12 Fruitkistjes is 1 boekenkast!

fruitkisten

Fruitkisten zijn hot! Vraag me niet waarom. Ooit werden ze gezien als afval. Maar tegenwoordig wil menigeen ze graag hebben. Ik denk dat ze goed passen in de trend van steigerhouten meubels en zo.

Zo ook mijn oudste dochter. Zij wilde namelijk met fruitkistjes een boekenkast maken. Ze had al op marktplaats en dergelijke gezocht. Maar doordat ze populair zijn, is de prijs van fruitkisten omhoog gegaan. De prijzen variëren op marktplaats bijvoorbeeld van 5 tot 25 euro per stuk, en soms nog wel meer. Gemiddeld kost een fruitkist zo’n 10 euro.

Dus wat een geluk voor haar dat mijn schoonvader een heleboel fruitkistjes had! Die had hij ooit gratis gekregen van een boer. De kisten die mijn schoonvader niet wilde, werden door de boer verbrand! Hij wist namelijk niet wat hij er mee aan moest. Over kapitaalvernietiging gesproken. Eeuwig zonde natuurlijk.

Fruitkisten: boekenkast

In ieder geval, mijn dochter mocht de fruitkisten hebben! En ze bouwde er deze boekenkast van:

fruitkisten

Fruitkisten: close-up

fruitkisten boekenkast

Zijaanzicht

Fruitkisten: wat kun je er mee doen?

Met een fruitkist kun je echt alle kanten uit. Ook als je niet handig bent! Dus je begrijpt dat ik ze ook erg leuk vind. Je hoeft niet eens te spijkeren, om een kast te maken. Hier onder een lijst van dingen die je met fruitkisten kunt maken en doen.

 • Ze zijn geschikt als boekenkast
 • Je kunt er tafels van maken
 • Je kunt ze gebruiken als plantenbak
 • Je kunt ze ophangen aan de muur, en er mooie dingen in zetten
 • Maak een bureau met fruitkisten: de fruitkisten zijn de poten, en daarop leg je een plank. Zo heb je meteen ook nog opbergruimte onder je bureau.
 • Zet een fruitkist onderste boven en gebruik hem als nachtkastje
 • Vier kisten naast elkaar vormen een salontafel
 • Zet er wieletjes onder en het is een ‘auto’ voor je kind
 • Gebruik ze als speelgoedbakken

Als je deze kisten niet mooi vindt, kun je o.a. bij winkels als OTTO een chiquere variant kopen. Dan heten ze ‘boekenrek’. En dit maken ze er bijvoorbeeld van:

boekenrek

Ik vind deze kast erg lijken op die van mijn dochter! Alleen gladder en gestroomlijnder.

Fruitkistjes Action

Je kunt ook fruitkistjes bij de Action kopen! Action fruitkistjes worden verkocht onder de noemen van ‘houten kist’. Ze kosten maar 2,40 per stuk.

fruitkist action

Wie weet er nog meer leuke toepassingen van deze kisten?

14 Comments

 1. Hilda
 2. VeggieMo
 3. Mirjam
 4. Petra
  • Lot
 5. Grietje
 6. Grietje
 7. "Hanneke"

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh