9 x Rietjes onder de loep! Welke moet je nou hebben?

papieren rietjes

Papieren rietjes.

Mijn kinderen mopperen er regelmatig op, evenals mijn man.

Zelf heb ik er nog geen ervaring mee, want ik bestel nooit van die drinkbekers. Ik houd het doorgaans bij koffie.

Waarom geen plastic rietjes meer?

Alleen al in Europa werden jaarlijks zo’n 36,4 miljard plastic rietjes gebruikt en weggegooid. Dat is een boel afval! Daarom stel de EU vanaf 3 juli 2021 een verbod op plastic wegwerpproducten in heel Europa in. En dus ook op plastic rietjes. Vandaar de papieren versie.

N.B. Wil je toch plastic rietjes kopen? Dan kan dat nog wel via bijvoorbeeld AliExpress.

Problemen met de papieren variant

Hoewel papieren rietjes milieuvriendelijker zijn dan de plastic versie, is er één heel groot probleem:

Ze smaken vaak vies!

De versie van MacDonalds worden bijvoorbeeld binnen 5 minuten zacht en zompig. Je kunt er daardoor bijna niet meer door zuigen, bovendien smaakt het vies. Volgens mijn man gaat de versie van Starbucks een stukje langer mee. Hun rietjes blijven toch zeker wel 20 minuten goed bruikbaar.

Rietjes kopen: een overzicht

Je kunt ze kopen bij de supermarkt, maar ook bij winkels als Xenos, Hema, en bol.com. Hieronder een overzicht.

Papieren rietjes Action

De papieren versie van de Action zien er superleuk uit vind ik! Als je ziet word je er vrolijk van. Voor slechts 99 cent koop je er 100! Hieronder de groene versie:

Screenshot 2022 02 06 at 12.56.04

Maar de papieren rietjes van de Action zijn ook verkrijgbaar in oranje, geel, blauw en paars!

N.B. Monique van der Vloed schrijft op haar blog dat de papieren rietjes van de Action binnen 5 minuten superzacht zijn, en dat ze zich bovendien zorgen maakt over de verfstoffen in deze rietjes.

Zij beveelt ze beslist niet aan. Bovendien moeten er voor de papieren versie bomen worden gekapt, en dat is natuurlijk ook weer niet duurzaam.

Papieren rietjes van de Hema

De papieren rietjes van de Hema zien er ook leuk uit, maar vind ik erg duur! Twintig stuks voor 2 euro.

Screenshot 2022 02 06 at 13.05.19

Rietjes  bij de DM Drogerie in Duitsland

Laten we ook de populaire DM drogist in Duitsland niet vergeten. Hoewel Google ‘rietje’ vertaalde als ‘Stroh’ heten ze bij de DM drogist Trinkhalme! Deze zijn van siliconen. Je koopt er 6 voor 3,95. Dat is niet duur, maar ik zie nergens staan dat zo voor 100% uit siliconen bestaan. Ook is er geen vermelding dat er geen BPA in zit.

Screenshot 2022 02 06 at 13.37.23

Een papieren versie zag ik niet op de website van de DM Drogist maar wel ‘Edelstahl’ rietjes: 6 voor 4,95.

Waar worden rietjes van gemaakt: 9 materialen!

 1. Siliconen (Let wel op dat ze 100% siliconen zijn en dat er geen weekmakers of BPA in zitten)
 2. RVS versie (Deze hebben soms een metalige bijsmaak)
 3. Bamboe (Licy May schrijft op Strawies dat bamboe rietjes een bijsmaak hebben)
 4. Versie van riet en tarwe. (Deze zag ik bij SoLow, maar vond ik te duur voor 5 euro)
 5. Glas (groot nadeel is dat ze toch wat kwetsbaarder zijn)
 6. Biologisch afbreekbare versies van suikerbiet (deze lijken op de bekende plastic variant)
 7. Graanstengels
 8. Pasta!
 9. Rijst en tapioca

Consumentenbond over papieren rietjes

Helaas heeft de Consumentenbond nog geen test gedaan. In zo’n geval zijn de beoordelingen op bol.com een redelijk alternatief. Maar dan wil ik wel graag véél beoordelingen. En ik kon geen beoordelingen vinden van meer dan 5 mensen. Dat maakt een positieve beoordeling van de papieren variant op bol.com minder betrouwbaar.

Siliconen rietjes

Meer geluk had ik bij de siliconen variant op bol.com. Daar vond ik een product dat 106 beoordelingen had, met een eindoordeel van 5 sterren.

Bij siliconen denk ik al snel aan kwalijke stoffen die erin kunnen zitten, zoals weekmakers en BPA. Maar als je kiest voor 100% siliconen en ecofriendly zijn gemaakt moeten ze veilig zijn. Zoals deze, met de 106 beoordelingen:

Screenshot 2022 02 06 at 13.24.13

Duitse ‘Consumentenbond’ tests

De Duitse Stiftung Warentest 6 testte eetbare rietjes. Als beste getest werd de eetbare Knusperhalm variant. Op de tweede plaats kwam onderstaande versie van pasta:

Screenshot 2022 02 06 at 13.51.55

Ask George test: de 2 winnaars

Op de site askgeorge.com werden 8 alternatieve soorten getest. Als beste uit de test kwamen onderstaande PURITY Edelstahl Strohhalme Regenbogenfarben.

Screenshot 2022 02 06 at 13.58.46

Op de tweede plaats kwam deze glazen versies: HALM Glas Strohhalme Wiederverwendbar Trinkhalm

Screenshot 2022 02 06 at 14.00.20

Zelf getest van de Action en Hema

Natuurlijk heb ik ook zelf de papieren variant getest! Ik kocht een pakje bij de Action en de Hema. Vervolgens heb ik er spa rood mee gedronken. Ook mijn zoon (18) en dochter (23) heb ik ze laten testen.

Mijn kinderen waren er snel uit: die van de Hema zijn veel beter!

Ik ben daar wel een beetje verbaasd over, want de versie van de Action is langer, en kan bovendien een beetje buigen! Maar volgens mijn kinderen smaken die meer naar papier. Zelf merkte ik eigenlijk niet zo heel veel verschil.

rietjes

rietjes

Disposable Discounter Review

Halverwege mompelt iemand even een aantal waarschuwingen…. Wel handige informatie over waar je ze na gebruik moet laten.

Conclusie

Sinds het verbod op plastic rietjes, zijn er allerlei alternatieven op de markt gebracht.

Het meest duurzame is een versie die je telkens opnieuw kunt gebruiken, en die je tussendoor schoonmaakt.

Bij de aanschaf kun je letten op het materiaal, of het kan buigen, de lengte, de prijs, het uiterlijk, zijn ze vegan en of ze gewoon in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Wil je gewoon snel van het gezeur af zijn? Kies dan voor een rvs versie.

Maar nog simpeler is om gewoon uit een beker te drinken in plaats van te zuigen!

Dan ben je van het hele probleem af.

Plastic rietjes kopen?

N.B. Met dank aan blogger Mandy: als je toch echt plastic rietjes wilt, deze zijn te koop via AliExpress.

Gebruikte bronnen onder andere: Europa Nu, RTL Nieuws, Consumentenbond, 24Kitche, Distrifood, Het Voedingscentrum, Het Parool, bol.com, Max Meldpunt, Amazon.nl, Monique van der Vloed, Klachtenkompas, LInda.nl, Hema, Action, Nudge, StrawZ, DM, Stiftung Warentest, Stern.de, Familie

Similar Posts

31 Comments

 1. Ik gebruik zelf haast nooit een rietjes. Mijn vriend klaagt wel over de milieuvriendelijke versies. Hij klaagt dan voornamelijk over de smaak, het gevoel en dat ze plooien als je ermee door de folie wil prikken om het rietje in het drankje te krijgen. Rietjes zijn één van zijn ergernissen geworden terwijl dit vroeger nooit het geval was.

 2. Ha Nicole,

  wat een leuk artikel!
  Ik zou zo een pak rietjes kopen, voor de leuk…
  Maar ik gebruik ze niet en mijn kleinkinderen ook niet.

  Dus … ik kijk er naar en laat ze lekker liggen. :-))

  Prettig weekend, Marlou

 3. We gebruiken hier geen rietjes en mijn kleindochter drinkt ook gewoon uit een drinkbeker. Overigens hebben we hier al jaren RVS rietjes in de la liggen.

 4. De laatste keer dat ik een rietje heb gebruikt, kan ik me niet eens heugen geloof ik. Ik heb hier nog een flinke doos met plastic rietjes in de voorraadkast staan. Niet dat ik ze gebruik, maar ooit kocht ik ze een keer omdat ik dacht dat ik ze nodig had. Die papieren dingen vind ik helemaal niks. Ik heb begrepen dat er ook mensen zijn die vanuit hun vakantieland een voorraad plastic rietjes meenemen.

 5. Die glazen rietjes vind ik wel sjiek staan. Ik kom nooit in een luxe cocktailbar, maar daar zou ik ze wel op hun plaats vinden.
  Ik kocht een paar jaar geleden siliconenrietjes bij greenjump. Vooral voor de kinderen en smoothies. Worden nu niet veel meer gebruikt. Je moet ze idd goed schoonmaken, daar kwam ik op de minst plezierige manier achter, toen ik opeens een oud aangekoekt plak smoothie in mijn mond had :-D
  Nou ja, goed voor de weerstand zullen we maar zeggen.

 6. Ik heb goeie van rvs gekocht en ben er enorm blij mee. Ze blijven ook prachtig en hebben beslist niet zo’n metaalsmaak.
  Een goeie koop dus!

 7. Natuurlijk zijn papieren rietjes milieuvriendelijker zijn dan de plastic, maar dan moet men ze niet in plastic verpakken voor de verkoop of aan de binnenkant een plastiek laagje aanbrengen.
  Het blijft behelpen, een glazen of stalen rietje schiet zo in het verhemelte van een kind.
  Ik doe het wel zonder. Hans

 8. Ik hou niet zo van rietjes. Gelukkig maar, zo heb ik ook geen last van vervelende rietjes die niet prettig zijn.

  Love as always
  dimario

 9. Zelf heb ik ook van die rietjes in de kast liggen. Ik vind ze niet zo fijn als die plastic. Gelukkig maak ik er niet veel gebruik van. Ook niet bij de Mac, dan heb ik liever koffie. Ik ben verzot op koffie.

  Zo heb je in de supermarkt ook van die bakjes met slaatjes. Tegenwoordig zitten daar ook geen plastic schepjes meer in. Dus heb je trek in de auto en je wilt er van eten mag je het met je vingers doen. Haha

  Fijn weekend!

 10. Je hebt aardig wat onderzoek gedaan. Ik vind het heel fijn dat er aandacht wordt besteed aan andere oplossingen dan het plastic rietje. Ik heb zelf papieren rietjes in huis, maar gebruik ze weinig. Ik herken wel dat ze snel slap worden, waardoor het moeilijk wordt om eruit te drinken. Ik zou in de toekomst graag nog een RVS versie willen aanschaffen.

 11. We gebruiken de bijgevoegde papieren rietjes van de drinkpakjes al niet meer. We knijpen het drinkpakje leeg in onze mond

 12. Het is allemaal beter voor het milieu maar die papieren rietjes zijn vet irritant in de horeca. Voor je het weet kun je hem al niet meer gebruiken omdat die al slap is van het vocht.

 13. Nou, je blog kwam goed van pas. Ik was namelijk vergeten rietjes in m’n boodschappen mandje te doen online, dus ik ben dat meteen gaan doen. Ik kocht ze bij AH, dus ik ben heel benieuwd. Die edelstaal rietjes zijn heel mooi!

 14. Spijt me zeer maar ik bestel rietjes op Ali. Ik haal vaak met vrienden ijskoffie bij de Mac en inderdaad, die rietjes zijn zo zacht. Ik had laatst glazen rietjes, laten vallen en ‘s avonds perongeluk in een stukje glas gaat staan, heel de stoffen trap onder het bloed. Ook een trauma aan dus haha

 15. Weer hard moeten lachen om de opmerking over de gemompelde waarschuwingen. Wat een feest om dat te moeten inspreken (not). Wij gebruikten altijd plastic rietjes voor de door ons vers geperste jus d’orange in de ochtend. Inmiddels al jaren over op metalen (RVS?) rietjes zoals ooit besteld. Duur, maar jaren later zijn ze nog prima. Geen nasmaak. Ik was ze met de hand af en soms doe ik er zo’n borsteltje tussendoor. Ideaal. Verder drinken we gewoon uit glas of beker. Het gaat alleen maar om de jus d’orange.

 16. ”Maar nog simpeler is om gewoon uit een beker te drinken in plaats van te zuigen!” Ja, maar daar vind ik dus niets aan. Ik drink dus écht heel graag ranja met een rietje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.