Etiketten lezen voor beginners: check deze 2 dingen!

etiketten lezen

Ik lees regelmatig blog posts waarin mensen beschrijven hoe ze etiketten lezen voordat ze iets kopen. Ik had ooit een kennis met een dochtertje dat veel allergieën had.

Zij was echt een expert in etiketten lezen!

Maar zelf vind ik etiketten lezen maar lastig. Ik heb het wel eens geprobeerd hoor. Maar meestal snap ik er gewoon niets van. Dan word ik afgeschrikt door scheikundig klinkende termen en onbegrijpelijke porties.

Toch is het handig om etiketten te kunnen lezen. Want hoe kom je er anders achter wat er in je voedingsmiddelen zit?

Daarom een cursus etiketten lezen voor beginners!

Etiketten lezen voor dummies

1. De voorkant van het etiket is bedoeld om je te verleiden!

De voorkant van het etiket is het leukst om te zien. Houd bij de voorkant van een etiket in gedachten:

Met dit etiket willen ze mij verleiden om dit product te kopen!

Dit betekent dat je om de voorkant niet zo druk hoeft te maken. Want als het gaat om etiketten lézen moet je bij de achterkant zijn. Van de voorkant van een etiket kun je gewoon genieten. Maar neem wat er op staat wel met een korreltje zout. Want zoals ik al zei: ze zijn bedoeld om je tot aankoop over te halen. Dus staan er allemaal fijne dingen op! Zoals:

 • ‘Fijne combinatie met zoetzure appel’ (rode kool AH)
 • ‘Makkelijk te verwerken in gerechten’ (rode kool AH)
 • ‘Met verse melk’ (Hertog slagroomijs)
 • ‘Pure smaak waar iedereen voor smelt’ (Arla biologisch ijs)

Voorbeeld voorkant etiket van rode kool van de Albert Heijn

etiketten lezen
Klinkt aantrekkelijk, toch?!

2. De achterkant van het etiket is waar het om gaat!

Nu komen we bij de belángrijke informatie als het gaat om etiketten lezen. De informatie die je moet lezen betreft:

 • de lijst met ingrediënten
 • de gemiddelde voedingswaarde

Verder staat er op een etiket ook nog een houdbaarheidsdatum, bewaaradvies en vaak informatie over de consumentenservice. Maar dat laten we nu even voor wat het is.

Etiketten lezen: Ingrediënten

Over het algemeen geldt: hoe minder ingrediënten op het etiket, hoe minder bewerkt het is. Het belangrijkste om te weten als het om de lijst met ingrediënten gaat is dit:

Het meest gebruikte ingrediënt staat vooraan in de lijst! De minst gebruikte ingrediënten staan achterin de lijst.

Zo kan ik je melden dat Rode kool als eerste genoemd staat op de lijst met ingrediënten van de pot rode kool van de Albert Heijn. Maar een tegenvaller is dat er maar 50% rode kool in een pot rode kool van de AH zit. De overige 50% bestaat uit wa­ter, sui­ker, 9% ap­pel, azijn, ge­mo­di­fi­ceerd ma­ïs­zet­meel, zout, voe­dings­zuur (ci­troen­zuur).

Door etiketten te lezen concludeer ik dat ik met een pot rode kool van de Jumbo beter af ben. Daar zit namelijk 74,3% rode kool in! Een stuk meer dus.

Voorbeeld etiket Ingrediënten van Benco

Zoals je hieronder kunt zien staat het ingrediënt suiker als eerste genoemd. Er zit dus het meest suiker in deze Benco, waarvan je chocolademelk kunt maken.

etiketten lezen

Etiketten lezen: de voedingswaarde

De voedingswaarde vertelt je hoeveel gram koolhydraten, eiwit en vet in het product zit. Let er daarbij op of het om de voedingswaarde van een bereid of onbereid product gaat. Dit maakt namelijk verschil voor de voedingswaarde.

Hieronder zie je een voorbeeld van de voedingswaarden op het etiket van Benco:

Screenshot 2022 01 23 at 14.24.50

Etiketten lezen koolhydraten waarvan suikers

Een ander belangrijk aandachtspunt bij de voedingswaarde is hoeveel suiker er in een product zit. En bedenk: vaak staat suiker in vermomming op de ingrediëntenlijst! Denk aan termen als glucose-fructosestroop, appelsapconcentraat, dextrose.

Suiker is een koolhydraat. Het staat apart vermeld op het etiket onder koolhydraten. Ik neem even een zak paprika chips als voorbeeld. Op het etiket staat: ‘Koolhydraten 55,0 gram. En daaronder staat ‘waarvan suikers’ 3,5 gram.

Wil je koolhydraatarm eten? Dan hoef je alleen naar het getal achter koolhydraten te kijken. Laat je niet in de war brengen door de term ‘koolhydraten waarvan suikers’.

Voorbeeld etiket lezen van de Europese Unie!

Hier vind je een handig pdf dat je kunt uitprinten en gebruiken om je te helpen bij etiketten lezen.

Voedingsetiketten leren lezen: minicursus Etiketten lezen van Kassa

In onderstaand filmpje geeft Astrid Postma-Smeets van Het Voedingscentrum een  minicursus Etiketten lezen. Ze begint met vertellen dat het ingrediënt dat als het eerste wordt genoemd, het meest aanwezig is in het product. Hoe verder een ingrediënt achteraan staat op het etiket, hoe minder er van in zit.

Verder vertelt ze hoe je onder Voedingswaarde kunt zien of er suiker in een product zit. Zo zit er in melk van nature altijd wat suiker. Suikers die onder Voedingswaarde staan zitten er van nature in, en zijn dus niet apart toegevoegd.

Etiketten lezen Voedingscentrum: leuke test!

Op de site van het Voedingscentrum kun je een leuke test doen om te kijken of je goed bent in etiketten lezen. En of je er veel vanaf weet. En en passant leer je er ook nog wat van. Ik had er 7 goed van de 9! Nou ja, eigenlijk 6, maar toen heb ik de test gewoon nog een keer gedaan.

etiketten lezen

Deze test is erg leuk om te doen, en je leert er ook meteen veel van is mijn ervaring.

2 Etiketten lezen apps

Zelf gebruik ik regelmatig de Lifesum app. Daarmee lees je niet het etiket van een product, maar de streepjescode. Vervolgens geeft de Lifesum app aan of iets gezond is of niet.

Etiketten lezen app van het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum heeft nu ook een etiketten lezen app! Deze functie zit in de Kies ik gezond app en werkt als volgt:

 1. Open de app
 2. Scan de streepjescode met je telefoon
 3. Je ziet in 1 oogopslag de ingrediënten en voedingswaarde

Conclusie over etiketten lezen

Etiketten lezen kan overweldigend zijn! Wat weten ze een boel informatie op die etiketten te zetten zeg. Het is geen wonder dat de meesten denken: ‘Ach, laat ook maar zitten, ik koop het wel gewoon.’ Je zou bijna denken dat ze het er om doen…

In deze post hielden we het simpel: kijk op de achterkant van het etiket naar de ingrediëntenlijst en de voedingswaarde. Dáár vind je de informatie die je vertelt wat je precies eet en in je lijf stopt.

En wat betreft de voorkant van het etiket: neem dat vooral met een korreltje zout.

Lees jij etiketten? En wat scoorde jij op de test van het Voedingscentrum? Vertel het in de comments!

Gebruikte bronnen onder andere: Het Voedingscentrum, De Consumentenbond, Diabetesfonds, Slank met Linda en Foodsisters.

Deze post werd voor het eerst gepubliceerd in 2016 en is helemaal verbeterd en geactualiseerd : )

Similar Posts

56 Comments

 1. Ik heb de test nooit gedaan, ik ga hem straks eens proberen!
  Maar wat goed dat je dit plaatst, het is zo belangrijk om etiketten te lezen, maar ik kan me inderdaad voorstellen dat het lastig lijkt, hiermee kunnen veel mensen aan de slag, ideaal!

 2. Ik lees altijd de etiketten om te zien wat er in het product zit. Ik moet sowieso op gluten en melk letten. Melk kan ook in bijzonder veel variaties op het etiket staan. En ik vermijd kunstmatige zoetstoffen. Die vind ik een vieze nasmaak hebben (letterlijk). Eigenlijk let ik op best veel dingen. Ik koop daarom zoveel mogelijk basisproducten en meer biologisch. Al lees ik van biologisch net zo goed de etiketten.
  Het is vervelend dat de letters op het etiket vaak zo klein zijn. Die zouden groter worden, maar dat heeft de voedingsindustrie tegen gehouden. Ik kan het nu nog lezen, al moet regelmatig mijn bril naar het puntje van mijn neus. Is toch te gek voor woorden. Alsof ik etiketten lees voor mijn lol…

  1. Soms kunnen fabrikanten/winkels niet anders, de wikkel/verpakking is zo klein dat een groter etiket gewoon niet past. Groentewinkels en slagerijen hebben hier problemen mee. Alle info op een sticker die maar 5 x 8 cm. is. Nu moet er op het etiket de ingredienten en allergenen staan en de tht. Over een jaar (?) komt hier ook nog de calorieën (kj) vetten, suikers etc. nog bij. Dan wordt het etiket helemaal te klein. En nog grotere etiketten past al helemaal niet op het product.

  2. Er is wel genoeg ruimte voor reclame op de voorkant….
   Het zou al veel schelen als er op een product niet de ingredienten in acht talen staan, maar bv Nederlands en Frans. Zie ik ook vaak in Frankrijk.
   Veel mensen worden erg ziek als ze iets eten waar ze niet tegen kunnen. Bij een notenallergie kan het zelfs dodelijk zijn. Ik heb de indruk dat fabrikanten liever niet willen dat we etiketten staan uit te pluizen. Nadat veel consumenten kritisch werden over E621 gingen ze over op andere namen zoals gistextract, gehygrogeneerde eiwitten, mononatriumglutamaat. Dat kost veel meer ruimte dan de nummers.

 3. Ik lees alle etiketten. Ik heb geen allergie of wat dan ook maar ik wil zelf een aantal ingredienten (slechte e-nummers) gewoon niet eten. Ook de producten die ik zelf niet (kan) maken pluis ik uit. Voorbeeld ketjap; het zoutgehalte per fabrikant daar zit een heel groot verschil in. Coni mex is het ergste van allemaal. Ook kan ik me verbazen over wat er allemaal op de verpakking staat en in de ingredientenlijst. o% vet, huh sinds wanneer zit er vet??? in witte wijn. Van zulke termen krullen de tenen in mijn schoenen. Ik kook zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes, dan weet ik wat ik eet. Groente liefst biologisch en vlees van de echte slager en van een huisslachting van kennissen.

 4. Ik had 8 van de 9 goed omdat je 1 van de antwoorden had gegeven in je artikel, anders had ik het niet geweten. Toen ik laatst de uitzending van Radar hierover zag schrok ik. Maar kennelijk niet genoeg om sindsdien wel etiketten te lezen. Wel neem ik nu met een korreltje zout wat er op de voorkant staat.

 5. 7 van de 9 en daarvan had ik de echte vragen goed.
  Het uitdeelpakje was fout omdat ik niet goed las dat er 2 in een pakje zitten.
  En over de datum gehakt en nog goed ruikt MAG je niet meer eten!
  Dat maak ik zelf wel uit of ik dat wel of niet doe en hoe, goed doorbakken eet ik dat gerust.

 6. Goed stuk van je! Ik lees sinds ik zwangerschapsdiabetes had bijna altijd etiketten. In het begin was ik echt perplex van hoe ‘slecht’sommige producten voor je waren. Maar ook kwam ik er zo achter dat wat ik dacht dat gezond was, soms helemaal niet de beste keuze was. Ik ben sinds die tijd een groot voorstander van weten wat je koopt en dus lees ik de etiketten.

 7. Wat goed dat je hier aandacht aan besteedt! Er is inderdaad zoveel ‘rommel’ op de markt waarvan je dan denkt dat je goed bezig bent. De voorkant kan dan zo verleidelijk zijn maar eigenlijk is er niks van waar. Altijd goed de ingrediënten en voedingswaarden bekijken dus! :)

 8. Ik lees echt nooit etiketten. Misschien eens gaan doen, maar als ik het lekker vind, koop ik het. Ik kijk eigenlijk niet wat erin zit. Wel kijk ik soms eens naar de koolhydraten, maar ook daar trek ik me niet veel van aan…

 9. Ik lees wel vaker etiketten. Niet alleen van dingen die ik eet of drink, maar ook van huid- en haarproducten. Maar ik laat me ook zeker nog weleens verleiden door de aantrekkelijke teksten op de voorkant van het etiket.

  1. Dat heb ik ook Elaintje. Vooral bij shampoos en cremespoelingen. Mijn haar is vaak nogal droog en als op de voorkant van zo’n fles dan glanzend en mooi haar wordt beloofd dan ben ik daar best gevoelig voor…

 10. Ik lees elk etiket als ik het product niet ken. Dan weet ik in het vervolg of het okee is.

  Maar ik koop eigenlijk nooit iets ‘geks’ dat ik niet ken. We kopen boter, melk, meel, vis, vlees, heel veel groenten en fruit. Eten waar geen etiketten op staan is nog beter dan etiketten lezen denk ik :)

  We hebben wel dingen met onuitsprekelijke namen staan, maar dat eet de man op. Zoals sojasaus met zes smaakversterkers. Maar dat moet ie lekker zelf weten.

 11. Mmm, 6 van de 9 goed… maar eerlijk is eerlijk dat was vooral logisch nadenken en geen echte ‘kennis’.

  Ooit wel etiketten gelezen omdat onze dochter verdacht werd op allerlei allergieën, ik ben er niet goed in dus ben blij dat het niet meer persé hoeft.

 12. Lees altijd wat er in producten zit.
  Al jaren.

  Zie nooit dat andere mensen dat ook doen.

  Maak mensen z.n bekent er mee.

  Gooi nooit eten weg behalve als het bedorven is.
  Vlees op de datum is prima te eten .

  Wel goed braden direct bij thuiskomst .

  Fijne week ????????????

  Had 1 ? Fout .

  1. Ik moet bekennen dat ik vlees op de datum vaak dubieus vind. Een aantal keren kwam ik thuis van de AH met ham die nog een week mee moest kunnen en die stonk verschrikkelijk en was helemaal bedorven. Hetzelfde heb ik een paar keer gehad met gehakt.

   Vlees eet ik daarom het liefst ruim 3 dagen voor de uiterste houdbaarheidsdatum, als het even kan.

 13. Ah, dat is een goede. IK lees wel eens etiketten, maar meestal zonder leesbril en vaak heb ik dan ook geen idee wat al die vage E nummers en weet ik ook al niet meer of ik nu juist beter verzadigd of onverzadigd vet kan hebben?!

  Ik ga de test even doen.

 14. O jee ja, ik ben een etikettenlezer bij uitstek. Inmiddels zijn er al heel wat vaste producten die ik altijd koop dus daar hoef ik niets meer te lezen maar ieder product dat ik nog niet ken bestudeer ik uitvoerig…

 15. Ha nicole,

  jawel… ik lees zo goed als altijd de etiketten.
  Ik wil namelijk geen, dus 0% palmolie tot mij nemen.
  Google maar eens hoe slecht dat is!!

  En het zit bijna overal in.
  Dus ik heb het druk met mijn winkelmandje.

  Groetjes!

 16. Ik had 11 van de 11 vragen goed waarbij ik me ergerde aan de gehaktvraag want dat maak ik zelf liever uit. Of liever dan mijn vrouw want die ruikt wel dingen en ik niet.

 17. Etiketten lezen doe ik eigenlijk alleen als ik iemand met een allergie op bezoek krijg. En ja, dan vind ik het inderdaad overweldigend. Voor ik eens gevonden heb wat ik zoek, ben ik voor mijn gevoel zo vijf minuten verder en dan krijg ik in de supermarkt de zenuwen, want dan sta ik vast en zeker in de weg.
  Ik kijk overigens wél altijd naar de houdbaarheidsdatum bij alle zuivel en vleeswaren e.d.

 18. Ik heb moeite met etiketten lezen want die lettertjes zijn vaak zo onduidelijk! In tegenstelling inderdaad tot de mooie kreten die voor op het etiket staan…. Ik wil wel weten wat erin zit want ik mag geen gluten en ik wil geen suikers meer… Gelukkig hoef ik niet alle etiketten meer te lezen van de dingen die ik vaak gebruik. Alleen wel opletten dat ze de receptuur niet opeens veranderen…

 19. Ik lees nooit etiketten. Ik kan me voorstellen dat je wel moet als je een allergie hebt maar in mijn geval is dat niet. Ik denk dat ik zelf prima gezonde keuzes kan maken. Als ik daar zin in heb. Want dat heb ik niet altijd.

 20. Ik zou veel vaker etiketten moeten lezen! Ik kijk niet eens of er slechte E-nummers in zitten. Als ik het maar lekker vind 🙈 bedankt voor de tip over het hoofdingrediënt dat vooraan staat, daar ga ik op letten

 21. Ik lees vaak etiketten. Of thuis al via de app. Wat je in je mond doet, wordt toch onderdeel van je lichaam hè?

 22. Etiketten lees ik nauwelijks. Alleen in periodes waarin ik op de lijn let, bekijk ik wel naar de suikerwaardes enzo.

 23. Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Als voedingscoach vind ik het belangrijk dat iedereen etiketten kan lezen. Veel producten hebben een gezond imago of lijken gezond, maar zijn het niet.

 24. Ik heb Lifesum meteen gedownload. Ik had er niet eerder van gehoord, lijkt me superhandig. Ik ga het even een paar weken testen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.