Vrijwillige ouderbijdrage voortgezet onderwijs

vrijwillige ouderbijdrage voortgezet onderwijs

Deze week vielen de facturen voor de vrijwillige ouderbijdrage voor het voortgezet onderwijs van mijn twee dochters  in de brievenbus. Voor mijn twee dochters die respectievelijke Havo en Gymnasium doen op Het Rietveldcollege  bedraagt de ouderbijdrage 120 euro per dochter. Maar de afgelopen weken kreeg ik ook twee facturen ad 30 euro en 14 euro van hun school voor één of andere projectweek.

Vrijwillige ouderbijdrage voortgezet onderwijs: grote verschillen per middelbare school

Nou zijn er in Doetinchem in totaal drie zogenaamde scholengemeenschappen waar VMBO, Havo VWO en Gymnasium worden aangeboden, en ik besloot eens te kijken hoeveel de vrijwillige ouderbijdrage voortgezet onderwijs dááar was. Tot mijn verbazing was die bij Het Ludgercollege maar 82,50! Dat is een verschil van bijna 40 euro met de school van mijn dochters. Maar dat is nog niets vergeleken met de minieme bijdrage die het Ulenhofcollege* vraagt: 12 euro! Dan ga je je toch afvragen of je je kinderen niet naar de verkeerde school hebt gestuurd, wat betreft financiën!

Vrijwillige ouderbijdrage voorgezet onderwijs: VMBO-scholen in Doetinchem

Ik was helemaal op stoom gekomen, en besloot ook eens even te kijken wat de twee VMBO scholen in Doetinchem vragen als vrijwillige ouderbijdrage voor het voortgezet onderwijs. bij het Metzocollege.nl noemen ze het bedrag niet, maar ze vermelden wel even dat dat ‘indien incasso- of betalingsafspraken niet worden nagekomen, dragen wij de openstaande vordering over aan ons deurwaarderskantoor.’

Het AOC vraagt helemaal geen vrijwillige ouderbijdrage!

Vrijwillige ouderbijdrage voortgezet onderwijs: Speciaal onderwijs

Mijn oudste, vijftienjarige zoon doet de Mavo op een zogenaamde cluster-4 school: De Isselborgh. De vrijwillige ouderbijdrage daar is ook maar 25 euro.

Conclusie over de vrijwillige ouderbijdrage voortgezet onderwijs

Ik ben erg verbaasd over de grote verschillen in de gevraagde vrijwillige ouderbijdrage. Bij de keuze voor de juiste middelbare school voor onze dochters hebben we destijds eigenlijk helemaal niet gelet op deze kostenpost. Maar ik kan me voorstellen dat gezien de verschillen in bedragen, de vrijwillige ouderbijdrage zeker een bepalende rol kan zijn bij het kiezen van een middelbare school.

Vrijwillige ouderbijdrage voortgezet onderwijs niet betalen?

Op de site van de Inspectie van onderwijs staat dat sinds 1 augustus 2021 kinderen gewoon mee mogen doen met alle activiteiten op school. Ook als hun ouders de vrijwillige ouderbijdrage voortgezet onderwijs niet hebben betaald. Scholen moet dit vermelden in hun schoolgids. Je vindt daar meer informatie over de rechten en plichten op het gebied van de vrijwillige ouderbijdrage voortgezet onderwijs.

Vrijwillige ouderbijdrage voortgezet onderwijs 2012

Onderstaande schreef ik in 2012 over de vrijwillige ouderbijdrage voortgezet onderwijs:

Had ik in mijn vorige post over de vrijwilligeouderbijdrage voortgezet onderwijs nog blijmoedig beweerd dat ik voor mijn zoon in het speciaal onderwijs slechts 25 euro hoefde neer te tellen, vandaag werd ik wreed met mijn neus op de feiten gedrukt.

Schoolgeld: Dat is dan 205 euro

Ik kreeg namelijk een factuur voor de ‘vrijwillige’ ouderbijdrage van dit jaar en die bedraagt 100 euro. Bovendien moet ik ook het examengeld ad 105 euro betalen voor 1 november. Kortom een factuur van 205 euro.

Oh ja, en ook graag nog even 33 euro

Dat was nog tot daar aan toe, maar bovendien kreeg ik opnieuw een factuur van de middelbare school van mijn dochters met dit keer een bedrag van 33 euro voor een of andere biologie excursie. Het schooljaar is amper 3 maanden aan de gang en ik heb voor mijn jongste dochter al ruim 6o euro moeten betalen voor buitenissige activiteiten…

En ook dat zou nog tot daar aan toe zijn, ware het niet dat mijn dochter zich voor deze excursie om 7 uur ‘s ochtends bij school dient te melden. In de wintertijd. En aangezien we op het platteland wonen, en ik het niet verantwoord vindt dat ze in haar eentje in het donker door een donker bos moet fietsen, levert dit een flinke logistieke puzzel op. En dat allemaal omdat de school drukker is met het organiseren van fratsen dan met gewoon degelijk les geven.

Ik baal! En niet zozeer omdat ik moet betalen, als wel vanwege de ogenschijnlijke nonchalance waarmee de facturen worden uitgeschreven.

Zie ook mijn posts schoolgeld en iDealnet en Wat kost studeren?

Leestip

Het magister!

* De informatie van het Ulenhofcollege dateert uit 2010! Beetje raar vind ik.

Wat betalen jullie aan vrijwillige ouderbijdrage op het voortgezet onderwijs?

Similar Posts

31 Comments

 1. Voor onze jongste betalen we 15 euro per jaar (Oudste heeft collegegeld). Wat er in de ouderbijdrage zit, zou vermeld moeten staan in de bedelbrief en of de schoolgids. Voor middelbare scholen is er bovendien een ouderraad waar je eventuele twijfelachtige posten ter bespreking kunt brengen.

  1. Schoolreisjes zitten (maar dat zal duidelijk zijn) niet bij in. De school heeft wel altijd keuzes voor duurdere en goedkopere meerdaagse uitstapjes. Bij de keuze voor de school hebben we niet naar de ouderbijdrage gekeken, maar dit is echt heel goedkoop vind ik. Voor 120 euro zou ik minstens twee keer theaterbezoek verwachten en een concert in de aula. Kan me best voorstellen hoor, dat er op een gymnasium meer culturele activiteiten zijn of zo. maar zo’n bedrag – slik!

  2. Het maakt bij de school van mijn dochters niet uit of je nou vmbo of gymnasium doet: het is voor iedereen 120 euro per kind.

 2. yep ook net weer betaald voor mijn 2 dochters 167 euro pp tikt wel aan he en ja daar zit dus 40 euro schoolreisje in en 35 materiaalkosten dus eigenlijk gewoon verkapt boekengeld. Ik vond het veel geld en had er niet zo een erg dat ik dit dus 2 keer zou moeten betalen dit jaar;-) Maar goed de school heeft dit wel duidelijk gecomminuceerd.

  1. Dat is dus zelfs nog weer meer dan ik moet betalen. Ook een fiks bedrag vind ik.

 3. Hier ook zo rond de 120 euro. En dan inderdaad nog extra kosten af en toe.
  Schoolfeest: 15 euro in de bijdrage en dan ook nog eens 6 euro aan de deur en de drankjes moesten nog betaald worden… Kun je toch wel een aardig feestje van bouwen dacht ik in je eigen gebouw….
  Basisschool is hier 22,50 +schoolreis 32,50. Ik zit zelf in de OR en weet dat dit bedrag krap is. (Veel ouders betalen niet, want het is vrijwillig…)
  Ik vind het al met al een hoop geld in een keer.. Het is in ons geval toch 230 euro wat de portemonnee uitvliegt..

 4. Wij hebben twee kinderen op de middelbare school en betalen hiervoor 45,00 per kind. De ouderbijdrage is vrijwillig en dit betekent dan ook dat je dit als ouder niet hoeft te betalen als je dit niet kunt/wilt. De schoolkeuze voor mijn kinderen zou ik hier zeker niet vanaf laten hangen, zeker omdat de ouderbijdrage VRIJWILLIG is. Ik denk/hoop dat de verschillen tussen de bedragen per school te maken hebben met de besteding van het bedrag en hoe zij hun eigen boekhouding/posten invullen. Op de middelbare school van onze kinderen is ook heel nadrukkelijk verteld dat de ouderbijdrage vrijwillig is. Zelf heb ik voor beide kinderen wel de 45,00 euro betaald. De school gaf ook nog de keuzemogelijkheid om voor het tweede/derde kind etc. minder te betalen!

  1. Officieel is het weliswaar vrijwillig, en ze kunnen je ook niet verplichten, maar toch voelt het voor mij niet als een vrije keuze.

   Als je de vrijwillige schoolbijdrage niet betaalt, mag je kind bijvoorbeeld niet mee op excursie. En dat snap ik ook wel, want dat wordt daar natuurlijk van betaald, maar niet betalen van de vrijwillige bijdrage betekent dus uitsluiting van je kind van bepaalde schoolactiviteiten.

  2. Gelukkig! Wat dat betreft is het dan ook wel handig als schoolreisjes e.d. apart worden betaald.

 5. Tja het is vrijwillig he, wij betalen het de laatste jaren niet meer omdat we zuinig moeten zijn en onze kinderen van de meeste dingen zoals schoolfeesten toch geen gebruik maken.
  Schoolreisjes e.d. worden hier apart betaald.
  Het leven is al duur genoeg dus heel jammer maar we betalen wel weer als het weer wat beter gaat:)
  Dan maar wat minder activiteiten op school nietwaar?

