Hoe lang bed luchten en Maak jij je bed 's ochtends op?

bed luchtenJe bed luchten is belangrijk!

In Amerikaanse series en films zijn de bedden altijd keurig opgemaakt als mensen 's avonds naar bed gaan.

Hun bed ziet er dan keurig en strak uit. En vaak liggen er een stuk of 20 kussentjes op. Die halen ze er dan eerst allemaal netjes af. Best een gedoe!

Ik vind het er mooi en verzorgd uit zien, zo'n opgemaakt bed.

Maar heel fris is het bed opmaken op die manier eigenlijk niet. Want je verliest gedurende de nacht best veel vocht, en daarom is het beter om je bed 'open' te laten liggen, zodat het kan luchten. Dat helpt bovendien tegen huismijt.

Hoe lang bed laten luchten? Minstens 1 uur! Liever langer.

Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen. Ik laat ons bed het liefst de hele dag luchten.

Bed luchten: staat dat niet slordig?

Een bed dat niet is opgemaakt hoeft er niet slordig uit te zien. Hier onder zie je twee foto's van mijn bed. In beide is het niet opgemaakt, maar zie je het verschil?

Op één foto ziet het er toch keurig uit!

Zo laat mijn man het bed graag achter:

bed opmaken

En zo laat ik het bed achter:

 

bed opmaken

De truc is om het dekbed als het ware als een soort harmonica op te vouwen. Zo kun je het bed luchten zonder dat het er slordig uitziet.

Daardoor kun je namelijk 's avonds gewoon gaan liggen, en het dekbed zo over je heen trekken.

Een trucje voor je bed luchten dat ik leerde van mijn kraamhulp.

Hoe lang dekbed buiten luchten?

In de zomer laat ik mijn dekbed graag buiten luchten. Je dekbed buiten luchten doe ik minstens een paar uur, maar het liefst langer. Maar het hangt natuurlijk ook af van het weer.

Zie ook mijn post over je dekbed wassen.

Maak jij 's ochtends je bed op? Hoe vaak laat jij je bed luchten?

Similar Posts

27 Comments

 1. Hier gaat het ook net zo als bij jullie. Behalve toen we kijkers kregen voor ons huis. Toen legden we het dekbed na het luchten mooi strak op het bed.
  Die Amerikaanse bedden met al die kussentjes lijkt me veel te omslachtig. Wel ziet het er op tv uit alsof die Amerikaanse bedden heel comfortabel liggen. Wij hebben een boxspring en dat ligt ook heel lekker. Tis maar een klein bed en toch hebben we twee verschillende matrassen. Ik heb er eentje voor lichtgewichten (onder de 70 kilo) en manlief een gewoon matras. Dat ligt ook al zoveel lekkerder.

  1. Wij hebben een bed van marktplaats met een matras die we ooit bij de Ikea kochten. Volgens mij zouden we echt veel fijner kunnen liggen! Wellicht in de toekomst!

 2. In Amerikaanse series worden vrouwen ook opgemaakt en met keurig gekamde haren wakker ;-)

  Ik maak mijn bed wel op, dat ik het onderlaken weer strak strek, de kussens opschud en het dekbed open om te luchten. Dat hamonicavouwen is een handige tip!

 3. Wij slaan ons bed altijd open. Of beter gezegd.... ik doe dat.
  In manlief zijn systeem is het nooit gekomen.

 4. Ik lucht het de hele dag. Net als bij jou op foto 2. Alleen dan niet als een harmonica, maar gewoon opengeslagen over het voeteneind heen. 's Avonds pakken we een punt en met een grote zwiep gooien we het weer goed.

 5. Ja, in de ochtend laat ik het net als jou luchten, maar in de loop van de dag maak ik het netjes op. Duurt maar een minuutje, en zoveel plezier ervan! De hele kamer ziet er dan gezelliger uit. Ook onze kinderen maken zelf iedere ochtend hun bed op, duurde even voordat ze het uit zich zelf deden haha, maar ziet er zoveel netter uit! Als het nou een klus was, die erg tijdrovend was, zou ik denk voor mij uitschuiven. Maar in een minuut bereik je erg veel :-)! En nogmaals, de hele kamer ziet er opgeruimder en gezelliger uit met een opgemaakt bed :-)

  1. Wat goed dat je je kinderen zo ver hebt gekregen dat ze hun bed opmaken. Dat doen die van mij absoluut niet.

   En met een opgemaakt bed ziet de slaapkamer er inderdaad prettiger uit. Dat ben ik helemaal met je eens.

 6. Ja hoor, ik hou van heel netjes. Laat mijn bed eerst een paar uur luchten met het raam open en dan maakmik het op. Soms doe ik dat pas 's middags als in de ochtend niet thuis ben. En er liggen twee grote sierkussens op, met antieke slopen met kant... Die haal ik er dus 's avonds af. En ook nog een heel oude gehaakte witte sprei... Even beetje werk, maar ik vind het super mooi zo..
  Fijne dag vandaag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 7. Elke morgen pak ik de kussens bij beide bovenpunten en schud het in fatsoen, dan leg ik ze neer geef ze aan weerszijden een flinke deuk waardoor het kussen lekker bol staat.
  Het ligt aan het weer of ik het bed gladtrek (zo noem ik het altijd, 'bed opmaken' noem ik als ik het bed afhaal en schoon beddengoed er op gooi) of laat luchten.
  In de wintertijd leg ik het bed graag dicht, zomers zweten we en gooi ik het bed meestal open ;)

 8. Hier moet iedereen zodra hij/zij uit bed stapt het beddengoed openslaan. De ramen gaan ook direct open (als ze al niet open staan). Als iedereen naar school is worden de bedden opgemaakt. Ik vind het héérlijk om in een mooi, strak opgemaakt bed te stappen. En ja, ik ben ook nog eens een zeurpiet als het over strakke bedden gaat. Ik ben er pietjeprecies in.

  Teunie

  1. Mijn kamer is helemaal op zolder, twee trappen klimmen. Dus overdag kom ik er verder ook niet. Maar 's avonds vind ik het dan toch heel fijn als het bed er mooi uit ziet!

 9. Ik lucht de hele dag want ik maak het bijna nooit op, alleen als vriend het opschudt om dekbed weer hoog in de hoes te krijgen ligt het dicht. Kom overdag nauwelijks in de slaapkamer.

 10. hangt van mijn ochtendhumeur af, en de haast..
  soms maak ik hem gelijk op, soms vouw ik hem open, en soms spring ik er uit en ligt het zoals het ligt...

 11. Als ik goede zin heb maak ik het op maar meestal denk ik er niet eens aan, het boeit mij ook niet zoveel. Er zijn vreselijk veel andere dingen te doen elke dag...
  Ik probeer wel om het eruit te laten zien als op jouw foto 2, maar zelfs dat lukt me niet altijd. Ik vind het wel goed dat je dit laat zien, want ik zal er de komende tijd vast eerder aan denken om het zo open te slaan. Het ziet er idd netter uit.
  Wij hebben sinds kort een vierkante klamboe over het hele bed, die blijft dag en nacht er omheen hangen. Heb jij zo geen last van muggen die er overdag ingevlogen zijn?

  Het is me geloof ik gelukt je link weer goed te krijgen...

  1. oh wauw ik zie nu pas dat je over het linkprobleem een uitleg gegeven had... nu voel ik me best knap dat ik het zonder uitleg voor elkaar kreeg ;-)))

 12. Nee, ik maak geen enkel bed op. We slaan de dekens/dekbed naar het voeteneind open. Het lucht hier dus de hele dag. Ik vind het zonde vanmijn energie om met bed iedere dag op te maken.
  Wel ligt er op ieder bed een opgevouwen fleece deken waar de kat(ten) op liggen zodat ze niet op het beddegoed liggen. Hoezo je kunt een kat niet africhten?

 13. Ik leg altijd onze dekbedden en die van zoon op dezelfde manier als jij, zodra we uit bed stappen. De ramen gaan ook altijd open. Na een uurtje ongeveer doe ik de ramen weer dicht en maak de bedden op. Ik kan het simpelweg niet anders. Ik kan de bedden niet rommelig laten ik vind dat een vreselijk slordig en onverzorgd gezicht. Ieder z'n ding :-)

 14. ik sla mijn bed gewoon open, ik sta smorgens om half 6 op en heb dan echt geen zin om mijn bed op te maken ,bovendie vind ik het frisser om het bed te luchten. ik maak het bed ook niet gedurende dag weer op, vind dat altijd een beetje een zinloze bezigheid, buiten mij komt er niemand op mijn slaapkamer .behalve als er visite komt dan maak ik mijn bed wel op voor het geval iemand naar mijn slaapkamer gaat

 15. Hier wordt iedere week het bed verschoont, dat ten eerste, hihi.
  Het raam staat altijd open en als we uit bed stappen leg ik t netjes naar achter, nokt de kussen lekker op , vouw mijn pyama netjes op.

  Dan later op de ochtend als ik weer een x naar boven gaat ( ben ik zeker al wel 5 x geweest ) dan leg ik het bed dicht.
  Zonder vouwtjes en plooitjes want als ik onze slaapkamer binnenstapt miet t gewoon netjes zijn, hoezo een tik, hihi.

  Reageer nu oas weer een x want zijn op vakantie en mirgen hopen we terug te gaan en wel bij gelezen maar nergens gereageerd.

  Groet van Hilda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.