Nutriscore voor dummies + er is nu ook een app!

nutriscore

Ik heb liever niet dat mijn jongste zoon frisdrank drinkt, vanwege het hoge suikergehalte daarin. Nutriscore kleurt bij Fanta bijvoorbeeld felrood. Tegelijkertijd wil ik wel dat hij voldoende drinkt op een dag. Dus zo balanceer ik tussen deze 3 factoren:

  • De zorg of hij wel genoeg drinkt.
  • Het feit dat hij frisdranken als Fanta erg lekker vindt.
  • Mijn zorg om zijn gebit, en dat ik niet wil dat hij teveel went aan suiker.

Het is het moederschap in een notendop… Het zit vol met paradoxen en tegengestelde belangen, waar je als moeder doorheen probeert te laveren. Gelukkig is er hulp!

Nutriscore om je te helpen gezonde keuzes te maken

Nutriscore is bedoeld om mensen te helpen om gezonde keuzes te maken. En ik moet zeggen, dat ik het een fijn systeem vind.

nutricscore

Nutri-Score komt op de voorkant van verpakkingen. Het geeft een samenvatting van de voedingswaarde van een product. Een product krijgt een score uiteenlopend van een groene A (gezondere keuze) tot een rode E (ongezondere keuze). De score is onder andere gebaseerd op de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groente en noten in het product.

N.B. Voor mensen die kleurenblind zijn, staan er dus ook letters op.

In de praktijk

Afgelopen maandag stond ik bij de Albert Heijn bij de stellingen met ranja en vruchtensiroop. Fanta wil ik immers liever niet kopen. Water met een beetje vruchtensiroop leek me een redelijk compromis.

Dus ik stond daar te kijken, en zag dat de Karvan Cevitam rood was op het nutriscore label. Die viel daarom af. Gelukkig zag ik een stukje lager in de schappen een andere vruchtensiroop met een lichtoranje nutriscore. Nog steeds niet ideaal, maar wel beter.

Nutriscore half mei 2021 ingevoerd

In het Nationaal Preventie Akkoord is afgesproken dat nutriscore rond half mei 2021 wordt ingevoerd. De reden dat het nog anderhalf jaar duurt, is dat ze eerst willen kijken hoe ze de nutriscore goed kunnen aansluiten op de Nederlandse voedingsrichtlijnen.

Zelf de nutriscore berekenen

Omdat de nutriscore nog lang niet overal opstaat, is het handig dat je hem ook zelf kunt berekenen. Dat kan met behulp van de nutri-score-calculator. Je kiest daarin eerst het product type, bijvoorbeeld kaas. Daarna vul je de volgende informatie in:

  • Energie
  • Totaal vetten
  • Verzadigde vetten
  • Suikers
  • Eiwitten
  • Vezels
  • Zout
  • Verhouding fruit, groenten & noten

Daarna klik je op ‘Bereken de nutriscore’ en dan krijg je de uitslag. Ik vind het wel veel werk, maar voor wie graag zelf de score wil berekenen is het een handige optie.

Maar nu is er een ook een nutriscore app!

Nutriscore app

Er zijn verschillende nutriscore apps, maar ze werken ongeveer allemaal hetzelfde. Je downloadt de app, en scant met je smartphone het label. En dan krijg je de nutriscore. Ik downloadde de app Open Food Facts. Enthousiast sloeg ik aan het scannen met de producten in mijn keukenkastje, maar dat was teleurstellend. Of de app herkende het product niet, of de nutriscore was nog onbekend.

Screenshot 20191129 140957 org.openfoodfacts.scanner

Dat schiet niet op… Er zijn overigens wel andere nutriscore apps. Misschien dat die beter werken. Maar die heb ik niet meer geprobeerd.

Mijn conclusie

Ik vind het een handig en fijn systeem. Je hoeft er geen gebruiksaanwijzing voor te lezen om het te snappen. Dan ben ik al tevreden ; ) Het geeft in 1 oogopslag informatie over de gezondheidswaarde van een product.

Leestips

Similar Posts

42 Comments

  1. Oké, bekentenis: ik had nog nooit van die nutriscore gehoord. Ik denk ook niet dat ik er veel mee zou doen, omdat ik wel weet wat wel en niet gezond is. Ik wissel zelf voldoende af, waar mogelijk gezond, maar af en toe even heerlijk ongezond moet ook kunnen.

  2. Weer een toevoeging waar maar eens moet blijken dat het echt werkt. Fabrikanten en leveranciers weten sommige dingen zo te omschrijven dat het er gezond uit lijkt te zien, maar dat niet is.

    Love as always
    Di Mario

    1. Zoals ik het begrijp is het idee van die nutriscore dat je als consument geen rad voor de ogen meer kan worden gedraaid. Dus dat de gezonde claims op verpakkingen onderuit worden gehaald door de nutriscore.

