Water met een smaakje: fruitwater, zo doe je dat in 5 minuten!

water met een smaakje

Water met een smaakje is lekker en gezond.

En dan heb ik het niet over siroop die is aangelengd met water.

Water met een smaakje: water met fruit of groente

Ik heb het over zogenoemd fruitwater. Dat is water waaraan fruit is toegevoegd met het idee dat de smaken en de voedingsstoffen van het fruit in het water trekken. Je kunt dit overigens ook met groente doen.

Detoxwater

Aanleiding voor deze post over water met een smaakje, oftewel fruitwater, is het boek Detoxwater met 'vitaminerijke fruitwater recepten' van Geraldine Olivo dat ik uit de bibliotheek meenam. Ik nam het boek mee vanwege de prachtige foto's van fruitwater op de cover. Een vaasachtig glas en zo'n mason jar met daarin water en fruit*. Het zag er werkelijk prachtig uit, en de cover beloofde me bovendien 80 recepten.

En omdat fruitwater ook nog eens gezond is, besloot ik het boek mee te nemen.

Waarom water met een smaakje drinken?

De insteek van het boek is dat je water met een smaakje gebruikt om je lichaam te ontgiften. Maar ik heb altijd begrepen dat je lichaam dat prima zelf kan. Mijn interesse ging vooral uit naar water met een smaakje en hoe je dat nou maakt.

En dat weet ik nu : )

Fruitwater maken lijkt eigenlijk heel erg op het zetten van thee.

Je hebt water, en daaraan voeg je iets toe, en vervolgens laat je dat een tijdje staan. Zo neemt het water de smaak over van datgene wat je erin hebt gedaan. In het geval van water met een smaakje: fruit.

Dit heb je nodig voor fruitwater

 1. Water. Volgens Geraldine Olivo gefilterd water, maar dat heb ik natuurlijk weer niet.
 2. Vers biologisch fruit of groente. Want op andere fruit en groente zitten bestrijdingsmiddelen en je wilt natuurlijk niet bestrijdingsmiddelen in je water laten trekken, aldus Geraldine.
 3. Grote glazen pot met schroefdeksel. Mag niet van plastic zijn. Nu komen eindelijk die grote mason jars van mijn oudste dochter van pas! (Zie ook Mason jar kopen)

Dit valt dus erg mee. Water met een smaakje maken is niet moeilijk en je hebt er weinig voor nodig.

Recept voor fruitwater

Alle recepten in het boek zijn goed voor 1 liter water met een smaakje. De bereiding kost meestal niet meer dan 5 minuten. Daarna moet het 12 uur staan.

Het water is maximaal 24 uur houdbaar.

Voorbeeld van een recept voor water met een smaakje

 • 150 gram meloen zonder schil
 • 150 gram aardbeien
 • 1 kneepje citroensap
 • 1 liter water

Je snijdt de meloen en de aardbeien in kleine stukjes en doet alles in een glazen pot. Laat het water vervolgens minstens 12 uur intrekken in de koelkast.

Klaar!

En wat doe je dan met al dat fruit daarna?

Voor wie zich afvraagt wat je daarna met het fruit moet doen: Geraldine geeft achterin het boek recepten om daar smoothies van te maken.

Screen Shot 2017 06 03 at 14.35.58

Hulpjes om fruitwater te maken: fruit infuser

Je kunt prima fruitwater maken met behulp van een mason jar. Maar er zijn ook speciale flessen en kannen te koop om het je nog makkelijker te maken. Dat zijn flessen en kannen met een zogenoemde fruit infuser er in. Dat is feitelijk niet meer dan een afgeschermd stuk in de fles/kan waar je het fruit in doet. Zo houd je het fruit beter gescheiden van het water, terwijl het fruit wel alle smaak en voedingsstoffen kan afgeven aan het water. Zo blijft je water 'schoner'.

Hieronder een voorbeeld van zo'n fles met fruit infuser:

water met een smaakje
3 flessen voor 24,95 bij bol.com

Deze kan met fruit infuser vind ik ook erg mooi:

 

water met een smaakje
23,95 bij bol.com

Een stuk goedkoper is deze fruit infuser fles van de Hema voor maar 6,-:

fruitwater
6,- bij de Hema

Praktische informatie over het boek Detoxwater

Detoxwater van Geraldine Olivo kost 9,99 bol.com.fruitwater maken

Mijn conclusie over water met een smaakje

Het leukst aan water met een smaakje vind ik dat het er zo prachtig uit ziet. Je kunt het echt zo aan iemand cadeau geven. Hoewel je er dan wel rekening mee moet houden dat het beperkt houdbaar is. Maar verder is water met een smaakje een prima manier om voldoende te drinken op een dag op een gezonde manier.

Lees ook mijn post over de Air Up: dat is een waterfles met een smaakje!

Leestips

Drink jij water met een smaakje?

Similar Posts

47 Comments

 1. Vind het er altijd heel gezellig uitzien, zo'n fles met water en fruit. Maar zelf drink ik toch het liefst zonder smaakje.

 2. Ja hoor, het is lekker, alleen niet met aardbeien of frambozen, dat is te weeïg van smaak, maar een paar schijfjes limoen, blaadjes citroenverbena of stukjes verse gember is heel lekker.
  Met warm weer maak ik altijd een grote kan, wat zelfs mijn hulp heerlijk fris vindt.
  Het is niet zoet, geen kleur en smaakstoffen, en heerlijk verfrissend!

  Groetjes Lily

 3. Ik vind het heerlijk en het staat ook nog eens gezellig. Al vind ik gewoon water ook al heel lekker en daar hoef je niks voor te doen, alleen de kraan open te draaien:)

 4. Ik maak altijd een combi met thee en fruit. Dat smaakt zo lekker. Als je lang genoeg wacht normaal komt die je kan kopen op bol.com maar veel goedkoper in de Aldi tegen de zomer.

 5. Mijn infuser is gisteren gebroken :'( Dus moet wel weer een keer een nieuwe halen. Al vind ik 'gewoon' water ook helemaal prima. Soms zelfs beter smaken dan fruitig water

 6. Ik drink alleen water zonder smaakje in ,ik lust dat niet zo doen ze dikwijls een schijfje citroen in cola als je iets gaat drinken en ik vraag altijd zonder dat water met een smaakje zie ik soms in het programma buitenleven op een Nederlandse zender .

 7. Ik drink sowieso al veel water maar een tijdje geleden was ik ergens en daar hadden ze kannen met stukjes appel en sinaasappel. Het smaakte verrassend lekker en er zat maar een heel klein beetje fruit in.

 8. Laatst heb ik het ook voor het eerst gemaakt. Ik had er lange slierten komkommer met aardbeien in. Het smaakte heerlijk fris. Het staat ook altijd zo mooi!

 9. Ik ben dol op zelfgemaakte fruitwatertjes en dochter ook! Ik vind het daarnaast ook altijd erg gezellig staan, we hebben zo'n tap van de action!

 10. Ik heb een gewone glazen kan die ik vul met water en bevroren fruit uit de eigen tuin. Soms een takje munt erbij. Ik schenk het in door een theezeefje.

 11. Van meloen gebruik je juist de schil, die heeft de meeste smaak. Nog handig ook want die eet je niet op(restverwerking dus)
  Verder maak ik kruidenthee, bv van munt uit de tuin, of citroen/limoen of gember, en laat die in een glazen fles koud worden in de koelkast. Vaak giet ik smiddags de restjes uit de theepot in een fles en zet die in de koelkast voor savonds. Ik vind dat fruitwater wel weer de zoveelste hype en niet aan mij besteed.
  Wat ik met hele hete dagen ook graag drink is bubbelwater met deel van dat kruidenwater uit de koelkast.

 12. Ik maak kruidenthee. Nu vooral van kruiden uit de tuin. Water met een fruitsmaakje ziet er mooi uit, maar het lijkt me niet zo goed voor je gebit als je vooral dit soort fruitwater drinkt.

 13. Een rode peper een paar sneetjes in het velletje maken, dit in een glazen kan 8 uur of langer in de koelkast zetten, heerlijk bij pasta gerechten. De peper verwerk ik de volgende dag in een ander gerecht, is dan wel minder pittig.
  Als we op fietsvakantie zijn zet ik tegenwoordig thee door een zakje witte thee in dopper te doen, nachtje laten staan, heerlijke thee bij het ontbijt. Gaat ook zonder koelkast.

 14. Het is helemaal hot gewoon! Ik doe het zeker. Op mijn werk doen we niets anders. We geven de kinderen geen siroop en dit vinden ze heerlijk!

 15. Leuk dat je aan fruitwater aandacht schenkt.
  Een zeer goed alternatief voor ranja en alle suikerhouden dranken.
  Ik vind het een echt zomerdrankje en kinderen vinden het ook heel leuk, vooral wanneer je zelf mogen tappen!

  Maak het in glazen kannen in de zomer wanneer er bezoek komt.
  Het staat zo gezellig en puur en het is ook een gespreksonderwerp door wat men ziet en je wisselt ideeen uit.

  Mijn voorkeur gaat uit naar verse citroen/ limoen en/ of munt, doch ik drink het liefst gewoon water.

 16. Bij de action verkopen ze die dingen ook. Heb het nog altijd niet uitgeprobeerd echt schandalig. Maar dankjewel voor het receptje al. ;)

 17. Zelf heb ik altijd water met citroen mee op lange wandelingen. Smaakt net even frisser/lekkerder dan gewoon water. Standaard staat er een kan met fruitwater in de koelkast. Sinds we dat doen wordt er een stuk minder sap/frisdrank gedronken.

  1. Fijn dat je kinderen het ook zo lekker vinden Marianne. Zo voorkom je meteen ook mooi dat ze van die zoete frisdranken lekker gaan vinden.

 18. Wij hebben onlangs een fruitinfuser gratis gekregen in de winkel bij enkele aankopen. Nu heb ik ineens een paar ideetjes om fruitwater te maken. Voorlopig bleef het bij citroen of limoenwater :-)

 19. Een keelontsteking zorgde er op deze manier (water met iets moois erin) dat mijn zoon goed dronk. Bij de AH voor € 3,49.Volgens mij deze week nog in de aanbieding.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.