Rusteloze benen: helpt een ander bed? + 9 tips!

rusteloze benen

Je zult het maar hebben: rusteloze benen.

De naam zegt het al: bij rusteloze benen lukt het niet je benen stil te houden. Je hebt een vervelend, kriebelen of tintelend gevoel in je benen en het enige dat helpt is ze bewegen.

In onderstaand filmpje zie je precies wat het inhoudt:

Hein schreef speciaal voor Huisvlijt een post over rusteloze benen, en hoe een bed kan helpen om de symptomen te verlichten!

Waarom een seniorenbed helpt tegen rusteloze benen

Rusteloze benen, het is een probleem dat vaak voorkomt maar geen eenduidige oorzaak heeft. Heeft u moeite om uw benen stil te houden, ervaart u tintelingen, jeuk of een vervelend gevoel als u even stil zit of ligt? Dan kan een seniorenbed uitkomst bieden of in ieder geval verlichting bieden. Wilt u een seniorenbed kopen om rusteloze benen tegen te gaan?

Wat zijn rusteloze benen?

De kenmerken van rusteloze benen zijn bekend, de oorzaken zijn lastiger te bepalen. Zo is het bekend dat vrouwen meer last hebben van dit probleem, en dat senioren vaker aangeven symptomen van rusteloze benen te ervaren.

Er zijn indicaties dat het te maken kan hebben met een verminderde nierfunctie, door medicijngebruik en zwangere vrouwen hebben er ook vaker last van. De klachten kunnen verergerd worden door te roken, alcohol te consumeren of veel cafeïne houdende dranken te nuttigen.

Wat kun je doen tegen rusteloze benen?

Tegen ouder worden kun je helaas niets doen. Een gezonde leefstijl aanmeten is wel mogelijk maar ook hier zijn er grenzen. Iemand die slecht ter been is kan niet zomaar een marathon gaan lopen. Als u gewrichtsklachten ervaart dan is meer beweging geen oplossing voor uw probleem.

Helpt een seniorenbed tegen rusteloze benen?

Het korte antwoord is: 'Misschien.' Het hangt namelijk af van uw persoonlijke situatie. Hoewel uw benen rusteloos aanvoelen kunt u lichamelijk en mentaal juist uitgeput zijn.

Voldoende rust nemen, en ontspannen waar mogelijk lijkt een goede manier te zijn om de symptomen weg te nemen.

Er zijn medicijnen die mogelijk een effect hebben. Maar als medicatie voorkomen kan worden is de ‘natuurlijke’ weg altijd beter.

FPS-technologie tegen rusteloze benen

Zo is er bijvoorbeeld de FPS-technologie. Deze methode helpt spieren tot rust te komen op basis van onhoorbare geluidsgolven die tijdens het slapen door uw lichaam gaan. Deze technologie wordt toegepast bij personen die neuropathische pijn ervaren.

'FPS-technologie helpt uw lichaam ontspannen met behulp van geluidsgolven die u ervaart als vibraties. Zo ontstaat een diepe ontspanning van lichaam en geest.' (Bron: de Suite)

Deze wordt ook vaak ingezet bij Parkinson patiënten. Sporters maken ook gebruik van Frequency Physio Support om hun spieren na inspanning tot rust te laten komen.

Seniorenbed met FPS systeem

Het FPS systeem zoals dit toegepast kan worden in de seniorenbedden van DeSuite, brengt spieren tot rust wat kan helpen om restless legs te kalmeren. De effecten verschillen per persoon. Het werkt het beste als er daarnaast ook andere aanpassingen worden gemaakt in de leefstijl.

Hieronder een matras met FPS-technologie:

rusteloze benen

Denk hierbij aan het verminderen van alcoholconsumptie of caffeine in de avond. Een seniorenbed heeft uiteraard ook andere voordelen die de nachtrust bevorderen. Als u uitgerust wakker wordt dan is de kans op rusteloze benen ook aanzienlijk minder. Voor een seniorenbed kun je terecht bij dé beddenspecialist in Moordrecht. Daar krijgt u persoonlijk advies, ongeacht uw leeftijd of gezondheid.

Schrijft de arts medicijnen voor bij rusteloze benen?

Er zijn medicijnen die verlichting kunnen bieden bij rusteloze benen. Deze worden echter alleen voorgeschreven als de klachten ernstig van aard zijn en via andere methoden niet weg te nemen zijn. Daarom zal de arts altijd beginnen met adviezen voor meer beweging en een verantwoord voedingspatroon. Met name voor senioren kan een seniorenbed verlichting bieden omdat ze het lichaam beter ondersteunen. Lichamelijke klachten elders in het lichaam kunnen namelijk de symptomen van restless legs aanwakkeren. Breng een bezoek aan DeSuite en laat u vrijblijvend informeren over de mogelijkheden.

Nawoord + tips van Huisvlijt bezoekers tegen rusteloze benen

Dankjewel voor je interessante artikel Hein! Ik heb ooit op Huisvlijt geschreven over restless legs en groene zeep! Dat was naar aanleiding van een vraag van Aimee. Naar aanleiding van die post gaven jullie ook nog een aantal tips die zouden kunnen helpen. Ik zet ze hieronder op een rijtje.

 1. Een air topper van Optidee (Marjan)
 2. Oude sunlight zeep in je bed leggen (Zonnebloem)
 3. Een voetenbad met Epsom zout. Daar zit magnesiumsulfaat in. (Greet)
 4. Paardenbalsem. (Hélène)
 5. Tabletten van A Vogel: Aesculaforce Tabletten (Tine de Jong)
 6. Magnesium citraat tabletten (Francien)
 7. Medicijnen van de neuroloog. (Mirjam Kakelbont)
 8. Kies voor natuurlijk materiaal beddengoed zoals katoen, dons etc. (Morgaine)
 9. Laat controleren of je bloedarmoede hebt als je last hebt van restless legs. (Jeanette)

Op de site van de Stichting Restless legs vind je meer informatie, herkenning en ervaringsdeskundigen.

Wat zijn jouw ervaringen met rusteloze benen?

Similar Posts

25 Comments

 1. Ik heb er zelf al jaren last van. Zo erg dat ik ook medicatie heb voorgeschreven gekregen. En als ik die een keer vergeet, heb ik een helse nacht. Laat altijd bij klachten uitgebreid prikken of je bloedarmoede hebt. Niet alleen de hb waarde, echt uitgebreide waardes prikken. Het is als je het heftig hebt echt een invaliderende aandoening. De verhalen die je leest in het blad van de vereniging die raken je erg.

 2. Ik heb dat ook! Vervelend vind ik het niet, maar voor mijn partner kan het in bed wel vervelend zijn als ik zo beweeg in bed.
  Doe het al jaren, weet niet beter eigenlijk. Het is niet omdat ik pijn of jeuk heb, doe het vaak ook onbewust.

  1. Wat een goede tips! Mijn man heeft een paar jaar geleden zijn enkel gebroken. Sindsdien heeft hij ook enorm last van zijn benen. Ik ben erg benieuwd of deze tips hem misschien ook helpen.

 3. Rusteloze benen zijn zó irritant! Ik heb er gelukkig maar heel zelden last van, dus ik weet niet eens of je het dan wel zo mag noemen. Nooit gedacht dat een ander bed helpend zou kunnen zijn.

 4. De Sunlightzeep en magnesium tabletten als oplossing had ik al eens eerder gehoord. Ook heb ik me laten vertellen dat een magneet en een vijl onder je bed zou werken, maar er zijn ook mensen die zeggen dat dat de truc is tegen rugpijn.

  Dat FPS systeem is wel interessant om over te lezen!

 5. Bij mij helpt magnesium citraat.

  En even ‘off topic’:
  in je blog staat steeds een reclame met foto over een natuurlijke manier van detoxen. Ik vind die foto zó onsmakelijk dat ik regelmatig je verhaaltje niet verder lees.
  Moest me toch even van het hart🤷🏻‍♀️

  1. Brrr, dat klinkt inderdaad onaangenaam. Ik ken deze reclame niet. Weet je de naam van het merk misschien? Dan ga ik kijken of ik hem misschien kan uitschakelen.

 6. Ik heb er medicatie op recept voor, die ik alleen bij klachten gebruik. Kruidenmiddelen hielpen mij niet. Wat mij wel helpt is: opstaan, even lopen en goed wakker worden. En dan weer opnieuw naar bed gaan. Een herstart dus. Ik heb er meer last van als ik het warm heb, dus even op het balkon afkoelen helpt mij ook.

 7. Ik heb er heel soms last van, doodvermoeiend.. Gelukkig al een tijd niet gehad. Ik kende de truc van het zeepblokje inderdaad en mijn moeder zweert bij een klein beetje Royal Club tonic drinken voor 't slapen gaan (schijnt echt te werken).

 8. Het is al weer even geleden dat ik last heb gehad van rusteloze benen. Ik weet niet wat de omslag heeft gebracht. Ik eet wel gezonder en beweeg meer dan voorheen

 9. Ik kreeg door bepaalde medicatie last van rusteloze benen (en zeer pijnlijke benen) In overleg met mijn huisarts ben ik met die medicatie gestopt en ik heb er nu maar zelden last van

 10. Ik heb er zelf geen last van, een van mijn kinderen wel, al jaren. Zal doorgeven dat het tijd is voor een seniorenbed :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.