Kan baking soda bederven?

kan baking soda bederven

Heb jij een pak baking soda in je kast staan dat je een paar jaar geleden kocht? En vraag je je nu af: Kan baking soda bederven?

Ik had een pak Arms & Hammer baking soda in mijn keukenkastje staan. Het pak was geopend, en vervolgens had ik het een half jaar niet meer gebruikt. ‘Kan ik het nog gebruiken?’ vroeg ik me dan ook af.

Baking soda houdbaarheid

Zit de baking soda in een doos of pot die nog nooit geopend is? Kijk dan gewoon even naar de uiterste houdbaarheidsdatum die daar op staat. Maar maak je niet al te druk om de uiterste houdbaarheidsdatum. Volgens huishoudgoeroe Martha Stewart is baking soda nog minstens 18 maanden tot 2 jaar goed nadat de uiterste houdbaarheidsdatum voorbij is.

Hieronder zie je een pak baking soda met als uiterste houdbaarheidsdatum juni in 2025. Dat betekent dat het dus ook nog prima te gebruiken is in 2027, volgens Martha Stewart.

kan baking soda bederven?

Kan baking soda bederven als het geopend is?

Is de doos op pot met baking soda al een keer geopend? Dan gaat de klok tikken ; ) Eenmaal geopend blijft baking soda 6 maanden tot 1 jaar goed.

Kan baking soda bederven?

Het goede nieuws is dat baking soda niet echt kan bederven. Maar het slechte nieuws is dat het wel haar kracht kan verliezen. Als je baking soda gebruikt om je cake te laten rijzen, en het is ruim over de datum, dan kan het zijn dat je cake zo plat blijft als een pannenkoek!

Je zult er niet ziek van worden, maar je cake is waarschijnlijk niet zoals je had gehoopt. Aan de andere kant: op ouders.nl forum bakte iemand succesvol een taart met baking soda die 5 jaar over de datum was. En dat ging prima.

Maar in het algemeen geldt: hoe verser je baking soda, hoe beter het werkt.

Is baking soda nog goed? Doe deze simpele test!

Heb jij baking soda in huis waarvan je je afvraagt of je het nog kunt gebruiken? Dan is er een simpel testje dat je kunt doen. Doe een beetje baking soda op een schoteltje. Giet er vervolgens een beetje azijn of citroen bij. Gaat het als een gek borrelen en bruisen? Dan is de baking soda nog prima! Gebeurt er bijna niks? Dan is de baking soda oud, en ‘doet’ het niet veel meer.

Maar dat wil niet zeggen dat je het dan maar moet weggooien!

Gooi oude baking soda niet weg!

Is je baking soda ver over de datum, en ‘werkt’ het niet goed meer? Dan kun je het altijd nog gebruiken om mee schoon te maken. Bijvoorbeeld om je gootsteen schoon te maken, of om vieze geurtjes in je koelkast weg te krijgen.

Hoe bewaar je baking soda optimaal?

Bewaar je baking soda op een droge plek. Dus niet in een kastje vlakbij je fornuis, waar het in aanraking komt met kookdampen. Doe je doosje baking soda eventueel in een plastic zak of plastic container om het goed droog te houden.

Kan baking soda bederven? Samenvattend!

Nee, baking soda kan niet bederven maar het kan wel zijn werking verliezen. Je kunt dit eenvoudig testen met een beetje azijn of citroen. Als de baking soda niet meer reageert op azijn of citroen kun je het nog prima gebruiken als schoonmaakmiddel of geurtjes absorbeerder. Je kunt er ook nog wel mee bakken, maar het resultaat zal teleurstellend zijn.

Leestip: Is baking soda hetzelfde als bakpoeder?

Waarvoor gebruik jij baking soda?

Similar Posts

10 Comments

  1. Ik gebruik het altijd om schoon te maken, dus dan maakt de datum minder uit, maar ik krijg het altijd wel op.

    Love As always
    Dimario

  2. De THT staat er vaak ook op omdat na die datum bijvoorbeeld de smaak van het product achteruitgaat. Zoals met koffie bijvoorbeeld.

  3. Mijn soda heeft de bruistest doorstaan! Gekocht in 2010 of 2011 bij een webshop die nu niet meer bestaat, met een tht datum in 2016.
    Ik had destijds meteen 1,5 kg besteld ivm de bezorgkosten… Het blijkt dus een goede koop te zijn geweest. Of ik gebruik het te weinig natuurlijk.

  4. Ik heb het wel staan maar ik gebruik het eigenlijk maar zelden. De laatste keer heb ik het in de afvoer gegooid met azijn i.v.m. een verstopping. Matig resultaat, trouwens (en het was een nieuw pak).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.