Vrijwillige ouderbijdrage voortgezet onderwijs

vrijwillige ouderbijdrage voortgezet onderwijs

Deze week vielen de facturen voor de vrijwillige ouderbijdrage voor het voortgezet onderwijs van mijn twee dochters  in de brievenbus. Voor mijn twee dochters die respectievelijke Havo en Gymnasium doen op Het Rietveldcollege  bedraagt de ouderbijdrage 120 euro per dochter. Maar de afgelopen weken kreeg ik ook twee facturen ad 30 euro en 14 euro van hun school voor één of andere projectweek.

Vrijwillige ouderbijdrage voortgezet onderwijs: grote verschillen per middelbare school

Nou zijn er in Doetinchem in totaal drie zogenaamde scholengemeenschappen waar VMBO, Havo VWO en Gymnasium worden aangeboden, en ik besloot eens te kijken hoeveel de vrijwillige ouderbijdrage voortgezet onderwijs dááar was. Tot mijn verbazing was die bij Het Ludgercollege maar 82,50! Dat is een verschil van bijna 40 euro met de school van mijn dochters. Maar dat is nog niets vergeleken met de minieme bijdrage die het Ulenhofcollege* vraagt: 12 euro! Dan ga je je toch afvragen of je je kinderen niet naar de verkeerde school hebt gestuurd, wat betreft financiën!

Vrijwillige ouderbijdrage voorgezet onderwijs: VMBO-scholen in Doetinchem

Ik was helemaal op stoom gekomen, en besloot ook eens even te kijken wat de twee VMBO scholen in Doetinchem vragen als vrijwillige ouderbijdrage voor het voortgezet onderwijs. bij het Metzocollege.nl noemen ze het bedrag niet, maar ze vermelden wel even dat dat ‘indien incasso- of betalingsafspraken niet worden nagekomen, dragen wij de openstaande vordering over aan ons deurwaarderskantoor.’

Het AOC vraagt helemaal geen vrijwillige ouderbijdrage!

Vrijwillige ouderbijdrage voortgezet onderwijs: Speciaal onderwijs

Mijn oudste, vijftienjarige zoon doet de Mavo op een zogenaamde cluster-4 school: De Isselborgh. De vrijwillige ouderbijdrage daar is ook maar 25 euro.

Conclusie over de vrijwillige ouderbijdrage voortgezet onderwijs

Ik ben erg verbaasd over de grote verschillen in de gevraagde vrijwillige ouderbijdrage. Bij de keuze voor de juiste middelbare school voor onze dochters hebben we destijds eigenlijk helemaal niet gelet op deze kostenpost. Maar ik kan me voorstellen dat gezien de verschillen in bedragen, de vrijwillige ouderbijdrage zeker een bepalende rol kan zijn bij het kiezen van een middelbare school.

Vrijwillige ouderbijdrage voortgezet onderwijs niet betalen?

Op de site van de Inspectie van onderwijs staat dat sinds 1 augustus 2021 kinderen gewoon mee mogen doen met alle activiteiten op school. Ook als hun ouders de vrijwillige ouderbijdrage voortgezet onderwijs niet hebben betaald. Scholen moet dit vermelden in hun schoolgids. Je vindt daar meer informatie over de rechten en plichten op het gebied van de vrijwillige ouderbijdrage voortgezet onderwijs.

Vrijwillige ouderbijdrage voortgezet onderwijs 2012

Onderstaande schreef ik in 2012 over de vrijwillige ouderbijdrage voortgezet onderwijs:

Had ik in mijn vorige post over de vrijwilligeouderbijdrage voortgezet onderwijs nog blijmoedig beweerd dat ik voor mijn zoon in het speciaal onderwijs slechts 25 euro hoefde neer te tellen, vandaag werd ik wreed met mijn neus op de feiten gedrukt.

Schoolgeld: Dat is dan 205 euro

Ik kreeg namelijk een factuur voor de ‘vrijwillige’ ouderbijdrage van dit jaar en die bedraagt 100 euro. Bovendien moet ik ook het examengeld ad 105 euro betalen voor 1 november. Kortom een factuur van 205 euro.

Oh ja, en ook graag nog even 33 euro

Dat was nog tot daar aan toe, maar bovendien kreeg ik opnieuw een factuur van de middelbare school van mijn dochters met dit keer een bedrag van 33 euro voor een of andere biologie excursie. Het schooljaar is amper 3 maanden aan de gang en ik heb voor mijn jongste dochter al ruim 6o euro moeten betalen voor buitenissige activiteiten…

En ook dat zou nog tot daar aan toe zijn, ware het niet dat mijn dochter zich voor deze excursie om 7 uur ‘s ochtends bij school dient te melden. In de wintertijd. En aangezien we op het platteland wonen, en ik het niet verantwoord vindt dat ze in haar eentje in het donker door een donker bos moet fietsen, levert dit een flinke logistieke puzzel op. En dat allemaal omdat de school drukker is met het organiseren van fratsen dan met gewoon degelijk les geven.

Ik baal! En niet zozeer omdat ik moet betalen, als wel vanwege de ogenschijnlijke nonchalance waarmee de facturen worden uitgeschreven.

Zie ook mijn posts schoolgeld en iDealnet en Wat kost studeren?

Leestip

Het magister!

* De informatie van het Ulenhofcollege dateert uit 2010! Beetje raar vind ik.

Wat betalen jullie aan vrijwillige ouderbijdrage op het voortgezet onderwijs?

31 Comments

 1. Anoniem
  • Vlijtig Liesje
  • Anoniem
  • Vlijtig Liesje
 2. Rebecca
  • Vlijtig Liesje
 3. WMT
  • Vlijtig Liesje
  • Vlijtig Liesje
  • Vlijtig Liesje
 4. hsm
 5. carlien
 6. Alice
  • Vlijtig Liesje
  • anonymous
  • Anoniem
  • anonymous
  • anonymous
 7. Jacqueline
  • Anoniem
  • Anoniem
 8. Jacqueline
 9. Irene
  • Vlijtig Liesje

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh