Reacties

Hoe belangrijk zijn buitenschoolse activiteiten? — 16 reacties

 1. Clubs en sport mogen, als het kind het graag wil. Zwemmen moet inderdaad.
  En nee, ik vind het geen verrijking voor de opvoeding.
  Wat sociale contacten betreft, is de school heel goed en daaruit voort vloeien allerlei afspraken.
  En inderdaad, vervelen is zo nu en dan heel gezond.

 2. Ik vind het heel belangrijk dat de kinderen aan sport doen. Hier zitten er 3 op voetbal en 1 op atletiek, en dat houd dan inderdaad in dat we heel wat wedstrijden met ze af moeten. Leuk met mooi weer, en iets minder als het slecht weer is :-)Verder gaan ze allemaal zelfstandig naar de trainingen.

 3. Bewegen vind ik inderdaad ook belangrijk. Door de dagelijkse wandeling naar school en terug, lopen ze in ieder geval elke dag vier kilometer.

  Twee zonen gaan daarnaast drie keer per week hardlopen (goedkoop, en dichtbij huis!) en de oudste dochter gaat één keer per week naar yoga op de fiets.

  Mijn jongste zoon wil nu dus op judo, en eigenlijk doet alleen de jongste dochter niets aan sport op dit moment!

 4. wij wonen in een dorp en dus zijn ip alle sporten op loop/fiets aftand tenzij je op iets geks als ehmmm schermen gaat ofzo dan moet je 100 km rijden...maar goed ik vind buitenschoolse activiteiten wel belangrijk want niet ieder kind heeft op school ( leuke) contacten.En ik vind een beetje bewegen/sporten wel een onderdeel van den opvoeding, net als vervelen zeg maar ;-)Maar de oudsten gaan hier zelf naar hun sport, zoon;voetbal dochter paardrij en tennis( alleen voor de tennis mmoet ze voor de competitie wel eens verder weg dan rij ik haar, maar dat zijn 2 toernooien per jaar de rest doen we in de buurt )
  de 2 jongsten doen aan huiselijke sporten als duplo+blokken smijten en zandbakken , maar dat is gewoon lekker thuis :-)

 5. Ik ben zelf op al die clubjes geweest en zoals je weet ben ik er geen wonderkind mee geworden.
  Ik zal een wedstrijdsport dan ook ontmoedigen en buiten zwemles idd alleen ergens bij als hij zelf kan gaan en ik niet drie per week hoef te supporteren. Als hij echt iets wil gaan doen, doet ie dat wel als de tijd rijp ervoor is. Tot die tijd vind ik speelafspraakjes voldoende. Soms ben ik blij als het betreffende kind naar de opvang moet, is ie weer eens lekker thuis bij mama;)

 6. Ik vind ze.... helemaal niet belangrijk! Tenminste.. de activiteiten kunnen best belangrijk zijn (zoals leren zwemmen) maar de clubjes zelf niet.

  Wat is er nou leuker dan je kinderen zélf dingen leren? Toegegeven, gitaarles zou ik ze niet kunnen geven, maar mijn man kan prachtig piano spelen en op die manier dus toevoegen aan hun muzikale opvoeding.

  En zwemmen.. dat is toch ook veel leuker als gezinsactiviteit..? :)

  Mochten ze ergens écht hart voor hebben dan mogen ze uiteraard gaan, maar ik vind één zo'n activiteit dan eigenlijk wel genoeg..

 7. grappig, ik ben ook tbm en bij mij zitten ze ook alleen (nog) op zwemles. Als ze iniedergeval A en B hebben mogen ze iets anders kiezen, maar ook maar 1 sport. We gaan regelmatig op de fiets naar school (6 km) en buiten dat ik geen zin heb in chaotische toestanden, heb ik ook geen geld om 3 kids op verschillende sporten en muziek te doen.. Kost nogal niet wat!
  groetjes

