgeschakeld staan. Ik vind het niet fijn om ‘verbonden ‘ te zijn. Vandaar dat ik heel ouderwets ook geen mobiele data heb op mijn telefoon. Ik kan enkel wifi gebruiken wanneer ik bv. thuis of bij mijn kinderen ben of in een station.
Nul euro abonnement
Ik wil bijvoorbeeld niet tijdens het wandelen gestoord worden door allerlei berichtjes. Hij staat ook voortdurend op stil. Ik heb een abonnement van nul euro, wat wil zeggen dat ik wel ten alle tijde mobiele data kàn gebruiken of bellen als het nodig is.
Ik betaal gewoon op het einde van de maand hetgeen ik verbruikt heb.
Ik heb ook deze e-reader aangeschaft omwille van de vele bruikbare opties: lichtinstelling, lettertype, het feit dat er nog een knop is om te bladeren, het gebruiksgemak …
Maar er zullen vast nog andere e-readers zijn die prima voldoen!’
Alternatieve ereaders
Maar welke alternatieve ereaders zijn er eigenlijk als je niet een Kobo of Kindle wilt? Elske noemde dus de Pocketbook. In december 2021 vergeleek de Consumentenbond verschillende Pocketbook eReaders.
Met een 7,9 scoorde de Pocketbook Touch Lux 5 E-book het best.
Ooit had je ook Sony ereaders. Ik hoor daar veel positieve verhalen over. Maar in 2014 kondigde Sony aan dat ze gingen stoppen met het maken van ereaders. Ze vonden de markt niet groot genoeg. Op Amerikaanse sites zie ik ook een zogenoemde Nook eReader van Barnes and Noble.
Alternatieve ereaders
Op bol.com kom ik de volgende alternatieve ereaders tegen. Opvallend vind ik daarbij, dat bij de onbekendere merken helemaal geen reviews staan. Blijkbaar worden die weinig gekocht. Ook valt me op dat ze qua prijs niet veel voordeliger zijn de bekende Kobo en Kindle eReaders.
Om te besparen heb je dus niet veel aan alternatieve ereaders.
Je moet het vooral doen omdat je je daarbij prettiger voelt.
1. Tolino
Een andere onafhankelijke, alternatieve ereader is de Tolino. De Consumentenbond geeft bijvoorbeeld een 7,8 aan de Tolino Vision 5:
2. AV64L e Reader
3. Denver EBO-620 Ebook reader
4. Onyx Boox Poke 3
5. Woxter Scriba 195 6 inch
6. KD Likebook Mars
7. Vivlio
Bij Coolblue is, tot mijn verrassing, het aanbod ereaders veel beperkter! Je kunt daar alleen kiezen uit Kobo, Kindle of Storytel. En technisch gezien is Storytel natuurlijk niet onafhankelijk. Ook zij hebben een verbinding met eigen winkel.
Interessant detail: als je bij bol.com zoekt op Storytel reader, dan schotelen ze je Kobo ereaders voor!
Alternatieve ereaders samengevat
Naast de bekende merken Kobo en Kindle zou je bijna vergeten dat er nog andere fabrikanten zijn. Dat zijn vooral Pocketbook en Tolino. Daarnaast zijn er nog 5 alternatieve ereaders, maar die hoor je eigenlijk niets over!
Het punt is, in mijn ervaring is het vaak wel veel makkelijker om voor het meest gangbare merk te kiezen. Zo kan ik voor mijn Huawei bijvoorbeeld amper meer leuke smartphone hoesjes vinden. Samsung en iPhone zijn veel gangbaarder.
Wil je al dit gedoe niet, dan kun je er natuurlijk ook altijd nog voor kiezen om gewoon op je smartphone of iPad te lezen.
Leestip
Kan een ereader een leesbril vervangen?
Tot slot een bedankje voor Elske! Dankjewel voor de inspiratie voor deze post!
Welk merk ereader heb jij? En hoe heb je jouw keuze voor een ereader bepaald?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Voorlopig hebben wij nog geen e-reader. Wel interessant om lezen dit logje.
We hebben hier een aantal kobo readers. Gewoon omdat we het lekker vinden lezen.
