Fruitkisten

Fruitkisten zijn hot! Vraag me niet waarom. Ooit werden ze gezien als afval. Maar tegenwoordig wil menigeen ze graag hebben. Ik denk dat ze goed passen in de trend van steigerhouten meubels en zo.

Zo ook mijn oudste dochter. Zij wilde namelijk met fruitkistjes een boekenkast maken. Ze had al op marktplaats en dergelijke gezocht. Maar doordat ze populair zijn, is de prijs van fruitkisten omhoog gegaan. De prijzen variëren op marktplaats bijvoorbeeld van 5 tot 25 euro per stuk, en soms nog wel meer. Gemiddeld kost een fruitkist zo’n 10 euro.

Dus wat een geluk voor haar dat mijn schoonvader een heleboel fruitkistjes had! Die had hij ooit gratis gekregen van een boer. De kisten die mijn schoonvader niet wilde, werden door de boer verbrand! Hij wist namelijk niet wat hij er mee aan moest. Over kapitaalvernietiging gesproken. Eeuwig zonde natuurlijk.

Fruitkisten: boekenkast

In ieder geval, mijn dochter mocht de fruitkisten hebben! En ze bouwde er deze boekenkast van:

fruitkisten
Boekenkast van fruitkisten
fruitkisten
Fruitkisten: close-up
fruitkisten boekenkast
Zijaanzicht

Fruitkisten: wat kun je er mee doen?

Met een fruitkist kun je echt alle kanten uit. Ook als je niet handig bent! Dus je begrijpt dat ik ze ook erg leuk vind. Je hoeft niet eens te spijkeren, om een kast te maken. Hier onder een lijst van dingen die je met fruitkisten kunt maken en doen.

 • Ze zijn geschikt als boekenkast
 • Je kunt er tafels van maken
 • Je kunt ze gebruiken als plantenbak
 • Je kunt ze ophangen aan de muur, en er mooie dingen in zetten
 • Maak een bureau met fruitkisten: de fruitkisten zijn de poten, en daarop leg je een plank. Zo heb je meteen ook nog opbergruimte onder je bureau.
 • Zet een fruitkist onderste boven en gebruik hem als nachtkastje
 • Vier kisten naast elkaar vormen een salontafel
 • Zet er wieletjes onder en het is een ‘auto’ voor je kind
 • Gebruik ze als speelgoedbakken

Als je fruitkisten niet mooi vindt, kun je o.a. bij winkels als OTTO een chiquere variant kopen. Dan heten ze ‘boekenrek’. En dit maken ze er bijvoorbeeld van:

boekenrek
Deze vond ik op OTTO

Ik vind deze kast erg lijken op die van mijn dochter! Alleen gladder en gestroomlijnder.

Wie weet er nog meer leuke toepassingen van fruitkisten?

Similar Posts

14 Comments

 1. Kijk alsjeblieft of er geen molm inzit want dat zit bij oude kisten er doorgaans in.
  Ik heb er zelf 1 buiten staan met wat brocante en plantje erop.
  Ziet er leuk uit de boekenkast en dat voor noppie, hihi.

  Groet van Hilda

 2. Via google is veel te vinden. Het is echt oppassen met houtworm. En al helemaal als je een oud huis hebt met veel hout. Daar kan het veel schade veroorzaken.

 3. ik vind het er leuk uitzien, die van je dochter nog t meest.
  Maar ehhhhm niks nieuws onder de zon? Mijn ouders begonnen hun huishouden vroeger ook met een sinaasappelkistje als eh tafeltje geloof ik

 4. Ik heb anderhalf jaar geleden van een fruitkist een hocker gemaakt. Wieltjes eronder, een plnk met scharnieren erop, deze geschilderd in donkergrijs, op de plank een kussen gemaakt en dat bekleed met donkergrijze stof. Hij staat naast de salontafel en wordt bijgeschoven om de benen er op te doen of zelfs ook om op te zitten… En erin kunnen de schoenen… Munltifunctioneel dus….
  Fijne dag vandaag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 5. En ik vind het maar lelijk! Steigerhouten tafels ook, en duur dat ze zijn. De makers en verkopers maken er lekkere winst op, dat weet ik zeker.

 6. Ik vind het er heel leuk uitzien.
  Maar wat ik me wel afvraag is of het een beetje afneembaar is.
  Ik ben helemaal geen poetser, maar als ik ergens een doek overheen wil halen vind ik het wel fijn als dat makkelijk gaat.

 7. Wat een creatieve dochter!

  Ik heb twee fruitkistjes (geverfd en wel, van de Xenos) op elkaar staan en daar zitten al mijn bollen wol, haak- en breinaalden in! Staat leuk en is heel handig.

 8. Ik heb lang een wandkastje gehad van wijnkistjes. Leuk en gratis! Ik heb een tafeltje van twee op elkaar gemaakte wijnkistjes met deksel, en een nachtkastje. Ik zoek nog iets om te maken van de overgebleven kistjes. De boekenkast van je dochter vind ik ook mooi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.