Voldoende bewegen: zo wordt het een makkie!

voldoende bewegen

Voldoende bewegen is belangrijk.

Maar wat is dat eigenlijk, 'voldoende bewegen'?

Je leest het in deze blogpost + handige tips om ook echt meer te bewegen!

Wat is voldoende bewegen: het antwoord!

'Zitten is het nieuwe roken!' Met dat soort enge kreten proberen ze mensen te overtuigen van het belang voldoende bewegen.

De minimale 'beweegnorm' is dat je 30 minuten per dag matig/intensief beweegt, maar het beste is als je elk uur even opstaat en rondloopt. En matig intensief = je hart en ademhaling gaan iets sneller, maar je kunt nog wel gezellig kletsen.

Ik zet het even op een handig tegeltje voor jullie:

voldoende bewegen

Deze beweegnorm is een advies van de Gezondheidsraad en de Hartstichting. Waarmee ik maar wil zeggen, dat ik het niet uit mijn duim heb gezogen.

Best een gedoe vind ik soms, maar anderzijds geloof ik het ook wel. Zegt niet het spreekwoord 'Rust roest?' Dus ik kan me er zeker wat bij voorstellen dat voldoende bewegen goed voor je is. Het is één van de redenen dat ik als fanatiek sporthater, toch al zo'n 19 jaar hardloop.

Maar wat als je weinig tijd hebt? Of niet zo fit bent? Lees dan onderstaande tips voor makkelijke manieren voor voldoende bewegen.

Voldoende bewegen: 16 manieren om het makkelijker te maken

 1. Weg met de afstandsbedieningen! Heb je afstandsbedieningen voor je tv, robotstofzuiger en gordijnen? Leg die dan buiten je bereik, en loop voortaan naar de tv/gordijnen en doe het weer zelf. Zeker als je graag van tv zender wisselt kan dat een flinke work-out worden ; ) Zappen was nog nooit zo inspannend!
 2. Weg met je robot stofzuiger: stofzuig zelf, of bezem de vloer. N.B. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik deze tip zelf niet wíl toepassen. Ik ben veel te dol op mijn robot stofzuiger.
 3. Draag een activity tracker en stel in dat hij je waarschuwt als het tijd is om te bewegen. Ik heb zelf een Fitbit Charge 4 die me om de haverklap met trillingen waarschuwt dat het tijd is om op te staan en even rond te lopen. Ik vond het zo irritant dat ik deze functie heb uitgezet. Typisch gevalletje: 'Do as I say, don't do as I do,' dus....
 4. Doe je altijd boodschappen met de auto? Parkeer de auto lekker ver weg van de supermarkt, zodat je een stuk moet lopen. Dat is goed voor je!
 5. Hetzelfde geldt voor winkelen: parkeer een flink eind van het winkelcentrum. Extra bonus: dat is vaak nog goedkoper parkeren ook.
 6. Is er een lift of roltrap? Haal daar je neus voor op, en ga old school te voet via de trap.
 7. Voldoende bewegen is dagelijks minimaal 10.000 stappen zetten. Streef dus naar dagelijks 10.000 stappen per dag. Dit werkt motiverend om te lopen.
 8. Neem een hond: die moet je dagelijks uitlaten en zorgt dus voor meer beweging. N.B. Wellicht ten overvloede: je moet natuurlijk niet zomaar een huisdier in huis halen, want ze kosten geld en hebben verzorging nodig. Maar als je liefde en ruimte voelt voor een huisdier, dan is een hond zeker een gezonde aanwinst.
 9. Irritante reclame op tv? Gebruik die tijd om even rond te lopen.
 10. Zoek een activiteit die beweging vraagt die je leuk vindt. Als je iets leuk vindt om te doen is voldoende bewegen namelijk makkelijker. Zo zit ik met mijn man op dansles! Dat vind ik geweldig om te doen en het zorgt weer voor wat extra beweging. En het is goed voor onze relatie ; )
 11. Wil je iemand in je directe omgeving wat vragen? App dan niet, maar loop er even naartoe.
 12. Je hebt van die muziek waar je gewoon niet bij stil kunt blijven staan. Welke is dat voor jou? Zorg dat je dat nummer bij de hand hebt, en zet het op als je vindt dat je moet bewegen. Voor mij is dat bijvoorbeeld het liedje: 'Is this the way to Amarillo?' Zelfs als ik het type wil ik al gaan bewegen : )
 13. Neem voldoende bewegen simpelweg op in je dagelijkse routine. Maak het een onderdeel van je dagelijks bestaan. Zo heb ik hardlopen geïntegreerd in mijn ochtend. Op die manier hoef ik geen beroep te doen op mijn wilskracht, maar maak ik gebruik van de macht van de gewoonte.
 14. Heb je een waslijn buiten? Nu het weer buiten beter wordt, kun je de was mooi buiten hangen. Dat vraagt meer beweging dan de was in de droogtrommel proppen en je komt nog lekker buiten ook.
 15. Heeft je tuin zorg en aandacht nodig? Geef die dan vooral, want tuinieren is een heel gezonde manier van voldoende bewegen.
 16. Weet je van jezelf dat je het goed doet als je beloont wordt? Gebruik dan de asr Vitality app en de Samen Gezond app! Daarmee verdien je geld met voldoende bewegen. Zie ook mijn post Geld verdienen met apps.