  3. Ik vind het heel op zich wel handig, juist omdat ik zelf altijd wel erg kijk naar wat er allemaal in zit. Toch zit er nu geloof ik ook al iets op qua gezonde keuze, maar die klopt geloof ik niet zo. Dus ik ben benieuwd of dit wel klopt. Vaak kijk ik zelf wel even wat er in zit. Ik zag dit van de week op het nieuws en toen bleek het in België al geïntroduceerd,maar men keek er helemaal niet naar.

  4. Hoi Nicole,

    ik ben opgegroeid met water en thee.
    Nou ja… nog wel meer natuurlijk, maar mijn moeder kocht nooit frisdrank.
    Het was er gewoon niet.
    Ja, Cola… mat kwam er niet in.
    Gelukkig was zij een bessensapmaker. Daar had ze een speciale “Entsafter” voor…

    Nu drink ik nog steeds nooit frisdrank.
    Of het miet blauwe Rivella zijn…

    Prettig weekend!
    Marlou

    1. Dank voor de tip Audrey. Als ik tijd heb zal ik het eens kijken. Ik hoop dat de nutriscore wel goed blijkt te zijn, want ik vind het een handig systeem.

      En omdat het wordt aanbevolen door de WHO en de EU leek het me wel vertrouwenwekkend. Maar het is altijd goed om kritisch te blijven als consument natuurlijk.

  5. Ga ik vast geen gebruik van maken, geen enkele behoefte aan zoiets. Ik koop basisprodukten zonder toevoegingen en stel zelf maaltijden en tussendoortjes samen.
    En een heel enkele keer iets “ongezonds” als traktatie zo ben ik opgevoed.

  6. ik ben door mijn anorex al een wandelend voedingsboek en weet bijna alles uit mijn hoofd dus dit soort apps zijn een no go voor hier. door mijn dietisten altijd aangeleerd om alle etiketten te lezen en te berekenen dus zonder app

  7. Dietisten zijn helemaal niet blij met deze Nutriscore. Het is een systeem van fabrikanten, niet van gezond voedsel.
    Overigens heeft AH al heel lang bij de prijskaartjes op de schappen van frisdranken een kleurcode staan met hoeveelheid suiker in het drinken.
    Mijn kind wilde steeds alleen cola, (en drinkt ook slecht uit haarzelf) ik zorgde voor veel smaken thee, en in het weekend kwam er 1 fles cola.

  8. Best handig als je in één oogopslag kunt zien of iets gezond is of niet. Maar ben benieuwd hoe ver het klopt. Activia yoghurt is volgens het voedingscentrum ongezond. Ik denk dat het in vergelijking met vla nog altijd gezonder is. We zullen zien.

  9. Jeetje, wat handig! Dit kende ik eerlijk gezegd nog niet. En ik ben een beetje van de flos, want ik koop eigenlijk altijd Karvan Cevitam. Ze krijgt maar een ieniemienie beetje met veel water, maar toch. Toevallig ben ik nu bezig met drankpakjes te bekijken (heel incidenteel krijgt ze dat van ons, als extra iets en niet standaard) en dat zou er dus dan ook al op moeten staan? Heel interessant.

  10. Leef heel bewust en let op koolhydraten
    En als ik al frisdrank (sap) drink vind ik alles te zoet…
    Een kwart glas aanvullen met water smaakt ook goed
    Groetjes

  11. Zoals de nutriscore nu werkt, is het verre van handig. Ben benieuwd hoe het over een jaar is.

    Zelf hou ik ook van fanta, maar drink tegenwoordig sinas-zero van de Jumbo met 40% water. Dwz de smaak lijkt erg op fanta, maar ik vind het te zoet samken en er zit teveel prik in. Met water erbij is het prima te drinken en dat voor 1/3de van de prijs.

  12. Oke ik wist nog geen eens wat dit was voordat ik je blog las. Interessant. Ik ga er op letten. Het enige waar ik naar keek waren de kanker en suikerstoffen.

  13. Ik zag het laatst op het nieuws voorbij komen. Super dat dit gedaan word. Vaak lijkt iets zo gezond, maar blijkt het helemaal niet zo te zijn (gezonde repen bijvoorbeeld, of bepaalde ontbijtgranen).

  14. Ik had hier nog niet van gehoord, maar het mag van mij direct worden ingevoerd, want soms denk je dat een bepaald product gezond is en dan valt het wel tegen. Ik lees weleens de verpakkingen, maar ook dat vind ik niet altijd even duidelijk.

  15. Dit is super handig want heel veel mensen hebben geen idee wat gezond is en wat niet. Vaak is marketing zo misleidend en heb geen idee dat het om een ongezond product gaat.

  16. Ik heb hier nog niet over gehoord, maar ik vind het vaak gewoon common sense. Liever skip ik bewerkte voeding en mocht ik het wel eten dan neem ik de troep voor lief omdat ik het weinig eet haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.