  1. Ja inderdaad, mijn kinderen (autistisch) vinden het helemaal niks al die drukte en meestal alles tegelijk he, zie ook niet het nut om daar aan mee te werken, haha;)

 6. Het AOC is een mbo school (of combi vmbo-mbo) en valt voor wat de vrijwillige bijdrage betreft dus onder wat andere regelingen dan het voortgezet onderwijs. Op de site van de SP zijn veel rapporten te vinden over de vrijwillige ouderbijdrage (en over de verschillen hierin). Op de site van Ouders& Coo ook.

  Groet, Hsm, die jaren in de OR en MR heeft gezeten en zich helemaal ingelezen had in deze materie:-)

 7. Bij ons is het richtbedrag 400,- op de middelbare school! Indien je een laag inkomen hebt kun je ook bijv. 100 euro betalen. Je kunt het bij ons in 10 termijnen betalen. Werkweek, excursies etc. moeten nog los betaald worden.
  Bij de basisschool gaat het naar inkomen en betaal je minimaal 10 euro per maand.

  1. Hier ook rond de 400 gulden en het is geen priveschool. Indien er onoverkomelijke bezwaren zijn (lees: geen geld) is het mogelijk om minder te betalen. Verder 150 Euro extra voor de sportklas, 400 voor skireis (sportklaskind) en excursies die erbij komen.

  2. Dit vind ik waanzinnige bedragen, passend bij BNers op de Gooise matras of bevoorrechten in Wassenaer ;-)

  3. Was ik dat maar….maar helaas ook hier een “gewoon” inkomen en binnenkort man werkeloos. De basisschool was ook al zo duur (Montessori)

  4. Was ik dat maar….maar helaas ook hier een “gewoon” inkomen en binnenkort man werkeloos. De basisschool was ook al zo duur (Montessori)!

 8. ik heb het even voor je nagezocht, hier is de vrijwillige ouderbijdrage 511,00! Dat voelde niet echt vrijwillig hoor, toen ik dat moest overmaken.

  Wat een idioot hoog bedrag is dat eigenlijk als ik het vergelijk met de bedragen die jij noemt. Eerlijk gezegd wist ik niet eens dat dat per school verschillend was.

  Overigens is het wel inkomensafhankelijk, maar je hebt al snel een inkomen waarbij je bij een dergelijk hoog bedrag uitkomt.

  Groetjes Jacq.

  1. Maar wat leveren ze er dan voor, vraag ik me af?
   Ik ken wel een lagere school in de buurt waar vergelijkbare hoge bedragen worden gevraagd, maar daar geven vakleerkrachten de creatieve vakken en de kinderen krijgen er ook Frans en Spaans. Vroeger werd die school het prinsesseschooltje genoemd, door “ons” van het naburige dorp.

 9. Sjees staat me dat allemaal te wachten?? Ik vind het al duur om een kindvan 2 en een kind van 6 (verstandelijk beperkt) te hebben…

  Slot er maar op daar beneden.. Te duur gewoon!

 10. Hi Nicole,

  Hier is de ouderbijdrage 270 en 295 euro voor twee kids op 2 verschillende scholen (een scholengemeenschap gym en een categoraal gym). Er zit ook deelname aan kleine excursies etc. in maar niet het extra versterkt talenonderwijs van eentje, dat kost nog eens 225 euro. De uitwisseling met Keulen ook niet ook 225 euro. De Romereis volgend jaar kost ca. 500 euro. Het is prijzig allemaal. Bij een school kun je exact aangeven wat je wilt gebruiken bijv. kluishuur, schoolfoto’s etc. wil je dat niet dan betaal je dat ook niet, maar ict-bijdrage is verplicht, anders kunnen ze niet alle pc’s up to date houden etc. Mij viel het ook tegen, maar ik zie wel waar het geld naar toe gaat. Het is allemaal duur tegenwoordig en ze doen ook veel meer dan wij vroeger. Ik solliciteer hard naar een baantje nu, want volgend jaar gaat no. 3 naar het VO… en je weet dat studeren nog veel meer geld kost. Wat schoolkeuze betreft denk ik dat geld niet de doorslag mag geven. Wat je kinderen zien zitten daarvoor zijn ze gemotiveerd om te werken en dat is toch de beste basis voor de toekomst.

  groetjes,

  Dorothé

 11. Wij betalen GEEN vrijwillige ouderbijdrage !

  Uit de schoolgids gekopieerd;
  9.5 Ouderbijdrage
  Het Varendonck-College vraagt geen vrijwillige ouderbijdrage. Voor
  de verschillende financiële bijdragen voor niet verplichte excursies
  en onderwijsmaterialen alsmede voor TTO (tweetalig onderwijs)
  krijgt u een factuur van het Varendonck-College of Iddink.

 12. Begrijp ik nu goed dat als je je VRIJWILLIGE bijdrage niet betaalt, je een incassobedrijf aan de deur krijgt? Dat klinkt meer als een VERPLICHTE bijdrage, dan!

  1. Zo kun je het inderdaad wel lezen. Ik kan me niet voorstellen dat het echt zo is, maar als ik die school was zou ik hier wat duidelijkheid in scheppen en ook gewoon het bedrag noemen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.