Groene zeep tegen rusteloze benen/restless legs?

Groene zeep tegen rusteloze benen

Groene zeep tegen rusteloze benen?

Aimé mailde me met de vraag of ik weet of dit werkt.

Ik ging voor haar op zoek naar het antwoord!

Groene zeep tegen rusteloze benen: hoe werkt dat?

Zeep is een huismiddeltje dat nogal eens wordt aangeraden als mensen last hebben van zogenoemde rusteloze benen, ook wel restless legs genoemd. De zeep wordt uitgepakt en onder de lakens gelegd, en het vervelende gevoel in de benen verdwijnt. Sommigen hebben het over Sunlight zeep, anderen over gewone 'huishoudzeep'

Voordat we het idee van groene zeep tegen rusteloze benen verder bekijken, eerst even over wat rusteloze benen zijn!

Wat zijn rusteloze benen?

Volgens het toonaangevende thuisarts.nl zijn rusteloze benen:

'Een onbedwingbare onrust in de benen: u ‘moet’ bewegen om een vervelend tintelend gevoel in uw benen kwijt te raken.'

Hoewel het een vervelende kwaal is, is het niet zorgwekkend. Je hoeft er niet verder voor naar de huisarts of ziekenhuis.

Groene zeep tegen rusteloze benen: hoe zou dat helpen?

Op internet vind je diverse blije mensen bij wie zeep tegen rusteloze benen goed geholpen heeft. Hoe die zeep dit heilzame effect op rusteloze benen kan hebben wordt op Nederlandse websites nergens duidelijk.

Maar ook in de VS noemen ze zeep als remedie tegen rusteloze benen. En de Amerikaanse neuroloog en slaapdeskundige Jessica Vensel oppert de verklaring dat in sommige zeep magnesium zit. Die magnesium zou een ontspannende werking hebben op de benen.

Groene zeep tegen rusteloze benen wordt echter nergens genoemd. Het is denk ik ook niet zo praktisch. De vloeibare groene zeep wordt een kledderboel in je bed, en de vaste groene zeep ook, want dat is een soort gelei.

Wat kun je dan wel doen tegen rusteloze benen?

Thuisarts.nl noemt de volgende dingen die je kunt proberen als je last hebt van rusteloze benen:

 • Stop met roken.
 • Drink geen koffie in de avond.
 • Drink niet meer dan 1 glas alcohol per dag en liever niet dagelijks.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging overdag.
 • Ga niet intensief sporten vlak voor het slapengaan.

Het placebo effect

Dat gezegd hebbende, er zijn dus wel degelijk mensen die baat hebben bij zeep tegen rusteloze benen. En kwaad kan het niet om een stuk zeep in je bed te leggen. De geest is een wonderlijk iets, en als zeep in bed helpt wat kan het dan schelen als dat door een placebo effect komt.

Maar groene zeep zou ik dus niet doen.

Amerikaanse arts over dit huismiddeltje

In onderstaand filmpje noemt een Amerikaanse arts het een onschuldig huismiddeltje.

Tot slot

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat zeep tegen rusteloze benen helpt en het wordt ook niet actief geadviseerd door huisartsen. Heb jij last van rusteloze benen? Er is een speciale stichting voor mensen met restless legs!

P.S.

Wat soms ook helpt is een verzwaarde deken op je rusteloze benen leggen! Of apart slapen.

Leestips:

Gebruikte bronnen o.a.: Thuisarts.nl, Heel Belgium, Kassa, Oma weet raad, Stichting Restless Legs, Nieren.nl, Cleveland Clinic, Good Housekeeping, Doctor Oz, Very well health, Max Vandaag, Typisch Winnifred

Similar Posts

33 Comments

 1. Wat erg goed schijnt te helpen tegen rusteloze benen (tevens ervaring van mijn schoondochter) is de air topper van Optidee.
  Het is niet persé goedkoop, maar je mag hun spullen een paar dagen uitproberen voordat je het koopt. Dat is wel ideaal.

 2. Ik neem voetenbad met Epsom zout. Daar zit magnesiumsulfaat in, die magnesium wordt door de huid goed opgenomen. Sinds ik regelmatig voetenbad neem geen last meer van wiebelbenen in de nacht. Epsom zout kan je oa bij Kruitvat kopen.

 3. Ik heb daar geen last van. Nu rook en drink ik ook niet en sport nooit voor het slapen. Koffie drink ik wel in de avond.

 4. Ik heb het weleens, maar dan juist als ik heel druk ben geweest overdag. Maar dan doe ik mijn sokken uit en dan scheelt het al heel veel. Of misschien denk ik dat het helpt. Ik loop sowieso graag op blote voeten.

  Love As always
  Dimario

 5. Mijn man heeft er heel veel last van maar zeep hielp niet wat voor soort ik er ook in lag. paardenbalsem heeft hij ook al eens geprobeerd voor lange tijd maar ook dat hielp niet. Heeft nu tabletten van A vogel - Aesculaforce Tabletten en nu is het afwachten of dit effect heeft. Want het verstoort wel mijn nachtrust. Zelf merkt hij het niet dat zijn benen dit doen in slaap.

 6. Ja ik heb het. En wat mij erg helpt zijn magnesium tabletten. Maar dan wel op advies (Kliefje) de magnesium citraat. De goedkopere magnesium oxide helpt niet.

 7. Ik heb het zelf ook ontzettend erg (gehad) en er hielp echt helemaal niks. Echt heel belangrijk is: als je er last van hebt, ga je bloed laten prikken bij de huisarts, op ijzertekort en diverse waardes die daar mee te maken hebben. Ik had ook ontzettend erge bloedarmoede en ijzer tekort. Daar ben ik nog voor onder behandeling. De huisartsen weten er eigenlijk helemaal niets van. Ik slik er ook medicijnen tegen, die helpen ook wel, en nu is het dragelijk. Maar de meeste mensen weten niet dat ze bloedarmoede/ijzertekort hebben. Laat het meten! Echt heel belangrijk.

 8. Van de neuroloog heb ik medicijnen tegen restless legs. Bij mij het enige wat helpt maar ik heb het dan ook in een extreme vorm.

 9. Sowieso, met mijn spierreuma, heb ik al jaren een blok Sunlight zeep in bed, dankzij een thuis hulp die ze altijd in de tas heeft voor diegenen, haar cliënten die last hebben van krampen of rusteloze benen. Het helpt echt!

  Daarnaast, wat velen ook niet weten, is dat vaak hun debek synthetisch is, en dat moet van natuurlijk materiaal zijn, dus of katoen, texelers of echt dons... dat helpt ook, ik merk het meteen als ik ergens logeer en mijn blok zeep ligt er niet, en ik slaap onder synthetisch of op syntetisch...

  En het waarom het werk? Maakt mij totaal niets uit het werkt, punt

  X

  1. Heerlijk inderdaad als het helpt. Ik kan me voorstellen dat je het dan niet uitmaakt waarom. En wat een sympathieke thuishulp die altijd zo'n stuk zeep bij zich draagt voor cliënten : )

 10. Als een stuk zeep in je bed liggen helpt, is dat een perfecte oplossing, toch? Ik heb nooit restless legs. Ik krijg wel kramp 's nachts als ik niet genoeg gedronken heb.

 11. Als je echt last hebt van restless legs, dan is het een groot drama hoor. Niet voor niets is onder deze groep patienten een hoog suicide gehalte. Weinig bekend is dat je het niet alleen in je benen hoeft te hebben, maar ook in je armen. En echt niet alleen als je op bed ligt. Je hele nachtrust gaat er aan, ik werd er ook echt wanhopig van.

 12. Dat is het. Het kan je hele leven bepalen, en dat is niet prettig. Je word er wanhopig van. Ik werd lid van de vereniging, en toen kreeg ik zo'n dvd erbij, daar stonden ook ervaringen van patienten op, ik heb gewoon zitten huilen, zo herkenbaar en zo triest.

 13. Ja dat wel. Ik heb gelukkig goede medicijnen, die was ik deze week een keer vergeten in te nemen, om 05.00 uur viel ik pas in slaap, het was echt weer een helse nacht, waarbij ik mijn benen geen tel stil kon houden. Ik zou het zonder die medicijnen echt niet vol houden, het is dan verschrikkelijk. Het is ook iets dat iemand die het niet heeft, niet begrijpt. Als je dan de ervaringen van andere patienten hoort, is dat heel erg emotioneel.

  1. Dan merk je dus meteen hoe goed de medicijnen werken blijkbaar. Wat fijn dat ze er iets voor hebben gevonden. Ik kan me voorstellen dat het emotioneel is als je met mensen praat die het echt begrijpen!

  2. Ja het was weer een eye-opener. Want als je die pillen neemt, en je voelt niets, dan is het ook niet zo dichtbij. Maar als je dan echt weer zo'n vreselijke nacht hebt, waarbij je echt geen oog dicht doet, dan weet je weer door welke hel je heen gaat..... echt vreselijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.