Kindle eReader: Waarom ik voor een Kindle koos

Kindle paperwhite 2019

Heb ik al eens gezegd dat ik meestal achter trends aan kom sukkelen? Het kostte me jaren om een eReader te kopen, en toen ik hem eenmaal had lag hij eerst grotendeels in de kast te verstoffen. Ik had toch liever een echt boek in mijn handen.

Maar toen ontdekte ik de wondere wereld van het downloaden van gratis eBooks. Ineens gebruikte ik mijn Kobo eReader intensief. Sterker nog, ik kon hem eigenlijk niet meer missen. Dus toen mijn Kobo Aura Edition 2 stuk ging, en de reparatiedienst van bol.com hem dood verklaarde, wilde ik graag een nieuwe eReader. Omdat ik twee minder goede ervaringen had met Kobo eReaders, en op advies van mijn oudste dochter, koos ik dit keer een Kindle eReader.

Kindle eReader: waarom ik aarzelde om een Kindle te kopen

Ik had twee redenen om liever geen Kindle eReader te willen:

 1. Mijn belangrijkste reden om te aarzelen over een Kindle eReader was dat ik gewend was aan een Kobo eReader. Ik heb zelfs 30 dagen een gratis ebook abonnement gehad bij hen. Ik heb een hekel aan gebruiksaanwijzingen lezen, en met mijn Kobo eReader was ik nu eindelijk zover dat ik wist hoe alles werkte. Ik kon bijvoorbeeld prima gratis e-books erop zetten. Ik vreesde dat ik van een Kindle weinig zou snappen.
 2. Een tweede belangrijke reden om geen Kindle te willen was dat daar alleen eBooks in Kindle-formaat op kunnen. Dat leek me een grote beperking, en dus irritant.

Waarom ik toch voor een Kindle koos

Dat ik uiteindelijk toch voor een Kindle eReader koos komt door mijn oudste dochter. Zij gebruikt, anders dan ik, al wel jarenlang een eReader. Vorig jaar kreeg ze problemen met haar Kobo eReader en stapte ze over naar een Kindle eReader. En ze is daar heel tevreden over. Toen ik haar mijn redenen uitlegde waarom ik geen Kindle wilde waren haar antwoorden:

 1. Een Kindle eReader lijkt heel erg op een Kobo eReader, dus het is niet moeilijker!
 2. Je kunt een programma-tje downloaden waarmee je alle eBooks kunt omzetten naar Kindle-formaat. Het heet Calibre, het is gratis en makkelijk te gebruiken.

Dus besloot ik de sprong te wagen. Via het Duitse Amazon kocht ik een Kindle eReader voor 111,84. Een Kindle Paperwhite om precies te zijn.

Mijn ervaringen met de Kindle Paperwhite

Mijn oudste dochter bleek gelijk te hebben. De Kindle Paperwhite is niet moeilijk te bedienen, en ik kan met behulp van Calibre elk eBook dat ik wens zo doorsturen naar mijn Kindle Paperwhite. Maar het allerfijnst aan de Kindle Paperwhite vind ik tot nu toe dat het scherm beter reageert. Als ik een bladzijde omsla, dan reageert hij sneller dan mijn Kobo eReaders deden. En bovendien slaat hij niet meerdere bladzijden tegelijk om, wat ook heel erg prettig is. Vooralsnog ben ik tevreden met mijn Kindle Paperwhite. Op mijn review blog vind je mijn uitgebreide review mijn de Kindle Paperwhite.

Toch weer een Kobo eReader?

Maar wat wil nou het geval? Ik kreeg het aanbod om een waterdichte Kobo H2O te proberen. Net nu ik gewend was aan mijn Kindle Paperwhite. Maar ik was erg benieuwd naar deze Kobo eReader, en besloot hem een kans te geven. Een review van de Kobo H20 vind je ook op mijn review blog.

Similar Posts

17 Comments

 1. Waar ik vooral heel benieuwd naar ben, is waar je die gratis ebooks vindt. Voor mij is het gebrek daaraan namelijk ook de voornaamste reden dat ik mijn ereader (te) weinig gebruik.

 2. Je bent nog niet zo’n erge achteraansukkelaar als ik ben hoor.Ik heb nog steeds geen ereader. Door jouw reviews overweeg ik nu wel om er een aan te schaffen. Het probleem hier is nu vooral dat ik geen jongere in de buurt heb om me even te helpen als ik er zelf niet uit kom.

 3. Ik heb (nog steeds) de Sony eReader. Enige nadeel is dat het scherm niet verlicht wordt zodat je altijd een leeslampje naast je bed aan hebt. Dus de Sony gebruik ik nu alleen nog in het openbaar vervoer.
  Overdag thuis of buiten lees ik (de nieuwste) papieren boeken van de bibliotheek.
  ‘s Avonds (in bed) en als ik in het buitenland ben, lees ik e-boeken van de bibliotheek op mijn tablet. Hoewel het aanbod niet bizonder groot is voldoet het (tot nu toe) prima. Vroeger nam ik voor 3 weken buitenland veel kilo’s boeken mee, nu alleen mijn tablet!

  1. Bij mijn Sony e-reader heb ik ook een hoesje MET lampje! Heerlijk om in bed te lezen zonder eventueel je partner te storen met het licht van de leeslamp! Scheelt mij heel veel leesbagage meenemen naar niet-Nederlandse-landen!

  2. Er gaat toch ook niets boven het gevoel van een papieren boek in je handen Thea. Maar inderdaad is een tablet of eReader dan wel weer erg handig als je op vakantie boeken wilt meenemen.

 4. Een ereader staat ook hoog op mijn lijstje… Maar ik blijf twijfelen omdat ik liever een boek in de handen heb en een ereader ook niet goedkoop is. Het is wel makkelijker mee te nemen dan boeken, dan vind ik dan weer fijn.

  1. Een belangrijke reden dat ik mijn eReader eerst weinig gebruikte was inderdaad dat ik liever een papieren boek in mijn handen houd. Maar ik heb nu wel gemerkt dat je kunt wennen aan een eReader.

 5. Het is handig ding. Maar we hebben geen eReader. Ze zeggen niet goedkoop is. Pffff… Dit moet goed over nadenken. Ik heb dit ook van mensen gehoord. Het blijft handig ding. Fijne dag verder. Succes.

 6. Het is handig ding. Maar we hebben geen e Reader. Ze zeggen niet goedkoop is. Pffff… Dit moet goed over nadenken. Ik heb dit ook van mensen gehoord. Het blijft handig ding. Fijne dag verder. Succes.

  1. Nou, dat valt nog niet mee Saralien, maar ik heb inmiddels wel een favoriet. Binnenkort een post met de uitslag van de strijd tussen de eReaders : )

 7. Ik ben al dik een jaar aan het nadenken over een e-reader. De belangrijkste factor, eerst alle papieren boeken opruimen, heb ik nu achter de rug, dus..
  Eigenlijk ben je bijna een trendsetter. Vergeleken bij mij..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.