Bevolkingsonderzoek borstkanker: ik had een oproep

Bevolkingsonderzoek borstkanker

Hoewel ik nog geen 50 ben, kreeg ik toch al een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Vanmorgen was het zover! Voor het eerst in mijn leven een röntgenfoto van mijn borsten. Over dit borstonderzoek had ik natuurlijk al wel gehoord, en dan vooral over het pijnlijke klemmen en pletten van de borsten voor de foto. Dus ik had me mentaal goed voorbereid ; )

Zie ook mijn post over het bevolkingsonderzoek voor een uitstrijkje!

Borstonderzoek: geen pretje, maar prima te doen

Al met al was het inderdaad geen pretje, maar wel goed te doen. Er was één vervelend moment waarop ik het gevoel had dat ze mijn ribben kraakten, maar verder ging het prima. Bovendien was de mevrouw die me hielp erg vriendelijk en geduldig bij haar uitleg, en dat vind ik ook altijd erg prettig.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker vind je hier.

Borstonderzoek bij een man

Toen ik daar stond met mijn borst in dat apparaat geklemd moest ik weer denken aan het Koreaanse drama Jealousy Incarnate waarin een man borstkanker heeft. De acteur onderging voor dit drama ook echt een borstonderzoek. Dat zie je in onderstaand filmpje, en het apparaat herken ik nu : )

Meer Koreaans drama? Dat vind je op mijn blog over... Koreaanse drama's!

Heb jij al ervaring met één van de gratis bevolkingsonderzoeken?

Similar Posts

39 Comments

 1. Bij mij werd er niet in het kader van bevolkingsonderzoek, maar in het kader van klachten een mammografie gemaakt. (Huisarts wilde echo, ziekenhuis vond heel stipt dat ik 30 was en dus een foto moest, maar ja, uiteindelijk na de foto toch nog echo, 'want we kunnen 't niet goed zien'. Duhu, had de huisarts toch al gezegd...). Ik vond na alle dramaverhalen zo'n mammografie ook heel erg meevallen, maar ik denk dat dat voor iedereen anders is. Nee, ik vond 't niet leuk, maar zo dramatisch als ik had gelezen, vond ik 't ook weer niet. En nodig is nodig, denk ik altijd maar.

  1. Wel een beetje jammer inderdaad dat ze niet gewoon naar de huisarts luisterden, en daardoor uiteindelijk dus een dubbel onderzoek moesten doen. Ik kan me voorstellen dat ze het met een echo inderdaad beter kunnen zien allemaal. Maar ja, dat kost natuurlijk wel meer tijd dan gewoon even die borsten pletten.

 2. Toevallig vanochtend naar de dokter geweest voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Ook geen feest, maar ik ben blij dat deze bevolkingsonderzoeken er zijn!

  1. Dat onderzoek vind ik een stuk vervelender dan het onderzoek voor borstkanker. Ik heb begrepen dat je dit ook zelf kunt doen, en dat je dan een doe-het-zelf-kit thuis gestuurd krijgt. Die methode hoop ik te gebruiken.

 3. Ja, ik ben 70 en loop wat dergelijke onderzoeken betreft al een tijdje mee.
  Eerlijk gezegd vind ik het meevallen, maar ik kan me wel voorstellen dat niet iedereen dat met mij eens is.
  Over de mondhygiëniste hoorde ik ook de vreselijkste dingen dus toen ik daar voor het eerst naar toe moest had ik kilo's lood in de schoenen die, wat mij betreft, achteraf niet nodig waren geweest.

 4. Ik heb er drie keer dit onderzoek gehad. Twee keer omdat ik klachten had en een keer vanwege het bevolkingsonderzoek.
  Ik vond t meestal niet fijn maar goed te doen. De derde keer was ik echter ongesteld en vond ik het heel erg pijnlijk.

