Wist je dat jouw kraanwater zware metalen kan bevatten? Test het!
- Hoe komen zware metalen in ons kraanwater terecht?
- Oei, maar wat zijn de mogelijke gezondheidsrisico’s?
- Hoe kun je testen of jouw kraanwater zware metalen bevat?
- Wat kun je doen als je zware metalen in je water ontdekt?
- Voorkomen is beter dan genezen…
- Leestip
In Nederland is het water dat uit onze kranen komt in principe van uitstekende kwaliteit. Regelmatig kraanwater drinken is daarnaast ook hartstikke gezond. Toch is het goed om te weten dat er soms onzuiverheden in kunnen zitten, waaronder zware metalen zoals lood, koper en zink. Maar hoe komen deze metalen in ons kraanwater terecht, en wat kunnen we eraan doen?
Hoe komen zware metalen in ons kraanwater terecht?
Zware metalen in ons kraanwater?
Hoe dan!
De metalen kunnen op verschillende manieren in het kraanwater terechtkomen. Een van de meest voorkomende oorzaken is de corrosie van oude waterleidingen. Veel huizen die vóór 1960 zijn gebouwd, hebben nog steeds loden leidingen, die in de loop der tijd kunnen corroderen (afbreken). Wanneer dit gebeurt, komen kleine deeltjes lood in het water terecht, vooral als het water langere tijd in de leidingen heeft gestaan.
Daarnaast kunnen koper en zink uit nieuwere koperen leidingen of messing kranen in het water oplossen, vooral als het water zuur of juist zacht is. Hoewel koper en zink in kleine hoeveelheden essentieel zijn voor de gezondheid, kunnen hogere concentraties schadelijk zijn.
Oei, maar wat zijn de mogelijke gezondheidsrisico’s?
Langdurige blootstelling aan zware metalen kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Lood is bijvoorbeeld bijzonder schadelijk, vooral voor kinderen en zwangere vrouwen. Het kan leiden tot leerproblemen, gedragsstoornissen en, in extreme gevallen, schade aan de hersenen en het zenuwstelsel. Bij volwassenen kan het langdurige inname van lood bijdragen aan nierziekten en hoge bloeddruk. Niet zo best!
Koper en zink in hoge concentraties kunnen maag- en darmklachten veroorzaken, zoals misselijkheid, braken en diarree. Langdurige blootstelling aan te veel koper kan ook lever- en nierbeschadiging veroorzaken.
Hoe kun je testen of jouw kraanwater zware metalen bevat?
Het goede nieuws is dat je eenvoudig kunt testen of jouw kraanwater zware metalen bevat. Er zijn verschillende methoden beschikbaar:
- Thuis testkits: Er zijn testkits beschikbaar waarmee je thuis het water kunt testen op de aanwezigheid van zware metalen. Deze kits bevatten vaak strips of reageerbuisjes die van kleur veranderen wanneer ze in contact komen met bepaalde metalen.
- Laboratoriumtests: Als je een nauwkeuriger resultaat wilt, kun je een monster van je kraanwater naar een laboratorium sturen voor analyse. Dit geeft je een gedetailleerd overzicht van welke metalen aanwezig zijn en in welke concentraties. Dergelijke drinkwater tests vind je hier.
- Professionele inspectie: Voor mensen die zich grote zorgen maken, kan een professionele inspectie door een gespecialiseerd bedrijf een optie zijn. Zij kunnen niet alleen het water testen, maar ook adviseren over mogelijke oplossingen.
Wat kun je doen als je zware metalen in je water ontdekt?
Als je ontdekt dat je kraanwater zware metalen bevat, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om het probleem aan te pakken:
- Vervangen van leidingen: Als je in een ouder huis woont met loden leidingen, is het vervangen van deze leidingen door moderne materialen de meest effectieve oplossing.
- Waterfilters: Er zijn verschillende soorten waterfilters beschikbaar die specifiek zijn ontworpen om zware metalen uit het water te verwijderen. Zorg ervoor dat je een filter kiest dat geschikt is voor het type metalen dat je in je water hebt gevonden.
- Spoelen van leidingen: Als het water langere tijd in de leidingen heeft gestaan, bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg of na een vakantie, laat dan het water enkele minuten doorstromen voordat je het gebruikt om de concentratie van zware metalen te verminderen.
Voorkomen is beter dan genezen…
Hoewel het kraanwater in Nederland normaliter veilig is om te drinken, is het belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke aanwezigheid van zware metalen. Door af en toe je water te testen en preventieve maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat jouw drinkwater schoon en veilig blijft. Test het vandaag nog en bescherm jezelf en je gezin tegen mogelijke gezondheidsrisico’s!
Leestip
Moet je telkens vers water pakken als je thee zet?
Welke rol speelt de kwaliteit van drinkwater bij jou?
Met dank aan Popi
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Niet alleen de zware metalen. Wat dacht je van de medicijn-resten
Daar zou ik me ook een stuk drukker over maken dan over eventueel lood in de waterleiding. Het mag dan zo zijn dat ergens in de jaren ’60 het gebruik van loden waterleidingen definitief verboden is, maar de praktijk is dat er na de Tweede Wereldoorlog geen loden waterleiding meer toegepast werd in nieuwbouw. Koper was een stuk gemakkelijker en sneller te verwerken en dat was van belang in relatie met de snel stijgende lonen. En hoe je het ook wendt of keert, maar de vooroorlogse woningen met loden waterleidingen zijn in de loop van de tijd al grotendeels vervangen door koperen waterleidingen. En zover ik weet (maar ben onderhand 15 jaar gepensioneerd) is tegenwoordig kunststof waterleiding in zwang.
Puntje van aandacht is nog wel de soldeernaad en soldeervloeistof. Voor drinkwaterleiding mag al vele jaren niet meer loodhoudend soldeertin gebruikt worden en ook de klassieke S39 soldeervloeistof is taboe.Ook’omdat via die stoffen het water besmet’ kan worden.
En wanneer een verbod komt op loden waterleidingen in particuliere woningen? Ik ben niet hoopvol gezien de besluitvaardigheid van de overheden die we de afgelopen ca 30 jaar gehad hebben.
Eerlijk? Ik test dit soort dingen dus nooit. Ik denk altijd dat het wel goed zit.
eigenlijk zou een mens dit moeten doen, maar ik weet niet eens waar ik zo’n strips zou moeten kopen
Een @->- voor U.
Is zo’n test niet gewoon bedoeld om je geld uit je zak te kloppen? Eerst een test doen en vervolgens een duur filter aanschaffen: prima verdienmodel 💶💶
Ik heb een Berkefeld waterfilter en dat bevalt mij heel goed.
Toen ik een tijdje terug wat laks was met vervangen van de filters en ik gewoon kraanwater gebruikte, ging ik mij anders voelen. Alsof ik suffer werd. Ik heb weleens diazepam gebruikt en het voelde net zoiets. Toen heb ik de filters vervangen en in de loop van de week voelde ik dat ik weer een helderder hoofd kreeg.
Voor mij dus graag gefilterd water. Het is bekend dat oa veel medicijnresten in drinkwater zitten.
We hebben nog even overwogen om een kalkfilter te laten installeren. Scheelt een stuk met schoonmaakklussen. Dat schijnt vooral voor apparaten en schoonmaken super te zijn, mar niet goed voor je gezondheid omdat de calcium in het drinkwater zorgt voor een beter zuur/basen evenwicht in het lichaam.
Er zitten minieme hoeveelheden medicijnen in drinkwater: https://www.rivm.nl/medicijnen-en-het-milieu/effecten-op-drinkwater-en-drinkwaterbronnen
Wat interessant om te lezen dat je echt het verschil merkte VeggieMo!
Mooi artikel en ja ik had er eens over gelezen maar ik kook altijd het water als ik het zelf gebruikt. Dat doe ik al heel lang trouwens voor ik had gelezen dat er iets kan zitten. Veiligheid en gezondheid gaat voor alles hoor. En als ik ergens op vakantie gaat gaan er altijd gekochte flessen water mee.
Water koken heeft alleen een gunstig effect qua bacterien. Verder maakt het niet zoveel uit.
@Hermienke,
Het verbaasde mij ook dat het toch zoveel effect op mij had.
Maar dat het water als ‘goed’ wordt gezien tov van andere landen zegt niet zoveel als de kwaliteit in andere landen nog verder onder de maat is.
Verder vindt de overheid wel vaker dat iets veilig is, terwijl daar vraagtekens bij te zetten zijn. Zoals bv met fluoride wat in tandpasta zit en in meer tandverzorgingsproducten. Al lange tijd is bekend dat dit niet gezond is. Nu in de VS eindelijke openheid over fluoride. Dat het verlagend werkt op het IQ.
@VeggieMo
Ik denk dat wij daar verschillend naar kijken, maar als het voor jou beter voelt, is dat natuurlijk prima.
Het water smaakt hier prima. Dat vind ik belangrijk. Wat er verder in zit, maakt mij eigenlijk niet zoveel uit. Daar ga ik me niet druk om maken.