Calorieën en huishoudelijk werk

Calorieën en huishoudelijk werk zijn een goede combinatie. En daar is een simpele reden voor volgens bewegingspsychologe Joke Opdenacker van de Katholieke Universiteit Leuven.:

Huishoudelijk werk is makkelijker vol  te houden dan sportprogramma's, want dagelijkse karweitjes en wandelen zijn makkelijker in te passen in het leven en beter vol te houden dan de wekelijkse afspraak in de fitnessclub.

Joke Opdenacker zegt dit niet zo maar. Zij deed een onderzoek waarbij ze 3 groepen maakte:

 • De eerste groep trainde een jaar lang drie keer per week in het fitnesscentrum.
 • De tweede groep leerde om voldoende beweging in te passen in het dagelijks leven.
 • De laatste groep kreeg geen programma.

Na drie jaar stopte alle begeleiding. Een jaar later ging Joke terug en vroeg hoe het nu ging qua voldoende bewegen. De conclusie: alleen de groep die geleerd had meer beweging in te passen in het dagelijks leven, had het volgehouden.

Calorieën huishoudelijk werk

Dit resultaat klinkt mij logisch in de oren. Eén van de redenen dat ik dagelijks hardlopen zo goed volhoudt, is omdat ik het in mijn dagelijks leven heb geïntegreerd. Hardlopen is onderdeel geworden van mijn routine, net zoals tandenpoetsen en het huishoudelijk werk.

Het goede nieuws is dat je met huishoudelijk werk kunt voldoen aan de beweegnorm! Je kunt bovendien calorieën verbranden met huishoudelijk werk.

Waarom huishoudelijk werk en calorieën verbranden zo'n goede combinatie is

 • Het huishoudelijk werk moet toch gedaan worden. Dat maakt bewegen via huishoudelijk werk heel natuurlijk om te doen. Terwijl je opruimt, verbrand je automatisch calorieën.
 • Je hoeft er niet de deur voor uit om voldoende te bewegen.
 • Zeker als je een huishoudschema hebt, is huishoudelijk werk oftewel bewegen ingepast in je leven. En uit het onderzoek van Joke blijkt dat dit ervoor zorgt dat je het beter volhoudt.

Voldoende bewegen samengevat

Sinds de coronacrisis is er nog meer aandacht voor preventie, en het belang van een gezonde leefstijl. Hoe gezonder mensen zijn, hoe lager de zorgkosten. Dat is één van de redenen dat zoveel zorgverzekeraars allemaal beloningen en apps hebben om mensen te stimuleren gezonder te leven. Zelfs met het geld dat de zorgverzekeraars daaraan kwijt zijn, zijn ze uiteindelijk toch goedkoper uit.

Voldoende bewegen is elke dag minstens 30 minuten bewegen op een manier waarvan je hart sneller gaat kloppen en je ademhaling versnelt. Maar het is bijvoorbeeld niet zo dat als je 's ochtends gaat hardlopen, zoals ik, je de rest van de dag ongestraft op de bank kunt gaan liggen.

Regelmaat is essentieel, wat ik best wel balen vind.

Leestip

asr Vitality nieuwe voorwaarden

Gebruikte bronnen o.a.: Gezondheidsraad, Hartstichting, Kenniscentrum sport en bewegen, Katholieke Universiteit Leuven

Beweeg jij voldoende?

Similar Posts

43 Comments

 1. Ja ik beweeg zeker voldoende. Inderdaad met het huishouden alleennal kom ik heel ver. Dan heb ik nog een hond die er 3x per dag zeker uit moet. En dan probeer ik nog te sporten.

 2. Ze willen dat je voldoende beweegt, maar gooien wel praktisch alle sporten op slot momenteel. Dat maakt het niet voor iedereen makkelijker natuurlijk. Ik beweeg meestal wel voldoende.