Ook hier is er een Kobo in huis. Ik leen alle boeken bij de online bibliotheek, dus ik heb in principe helemaal geen Kobo ‘nodig’. Goed om eens wat andere merken te zien. Als ik een nieuwe nodig heb, ga ik zeker weten wat breder kijken.
Dan heb je inderdaad niet persé een Kobo nodig Naomi.
Mijn man en ik hebben allebei nog zo’n oude Sony die het nog prima doen.
Mochten ze ooit de geest geven, dan kopen we een Kobo, omdat ik daar alles mee kan wat ik ook met de Sony kan (lichtinstelling, lettertype, bladerknoppen, …).
Wauw, die Sony ereaders zijn echt wel van supergoede kwaliteit geloof ik!
Ik lees en download de boeken op mijn bestaande tablet van Samsung waar ik ook op internet, gaat ook prima.
Ik heb ook een kobo, mijn 2e ondertussen en wil ook niet anders. Ik vind haar redenen niet echt stand houden, ik heb mijn kobo nergens aan gekoppeld en ergens in moeten loggen om hem aan de praat te krijgen. En mijn wifi staat ook altijd uit, ik sleep via de verkenner van de computer mijn boeken van de ene map naar mijn e-reader. En waar haalt zij haar boeken vandaan? Die moet je toch ergens vandaan halen. Ik ben lid van de bieb en wij hadden een betaalde site waar je boeken kon d.ownl.oaden, het grijze gebied wat betreft of het wel of niet legaal is. Dat kobo plus abonnement lijkt mij ideaal, maar ik heb nog zoveel boeken op mijn telezenlijst staan dat dat zonde van mijn geld is op dit moment. Ik kan ook mijn lettertype instellen, lichtinstelling doen. Dus als deze opgegeven is komt er weer een kobo. Er zal ook een reden zijn dat de andere ereaders zo slecht verkrijgbaar zijn, of gewoon ermee gestopt zijn zoals Sony.
interessante weetjes
persoonlijk heb ik wel geen behoefte aan een e-reader
prettige dag
Vroeger had ik een Sony ereader maar tegenwoordig lees ik op mijn IPad en dat bevalt prima!
Ik heb al heel lang een Kobo, maar sinds ik een abonnement op Storytel heb lees ik op mijn telefoon boeken. Ik download de boeken zodat ik offline kan lezen.
Dat kan inderdaad ook. Zelf vind ik een ereader net wat fijner lezen dan op mijn smartphone.
Ik herken het wel, de wens voor een onafhankelijke e-reader, maar wat mij betreft is mijn Kobo onafhankelijk genoeg. Je kúnt gebruik maken van de Kobo Store of Bol (en dat laatste doe ik ook wel), maar het hoeft niet, en het wordt je ook niet moeilijk gemaakt om het anders te doen. Je hebt zelfs geen speciale software nodig om een bestand op je e-reader te zetten. Het kan gewoon met drag and drop, net zoals je bestanden op een usb-stick zou zetten. Bijna alle gangbare bestandsformaten voor e-boeken, documenten, afbeeldingen en teksten kun je vervolgens op je e-reader openen, inclusief de open standaard Epub.
Dat vind ik echt een wezenlijk verschil met Kindle, wat gericht is op zo niet gedwongen, dan toch zeer sterk aangemoedigde winkelnering. ‘Wij van Amazon adviseren Amazon, en als je iets wilt lezen in het epub-formaat dat wereldwijd met afstand het meest gebruikt wordt voor e-boeken, dan moet je ze eerst converteren naar ons formaat.’
Ik vind het een beetje lijken op de oude strijd tussen videoband-formaten VHS en Betamax. En als ik zie dat Kindle waarschijnlijk eind dit jaar toch maar een vorm van ondersteuning voor het epub-formaat gaat aanbieden, vermoed ik dat Epub deze strijd gaat winnen.
Ik heb inderdaad ook begrepen dat Kindle afstapt van dat dwingende format, en ook epub gaat ondersteunen.
Zelf had ik eerst een sony die echt super lang is meegegaan. Op het moment dat ik een nieuwe nodig had ben ik reviews gaan lezen, ook van de minder bekende merken. Uiteindelijk sprak de Kobo mij toch het meest aan. Maar ik heb geen account.
Hoe kun je dan inloggen op je ereader? In mijn beleving moet je een account aanmaken om hem te kunnen gebruiken?