Eerste schooldag: 8 lessen van een ervaren moeder

de eerste schooldag

Of het nou de eerste schooldag van je kind ooit is, of de eerste schooldag na de vakantie.

Het is voor iedereen vaak even wennen!

Of je nou de ouder bent, of het kind.

In 2010 schreef ik over de eerste schooldag na de vakantie.

Eerste schooldag

Vandaag zijn bij ons de scholen weer begonnen, en wat onwennig maakte ik met de jongste drie kinderen de wandeling naar school. Nieuwe lokalen, een nieuwe juf en nieuwe kapstokken! Niet alleen de kinderen moesten even hun plek vinden, ook ik moest weer even in het schoolritme komen.

Gisteravond begon het al: het klaarzetten van de ontbijttafel en alle trommeltjes voor de fruithap op school. Tijdens de grote vakantie had ik deze gewoonte laten varen, en ik moest echt nadenken hoe het ook alweer moest. Daarna nette kleding voor de kinderen neerleggen, inclusief nette schoenen, zodat ik niet op maandagochtend nog een impromptu speurtocht naar vermist schoeisel hoefde te houden.

Alles liep gelukkig soepeltjes, en ik leverde ze keurig op tijd af, maar het was toch onwennig. Gelukkig kwamen ze tussen de middag blijmoedig thuis, ook al was mijn dochter (groep 8) een beetje teleurgesteld dat ze niet bij haar vriendinnen zat. Blijkbaar was de keuze van een tafeltje een soort stoelendans, waarbij iedereen om het beste plekje vocht, en zij hoorde duidelijk niet bij de winnaars.

Als kind haatte ik het bevel: 'Maak zelf maar even groepjes!' al. En nu krijg ik plaatsvervangende buikpijn als ik hoor dat mijn kinderen het moeten doen. Ik snap wel dat kinderen dit soort dingen moeten leren, maar het verwordt toch al snel tot onaangename vriendjespolitiek vind ik.

Maar goed, de eerste schooldag zit er voor de helft alweer op!

Als moeder beweeg je zo voortdurend mee op het ritme van het leven van je kinderen.

Mijn ritme is duidelijk ondergeschikt aan dat van de kinderen.

De eerste schooldag: 8 lessen van een ervaren moeder

  1. Je speelt zelf een grote rol in hoe de eerste schooldag is. Als jij rondrent als een stresskip, of je kind in een emotionele omhelzing klemt alsof je hem of haar nooit meer terugziet, dan zal je kind de eerste schooldag ook eng gaan vinden. Kortom: straal vertrouwen en kalmte uit.
  2. Leg de avond van tevoren alles klaar wat je kind nodig heeft. Zo zorg je ervoor dat de ochtend rustig verloopt en er geen onnodige stress is.
  3. Zorg dat je ruim op tijd op school bent, maar ook niet veel te vroeg! Van wachten word je alleen maar zenuwachtig.
  4. Wandel rustig met je kind de school binnen. Een goede leerkracht zal je kind opwachten en verwelkomen. Dat is het moment om je als ouder op de achtergrond te houden. Houd je mond, en laat de juf of meester zijn werk doen. Maar blijf wel op de achtergrond aanwezig.
  5. Na een succesvolle overdracht van je kind naar de juf komt dan het moment van afscheid. Ook dan is het weer belangrijk om vertrouwen in een goede afloop uit te stralen. Wees kordaat en liefdevol en benoem dat je je kind later die dag weer ziet. Rek het afscheid niet langdurig, en vermijd emotionele taferelen. Je kind heeft geen enkele baat bij een huilende moeder. Huilen doe je maar thuis ; )
  6. Ga naar huis. Dat kan best even slikken zijn. Zeker als je huis ineens akelig leeg en stil is. Als je wilt kun je nu best even een potje huilen en jezelf omhullen in gevoelens van heimwee en melancholie over tijden die nooit meer terugkomen. Neem hier zo'n 30 minuten voor indien nodig, en ga dan wat leuks doen. Of gewoon aan het werk.
  7. Let op: het kan ook zijn dat je naar huis huppelt en het helemaal NIET naar vind dat je kind naar school is. Ook dat is heel normaal, want laten we wel zijn: een kind op school biedt ook ruimte en kansen voor jou.
  8. Met de eerste schooldag zul je ook de wereld van de playdate, klassen apps, studiedagen en ouderparticipatie betreden. Laat het rustig over je heen komen, en onthoud: je kind moet naar school. Jij niet.

Eerste schooldag beleving augustus 2015

Eerste schooldag
Daar gaat hij. De jongste voor het eerst naar de middelbare school. (Foto gemaakt door mijn oudste dochter)

Met vijf kinderen moet ik soms best goed nadenken wie ook alweer waar moet zijn. Voor deze eerste schooldag na de grote vakantie was het schema:

  • Mijn middelste zoon Ot moest om 10.30 op zijn nieuwe school zijn. En ik ook voor de informatieochtend.
  • Mijn jongste zoon Piet moest om 11.30 beginnen op zijn nieuwe school. Dat vond ik wel een beetje jammer, want ik had hem graag uitgezwaaid op zijn allereerste schooldag op de middelbare school. Maar ik moest dus al ergens anders zijn. Zie ook: Mijn zoon is jarig vandaag.
  • Mijn jongste dochter Teuntje begon om 11.20 en heeft als enige al een echte lesdag.
  • Mijn oudste zoon moet morgen weer beginnen. Maar hoe laat is een groot raadsel. In een brief van de school staat 10 uur. Op de website van de school staat 13 uur en in zijn rooster staat dat hij pas op vrijdag les heeft...
  • Mijn oudste dochter studeert via de LOI, dus die hoeft alleen maar op tijd op haar werk bij het asielzoekerscentrum te zijn.

Het voelt een beetje chaotisch in mijn hoofd! Ik zal blij zijn als alles weer echt gaat lópen.

Hoe houd jij bij wie waar moet zijn? Heb je een familieplanner? Of zet je alles in je smartphone?

Foto eerste schooldag: van kind én moeder! augustus 2018

Het is tegenwoordig de gewoonte om de eerste schooldag na de zomervakantie op de gevoelige plaat vast te leggen. Dat resulteert in foto's van kinderen met rugzakjes en beelden van kinderen die bedremmeld poseren voor die eerste schooldag.

Ook ik heb een foto gemaakt van de eerste schooldag.

Van mezelf.

eerste schooldag

Hieronder de foto van de eerste schooldag van mijn jongste zoon.

Zoals je ziet heeft hij er veel zin in.

Foto 1steschooldag

 

Nawoord augustus 2023 jaar later

Inmiddels schrijven we 13 jaar later en heb ik nog twee kinderen voor wie er enigszins sprake is van een eerste schooldag. Mijn jongste dochter die begint aan haar Master Literary Studies in Utrecht en mijn jongste zoon die begint met zijn stage ICT.

Maar hun roosters zijn zo vaag, dat vakanties en schoolperiodes op elkaar lijken.

Een echte officiële schooldag is er eigenlijk amper.

Leestips

De schoolfabriek

Hoe ervaarde jij vroeger de eerste schooldag? Zowel als kind, en als ouder-van?

Vergelijkbare berichten

14 reacties

  1. Ik hou zelf wel van het ritme van school, hoewel het hele vroege opstaan wat minder is.

    Het kost mij altijd vreselijk veel moeite om in de vakantie mijn draai te vinden. Ik wil veel doen, maar eigenlijk lopen ze me allemaal voor de voeten. En dan vind ik dat ook weer heel zielig. Maar negen weken niks doen is ook geen optie.

    Ik heb gewoon een heel klein beetje tijd en ruimte voor mezelf nodig, al is het maar een uur per dag. En dat mis ik in de vakantie. Alleen mopper ik daar dan zoveel over dat volgens mij niemand meer een leuke vakantie heeft.

    Dus, wat mij betreft: lekker naar school en dan ben ik ook weer blij als ze thuis zijn!

  2. Het kost mij altijd een paar weken om aan de vakantie te wennen. Tegen de tijd dat ik gewend ben gaat ons zoontje weer naar school en moet ik daar weer aan wennen. Maandag mag hij weer. Ik ben er nog niet aan toe, maar kijk wel weer naar het schoolritme uit. Uiteindelijk vaar ik daar toch het beste bij.

    En wat zelf groepjes maken betreft in de klas vind ik dat ook niet fijn. Bij onze zoon op school worden door de juf groepjes gemaakt en na elke vakantie gaan ze rouleren.

  3. Ik moet er altijd even aan wennen, dat iedereen de hele dag in of rond het huis loopt. Maar vind het ook lekker dat het schoolritme keurslijf tijdelijk weg is. Even wat langer blijven liggen (kids zijn helemaal blij dat ze eindelijk eens wat meer tv mogen kijken en zijn dan poeslief :-), kids die lang in de pyama lopen, geen vaste agenda. Maar zes weken is ook lang genoeg en dan is ritme ook weer fijn.

    En die tafeltjes zelf kiezen: gebeurt dat nog steeds? Vooral zo na de vakantie kun je er als leerkracht toch veel beter in sturen, lijkt me? De eerste dag is al spannend genoeg.

  4. Haha, die foto's zijn geniaal! Het zelf groepjes maken aan het begin van het schooljaar vind ik als juf trouwens wel wat bijzonder. Ik zette altijd naambordjes op de tafel, zodat iedereen zou komen te zitten waar ik hem of haar gepland had.

  5. Y heeft gisteren zijn eerste schooldag gehad en goed naar zijn zin gehad. S heeft pas begin september haar eerste dag en dan meteen les in het engels. Maar daar ben ik niet zelf bij, want in het buitenland.

    Love As Always
    Dimario

  6. Wat een leuk stuk om te lezen. Kan me voorstellen dat het voor jou een ingewikkelde toestand was met al die kinderen. Ik had er maar één dus dat was echt heel relaxt. Niks aan het handje.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.