Anders gaat ook van Elisa Cordaro review

anders gaat ook review

Op Naomi’s blog Hoofdtaal las ik haar review van het boek Anders gaat ook van Elise Cordaro. Naomi vertelt in haar boekrecensie dat ze onder andere veel herkenning vond in onderstaande zin:

‘Ik kan pas beginnen te ontspannen en vervolgens op te laden zodra ik alleen thuis ben en die dag niet meer naar buiten moet.’

Dat vond ik op mijn beurt dan weer erg herkenbaar.

Daarom besloot ik dat ik dat ik Anders gaat ook van Elise Cordaro ook weleens wilde lezen.

Hieronder mijn review van Anders gaat ook.

Anders gaat ook van Elise Cordaro: waar gaat het over?

Anders gaat ook is een persoonlijk verslag van Elise Cordaro over haar leven, en hoe lastig ze het vindt om te functioneren in onze hectische maatschappij. Op de achterflap staan punten als:

Bovenstaande kenmerken kunnen komen door autisme en/of adhd.

Elise had last van bovengenoemde punten, en kwam er op haar 27ste achter dat ze autisme en adhd heeft.

Ik ben niet gek of asociaal. Ik heb gewoon autisme en/of ADHD

Dat verklaarde een hele boel voor haar!  Daarom maakte ze moeilijk vrienden.  Daarom was ze altijd zo moe! Daarom gruwt ze van telefoneren.

Maar tegelijkertijd had ze zich 27 jaar lang succesvol staande weten te houden.

In haar boek deelt Elise Cordaro daarom praktische tips en handvatten om succesvol te functioneren in een maatschappij die niet is ingesteld op mensen met autisme en adhd. Het zijn dingen die haar in ieder geval helpen.

Mijn conclusie over Anders gaat ook

Het boek Anders gaat ook is een combinatie van een autobiografie en zelfhulpboek. Aan de hand van haar eigen ervaringen geeft Elise Cordaro praktische tips om het leven makkelijker te maken als je autisme of adhd hebt.

Zelf vond ik de vele tips en tricks een beetje overweldigend.

Ik denk dat dit boek voor veel mensen een feest van herkenning kan zijn. Het biedt een verklarend model voor dingen waarmee je worstelt, en dat model heet dan autisme of adhd. Dat geeft vervolgens inzicht en begrip in jezelf, en op basis daarvan kun je sommige dingen wellicht beter hanteren.

Je hoeft dan bijvoorbeeld niet meer te denken dat je stom bent omdat je telefoneren verafschuwt. Gewapend met de kennis van autisme en adhd weet je dat het reëel is dat telefoneren voor jou lastig is. Je kunt je dan vrij voelen om te zeggen:

‘Zet het maar even op de mail!’

Zelfkennis geeft je ruimte om jezelf te zijn.

Wat ik erg treffend vond aan dit boek!

Eén van de dingen die ik erg herkenbaar vond in dit boek is dat je iets stoms toe moet, zoals een feestje, en dat mensen dan na afloop zeggen:

‘Dat viel toch mee hè?’

Vaak zeggen ze er dan nog achteraan:

‘Volgens mij had je het hartstikke naar je zin!’

Maar dat had ik helemaal niet!

Ik vind feestjes echt vreselijk, maar ik heb geleerd om als het ware een knop in mezelf om te zetten. Ik forceer mezelf om sociaal te doen, totdat ik naar huis kan.

In het boek Anders kan ook noemt Elise dit ‘camoufleren’.

Ben ik dan misschien toch een beetje autistisch???? Of heeft dat simpelweg te maken met introvert zijn? En voordat mensen gaan roepen:

‘Waarom willen mensen altijd een etiket hebben?! Wees toch gewoon jezelf!’

Ik ben ook geen fan etiketten, maar als je ze ziet als een mogelijk verklaringsmodel voor bepaalde gevoelens en gedachten kunnen ze wel degelijk behulpzaam zijn.

Tot slot vond ik het ook heel bijzonder dat Elise soms iets wil gaan doen, er naartoe loopt en dan niet alleen niet meer weet wát ze daar wilde doen, maar ook dat ze vergeet dat ze überhaupt iets wilde doen. Dat herken ik dan weer helemaal niet, en lijkt me erg lastig voor het dagelijks leven.

Anders gaat ook, kopen?

Anders gaat ook is voor 21,99 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel. Maar het boek is dus ook verkrijgbaar in de bibliotheek! Niettemin, als je de manier waarop de Eloise haar weken structureert wilt overnemen, is het denk ik handig om het boek te kopen.

Blog van elise Cordaro

Elise Cordaro heeft ook een blog: Mysig. Daar vertelt ze ook over haar leven met autisme. Zo is er een blogpost over een netwerkbijeenkomst met autisme!

Leestip

Introvert zijn

Similar Posts

7 Comments

  1. Toevallig hadden we gisteren een gesprek over “sociaal zijn”. Mijn man is met het ouder worden steeds meer zichzelf geworden. Kluizenaar (met een beetje Asperger).Dat is rustig voor hem,je niet meer in “normaal” wringen

  2. Voor mij was het inderdaad een feest van herkenning, hoewel ik sommige dingen ook totaal anders aanpak dan zij. Leuk dat je het boek ook gelezen hebt.

  3. Als je feestjes niet leuk vindt, dan ga je toch gewoon niet? Nu je een bepaalde leeftijd hebt moet je dat toch gewoon kunnen afzeggen. Ik doe dat ook.

  4. Interessante vraag die je jezelf stelt: ben ik dan ook autistisch?
    Onze zoon was 4 toen hij de diagnose Autismespectrumstoornis kreeg. Onze dochter 24. Eerlijk gezegd geloofde ik er eerst niet in dat mijn dochter autistisch was, totdat ik meer las over autisme bij vrouwen en dat dat vaak niet herkend wordt… Zelf ben ik nu al achter in de vijftig en ik beschouwde mijzelf als hoogsensitief en introvert. Maar door de diagnose van mijn dochter en doordat ik nu meer lees over autisme bij vrouwen denk ik dat ik ook gewoon autistisch ben. Ik heb niet echt de behoefte om nog een officiële diagnose te laten stellen. Ik heb er genoeg aan dat ik het voor mezelf weet. Ik snap nu wel beter waarom ik zo’n hekel heb aan bijeenkomsten met veel mensen en verjaardagen e.d. En dat ik na zoiets doodmoe ben. Ik herken mijzelf in veel dingen zoals jij jezelf beschrijft Nicole! Dus zou best kunnen dat je ook autisme hebt. Ik wil het trouwens niet als een stoornis zien. Meer als een variant. 😊

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.