 8. hoi ik werk 20 in de week heb geen auto ter beschikking elk kind mag naar de jeugdbeweging op zaterdagnamiddag en 1 week op kamp in de zomer met diezelfde jeugdbeweging en ze kan alleen met de fiets ernaar toe kostprijs 35€ voor een jaar en groot kamp 115€ en 1 soort sport dans 160€voor één jaar 1x per week en dit is genoeg er nog school en schoolwerk en dit is in vlaanderen niet voor de poes! zoontje ook als hier boven meerdere sporten zijn ook te duur sorry ik had wel graag muziek erbij gehad maar weer lidgeld en ook wanneer als ze pas om 17h met de schoolbus thuiskomen dan warm eten en huiswerk maken ...zoontje is pas zeven krijgt ook 3x per week logopedie en ook op tijd naar bed want ik moet elke dag om 6 op! dus genoeg is genoeg en ze mogen gerust zich is vervelen net zoals mariek henselmans al zei in haar super toffe boek ! het zijn nog altjd kinderen hé lieve groet Jezebelle

 9. Toen mijn kinderen jonger waren was er ook een periode dat ze op meerdere clubjes/sporten zaten.
  Toen ik merkte dat ze vaak niet wilden omdat ze anders niet konden spelen met een vriend of vriendinnetje of gewoon moe waren ben ik daar snel mee gestopt en vanaf dat moment ging het veel beter.

 10. Groot gelijk vind ik.
  Vroeger reed ik ook van hot naar
  her met de kids.
  ballet, muziekschool, voetbal enz enz...
  Want vrienden en vriendinnekes deden dat dus dacht ik misschien
  een beetje dat dat zo moest?
  Nu doen ze nog alleen de dingen
  die ze echt graag doen, want als
  ze na de lagere school verderstuderen hebben ze al veel
  minder tijd voor hobby's. Nu doen
  ze één of twee dingen maar ze gaan
  dan ook (bijna)altijd. Ik kende
  kinderen (vooral van werkende moeders en vaders) die elke avond
  naar een activiteit moesten, viool
  spelen, tennis, atletiek, ballet...
  en overal moesten ze de besten in
  zijn! waar zijn we mee bezig?
  Het valt inderdaad op dat vooral
  de kinderen van thuisblijfouders
  zelfs minder hobby's doen dan andere kinderen terwijl je het
  eigenlijk andersom zou verwachten hé :)
  heel veel liefs

 11. Nog even...
  Ik was nog vergeten dat al die
  dingen ook verschrikkelijk veel
  centjes kosten en als je thuisblijfmoeder bent dat ook niet
  zo evident is om (bij ons met 3)
  kinderen naar al die clubjes te
  laten gaan als je man alleen voor
  het inkomen zorgt.

 12. Bij ons hebben ze nog niet zoveel behoefte aan clubjes en dingen buiten school om. Het begint gewoon met zwemles (zo rond 6 jaar), daarna op één sport. Verder heb ik de oudste twee opgegeven voor de scouting, daar hebben ze echt zin in. En dat is dan ook genoeg vind ik, twee activiteiten.

  Dochter is nu tijdelijk zonder sport, wel heeft ze wekelijks schoolzwemmen. Ze gaat dit jaar naar de muziekschool. Want dat 'moet' wel van ons: een jaartje muzikale vorming volgen zodat ze noten kunnen lezen en kunnen 'ruiken' aan allerlei muziekinstrumenten.

 13. Grappig, ik verbaas me er ook vaak over dat daar waar 2 ouders werken er veel meer activiteiten van de kinderen zijn, en vaak gaan de ouders zelf ook nog geregeld een avond sporten o.i.d. Misschien zijn dat in basis al mensen die andere ambities hebben? In onze buurt zijn veel van dat soort gezinnen, wij sloegen het in het begin met verbazing gade, na 3 jaar zijn we er een beetje gewend. Zoveel uithuizigheid, wat voor een jeugdherinneringen heb je dan later aan thuis? Onze kinderen komen de wijk bijna niet uit, gelukkig hebben we hier ook alles, behalve een zwembad. Laatst zei een vriendje van één van de kinderen: jullie zijn altijd lekker thuis. En zo is het ook!

 14. Vroeger mocht ik zelf twee buitenschoolse activiteiten doen. Of het nou twee sporten of sport en muziek was. Alles was bij ons in het dorp, het is nooit in me opgekomen om iets te doen buiten het dorp.

  Toen ik uiteindelijk buiten het dorp mijn sport ging beoefenen was ik al 12 en kon ik zelf.

  Ik heb de neiging om dezelfde regel toe te passen als jij want dat van hot naar her rijden zie ik niet zitten, nu al niet zonder kinderen. ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder