Kun je een Kindle ebook op een Kobo eReader zetten? 10 stappen!

Kindle ebook

Wen mailde me met een interessante vraag naar aanleiding van mijn artikel over Kobo versus Kindle:

Kun je een Kindle ebook op een Kobo ereader zetten?

Dat is een hele goede vraag, want Kindle accepteerde immers alleen hun eigen bestandsformaat ebooks!

En dat is anders dan het populaire epub formaat dat alle andere ereaders accepteren.

Kindle was wat dat betreft altijd een vreemde eend in de bijt.

Wat is een eBook bestandsformaat?

Een ebook bestandsformaat is een digitaal bestandsformaat dat wordt gebruikt om elektronische boeken (ebooks) op te slaan en te delen. Er zijn verschillende ebook bestandsformaten beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en beperkingen.

Hieronder zie je de meest gebruikte bestandsformaten voor ebooks:

 • EPUB (Electronic Publication): Dit is een open standaard bestandsformaat dat wordt gebruikt voor ebooks. Het ondersteunt flexibele tekst, afbeeldingen en inhoudsopgaven. EPUB-bestanden kunnen worden gelezen op verschillende apparaten, zoals smartphones, tablets en e-readers. Kobo ereaders ondersteunen het epub formaat.
 • PDF (Portable Document Format): PDF-bestanden zijn veelzijdig en kunnen gemakkelijk worden geopend en gelezen op verschillende apparaten. PDF's behouden de opmaak en layout van het originele document, waardoor ze geschikt zijn voor bijvoorbeeld handleidingen of technische documenten. Zelf vind ik pdf's het minst prettig lezen op een ereader. Je kunt bijvoorbeeld niet het lettertype groter maken.
 • MOBI (Mobipocket): Dit bestandsformaat is speciaal ontwikkeld voor Amazon's Kindle e-readers. Het ondersteunt eenvoudige opmaak en afbeeldingen, maar is minder flexibel dan EPUB.
 • AZW (Amazon Kindle format): Dit is een gepatenteerd bestandsformaat dat wordt gebruikt voor ebooks die zijn gekocht op Amazon. Het ondersteunt DRM (Digital Rights Management). Dat betekent dat de ebooks alleen op bepaalde apparaten kunnen worden gelezen.
 • iBooks (Apple iBooks format): Dit bestandsformaat is ontworpen voor Apple's iBooks app en ondersteunt interactieve elementen zoals multimedia, afbeeldingen en geluid.

Vrijwel alle ebooks die ik lees op mijn Kobo eReader zijn van het epub formaat.

Kun je Kindle ebooks op een Kobo eReader zetten?

Kobo e-readers ondersteunen het EPUB-formaat. Dat is ideaal omdat epub het standaard formaat is voor de meeste ebooks die buiten Amazon worden verkocht. Dit betekent dat je e-books in EPUB-formaat zonder problemen op een Kobo e-reader kunt lezen.

Maar Kindle ereaders ondersteunen alleen het eigen Amazon Kindle-formaat (AZW).

Dit betekent dat je geen e-books in EPUB-formaat kunt lezen op een Kindle e-reader.

Kindle ebooks op een Kobo eReader zetten met een omweg

Via een omweg is het toch mogelijk om Kindle ebooks op een Kobo ereader te zetten. Het is alleen met een omweggetje!

Je moet het ebook met Kindle-formaat namelijk omzetten naar het epub-formaat.

Dit kun je doen met een zogenoemde ebook converter zoals Calibre.

 calibre

Calibre is een gratis softwareprogramma. Ik gebruik het nu altijd om mijn ebooks van de online bibliotheek op mijn Kobo ereader te zetten.

Kindle ebook op Kobo ereader zetten

Ik probeerde het uit, en het lukte! Hieronder zie je een overzicht van de stappen om een Kindle ebook op je Kobo ereader te zetten.

 1. Download Calibre op je computer.
 2. Ga naar je Amazon account en download het Kindle ebook.
 3. Sleep het Kindle ebook op je bureaublad.long overdue
 4. Klik erop
 5. Nu opent automatisch Calibre.
 6. Bovenaan in Calibre staat het Kindle ebook dat je wilt omzetten naar een epub:kindle ebook overzetten naar epub
 7. Selecteer het Kindle boek en klik daarna op het bruine boekje linksboven, met daaronder de tekst Convert books. Dan krijg je dit te zien:Screenshot 2023 04 26 at 15.02.38
 8. Rechtsbovenaan zie je het bestandsformaat. Dat is nu nog Mobi. Klik op Mobi, en dan kun je Epub selecteren!Kindle ebook op Kobo ereader zetten
 9. Klik nu rechtsonder op de knop met het groene vinkje en OK.
 10. Nu heeft je Kindle ebook een epub formaat! Je kunt het nu op je Kobo ereader zetten.

Inmiddels kun je op een Kindle ereader nu ook epub ebooks lezen.

Een terechte aanpassing wat mij betreft.

Waar kun je de Kindle boeken downloaden?

Hierboven schrijf ik zo gemakkelijk: download je Kindle boek, maar Wen vroeg ik de comments waar en hoe je Kindle boeken kunt downloaden. Daarom hieronder hoe je Kindle boeken downloadt!

1. Ga naar amazon.nl

2. Login

3. Klik nu op je Account en lijsten en kies Bestellingen:

Kindle boeken downloaden

4. Ga naar de periode of het jaar waarin je het Kindle ebook kocht. Kindle boeken downloaden

5. Klik rechts van de titel van het Kindle boek dat je wilt downloaden op je Kobo ereader wilt zetten op Content en apparaten:

Kindle boek op Kobo ereader zetten

6. Klik op Meer acties en kies Downloaden en overzetten via USB:

kindle ebook op Kobo zetten

7. Vink je Kindle aan en voila! Je Kindle boek wordt gedownload!

Kindle boeken op Kobo zetten

Nu kun je het Kindle boeken op je Kobo ereader gaan zetten.

Wat als je niet de optie hebt om een apparaat te selecteren?

In dat geval klik je eerst op 'Leveren of verwijderen van apparaat:

kindle ebook

Dan krijg je bijvoorbeeld:

kindle ebook op kobo

Vink aan waar je het ebook wilt hebben. Daarna krijg je:

Screenshot 2023 07 17 at 09.26.51

N.B. Het is dus nodig dat je je computer, ereader of smartphone hebt gekoppeld aan je Amazon account om te kunnen downloaden.

 

2 Leestips

Wat is jouw favoriete ereader?

Similar Posts

25 Comments

 1. Waar kan ik de Kindle boeken downloaden?
  Ik kan ze zien in mijn bestellingen, maar ik kan tot niet via Amazon downloaden. ik heb een Kindle app op mijn computer en van daar uit kan ik de boeken wel lezen maar niet downloaden. Of vergis ik me, wat doe ik fout?

  1. Hallo, ik heb je beschrijving gelezen hoe je de boeken van Amazon haalt, maar hier lukt het nog steeds niet, nadat je downloaden en overzetten gekozen hebt, krijg ik een popup scherm met de mededeling "Je hebt geen geregistreerde compatibele apparaten voor deze content. Koop een Kindle of download de gratis Kindle-leesapp"

 2. Klonk goed maar werkt niet bij mij. Krijg de melding: "could not concert the book because no supported source was found" Kostte me gelukkig maar 1 euro voor het boek dat ik nu niet kan lezen. Wel gek want de post is van april 2023.

  1. Ik heb dit ook, heb het gevoel dat je dus wel een kindle moet hebben? Maargoed die heb ik juist niet vandaar dat ik heb op mijn kobo wil natuurlijk.

  2. Kun je dan uitleggen hoe dat werkt, want precies wat Wen en Anniek beschrijven heb ik ook. Ik krijg niet de optie om een apparaat te selecteren, zelfs al download ik de Kindle app op de computer.

  3. Als je de optie om een apparaat te selecteren niet krijgt, moet je dus eerst je computer, smartphone of ereader koppelen aan je Amazon account Audrey. Op de site van Amazon leggen ze uit hoe je een eReader kunt koppelen.

   Ik heb een stukje toegevoegd aan de post dat het hopelijk duidelijker maakt.

 3. Ik probeer ook mijn kindle ebook te downloaden op mijn mac doormiddel van slepen naar desktop. Helaas lult dit niet. Krijg alleen een .texClipping waar ik volgens mij niks mee kan. Enig idee hoe dit op te lossen?

 4. Ik heb contact opgenomen met amazon en zij zeggen zelf ook dat je geen kindle boeken op kobo kan krijgen.

  1. Ik heb het ook geprobeerd, maar alleen met de gratis kindle app voor je telefoon en de gratis kindle download voor je pc kun je de kindle boeken lezen. Ik kan ze niet op mijn pc bureaublad slepen ( dell) en met mijn calibre aanpassen. Dus voor mij geen kindle meer. 🙄 Ik wil best betalen voor ebooks maar geen weet ik veel hoeveel apparaten om te lezen🤣 misschien toch maar weer terug naar papier😆

  2. Dat is wonderlijk, want ik heb wel degelijk een Kindle boek op mijn Kobo eReader kunnen zetten. Het is een kwestie van het bestand omzetten naar een epub met Calibre.

  3. Ja, maar dat komt omdat jij wel een kindle ereader hebt, en dan kan je volgens de medewerkster van Amazon, deze bestanden wel op je computer zetten. En zo ook verder naar kobo, je zou dan een geregistreerd kindle ereader gebruiker zijn. Maar als je geen kindle ereader hebt, krijg je hier van amazon geen toestemming om deze op je computer te zetten. En kan je de kindle boeken enkel lezen op de kindle app, en kan je ze niet downloaden. Zo zou het in zijn werk gaan volgens amazon, en zo ondervind ik het dus ook.

  4. Oké, dankjewel voor je toelichting Wen. Ik heb inderdaad zowel een Kindle als een Kobo eReader. Dat verklaart waarom de methode bij mij wel werkt.

 5. De omweg werkt niet, als je op leveren of verwijderen op apparaat klikt moet je of een kindle reader kopen of de gratis app downloaden.
  Je kunt ze dus niet downloaden naar je pc en met Calibre converteren omdat je het sowieso niet op je p c kunt downloaden. Ik heb het zojuist geprobeerd.

 6. Ja, helaas bestaan die Kindle boeken uit meerdere bestanden, en het hoofdbestand verwijst naar de bijbehorende bestanden, je krijgt in Calibre dan alleen het hoofdbestand, maar zodra je dat probeert te openen krijg je een foutmelding en als je die goed doorleest zie je dat de verwijzingen niet meegenomen worden. Helaas. Ik heb ook geprobeerd om al die bestanden in een keer op te pakken en dan in Calibre te slepen maar dat werkt dus helaas niet. Dan pakt hij alleen het hoofdbestand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.