Reacties

Etiketten lezen voor beginners: check deze 2 dingen! — 56 reacties

 1. Ik heb de test nooit gedaan, ik ga hem straks eens proberen!
  Maar wat goed dat je dit plaatst, het is zo belangrijk om etiketten te lezen, maar ik kan me inderdaad voorstellen dat het lastig lijkt, hiermee kunnen veel mensen aan de slag, ideaal!

  • Ja, je moet even door krijgen waar je moet kijken en waar je op moet letten. En als je het dan eenmaal door hebt, valt het eigenlijk best mee.

 2. Ik lees altijd de etiketten om te zien wat er in het product zit. Ik moet sowieso op gluten en melk letten. Melk kan ook in bijzonder veel variaties op het etiket staan. En ik vermijd kunstmatige zoetstoffen. Die vind ik een vieze nasmaak hebben (letterlijk). Eigenlijk let ik op best veel dingen. Ik koop daarom zoveel mogelijk basisproducten en meer biologisch. Al lees ik van biologisch net zo goed de etiketten.
  Het is vervelend dat de letters op het etiket vaak zo klein zijn. Die zouden groter worden, maar dat heeft de voedingsindustrie tegen gehouden. Ik kan het nu nog lezen, al moet regelmatig mijn bril naar het puntje van mijn neus. Is toch te gek voor woorden. Alsof ik etiketten lees voor mijn lol...

  • Soms kunnen fabrikanten/winkels niet anders, de wikkel/verpakking is zo klein dat een groter etiket gewoon niet past. Groentewinkels en slagerijen hebben hier problemen mee. Alle info op een sticker die maar 5 x 8 cm. is. Nu moet er op het etiket de ingredienten en allergenen staan en de tht. Over een jaar (?) komt hier ook nog de calorieën (kj) vetten, suikers etc. nog bij. Dan wordt het etiket helemaal te klein. En nog grotere etiketten past al helemaal niet op het product.

  • Er is wel genoeg ruimte voor reclame op de voorkant....
   Het zou al veel schelen als er op een product niet de ingredienten in acht talen staan, maar bv Nederlands en Frans. Zie ik ook vaak in Frankrijk.
   Veel mensen worden erg ziek als ze iets eten waar ze niet tegen kunnen. Bij een notenallergie kan het zelfs dodelijk zijn. Ik heb de indruk dat fabrikanten liever niet willen dat we etiketten staan uit te pluizen. Nadat veel consumenten kritisch werden over E621 gingen ze over op andere namen zoals gistextract, gehygrogeneerde eiwitten, mononatriumglutamaat. Dat kost veel meer ruimte dan de nummers.

 3. Ik lees alle etiketten. Ik heb geen allergie of wat dan ook maar ik wil zelf een aantal ingredienten (slechte e-nummers) gewoon niet eten. Ook de producten die ik zelf niet (kan) maken pluis ik uit. Voorbeeld ketjap; het zoutgehalte per fabrikant daar zit een heel groot verschil in. Coni mex is het ergste van allemaal. Ook kan ik me verbazen over wat er allemaal op de verpakking staat en in de ingredientenlijst. o% vet, huh sinds wanneer zit er vet??? in witte wijn. Van zulke termen krullen de tenen in mijn schoenen. Ik kook zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes, dan weet ik wat ik eet. Groente liefst biologisch en vlees van de echte slager en van een huisslachting van kennissen.

 4. Ik had 8 van de 9 goed omdat je 1 van de antwoorden had gegeven in je artikel, anders had ik het niet geweten. Toen ik laatst de uitzending van Radar hierover zag schrok ik. Maar kennelijk niet genoeg om sindsdien wel etiketten te lezen. Wel neem ik nu met een korreltje zout wat er op de voorkant staat.

 5. 7 van de 9 en daarvan had ik de echte vragen goed.
  Het uitdeelpakje was fout omdat ik niet goed las dat er 2 in een pakje zitten.
  En over de datum gehakt en nog goed ruikt MAG je niet meer eten!
  Dat maak ik zelf wel uit of ik dat wel of niet doe en hoe, goed doorbakken eet ik dat gerust.

 6. Goed stuk van je! Ik lees sinds ik zwangerschapsdiabetes had bijna altijd etiketten. In het begin was ik echt perplex van hoe 'slecht'sommige producten voor je waren. Maar ook kwam ik er zo achter dat wat ik dacht dat gezond was, soms helemaal niet de beste keuze was. Ik ben sinds die tijd een groot voorstander van weten wat je koopt en dus lees ik de etiketten.

 7. Wat goed dat je hier aandacht aan besteedt! Er is inderdaad zoveel 'rommel' op de markt waarvan je dan denkt dat je goed bezig bent. De voorkant kan dan zo verleidelijk zijn maar eigenlijk is er niks van waar. Altijd goed de ingrediënten en voedingswaarden bekijken dus! :)

 8. Ik lees echt nooit etiketten. Misschien eens gaan doen, maar als ik het lekker vind, koop ik het. Ik kijk eigenlijk niet wat erin zit. Wel kijk ik soms eens naar de koolhydraten, maar ook daar trek ik me niet veel van aan...

 9. Ik lees wel vaker etiketten. Niet alleen van dingen die ik eet of drink, maar ook van huid- en haarproducten. Maar ik laat me ook zeker nog weleens verleiden door de aantrekkelijke teksten op de voorkant van het etiket.

  • Dat heb ik ook Elaintje. Vooral bij shampoos en cremespoelingen. Mijn haar is vaak nogal droog en als op de voorkant van zo'n fles dan glanzend en mooi haar wordt beloofd dan ben ik daar best gevoelig voor...

 10. Ik lees elk etiket als ik het product niet ken. Dan weet ik in het vervolg of het okee is.

  Maar ik koop eigenlijk nooit iets 'geks' dat ik niet ken. We kopen boter, melk, meel, vis, vlees, heel veel groenten en fruit. Eten waar geen etiketten op staan is nog beter dan etiketten lezen denk ik :)

  We hebben wel dingen met onuitsprekelijke namen staan, maar dat eet de man op. Zoals sojasaus met zes smaakversterkers. Maar dat moet ie lekker zelf weten.

 11. Mmm, 6 van de 9 goed... maar eerlijk is eerlijk dat was vooral logisch nadenken en geen echte 'kennis'.

  Ooit wel etiketten gelezen omdat onze dochter verdacht werd op allerlei allergieën, ik ben er niet goed in dus ben blij dat het niet meer persé hoeft.

 12. Lees altijd wat er in producten zit.
  Al jaren.

  Zie nooit dat andere mensen dat ook doen.

  Maak mensen z.n bekent er mee.

  Gooi nooit eten weg behalve als het bedorven is.
  Vlees op de datum is prima te eten .

  Wel goed braden direct bij thuiskomst .

  Fijne week ????????????

  Had 1 ? Fout .

  • Ik moet bekennen dat ik vlees op de datum vaak dubieus vind. Een aantal keren kwam ik thuis van de AH met ham die nog een week mee moest kunnen en die stonk verschrikkelijk en was helemaal bedorven. Hetzelfde heb ik een paar keer gehad met gehakt.

   Vlees eet ik daarom het liefst ruim 3 dagen voor de uiterste houdbaarheidsdatum, als het even kan.

 13. Ah, dat is een goede. IK lees wel eens etiketten, maar meestal zonder leesbril en vaak heb ik dan ook geen idee wat al die vage E nummers en weet ik ook al niet meer of ik nu juist beter verzadigd of onverzadigd vet kan hebben?!

  Ik ga de test even doen.

 14. O jee ja, ik ben een etikettenlezer bij uitstek. Inmiddels zijn er al heel wat vaste producten die ik altijd koop dus daar hoef ik niets meer te lezen maar ieder product dat ik nog niet ken bestudeer ik uitvoerig...

 15. Ha nicole,

  jawel... ik lees zo goed als altijd de etiketten.
  Ik wil namelijk geen, dus 0% palmolie tot mij nemen.
  Google maar eens hoe slecht dat is!!

  En het zit bijna overal in.
  Dus ik heb het druk met mijn winkelmandje.

  Groetjes!

 16. Ik had 11 van de 11 vragen goed waarbij ik me ergerde aan de gehaktvraag want dat maak ik zelf liever uit. Of liever dan mijn vrouw want die ruikt wel dingen en ik niet.

 17. Etiketten lezen doe ik eigenlijk alleen als ik iemand met een allergie op bezoek krijg. En ja, dan vind ik het inderdaad overweldigend. Voor ik eens gevonden heb wat ik zoek, ben ik voor mijn gevoel zo vijf minuten verder en dan krijg ik in de supermarkt de zenuwen, want dan sta ik vast en zeker in de weg.
  Ik kijk overigens wél altijd naar de houdbaarheidsdatum bij alle zuivel en vleeswaren e.d.

 18. Ik heb moeite met etiketten lezen want die lettertjes zijn vaak zo onduidelijk! In tegenstelling inderdaad tot de mooie kreten die voor op het etiket staan.... Ik wil wel weten wat erin zit want ik mag geen gluten en ik wil geen suikers meer... Gelukkig hoef ik niet alle etiketten meer te lezen van de dingen die ik vaak gebruik. Alleen wel opletten dat ze de receptuur niet opeens veranderen...

 19. Ik lees nooit etiketten. Ik kan me voorstellen dat je wel moet als je een allergie hebt maar in mijn geval is dat niet. Ik denk dat ik zelf prima gezonde keuzes kan maken. Als ik daar zin in heb. Want dat heb ik niet altijd.

 20. Ik zou veel vaker etiketten moeten lezen! Ik kijk niet eens of er slechte E-nummers in zitten. Als ik het maar lekker vind 🙈 bedankt voor de tip over het hoofdingrediënt dat vooraan staat, daar ga ik op letten

 21. Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Als voedingscoach vind ik het belangrijk dat iedereen etiketten kan lezen. Veel producten hebben een gezond imago of lijken gezond, maar zijn het niet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder