Reacties

Mag ik effe vangen? Schoolgeld — 26 reacties

 1. Het meest bijzondere wat ik heb meegemaakt op het gebied van de ouderbijdrage kwam deze zomer van het mbo van mijn dochter. In de "vrijwillige bijdrage"voor de derdejaars zat 60 euro vervoerskosten...Ik vind dit heel bijzonder aangezien 99% van de derdejaars mbo 18 zijn en een ov jaar kaart krijgen. Dit ga ik dus ook niet betalen.

  • de studenten reizen wel 'gratis' maar de docent niet natuurlijk als die meegaan op zo'n trip. En die kosten willen ze wel terug natuurlijk

 2. Het is al jaren geleden dat mijn kind op voortgezet onderwijs zat. Die school had een extreem hoge vrijwillige bijdrage. Ik had daar echt geen geld voor. Ik heb een specificatie aangevraagd. Zo zat er gebruik van stofjas in(gebruik was duurder dan een geheel nieuwe stofjas), en gebruik bibliotheek. Stofjas hadden we zelf wel, bibliotheek was ze in ons dorp ook lid van...ik heb samen met het LAKS protest aangetekend tegen de bizarre kosten en heb niet betaald. Ik kreeg een dreigend uitziende brief waarbij het mijn kind verboden werd in de schoolbibliotheek te komen...en verder gebeurde er niets.
  Controleer waar je voor moet betalen en laat weten wat je ervan vindt of dat je het niet kán betalen.

 3. Wij hebben de rekening nog niet binnen, maar ik houdt mijn hart vast hoor.
  Ik begrijp ook de benaming "vrijwillige"bijdrage,niet, want inderdaad als je niet betaald mag je kind opeens aan veel zaken niet deelnemen en dat wil je in feite als ouder ook niet.
  Maar goed, ze hebben hier nu nog iets bedacht en dat zijn gym modules je kind moet dan aangeven wat voor sport ze willen gaan doen en dat mogen ze dan gaan uit proberen. De kosten ervan komen voor een deel bij de ouders te liggen, onze bijdragen zullen dus aanzienlijk hoger gaan liggen dan andere jaren lijkt me. Als het binnen is hoor je het.

  • Nee ze kunnen dat vrijwillig eigenlijk beter weghalen. Want volgens mij ervaart niemand het als vrijwilliger.

   Ik hoor graag hoe je kosten uitpakken Adrienne!

  • hier het overzichtje van onze school kosten.
   SPECIFICATIE KOSTEN SCHOOLFONDS MET VRIJWILLIGE OUDERBIJDRAGE

   themaklas technasium/O&O
   € 150,00

   Schoolfonds met vrijwillige ouderbijdrage
   € 66,00
   de examen sportmodulen zitten hier nog bij dit overzicht daar krijgen we nog een aparte factuur voor.
   al met al is het schoolgeld alleen dus 66,00 euro. groetjes adrienne

  • Bedankt Adrienne! Dat technasium is best duur zeg. Dat heeft mijn zoon ook. Inmiddels heb ik gehoord dat gymkleding ook bij het schoolgeld van mijn zoon in zit. Dit verklaart voor mij wel het bedrag, waardoor ik het minder vervelend vind!

 4. Hier brugklas gymnasium geloof ik 70 euro bijdrage dit schooljaar. Marianum Groenlo.

  Naar welke school gaan jouw kinderen. Allemaal verschillende toch in Doetinchem?

  • Aargh! Ik krijg steeds meer het gevoel dat wij per ongeluk een hele dure school hebben gekozen. Of beter gezegd, onze oudste zoon. 70 euro is echt wel heel veel minder dan 171,-! Of komen daar nog veel kosten bij?

   Mijn middelste dochter gaat naar het Rietveld, mijn middelste zoon begint nu op het Ulenhof. Dus ik zou zeggen: Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

 5. Pfff ja hier vrijwillige eigen bijdrage VMBO 45,- biesbosch en doedag kluisje en kluisje borg, gymkleding via school (tjah iedereen moet in schooltenueu gymen) is het totaal....116,- euro's pfff moet nog bellen overigens hiervoor of dit niet in 1x hoeft

  EN dan kwam nog even om het leuk te maken 119,- voor de beugel er bij (naja als er geen gezinspakket was geweest dan was het bijna 600,- geweest) dusse ik word vrolijk deze maand, vorige maand al het spaargeld al op aan onverwachte kosten (kapotte wasmachine, gelukkig tweedehands op de kop getikt! en nog wat leuke dingetjes, zoals in ene terugbetalen belastingen van bijna drie jaar terug...)

  Dus al met al, werd echt even blij vorige maand en deze maand.. maar niet heus, deze maand volgende maand en tot eind vna het jaar flink op budget en bezuinigen (wat we al doen maar ok)... maar andere kant heb het er dik voor over voor mn meid, zeker nu ik haar stralende gezicht zie hoe ze van en naar school gaat/ komt
  Dan weet je toch weer waar je het voor doet ;) (en daar kunnen al die tegenvallers en eigen bijdrages geeeen sikkepit aan doen!)

  Maar jouw bijdrages zijn ook om uhm netjes gezegd niet misselijk zeg... pfff

  May Cet

  • Verplichte gymkleding kan de kosten ook behoorlijk opjagen. Anders kun je daar best goedkoop mee uitkomen. Gelukkig heb ik daar niet mee te maken!

   Balen van jullie wasmachine. Maar fijn dat je er tweedehands eentje hebt kunnen vinden. Zonder een wasmachine kun je echt niet.

   Fijn dat je dochter zo stralend naar school gaat. Daar doe je het inderdaad voor!

 6. Ps. hier kan je in het ouderportaal aangeven hoe of wat en hoe je gaat betalen en wat de extra's zijn dat jaar, en als het niet lukte moest je bellen. Dus geen onverwachte acceptgiro's dat dan gelukkig weer niet

 7. Hier gaan ze nog naar de basisschool en daarvoor betaal ik 60 euro voor 3 kinderen.
  De schoolreis moet apart worden betaald, 30 euro per kind.
  Op zich vind ik het wel meevallen maar ik vrees de dag dat ik de bijdrage voor de middelbare school moet betalen.

  • Die kan dus meevallen Alicia. Hierboven in de comments betaalt iemand maar zo'n 70 euro per schooljaar.

   Mijn leermoment is dat het dus slim is om van te voren goed te informeren naar de hoogte van het schoolgeld, zodat je hiermee rekening kunt houden.

   60 euro voor 3 kinderen is een mooi bedrag!

 8. Hier betalen we geen schoolgeld, de school heeft er wat creatiefs op bedacht. De kinderen krijgen aan het begin van het jaar per klas een budget, daar mogen ze de extra dingen van doen, maar ze moeten door het jaar heen ook dingen organiseren (bv een markt met zelfgemaakte dingen of een musical) om de pot weer aan te vullen. Ouders betalen zo naar vermogen allemaal een beetje mee en de kinderen leren ook nog met geld omgaan, ik vind het een prachtig systeem!

 9. De school zorgt voor het startbudget en de hoogte verschilt per groep. Het gaat hier trouwens om een basisschool en ze werken hiermee vanaf groep 3. Uitjes naar musea enzo worden ook op deze manier gefinancierd. En als ze meer verdienen dan ze uitgeven kunnen ze aan het eind van het jaar nog wat leuks doen ook! Hoe hoger de groep, hoe meer inspraak en verantwoordelijkheden de kinderen hebben. En deze leuke school staat in het noorden van Nederland :-)

 10. Hier ook hoge bedragen.
  Schooljaar 2013/2014 vrijwillge bijdrage €90 + verplichte aanschaf nieuwe rekenmachine ivm nieuwe funcites € 107, bijdrag stedentrip €300.
  Schooljaar 2014/2015: vrijwillige bijdrag €60 en nog een onbekend bedrag voor de overige bijdragen.
  Ik ga proberen om via school kwijtschelding te krijgen omdat het voor mij niet is op te brengen. Anders kijk ik of stichting leergeld eventueel wil bij springen.

 11. Heb even gekeken nog op de site en de vrijwillige ouderbijdrage dit jaar is 68,50. Voor de locker, bieb, schoolzwemmen, en excursies.

  Verder natuurlijk wel een hoop andere dingen moeten aanschaffen voor school, zoals andere fiets, mobiel (had hij nog niet), eastpack rugzak, schriften, pennen, rekenmachine. Dus de kosten in totaal liggen straks zeker wel rond de 300/350 euro.

  Overigens vind zoon die ook nog maar 11 is het wel heeel erg wennen nog!

 12. bijdrage voor een kluisje? gaan ze straks ook nog geld vragen voor de kapstok en de fietsenstalling. Schoolfoto of jaarboek kan ik mij nog voorstellen, de rest behoort allemaal tot het gewone onderwijsprogramma, daar krijgen ze van de staat toch ook 7,5 duizend per leerling voor. Ik dacht dat wij in Europa gratis onderwijs kenden. Maar met deze bijdragen zit je toch al snel op zo'n duizend euro per kind.

  • Hallo Blomma ik heb even het overzichtje van onze school gekopieerd dan kan je zien waar het geld heen gaat. groetjes adrienne

   SPECIFICATIE KOSTEN SCHOOLFONDS MET VRIJWILLIGE OUDERBIJDRAGE

   1.Collectieve Ongevallen/WA verzekering
   € 1,50

   2.Proefwerkpapier(schoolopdruk),kopieerkosten
   € 12,50

   3.Verbruiksmaterialen tek,handv,natk,bio,scheik
   € 7,50

   4.Decanaat
   € 5,00

   5.Leerlingacitiviteiten(div vieringen,theater,sport,examen,etc)
   € 38,50

   6.Reizen bovenbouw(voorschot)

   7.Huur kluisje/fietsslot/beveiliging
   € 10,00

   Leerlingenvereniging
   € 6,00

   Gymset voor nieuwe leerlingen

   Buitenschoolse activiteiten

   Klassieke talen excursie bij Latijnse/ Griekse les

   Korting bij betaling van het hele pakket
   € - 15,00

 13. Adrienne,

  Dank voor je reactie.Kosten zijn in ieder geval veel minder dan op de school van mijn kinderen, maar proefwerkpapier, verzekering, verbruiksmaterialen, decanaat, moet de school zelf in voorzien. en fietsenstalling en kluisje, gaan ze straks ook nog geld vragen voor stoelen en banken? of stoeptegels en kapstokken? of misschien wel voor mentoraat en coaching? Vindt dat ze ouderbijdragen moeten afschaffen, gratis is gratis, alleen extra's kan je natuurlijk wel geld voor vragen(klassenfoto of school T-shirt). Enfin, zal kijken wat mijn bijdrage voor dit jaar wordt

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder