Boek lezen op telefoon versus lezen op eReader

lezen op smartphone of eReader

In de periode dat ik even zonder eReader zat, las ik van narigheid dan maar een boek op mijn telefoon, oftewel mijn iPhone6. Eerlijk gezegd, ging eBooks lezen op een smartphone best prima. Op een gegeven moment vroeg ik me zelfs af:

'Waarom zou ik nog weer aan een eReader beginnen eigenlijk?!'

Kan je een boek lezen op je telefoon?

Jazeker! Een boek lezen op je telefoon is heel eenvoudig. Want een boek lezen op je telefoon heeft één groot voordeel: als je de beschikking hebt over een internetverbinding kun je gratis e-Books lezen die niet gratis te downloaden zijn.

Met andere woorden, je hebt toegang tot eBooks die met een e-reader geld zouden kosten. In mijn geval las ik mijn eBooks in mijn browser, Google Chrome. Ik surfte naar allnovel.net en daar lag een wereld aan romance novels aan mijn voeten. Inmiddels heb ik maar liefst twee werkende eReaders: een Kobo Aura H20 en een Kindle Paperwhite, en meestal gebruik ik die, maar soms surf ik nog wel eens even naar allnovel.net...

N.B. Er  zijn ook speciale apps om boeken te lezen op een smartphone.

Laten we de voor-en nadelen van eBooks op je smartphone eens op een rijtje zetten.

Boeken lezen op smartphone: voordelen

 1. Eén voordeel had ik al genoemd: sommige eBooks zijn niet gratis te downloaden, maar wel gratis online te lezen. Nou zijn dat in mijn geval wel trashy romance novels, dus niet iets om trots op te zijn, maar goed.
 2. De meeste mensen hebben altijd hun smartphone bij zich, dus je hebt altijd een boek bij de hand.
 3. Je hoeft niet te investeren in een eReader.
 4. Je hoeft niet te kiezen tussen een Kindle of Kobo eBook. Met een smartphone leesapp installeer je gewoon de apps van Kindle en Kobo en leest van beide.
 5. Je hebt niet te maken met het formaat van het eBook: is het een ePub of een Kindle? Maakt niet uit.
 6. Je hoeft geen Kindle eReader te kopen. Je kunt de gratis Kindle app downloaden en op je smartphone zetten, en vervolgens eBooks lezen op je smartphone.

Hieronder een impressie van de gratis Kindle app

Nadelen van boek lezen op telefoon

En dan nu naar de nadelen van boeken lezen op een gsm.

 1. Lezen op je smartphone is lastiger, want het schermpje is veel kleiner dan dat van een eReader.
 2. Bij een eReader kun je bladzijden omslaan, maar bij je smartphone moet je scrollen en naar een andere pagina navigeren als je in je browser leest. Maar! Dt kun je trouwens oplossen door te lezen via een leesapp. Dit nadeel is dus eigenlijk niet echt een nadeel.
 3. Een smartphone straalt blauw licht uit en dat is slecht voor je nachtrust. 's Nachts voor het slapen gaan turen op je smartphone is dus niet zo verstandig. Bij een eReader als de Kobo H20 heb je dat probleem niet, omdat die het licht aanpast! N.B. Net als bij nadeel 2 is ook hiervoor een oplossing. Zo biedt de Aldiko e-book-app voor Android de mogelijkheid om witte tekst op een zwarte achtergrond te lezen.
 4. eReaders zijn helemaal ingesteld op mensen die erop lezen, dus je hebt veel meer opties. Je kunt in boeken zoeken, aantekeningen maken, het lettertype aanpassen etc.

Lees ook mijn post over de vraag: Is een e-reader duurzamer dan papieren boeken?

Mijn conclusie over boek lezen telefoon

Tsja... lezen op een eReader is fijner, maar lezen op een smartphone vind ik eigenlijk ook geen probleem. Sterker nog, volgens mij heeft de smartphone maar één groot nadeel ten opzichte van de eReader: hij heeft een kleiner schermpje. Alle andere nadelen kun je wegnemen met een leesapp voor je smartphone. En daarvan zijn er een heleboel. Op de site van De Consumentenbond bespreken ze er maar liefst 17.

Mijn conclusie is dan ook, dat als je geen geld kwijt wilt aan een eReader, je prima kunt lezen op een smartphone. Of stel, je bent nog wat huiverig voor eBooks en hebt een voorkeur voor papieren boeken. Dan is boeken lezen op een smartphone een laagdrempeliger manier om toch eens kennis te maken met gratis ebooks. Zo vind je bijvoorbeeld de populaire boeken van Virgin River online!

Met behulp van een app verander je je smartphone in een soort kleine eReader, en je hebt dan ook een veel van de voordelen van een eReader.

Lees ook mijn post over de boekenhouder en de optie van een ebook abonnement!

Lees jij boeken op een smartphone? Wat heeft jouw voorkeur?

Similar Posts

17 Comments

 1. Het grote voordeel van een ereader vind ik inderdaad het andere licht dan op de telefoon én dat je 'm in de zon ook gewoon goed kunt lezen. Ik heb daarom nooit een boek op de telefoon geprobeerd, maar het idee van altijd je boek bij je hebben, spreekt me wel weer heel erg aan.

 2. Ik lees op een ereader. Of nou ja, eigenlijk op de Kobe app op mijn iPad (De ingebouwde ereader van Apple ook prima is, maar de Kobe app kwam met mijn bol.com abonnement). En de Kobe app heb ik ook op mijn telefoon. Dus als ik ergens zit te wachten heb ik altijd wat te lezen bij me. Dat het een klein schermpje is, vind ik niet zo'n probleem. Maar thuis lees ik altijd op mijn ereader.

  1. Je kunt inderdaad ook gewoon beide gebruiken, zo doe ik het ook. Thuis pak ik meestal mijn eReader, maar als ik 's avonds in bed niets leuks meer vind, dan lees ik soms op mijn smartphone.

 3. Ik lees nog steeds papier, maar dat wordt steeds minder, want nauwelijks nog papieren boeken in huis. Ben nog steeds aan het twijfelen tussen bieb en e-reader... Telefoon... Ik weet het niet. Probeer dat ding steeds minder vast te houden, dus dan is lezen via telefoon niet zo handig. Denk ik. Maar echt goed erover nadenken heb ik nog niet gedaan.

  1. Als je je smartphone minder wilt gebruiken dan zou ik eerder voor een eReader kiezen. Zeker als je veel van lezen houdt. Daar is zo'n eReader dan toch wel meer op gestemd.

 4. Ik ben heel tevreden over mijn Kobo ereader.
  Wat betreft het blauwe licht op de telefoon, er zit vast wel een optie op om dit te filteren zodat het prettiger leest 's avonds. Ik heb een Samsung Galaxy waar dit 'filter blue light' echt fijn is.

 5. Dat vond ik het grote voordeel van Kindle: in de bus lezen op mijn telefoon en thuis verder op de paperwhite. Alles werd gesynchroniseerd. Bij kobo kan dat alleen met boeken die je via Kobo/bol hebt gekocht. Een e-reader leest wel veel fijner, zeker buiten.

 6. Ik 'leerde' ebooks lezen op ee' tablet met een aldiko-app en vond dat prima. Maar toen ik de boeken om een e-reader las, wilde ik niet meer terug naar de tabletversie. Het licht is veel feller, je krijgt de hele tijd meldingen binnen (mails, SMS als je op smartphone leest). En vooral: mijn batterij geraakte heel snel leeg. Terwijl mijn e-reader maar om de maand moet opgeladen worden...ik kan niet meer zonder mijn reader 👍

  1. Mijn jongste dochter zegt ook dat de batterij snel leegloopt als je leest op je smartphone. Berichten en meldingen krijg ik niet binnen omdat ik mijn smartphone altijd op niet storen heb staan.

 7. Ik 'leerde' ebooks lezen op een' tablet met een aldiko-app en vond dat prima. Maar toen ik de boeken om een e-reader las, wilde ik niet meer terug naar de tabletversie. Het licht is veel feller, je krijgt de hele tijd meldingen binnen (mails, SMS als je op smartphone leest). En vooral: mijn batterij geraakte heel snel leeg. Terwijl mijn e-reader maar om de maand moet opgeladen worden...ik kan niet meer zonder mijn reader 👍

 8. Ik lees geen boeken, ook niet vanaf een schermpje. Wel weet ik dat je in windows een blauwlichtfilter in kan schakelen. Zoiets zal toch ook wel in een smartphone aanwezig zijn. Kan je ook zelf doen; gewoon bij intensiteit het blauw een stuk minder zetten. In het algemeen is het goed om de intensiteit (vaak aangeduid met een zonnetje) minimaal te zetten. Leest veel prettiger en bespaart energie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.