 3. 'k Stap elke dag een flink eind. Dan nog het dagelijkse huishoudkarweitje, en af en toe het (potten)tuintje in... Lukt dus wel!
  Lie(f)s.

 4. geweldig, Nicole...

  zo letten we allemaal wat meer op onze gezondheid.
  Ik doe de "pomodori-methode"
  Elke 25 minuten bewegen, opstaan en "iets"doen..

  Prettig weekend!

  Marlou

 5. Goed artikel om te lezen! En handige tips waar iedereen wel wat aan heeft natuurlijk. Ik zit nu thuis vanwege ziekte maar het is soms wel zoeken naar beweging. Dat heen en weer lopen voor iets te pakken is echt een goede optie

 6. Fijne tips! En ik zeg dus ook altijd dat mijn dagelijkse rondjes buiten zijn als tandenpoetsen. Dat sla je toch ook niet over? Maar goed, blijkbaar vinden veel mensen het toch bijzonder, dat ik elke dag buiten ben.

 7. helemaal waar: beweging moet een onderdeel zijn van en niet iets waar je een keer in de week iets aan doet...

 8. Goede tips weer. Ik beweeg nu weer voldoende. Aan het begin van de coronacrisis niet maar heb mijn evenwicht inmiddels wel weer teruggevonden.

 9. Ik probeer elke dag wel een stuk te wandelen,met mijn fitbit meet ik dan hoeveel stappen ik heb heb gemaakt

 10. Ik heb nog een 17de tip voor je haha wordt kleuterleerkracht op een school waar ze een aparte speelzaal hebben voor de onderbouw. Elke dag lekker bewegen, je zit de hele dag niet stil en beweeg met het buitenspelen ook vrolijk mee! Deze week al gedanst en yoga gedaan! Als kleuterjuf mag je lekker binnen bewegen haha

 11. Helemaal op werkdagen is het geen probleem. Op de dagen door de weeks als ik vrij ben op zich ook niet. Dan geef ik voetbaltraining en dan beweeg ik vaak nog wel mee. Maar de zondag, die is heel wisselend.

  love As Always
  Dimario

 12. Ik ben fan van "Nederland in Beweging". Een kwartiertje eenvoudige oefeningen doen bij de TV of de laptop. Leuk om te doen en goed voor je!
  Een hartelijke groet van Jo.

 13. Bedankt voor de tips! Het lukt mij niet zo goed om dagelijks genoeg te bewegen. Ik heb een kantoorbaan en beweeg eigenlijk alleen buiten de kantooruren. Weet dat dat niet genoeg is en probeer nu dagelijks ook een wandeling(etje) te maken.

 14. Op mijn werk (revalidatie centrum) hebben wij een fitness hoek dat Rust Roest heet. Daar wordt veel gebruik van gemaakt. Zelf beweeg ik dagelijks, als kan ik soms op een vrije dag een beetje lui zijn

 15. Voor ik aan je blog begon dacht ik nog: Zal ik eerst een rondje gaan wandelen of eerst nog even dit log lezen. Haha. Ben het helemaal met je eens. Rust roest, dus in beweging blijven. Overigens heeft het huishouden voor mij een compleet andere betekenis gekregen sinds ik mee doe met allerlei challenges via de fitbi app. Erg leuk en uiteraard lekker in beweging.

 16. Zitten wordt nu inderdaad als het nieuwe roken gezien ;-) Als ik mijn 2e nieuwe heup heb, dan wil ik een stappenteller kopen. Lopen gaat nu slecht, maar fietsen doe ik bijna iedere dag, behalve als het stormt of als het stortregent.

 17. Trouwens, hoe gaat het met jou Nicole? Je hebt al 4 dagen geen post geplaatst! Ik maak me een beetje ongerust! Ziek, of internetproblemen?
  Hopelijk vind ik snel weer een nieuwe blog online en is er met jou niets aan de hand!
  Hartelijke groet,
  Aaf

  1. Hoi Aaf,

   dankjewel voor je meelevende vraag.

   Er is denk ik weer eens een probleem met WordPress, want ik heb diverse blogposts geplaatst.

   Zie jij die dus niet? Is dit de laatste die je ziet?

   groetjes,
   Nicole

 18. Ikke? Ja, hoor. Zomaar een dag als vandaag: ramen en deuren gezeemd in de kamer van mijn moeder, haar douchevloer geschuurd, meubels gesjouwd, boodschappen gedaan, mijn eigen wc en badkamer gepoetst. En oh ja! Ook een half uurtje gewandeld. Ik ga even zitten als je het niet erg vindt ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.