Begin schooljaar: 10 punten

weer naar schoolMorgen eindigt ook voor het midden van Nederland de Zomervakantie, en  begint het gewone dagelijkse (school)leven weer.

Bij veel moeders roept dit gemengde gevoelens op. Enerzijds is het huis overdag een stuk rustiger, en is er weer ritme en regelmaat. Anderzijds betekent het ook dat het keurslijf van de schooltijden weer begint. En alle buitenschoolse activiteiten.

Waar krijg je mee te maken als het schooljaar weer begint?

 1. De kinderen moeten weer op tijd naar bed, en 's ochtends vroeg weer op. Daarom trekken veel ouders in de laatste vakantieweek de teugels alvast weer aan. Zo zorgen ze ervoor dat het ritme van hun kind weer wordt ingesteld op het schoolleven.
 2. Je kunt extra kosten verwachten, zoals schoolgeld/ de vrijwillige ouderbijdrage.
 3. Luizencontroles op school. Als je slim bent check je van te voren je kind. Mocht je luizen vinden dan kun je meteen maatregelen nemen.
 4. Zorg dat gymspullen en dergelijke schoon zijn en bij elkaar gezocht. Inclusief schoenen. Niets is zo vervelend als één missende schoenen. Dan kun je ze nog beter allebei kwijt zijn is mijn ervaring. Want dan heb je kans dat ze ergens gebroederlijk samen liggen.
 5. Zoek de avond voor de eerste schooldag alle spullen vast bij elkaar. Zoals broodtrommels, gymtassen en niet te vergeten schoenen!
 6. Zorg om verkeersveiligheid. Het schijnt dat kinderen na de zomervakantie weer moeten wennen aan het verkeer. Gelukkig worden automobilisten en andere verkeersgebruikers geattendeerd op kinderen met banners als 'De scholen zijn weer begonnen'. Zelf moet ik altijd wel even slikken, en bewust weer 'loslaten'.
 7. Kies je voor broodtrommels of voor boterhamzakjes? En geef je drinken mee in een pakje, of in een schoolbeker? Bedenk dat veel scholen niet willen dat je je kind sultana's en dergelijke meegeeft.
 8. Als je meerdere kinderen hebt krijg je vaak te maken met verschillende roosters. Zo begint mijn middelste zoon morgen om 13.30, mijn jongste dochter om 12 uur, mijn jongste zoon gewoon om 8.30 en heeft mijn oudste zoon de maandag nog vrij. Het is maar goed dat ik een goede agenda heb, om alles in bij te houden!
 9. Mobieltjes: nu je kind overdag weer meer uit je blikveld verdwijnt, is het handig als hij of zij beltegoed heeft.
 10. Veel kinderen spreken op school af met een vriendje of vriendinnetje. Het kan handig zijn om van te voren met je kind af te spreken wannéér hij of zij kan afspreken.

Heb ik er nog wat gemist? Wie weet er nog meer?

Vergelijkbare berichten

3 reacties

 1. Hm nee heel compleet, alleen punt 5, niet de avond van te voren hoor, want als je dan ziet dat, de oude gymspullen te klein geworden zijn? de drinkbeker een dop mist, enzo... ben je te laat, want dat is meestal een zondagavond.....ikzelf zoek en check die spullen altijd een weekje eerder zodat we de laatste week kunnen gebruiken die leuk bij elkaar te verzamelen.

 2. Nog even en wij moeten er ook aan geloven: in januari begint Maite op de basisschool. Tot die tijd hoeven we gelukkig maar twee ochtenden vroeg op te staan. Ik geniet er nog maar even van. ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.