Etiketten lezen voor beginners

etiketten lezen hoe moet datIk lees regelmatig blog posts waarin mensen beschrijven hoe ze etiketten lezen voordat ze iets kopen. Ik had ooit een kennis met een dochtertje dat veel allergieën had. Zij was echt een expert in etiketten lezen!

Maar zelf vind ik etiketten lezen maar lastig. Ik heb het wel eens geprobeerd hoor. Maar meestal snap ik er gewoon niets van. Dan word ik afgeschrikt door scheikundig klinkende termen en onbegrijpelijke porties.

Toch is het handig om etiketten te kunnen lezen. Want hoe kom je er anders achter wat er in je voedingsmiddelen zit?

Daarom een cursus etiketten lezen voor beginners!

Etiketten lezen voor dummies

1. De voorkant van het etiket is bedoeld om je te verleiden!

De voorkant van het etiket is het leukst om te zien. Houd bij de voorkant van een etiket in gedachten:

Met dit etiket willen ze mij verleiden om dit product te kopen!

Dit betekent dat je om de voorkant niet zo druk hoeft te maken. Want als het gaat om etiketten lézen moet je bij de achterkant zijn. Van de voorkant van een etiket kun je gewoon genieten. Maar neem wat er op staat wel met een korreltje zout. Want zoals ik al zei: ze zijn bedoeld om je tot aankoop over te halen. Dus staan er allemaal fijne dingen op! Zoals:

 • ‘Fijne combinatie met zoetzure appel’ (rode kool AH)
 • ‘Makkelijk te verwerken in gerechten’ (rode kool AH)
 • ‘Met verse melk’ (Hertog slagroomijs)
 • ‘Pure smaak waar idereen voor smelt’ (Arla biologisch ijs)

Voorbeeld voorkant etiket van rode kool van de Albert Heijn

etiketten lezen
Klinkt aantrekkelijk, toch?!

2. De achterkant van het etiket is waar het om gaat!

Nu komen we bij de belángrijke informatie als het gaat om etiketten lezen. De informatie die je moet lezen betreft de lijst met ingrediënten en gemiddelde voedingswaarde. Verder staat er op een etiket ook nog een houdbaarheidsdatum, bewaaradvies en vaak informatie over de consumentenservice. Maar dat laten we nu even voor wat het is.

Etiketten lezen: Ingrediënten

Over het algemeen geldt: hoe minder ingrediënten op het etiket, hoe minder bewerkt het is. Het belangrijkste om te weten als het om de lijst met ingrediënten gaat is dit:

Het meest gebruikte ingrediënt staat vooraan in de lijst! De minst gebruikte ingrediënten staan achterin de lijst.

Zo kan ik je melden dat Rode kool als eerste genoemd staat op de lijst met ingrediënten van de pot rode kool van de Albert Heijn. Maar een tegenvaller is dat er maar 50% rode kool in een pot rode kook van de AH zit. De overige 50% bestaat uit wa­ter, sui­ker, 9% ap­pel, azijn, ge­mo­di­fi­ceerd ma­ïs­zet­meel, zout, voe­dings­zuur (ci­troen­zuur).

Door etiketten te lezen concludeer ik dat ik met een pot rode kool van de Jumbo beter af ben. Daar zit namelijk 74,3% rode kool in! Een stuk meer dus.

Etiketten lezen: de voedingswaarde

De voedingswaarde vertelt je hoeveel gram koolhydraten, eiwit en vet in het product zit. Let er daarbij op of het om de voedingswaarde van een bereid of onbereid product gaat. Dit maakt namelijk verschil voor de voedingswaarde. Een ander belangrijk aandachtspunt bij de voedingswaarde is hoeveel suiker er in een product zit. En bedenk: vaak staat suiker in vermomming op de ingediëntenlijst! Denk aan termen als glucose-fructosestroop, appelsapconcentraat, dextrose.

Voorbeeld etiket lezen van de Europese Unie!

Hieronder vind je een handig pdf dat je kunt uitprinten en gebruiken om je te helpen bij etiketten lezen.

[pdf-embedder url=”https://www.huisvlijt.com/wp-content/uploads/2016/04/etiket.pdf”]

Test jouw vaardigheid in etiketten lezen en leer nog wat ook!

Op de site van het Voedingscentrum kun je een leuke test doen om te kijken of je goed bent in etiketten lezen. En of je er veel van af weet. En en passant leer je er ook nog wat van. Ik had er 7 goed van de 9! Nou ja, eigenlijk 6, maar toen heb ik de test gewoon nog een keer gedaan.

etiketten lezen

Conclusie over etiketten lezen

Etiketten lezen kan overweldigend zijn! Wat weten ze een boel informatie op die etiketten te zetten zeg. Het is geen wonder dat de meesten denken: ‘Ach, laat ook maar zitten, ik koop het wel gewoon.’ Je zou bijna denken dat ze het er om doen…

In deze post hielden we het simpel: kijk op de achterkant van het etiket naar de ingrediëntenlijst en de voedingswaarde. Dáár vind je de informatie die je vertelt wat je precies eet en in je lijf stopt.

En wat betreft de voorkant van het etiket: neem dat vooral met een korreltje zout.

Lees jij etiketten? En wat scoorde jij op de test van het Voedingscentrum? Vertel het in de comments!

Similar Posts

33 Comments

 1. Ik heb de test nooit gedaan, ik ga hem straks eens proberen!
  Maar wat goed dat je dit plaatst, het is zo belangrijk om etiketten te lezen, maar ik kan me inderdaad voorstellen dat het lastig lijkt, hiermee kunnen veel mensen aan de slag, ideaal!

 2. Ik lees altijd de etiketten om te zien wat er in het product zit. Ik moet sowieso op gluten en melk letten. Melk kan ook in bijzonder veel variaties op het etiket staan. En ik vermijd kunstmatige zoetstoffen. Die vind ik een vieze nasmaak hebben (letterlijk). Eigenlijk let ik op best veel dingen. Ik koop daarom zoveel mogelijk basisproducten en meer biologisch. Al lees ik van biologisch net zo goed de etiketten.
  Het is vervelend dat de letters op het etiket vaak zo klein zijn. Die zouden groter worden, maar dat heeft de voedingsindustrie tegen gehouden. Ik kan het nu nog lezen, al moet regelmatig mijn bril naar het puntje van mijn neus. Is toch te gek voor woorden. Alsof ik etiketten lees voor mijn lol…

  1. Soms kunnen fabrikanten/winkels niet anders, de wikkel/verpakking is zo klein dat een groter etiket gewoon niet past. Groentewinkels en slagerijen hebben hier problemen mee. Alle info op een sticker die maar 5 x 8 cm. is. Nu moet er op het etiket de ingredienten en allergenen staan en de tht. Over een jaar (?) komt hier ook nog de calorieën (kj) vetten, suikers etc. nog bij. Dan wordt het etiket helemaal te klein. En nog grotere etiketten past al helemaal niet op het product.

   1. Er is wel genoeg ruimte voor reclame op de voorkant….
    Het zou al veel schelen als er op een product niet de ingredienten in acht talen staan, maar bv Nederlands en Frans. Zie ik ook vaak in Frankrijk.
    Veel mensen worden erg ziek als ze iets eten waar ze niet tegen kunnen. Bij een notenallergie kan het zelfs dodelijk zijn. Ik heb de indruk dat fabrikanten liever niet willen dat we etiketten staan uit te pluizen. Nadat veel consumenten kritisch werden over E621 gingen ze over op andere namen zoals gistextract, gehygrogeneerde eiwitten, mononatriumglutamaat. Dat kost veel meer ruimte dan de nummers.

 3. Ik lees alle etiketten. Ik heb geen allergie of wat dan ook maar ik wil zelf een aantal ingredienten (slechte e-nummers) gewoon niet eten. Ook de producten die ik zelf niet (kan) maken pluis ik uit. Voorbeeld ketjap; het zoutgehalte per fabrikant daar zit een heel groot verschil in. Coni mex is het ergste van allemaal. Ook kan ik me verbazen over wat er allemaal op de verpakking staat en in de ingredientenlijst. o% vet, huh sinds wanneer zit er vet??? in witte wijn. Van zulke termen krullen de tenen in mijn schoenen. Ik kook zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes, dan weet ik wat ik eet. Groente liefst biologisch en vlees van de echte slager en van een huisslachting van kennissen.

 4. Ik had 8 van de 9 goed omdat je 1 van de antwoorden had gegeven in je artikel, anders had ik het niet geweten. Toen ik laatst de uitzending van Radar hierover zag schrok ik. Maar kennelijk niet genoeg om sindsdien wel etiketten te lezen. Wel neem ik nu met een korreltje zout wat er op de voorkant staat.

 5. 7 van de 9 en daarvan had ik de echte vragen goed.
  Het uitdeelpakje was fout omdat ik niet goed las dat er 2 in een pakje zitten.
  En over de datum gehakt en nog goed ruikt MAG je niet meer eten!
  Dat maak ik zelf wel uit of ik dat wel of niet doe en hoe, goed doorbakken eet ik dat gerust.

 6. Goed stuk van je! Ik lees sinds ik zwangerschapsdiabetes had bijna altijd etiketten. In het begin was ik echt perplex van hoe ‘slecht’sommige producten voor je waren. Maar ook kwam ik er zo achter dat wat ik dacht dat gezond was, soms helemaal niet de beste keuze was. Ik ben sinds die tijd een groot voorstander van weten wat je koopt en dus lees ik de etiketten.

 7. Wat goed dat je hier aandacht aan besteedt! Er is inderdaad zoveel ‘rommel’ op de markt waarvan je dan denkt dat je goed bezig bent. De voorkant kan dan zo verleidelijk zijn maar eigenlijk is er niks van waar. Altijd goed de ingrediënten en voedingswaarden bekijken dus! :)

 8. Ik lees echt nooit etiketten. Misschien eens gaan doen, maar als ik het lekker vind, koop ik het. Ik kijk eigenlijk niet wat erin zit. Wel kijk ik soms eens naar de koolhydraten, maar ook daar trek ik me niet veel van aan…

 9. Ik lees wel vaker etiketten. Niet alleen van dingen die ik eet of drink, maar ook van huid- en haarproducten. Maar ik laat me ook zeker nog weleens verleiden door de aantrekkelijke teksten op de voorkant van het etiket.

  1. Dat heb ik ook Elaintje. Vooral bij shampoos en cremespoelingen. Mijn haar is vaak nogal droog en als op de voorkant van zo’n fles dan glanzend en mooi haar wordt beloofd dan ben ik daar best gevoelig voor…

 10. Ik lees elk etiket als ik het product niet ken. Dan weet ik in het vervolg of het okee is.

  Maar ik koop eigenlijk nooit iets ‘geks’ dat ik niet ken. We kopen boter, melk, meel, vis, vlees, heel veel groenten en fruit. Eten waar geen etiketten op staan is nog beter dan etiketten lezen denk ik :)

  We hebben wel dingen met onuitsprekelijke namen staan, maar dat eet de man op. Zoals sojasaus met zes smaakversterkers. Maar dat moet ie lekker zelf weten.

 11. Mmm, 6 van de 9 goed… maar eerlijk is eerlijk dat was vooral logisch nadenken en geen echte ‘kennis’.

  Ooit wel etiketten gelezen omdat onze dochter verdacht werd op allerlei allergieën, ik ben er niet goed in dus ben blij dat het niet meer persé hoeft.

 12. Lees altijd wat er in producten zit.
  Al jaren.

  Zie nooit dat andere mensen dat ook doen.

  Maak mensen z.n bekent er mee.

  Gooi nooit eten weg behalve als het bedorven is.
  Vlees op de datum is prima te eten .

  Wel goed braden direct bij thuiskomst .

  Fijne week ????????????

  Had 1 ? Fout .

  1. Ik moet bekennen dat ik vlees op de datum vaak dubieus vind. Een aantal keren kwam ik thuis van de AH met ham die nog een week mee moest kunnen en die stonk verschrikkelijk en was helemaal bedorven. Hetzelfde heb ik een paar keer gehad met gehakt.

   Vlees eet ik daarom het liefst ruim 3 dagen voor de uiterste houdbaarheidsdatum, als het even kan.

 13. Ah, dat is een goede. IK lees wel eens etiketten, maar meestal zonder leesbril en vaak heb ik dan ook geen idee wat al die vage E nummers en weet ik ook al niet meer of ik nu juist beter verzadigd of onverzadigd vet kan hebben?!

  Ik ga de test even doen.

 14. O jee ja, ik ben een etikettenlezer bij uitstek. Inmiddels zijn er al heel wat vaste producten die ik altijd koop dus daar hoef ik niets meer te lezen maar ieder product dat ik nog niet ken bestudeer ik uitvoerig…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.