 5. Kreeg mijn eerste mammografie voor Bevolkingsonderzoek toen ik negenenveertig was en binnen een paar dagen stond de huisarts op de stoep bij me. Ze hadden iets gezien huisarts ging mij thuis onderzoeken hij voelde niets, hij ging bij mij thuis vandaan diverse ziekenhuizen bellen waar ik het snelst terecht zou kunnen. Op een dag kreeg ik alle onderzoeken en de uitslag, die helemaal fout was, het was al uitgezaaid naar de okselklieren! Ben geopereerd, borstsparende operatie gehad, okselklieren verwijderd, chemokuren en 32 bestralingen. Daarna nog 7 jaar medicijnen moeten slikken om de tumor weg te houden! Het is nu precies veertien jaar geleden, ben nog steeds onder controle en het gaat helemaal goed gelukkig. Tussen mijn oren ben ik wel veranderd, geniet van kleine dingen in de natuur of zo. Ben dankbaar dat ik hier mocht blijven.

  1. Jeetje, wat een schrik zeg! En de huisarts aan de deur. Dat is geen goed teken meestal. Maar hij klinkt wel als een hele fijne huisarts, die veel moeite deed.

 6. Goed dat het er is maar het verschilt wel waar je het laat doen.
  Bij een verpleegkundige in een ziekenhuis dacht ik dat ze mijn borsten haatte ☻, zo wild propte en kneedde ze. Of ik gestraft werd.

  1. Dat klinkt akelig inderdaad. Je moet het denk ik ook een beetje treffen met de persoon die je helpt en de foto's maakt. Die van mij was gelukkig heel aardig. Dat scheelt de helft vind ik altijd.

 7. Ik ben altijd op controle geweest en toch heb ik zelf mijn borstkanker ontdekt nu 6jaar geleden gevolg amputatie linker borst met een paar klieren daarna chemo ,bestralingen ,en 5jaar hormoontherapie en nu is alles oke voor zover ge genezen bent.

 8. Na foto in de bus binnen 1 week telefoontje van de huisarts: foute boel.
  Binnen 3 weken had ik een borstbesparende operatie en nu wacht ik op 3 weken
  lang 5 werkdagen bestralingen.
  Tot nu toe valt alles mij mee.
  Er zijn een heleboel vrouwen die geen foto laten maken omdat het zo'n pijn doet.
  Gelukkig ben ik wel gegaan en was ik er op tijd bij zonder uitzaaiingen.

  Groeten
  Loes

  1. Tsjonge, je bent de tweede bij wie het dankzij het Bevolkingsonderzoek werd ontdekt. Wat gaat het dan ook snel als ik het zo lees. Fijn dat het bij jou tot nu toe meevalt. Het is toch niet niks!

 9. Ik heb nog niet de leeftijd voor een oproep, maar naar aanleiding van een knobbeltje heb ik zo'n twee jaar geleden wel een mammografie en een echo laten maken. Geen pretje inderdaad, maar alles is beter dan de angst van 'wat als het mis is?' Gelukkig was het goed, maar borstkanker blijft een angst van mij.

 10. Ik vond het ook te doen, tot ik de laatste keer tegen het plafond vloog van de pijn en er een ernstige kneuzing aan over heb gehouden. De klacht die ik heb ingediend is netjes afgehandeld.
  Dit artikel is interessant: https://www.trouw.nl/home/pletten-hoeft-niet-meer-bij-borstkankeronderzoek~af941bd4/
  Afhankelijk van de grootte van de borsten is er meer druk nodig en het gevoel en de ervaring van laboranten speelt een belangrijke rol.
  Ik ga in ieder geval niet meer naar de bus.

  1. Wat vervelend Ageeth, en ook wel verontrustend dat het de ene keer dus meer pijn kan doen dan de andere. Wel fijn dat je klacht netjes is afgehandeld, en dat artikel ga ik eens even lezen. Dat klinkt interessant.

 11. Ik kreeg ook een oproep toen ik net 49 jaar was, dat komt omdat je in het kalenderjaar dat je 50 wordt een oproep krijgt en ik ben in december jarig.
  Ik heb kleine borsten en een mammografie schijnt pijnlijker te zijn bij kleine borsten. Het is altijd wel te doen, maar fijn is anders! Na afloop van de foto's hoop ik altijd van harte dat ik er weer voor twee jaar van af ben. Ik heb vanwege de pijn 1x overgeslagen, ook onder invloed van een collega die na haar 1e keer nooit weer ging. Ik had er spijt van dat ik niet ging en ben sindsdien altijd gegaan.
  Ze hebben in de stad Groningen sinds kort niet meer bussen, maar een vaste plaats met apparatuur die voor mij minder pijnlijk is. Het is voor mij 45 minuten fietsen en de onderzoeks-bus was heel dicht bij, maar toch vind ik dit beter, want minder pijnlijk.

  1. Ah, dat verklaart het! De oproep verraste me een beetje want ik had hem nog niet verwacht om ik nog geen 50 ben. Over dat het voor kleine borsten pijnlijker is, had ik ook gehoord. Net als jij heb ik ook kleine borsten, dus ik had me voorbereid op de pijn.

   Ik kan me voorstellen dat het niet goed voelde om over te slaan. En supergoed nieuws dat er bij jou al prettiger apparatuur is!

 12. Nou ik vind het geen pretje hoor...ben nu twee keer geweest ..maar vind het behoorlijk pijnlijk...ben blij dat het er is ...maar de uitslag is wel superrr spannend hoor...fijne week liefs Ria 💕

 13. Voor deze ben ik nog (net) te jong. Voor die voor baarmoederhalskanker hoef ik niet meer. Vriendjelief mag z’n poepie opsturen (nou ja, niet alles, hè). Het is allemaal gedoe en niet leuk. Maar zó goed dat dieonderzoeken er zijn,

  1. huh? Als je voor deze nog te jong bent, dan zit je toch ook nog midden in de categorie voor baarmoederhalskanker. Die komt vanaf je 30e tot je 60e.

 14. Hallo, ik kwam via Klaproos op je blog terecht want ik vind het ook wel leuk om andere bloggers te mogen ontmoeten. Elke blogger deelt wat anders en dat maakt bloggen zo leuk. Al is dit blog helemaal niet leuk want ik hou helemaal niet van deze onderzoeken al is het wel goed dat zo een onderzoek er is .Ik kijk ook nooit uit naar deze pletmachine want het is voor mij altijd een pijnlijke ervaring. Daar mogen ze van mij weleens wat anders voor gaan uitvinden. Ik heb wel eens geschreven over diagnose borstkanker want het is toch schrikken als je de uitslag ontvangt. Het is niet iets waar een vrouw naar verlangd. Jij kreeg de uitnodiging wel erg vroeg zeg. Groetjes, Tine

  1. Hai Tine, wat leuk dat je langskomt op Huisvlijt ook al tref je het onderwerp dan niet zo... Ik was inderdaad een beetje verbaasd dat ik de uitnodiging nu al kreeg. Ik had dat pas ergens in de herfst of winter verwacht.

 15. Ik heb grote borsten en volgens mij is het dan minder pijnlijk eigenlijk. Alleen de laatste keer hadden ze m'n rechterborst er niet goed tussen gekregen en moest het puntje (lees: tepel) apart.. en dat was wel even heel erg auww! Maar ach.. het is maar heel even hè, dat ding gaat heel snel weer los. Als ik hier de reacties lees is het gewoon maar echt goed dat het gedaan wordt.. je kunt er maar beter snel bij zijn als het nodig is..!
  Feit is, dat er in het UZ Gent allang een apparaat is dat je borsten nét zo precies scant, maar waarbij je borsten helemaal niet geplet hoeven worden.. is een heel duur ding en daarom zal het waarschijnlijk niet snel overál komen.. maar voor je borsten is het wel vriendelijker en minder belastend.
  Heb vorige week ook weer het darmkankeronderzoek gehad.. da's alleen maar een beetje vies (omdat je met een staafje in je ontlasting moet peuren).. niet pijnlijk.

  1. Yikes, alleen de tepel geplet?! Arme jij. Dat moet inderdaad wel pijn lijk zijn zeg. Maar wat je zegt: wel goed dat dit onderzoek er is, en dat het gedaan wordt. En ik vond het al met al wel meevallen moet ik zeggen. Het is niet prettig, maar het duurt gelukkig niet lang.

   Dat apparaat dat scant lijkt me inderdaad veel prettiger, maar dat zal financieel wel niet haalbaar zijn om overal te gebruiken denk ik...

 16. Ik ben voor een jaar goedgekeurd.
  Nog 1 keer bij de oncoloog over een jaar en dan ontslag.
  Maar fijn dat het meegevallen is.
  Nu de uitslag afwachten zeker?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.